keskiviikko 8. maaliskuuta 2017

Vertailua yksityiskouluista Gran Canarialla

Olemme  jälleen kerran siinä tilanteessa, että menossa on koulujen vertailu ja mahdollisesti uuden koulun valinta pikkuneidille. Syksyllä on nimittäin edessä primaria eli paikallinen alakoulu. Täällä Espanjassahan pakollinen koulu alkaa 6-vuotiaana mutta lähes kaikilla on sitä ennen takana jo kolme vuotta esikoulua. Se on kylläkin vapaaehtoinen mutta käytännössä kaikki laittavat lapsensa sinne koska mitään päiväkoteja ei edes ole tarjolla yli 3-vuotiaille. Heidän paikkansa on aina escuela infantil-koulussa. Toki noita esikoulussa on sitten monenlaisia. Niitä, joissa pääasiassa leikitään ja leikin ohella opetellaan kirjaimia, numeroita, lukemista ja laskemista. Mutta valtaosa on kuitenkin niitä, joissa lasten odotetaan jo seuraavan paikallaan opetusta ja nämä hetket saattavat kestää parikin tuntia putkeen. Esikoulussa opetellaan käytöstapoja, sosiaalisia taitoja mutta myös sitä lukemista, kaunokirjoitusta sekä laskemista. Täällä odotetaan, että lapset osaavat melko sujuvasti lukea ja kirjoittaa kaunokirjoitusta esikoulun päättyessä 5-6 vuotiaana sekä osaavat numerot 100 asti sekä vähintään helppoja yhteislaskuja. 

Miksi sitten vertailemme tällä hetkellä kouluja ja mahdollisesti valitsemme uuden. Kun kuitenkin olemme erittäin tyytyväisiä tytön nykyiseen kouluun eli  Montessori-kouluun. Pikkuneiti on siellä viihtynyt ja hänellä on siellä ystäviä.  Mutta huono puoli vain on se, että se sijaitsee  Las Palmasissa eli 40 min ajomatkan päässä meidän nykyisestä kodista. Toinen koulun heikkous on englanninkielen vähäinen määrä opetuksessa. Ja kolmas se, että kyseisellä koululla on vasta vuoden verran ollut opetusta primaria-tasolla eli heillä ei vielä ole kauheasti kokemusta asiasta. Mutta puutteista huolimatta olemme valmiit koulussa jatkamaan mikäli se meistä on paras vaihtoehto. 

Pikkuneitihän aloitti kyseisessä koulussa jo 2-vuotiaana eli menossa on jo neljäs vuosi. Hän aloitti suoraan esikouluryhmässä vaikka ei silloin ollut vielä täyttänyt kolmea vuotta mutta Montessori-koulussahan luokat eivät mene puhtaasti iän mukaan. Yleensä näissä esikoululuokissa on eri-ikäisiä lapsia, suurin piirtein 3-6 vuotiaita. Hienoa tässä järjestelmässä on se, että pienemmät oppivat paljon isommilta ja isommat puolestaan oppivat ottamaan pienemmätkin huomioon. Neiti on siis näiden neljän vuoden aikana kasvanut ryhmän nuorimmasta vanhimmaksi. Osa lapsista on tietysti vaihtunut vuosien aikana mutta osa on myös ollut seurana alusta lähtien. 

Näiden neljän vuoden aikana hän on oppinut monenlaisia taitoja mutta samalla myös lukemaan, kirjoittamaan ja laskemaan.  Kuten täällä siis odotetaan tämänikäisiltä. Erotuksena on kuitenkin se, että Montessori-koulussa aloittavat kirjoittamisen opettelun tekstauskirjaimista kun taas valtaosa kouluista täällä aloittaa kaunokirjoituksella. Täällä kaunokirjoitus on vielä edelleen korkeassa arvostuksessa enkä tunne itse asiassa yhtään koulua, jossa sitä ei opetettaisiin. Ja sen opetteluun käytetään valtava määrä tunteja. Tämä tuntuu itseltä vähän hölmöltä, koska kaunokirjoitus nykymaailmassa on jo vähän vanhanaikainen taito eikä käytänössä yläkoulussa kukaan enää sitä käytä vaan kummasti siirrytään tekstaukseen. Eli miksi sen harjoittamiseen pitää käyttää niin valtavasti aikaa ja energiaa? No, maassa maan tavalla....


Oli koulu syksystä alkaen sitten mikä tahansa niin edessä iso muutos. Jos päädymme johonkin muuhun kuin Montessori-kouluun niin edessä ovat kotiläksyt, kokeet ja numeroarvostelut. Tietysti paljon koulusta riippuu, että milloin ja miten paljon.

