lauantai 29. huhtikuuta 2017

Suomi-koulussa tänään: turvallisuus ja ensiapu

Kolmen viikon pääsiäistauon jälkeen jatkui taas Suomi-koulu ja tällä kertaa teemana oli turvallisuus ja ensiapu. Ideoita päivän toteuttamiseen oli vaikka miten paljon mutta päädyimme lopulta keskittymään pariin aiheeseen eli liikenneturvallisuuteen ja ensiapuun.

Päivän teemaan virittäytyminen onnistuu esim. liikennelaulun tai liikennevalolaulun avulla. Myös joku liikenne-aiheinen liikuntaleikki olisi hyvä - esim. viime vuonna leikimme pienten kanssa liikennevaloleikkiä, jossa lapset olivat autoja ja opettaja liikennevalo. Askartelin itse kartongista ja värillisestä silkkipaperista liikennevalon ja taskulampun avulla vaihdoin sitten lamppujen väriä. Kun oli vihreä valo, niin lapset saivat ajaa ympäriinsä ja kun tuli punainen valo, niin piti pysähtyä eikä saanut liikkua. Ja joskus kuului poliisiauton ääni (leikkiautosta) ja silloin piti pysähtyä tien viereen. Tästä pienet tykkäsivät kovasti. 

Tällä kertaa päätimme toteuttaa päivän vähän eri tyylillä eli sen sijaan että olisimme jakaneet lapset iän mukaisiin ryhmiin kuten normaliisti, jaoimme lapset 4-5 hengen ryhmiin niin että jokaisessa ryhmässä oli isoja ja pieniä. Olimme tehneet sitten erilaisia teemapisteitä, joissa nämä ryhmät kiersivät vuorotellen. 

Yhtenä teemapisteenä oli onnettomuustilanteet. Siinä katselimme etukäteen kuvia (liikenneturvan sivuilta idea ja kuvat) erilaisista tilanteista, joissa voi sattua onnettomuuksia. Lapset selvittivät mm. turvallista tietä kulkea koulun ja samalla saatiin aiheesta hyvää keskustelua aikaiseksi. Tutuksi tulivat niin suojatien kuin pyörätien merkit, turvallinen tienylitys, turvalliset leikkipaikat sekä heijastimen käyttö. Puhuimme myös siitä, että miten toimitaan onnettomuustilanteessa. 
Toisena teemapisteenä oli heijastintehtävä. Olimme piilottaneet pimeään huoneeseen pehmoeläimiä, joista osalla oli heijastimet ja lasten tehtvänä oli löytää mahdollisimman moni taskulampun valon avulla. Näin lapset huomasivat, että miten tärkeää on pimeällä heijastimen käyttö. Tämän kouluvuoden alussa lapset saivat seurakunnalta lahjoituksena heijastimet, joten sellainen löytyy kaikilta kotoa vaikka niitä ei täällä Kanarialla juurikaan kukaan käytä. Kolmantena pisteenä oli Miina & Manu koulutiellä -äänikirjan kuuntelu ja samalla katsottiin kuvia kirjasta. Satua pysäytettiin aina tarvittaessa ja keskusteltiin paremmin tilanteista. 

Neljäntenä tehtävänä oli sitten liikennemerkit. Tunnistettiin ensin tärkeimpiä liikennemerkkejä ja sen jälkeen apset pääsivät pelaamaan tietokoneen avulla netistä löytyvää liikennemerkki-muistipeliä. 

Viidentenä pisteenä oli ensiapu. Tutustuttiin ensiapulaukun sisältöön ja mietittiin, että mihin tarkoitukseen eri juttuja käyteteään. Pohdimme myös, että mitä ylimääräisiä tavaroita sinne voisi pakata (esim. särkylääke, teippurulla, puukko, huomioliivi, taskulamppu jne). Keskusteltiin myös vähän mm. haavojen hoitamisesta. 


Kuudentena pisteenä oli oman "ensiapulaatikon" kokoaminen. Sinne voi laittaa esim. laastareita, haavojen puhdistusliinoja, huuhtelunestettä silmien puhdistamiseen ja muuta pientä. 
Tarkoituksena oli myös katsoa erilaisia Maltti ja Valtti- turvallisuusaiheisia videoita mutta jostain syystä netti ei suostunut tällä kertaa toimimaan joten ne jäivät väliin. 

Loppuleikiksi sopii ulkona yhteinen juttu, jossa lapset seisovat keskellä pihaa silmät suljettuina ja opettajat menevät eri puolille pihaa ja antavat vuorollaan äänimerkkejä (esim. pyörän soittokellolla, triangelilla, pillillä jne) ja lasten pitää kääntyä äänen tulosuuntaan. Näin harjoitellaan aistien herkistelyä. 

Liikenneturvan sivuilta löytyy paljon aiheeseen sopivia tehtäviä, satuja ja ideoita. Liikenneturvan sivuilta olen myös joskus ottanut käyttöön ihan valmiin Lapsi liikenteessä-tehtävävihkon. 
2 kommenttia:

  1. Ihan loistava paketti! Kiitos ideoista!

    t. Kaisa Australiasta

    VastaaPoista
  2. Kiva jos ideat pääsevät uusiokäyttöön :-)

    VastaaPoista