tiistai 4. huhtikuuta 2017

Suositut nimet Kanarialla

Kuusi vuotta sitten oli meillä melkoinen pohdinta käynnissä aiheesta: mikä nimeksi lapselle? Tiesimme jo etukäteen, että tulossa oli tyttö joten sen suhteen pääsimme vähän helpommalla sillä emme sentään joutuneet kahta sopivaa vaihtoehtoa pohtimaan. Täällä nimittäin ei kauheasti anneta aikaa vaan käytännössä lapsella pitäisi olla sairaalaan mennessä. Tai viimeistään siinä vaiheessa kun lapsi on syntynyt. Täällä Espanjassa nimet päätetäänkin yleensä hyvissä ajoin. Etenkin jos on ensimmäinen lapsi kyseessä. Monet perheet noudattavat edelleen vanhaan perinnettä, jossa ensimmäinen poika saa isänsä nimen. Näin on esim. puolison perheessä, jossa on Pedroja jo kolmessa sukupolvessa. 

Espanjalaisia sukulaisiamme ja ystäviämme kovasti kummastutti kun emme olleet etukäteen valinneet mitään nimeä ja kerroimme, että Suomessa nimi annetaan usein vasta kuukausien kuluttua syntymästä. Mutta onneksi puoliso oli myös sitä mieltä, että pitäähän se lapsi ensin nähdä että tietää sopivatko miettimämme nimet edes hänelle. 
                             


Nimien valinta ei ollut mikään helppo homma. Luonnollisesti sen piti olla sellainen, joka käy kummassakin maassa. Mutta puoliso halusi nimeksi myös jotain vähän erilaista. Itse kun on nimeltään Jesus ja niitä tästä maasta löytyy satojatuhansia. Eli ei toivettakaan, että nimeksi olisi tullut vaikkapa Maria, joka on jo pitkään ollut suosittu nimi Espanjassa. Tosin loppupeleissä toiseksi nimeksi tuli Maria, koska puolison äiti on Mari Carmen ja isä puolestaan Pedro Maria. Todellakin, Espanjassa Maria voi olla myös miehen nimi! 

Mutta etunimen valinta oli hankalaa... Itse pidin tyypillisistä espanjalaisista nimistä kuten Carla, Sofia ja Isabella. Puoliso ei kuitenkaan pitänyt kummastakaan. Myöskään vähän harvinaisemmat suosikkini kuten Amalia tai Emma eivät kelvanneet. Hänen suosikkinsa espanjalaisista nimistä olivat mm. Alba, Lina tai Iris. Mutta itse en taas niistä pitänyt. Kuukausikaupalla taisimme kalentereita silloin käydä läpi. Selvää oli vain se, että nimen piti olla lyhyt eli käytännössä kaksitavuinen. 

Kun pikkuneitimme syntyi vuonna 2011 niin suosituimmat nimet tuolloin olivat Lucia, Valeria, Daniela, Paula, Carla, Sofia, Irene, Sara, Claudia ja Maria. Ja totta tosiaan - näitä nimiä löytyy hyvin paljon Kian ikätovereista. Samana vuonna suosituimmat poikien nimet olivat täällä Alejandro, Pablo, Hugo, Daniel, Diego, Alvaro, Adrian, Gabriel, Javier ja Jorge. 

Myös täällä Espanjassa tietyt nimet ovat suosittuja aina tiettynä aikakautena. Esim. 50-60 luvuilla naiset saivat yleisimmin nimekseen Maria Carmen, Carmen, Josefa, Maria Dolores, Maria, Maria Pilar tai Maria Teresa. Kun 80-luvulla nimet olivat jo aivan toisenlaisia ja suosituimpia olivat Laura, Cristina, Maria, Marta, Patricia, Beatriz ja Raquel. Kun taas tämän viime vuoden suosikkeja olivat Lucia, Martina, Sofia, Valentina, Daniela, Valeria, Alba, Carla, Paula ja Alexia. 

Nimien suosio vaihtelee Espanjassa jonkin verran alueittain sillä monilla seuduilla on paljon tyypillisiä nimiä, joita ei käytetä muualla. Näin on esim. juuri täällä Kanarialla jossa monen vuoden ajan olivat todella suosittuja ns. guanchi-nimet eli alkuperäisasukkaiden käytössä olleet nimet. Näitä olivat tytöillä esim. Ainara, Ainhoa, Gara, Aitana, Aroa, Nayara ja Azahara. Sekä poikien puolella Izan, Thiago, Neizan, Aday, Airam, Ancor, Aray, Aythami ja Eidan. 

Nyt tämä suurin guanchinimien suosio on tainnut jo vähän "helpottaa" ja tällä hetkellä nimilistalle ovat pyrkimässä esim. sellaiset nimet kuin Abril, Chloe, Renata, Isabella, Amelia, Miranda, Serena, Noa tai Noah ja Mia. Poikien puolella uusiksi suosikeiksi uskotaan nousevan mm. Lucas, Benjamin, Samuel, Mateo, Matias, Marco ja Jacob. 

Loppujen lopuksi neidistä tuli siis Kia Maria. Nimi löytyi ruotsalaisesta kalenterista ja oli puolison ehdotus. Ja sopi myös minulle. Ja kun neiti näytti ihan Kialta niin muita nimiä emme edes enää miettineet. Sukunimiä on espanjalaiseen tapaan kaksi eli ensimmäisenä isän ja sitten äidin sukunimi. 


Nimeä Kia ei täällä juurikaan käytetä mutta samantyylisiä nimiä ovat mm. Kiara ja nyt suosituksi tullut Mia. Mutta aika usein nimeä kyllä pitää ihmisille tavata. Onneksi Kia autot sentään tunnetaan täällä joten aina voi sanoa, että Kia - como el coche (kuten auto). 

Moi, mä oon  Kia Maria Contreras Junell! 2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen postaus! Itselläni ei ole lapsia, eikä niitä todennäköisesti koskaan tulekaan, mutta olen aina tykännyt leikitellä ajatuksella eri nimistä. Kun asuimme Espanjassa ja kuvittelimme, että saisimme tytön jolle pitäisi sitten keksiä nimi, jonka pitäisi kelvata Unkarissa (vaimon kotimaa), Suomessa sekä Espanjassa. Vaimo tykkäsi Inezistä, josta minulle tuli tietenkin lähinnä mieleen Iines Ankka :D Minä olisin äänestänyt Ramonaa tai Teresaa. Joka tapauksessa meille se pohdinta oli ihan täysin teoreettista :)

    VastaaPoista
  2. Ramona ei ole kovinkaan yleinen nimi täällä(ainakaan täällä Kanarialla) mutta nimen "miespuolinen" versio Ramon on kyllä aika paljon käytössä.

    VastaaPoista