Moni Suomessa varmasti ajattelee, että miksi pitäisi olla kiinnostunut kouluista, opetusmenetelmistä jne. Lähimpään kouluun vain ja sillä siisti. No, Suomessa ei ehkä tarvitse olla kauhean kiinnostunut koska keskimäärin koulut tarjoavat samat välineet opetuksen suhteen. Yksityiskouluja kun ei juurikaan ole muualla kuin pääkaupunkiseudulla joten valinnanvaraakaan ei ole samalla tavalla kuin täällä Espanjassa, jossa sopivan koulun valitseminen käy melkeinpä työstä. Jo pelkästään Gran Canarialla on useita kymmeniä yksityiskouluja, lisäksi lukuisia valtion tukemia, pääasiassa uskonnollisia kouluja ja niiden päälle tietysti kaikki julkiset, joita niitäkin riittää. Mutta noita kahta jälkimmäistä en lähde tässä käsittelemään koska ne eivät ole meillä suunnitelmissa. 

En lähde väittämään etteikö julkisissa kouluissa olisi ihan hyvää ja pätevää opetusta. Mutta monet resurssit ovat kuitenkin erilaiset kuin esim. yksityiskouluissa. Monesti opetusryhmät ovat suurempia ja avustajia luokissa vähemmän. Lahjakkaat oppilaat eivät pääse etenemään yleensä riittävän nopeasti ja toisaalta taas erityistä tukea tarvitsevia oppilaita ei pystytä juurikaan auttamaan. Avustajia on niukasti ja monesti opettaja on yksin 25 lapsen kanssa. Englantia ja vieraita kieliä ei pysty opiskelemaan samalla tasolla kuin yksityiskouluissa eikä tarjolla yleensä ole esim. englantia äidinkielenään puhuvia opettajia. Mutta totta kai riippuu aina koulusta ja paljon myös luokalle sattuvasta opettajasta. Hyviäkin totta kai löytyy. 


Mutta koska meilä on mahdollisuus valita yksityinen koulu niin sellaisia tällä hetkellä siis etsimme. Jo pelkästään Gran Canarialla on tarjolla lukuisia erilaisia yksityiskouluja erilaisilla metodeilla, eri kielillä ja erilaisilla suuntautumisvaihtoehdoilla. On saksalainen koulu, amerikkalainen koulu, ranskalainen koulu, useampia englantilaisia kouluja sekä espanjalaisia kaksikielisiä (espanja-englanti) kouluja. Näiden lisäksi on Waldorf (Suomessa Steiner), Montessori ja monta muuta. Eli vaihtoehtoja on valtavasti ja meillä nyt siis menossa eri vaihtoehtojen kartoitus. 


Täällä saaren eteläosassa on neljä yksityiskoulua, joista Colegio Alma´s -koulun kävimme katsomassa jo vuosi sitten emmekä pitäneet paikasta ollenkaan. Metodit olivat hyvin vanhanaikaisia eikä koulu muutenkaan vakuuttanut. Niinpä sitä emme käyneet tällä kierroksella enää katsomassa. 


Muita alueen yksityiskouluja ovat British school, Canterbury school ja Colegio Arenas. Näistä kaksi ensimmäistä noudattavat brittiläistä järjestelmää ja opetuskielenä on englanti. Colegio Arenas taas noudattaa espanjalaista järjestelmää ja opetus on kaksikielistä eli espanja ja englanti. Näiden lisäksi kävimme katsomassa Las Palmasissa amerikkalaisen koulun (American school of Las Palmas). Ensi viikolla käymme vielä Montessori Kaizen-koulussa, joka noudattaa Montessori-menetelmää. Kyseessä on pikkuneidin nykyisen koulun "jatko-osa" eli viime vuonna avattu primaria-alakoulu. Mutta siitä sitten juttua ihan erikseen.


Moni varmasti valitsisi sen lähimpänä olevan, jotta koulumatkat olisivat mahdollisimman lyhyet. Mutta me olemme siinä mielessä vähän "outolintuja" että olemme valmiita ajamaan yli 100km päivittäin, jos koemme että näin saamme tarjottua pikkuneidille parhaan mahdollisen koulun. Parhaalla en nyt todellakaan tarkoita, että kyseessä olisi saaren parhaimmaksi ja kalleimmaksi valittu koulu vaan sitä, että se tarjoaa parhaimmat mahdollisuudet oppimiseen juuri meidän pikkuneidille. Myös pikkuneiti itse on valmis jatkamaan ajoa Las Palmasiin. Olemme nyt reilun vuoden verran ajaneet joka arkipäivä tuon n. 45 km suuntaansa Las Palmasiin.  En ole kokenut asiaa mitenkään ongelmallisena, joten voisin hyvin kuvitella ajavani myös tulevaisuudessa. Jos se on tarpeellista. Myös pikkuneidille tuo ajomatka ei ole ollut mikään ongelma vaan käytämme matkat hyvin hyödyksi. Neiti nauttii aamulla aamupalan autossa eli aikaa säästyy siinä eikä hänen tarvitse herätä sitä varten aikaisemmin. Ja automatkoille kuuntelemme aina suomalaisia äänisatuja eli sitä kautta tulee myös hyvää harjoittelua suomenkielelle. Mutta toki ensisijaisesti olisi mukavaa löytää koulu vähän lähempää. 

Tässä siis tietoa kouluista, joissa kävimme vierailemassa. 


British school of Gran Canaria, south 


Ensimmäisenä kävimme katsomassa British school of Gran Canarian, jolla on kaksi koulua saarella. Isompi Las Palmasin kupeessa ja pienempi täällä saaren eteläosassa. Tämä etelänkoulu sijaitsee Melonerasin alueella ja esim. Maspalomasista ja Playa del Inglesistä sinne ajaa n. 10 minuutissa. Täällä etelässä on kuitenkin mahdollisuus käydä vain year 6 asti eli käytännössä 11-vuoteen asti. Tämän jälkeen pitäisi sitten omalla kuljetuksella tai koulubussilla kulkea seuraavat viisi vuotta Las Palmasiin. Iso miinus siis. 

Brittiläisen järjestelmän mukaanhan koulu aloitetaan jo 5-vuotiaana eli käytännössä olemme vuoden myöhässä ja koulua meille esitelleen henkilön mukaan tukiopetus olisi todennäköisesti tarpeen jo ennen koulunaloitusta! Tuntuu hurjalta kun kuitenkin meidän 5-vuotias osaa jo lukea ja kirjoittaa suomeksi & espanjaksi ja englantiakin puhuu melko hyvin. Mutta ei auta - pitäisi osata jo sujuvasti lukea & kirjoittaa englantia. Siis 5-vuotiaana... Viikottaiset spellingkokeet ovat käytössä alusta läthien.  


Koulu noudattaa täysin brittiläistä järjestelmää eli siellä opiskellaan käytännössä samat asiat kuin mitä lapset opiskelisivat englannissa. En oikein tiedä, että mikä brittiläinen koulu on heidän "vertailukoulunsa" mutta veikkaisin, että lapset opiskelevat samoja juttuja kuin esim. vähän vaativammassa englantilaisessa yksityiskoulussa. Taso on siis aika vaativa vaikka kyllä yrittivät vakuuttaa, että esim. kotitehtäviä on vähennetty viime vuosina merkittävästi. Mutta jotain kertoo esim. se, että year 1 eli käytännössä 6-vuotiaiden pitäsi tunnistaa ja nimetä 3D-muodot, osata yhteen- ja vähennyslaskuja kymmenluvuilla eli käytännössä 100 asti, tunnistaa ja nimetä kaikki mantereet sekä valtameret, tunnistaa tärkeimpiä Englannin historian henkilöitä sekä tietysti kirjoittaa ja lukea englantia melko sujuvasti sillä esim. lukuläksyjä tulee kirja / viikko tahdilla. Tuntuu suomalaisittain hurjalta kun samanikäiset lapset Suomessa vasta opettelevat numeroita ja kirjaimia. Mutta niinhän se menee täällä maailmalla... 


Itse koulussa ei kyllä ole mitään vikaa. Jos siis tykkää brittiläisestä koulujärjestelmästä. Siellä siis menee niin, 3-vuotiaana ollaan nursery-luokalla ja 4-vuotiaana reception-luokalla - nämä ovat vielä vapaaehtoisia.  5-vuotiaana alkaa ns. pakollinen kouluvelvollisuus. Sikäli tämä on vähän "hölmöä" koska Espanjassa kuitenkin ollaan ja täällä kouluvelvollisuus alkaa vasta 6-vuotiaana. Eli käytännössä lapsi olisi hyvä laittaa brittiläiseen kouluun heti 3-vuotiaana, jos sinne suunnittelee laittavansa. Muuten voi jäädä pahasti jälkeen... Mutta toki jos esim. perheessä englanti on kotikielenä ja lapsen toinen äidinkieli niin silloin mitään ongelmaa ei varmastikaan ole. 


Kaikki opetus tapahtuu tietysti englanniksi paitsi että pari tuntia viikossa lapsilla on myös espanjan opetusta. Oppitunneista n. 25 % on englantia ja 25 % matematiikkaa ja muita aineita ovat sitten mm. espanja, historia & luonnontieteet, tietotekniikka, musiikki, taide ja liikunta. 


Tämä british schoolin etelän koulu on pieni sillä luokkia on joka asteella vain yksi ja koska koulussa on vain infantil + primary niin isompia lapsia ei ole ollenkaan ja tämä tietysti tekee tunnelmasta jotenkin rauhallisemman. Muutenkin koulu on aika perhemäinen eli henkilökunta tuntee varmasti kaikki oppilaat melko hyvin. Jokaisella ikäluokalla on oma opettajansa ja huoneensa eli ne vaihtuvat sitten aina vuosittain. Eli todennäköisesti opettaja vaihtuu joka vuosi. Osa opettajista on ollut koulussa jo pidempään mutta osa on taas sellaisia, jotka tulevat kouluun vain vuodeksi tai pariksi. Koulussa ei ole erillistä tietokoneluokkaa vaan luokissa on kannettavat tietokoneet, joita käytetään tarvittaessa. Koulussa ei ole myöskään erillistä liikunnanopettajaa vaan normaalit opettajat vetävät myös liikuntatunnit, joita on tasan yksi viikossa. Tämä on mielestäni aika iso miinus. Liikuntaa pitäisi ehdottomasti olla vähintään kaksi tuntia viikossa, mielummin enemmänkin. 


Koulupäivä alkaa klo 8.30 ja päättyy kaikilla aina klo 15.30. Aamupäivällä on yksi 20 minuutin välitunti noin klo 10 ja toinen tauko on sitten lounaan yhteydessä. Esim. nuo 5-6 vuotiaat syövät noin klo 13.15 alkaen ja ruokatauko+välitunti kestää yhteensä tunnin. Eli mitä nopeammin syöt, sitä kauemmin voit ulkoilla. Tuon tunnin tauon jälkeen on sitten vielä yksi reilun tunnin kestävä oppitunti.


Koulun jälkeen on mahdollisuus osallistua erilaisiin vapaaehtoisaktiviteetteihin, joista osa on maksuttomia ja osa maksullisia. Tarjolla on esim. judoa, musiikkia, askartelua&taidetta ja jalkapalloa. Maksullisissa harrasteissa on yleensä ulkopuolinen vetäjä mutta muut aktiviteetit ovat opettajien vetämiä. 


Lapset käyttävät koulupukua, joka on tytöillä hame+paita sekä pojilla suorat housut + paita ja liikuntapäivinä shortit + t-paita. 


Koulumaksut ovat seuraavanalaiset:


Koulunaloitus maksu on 2000 € ja se maksetaan vain kerran. Toisen lapsen kohdalla maksu on 1000 € ja mikäli on useampia lapsia, niin maksu on seuraavista 500 €. Tämä maksu maksetaan siis koulua aloittaessa ja vain kerran. Myös vuosimaksuista saa alennusta, mikäli samasta perheestä on koulussa useampi lapsi. 


Vuosittainen koulumaksu riippuu siitä, että millä luokalla opiskelee. Mitä vanhempi lapsi, sitä kalliimpaa on opiskelu. 


infantil + primary                                   5152 € / vuosi

secundary year 7-9                               6276 €/ vuosi
secundary year 10-11                           6447 € / vuosi

Koulukuljetus Las Palmasiin maksaa 1747 € / vuosi ja kouluruokailu 753 € / vuosi. Kouluun voi myös tuoda oman lounaan ja lämmittää sen ruokalassa.                             


Koulun plussat ja miinukset:


+ pieni koulu ja perhemäinen tunnelma               - vain infantil + primary eli 11-vuoteen asti

+ mahdollisuus tuoda oma ruoka                         - lapsilta vaaditaan paljon, kotitehtäviä on
+ hyvä englanninkielen taso                                   paljon ja kokeita säännöllisesti. Myös 
                                                                               numeroarvostelu käytössä pienestä pitäen
                                                                             - lapset opiskelevat brittiläisen järjestelmän 
                                                                               mukaisesti eli eivät tutustu Espanjan 
                                                                               historiaan, kulttuuriin ja kieleen muuta kuin
                                                                               pintapuolisesti. 
                                                                             - vain tunti liikuntaa ja espanjaa viikossa
                                                                             - ei mahdollisuus opiskella muita kieliä kuin
                                                                               vasta 11-vuotiaana 

Canterbury School, south 


Toisena kouluna kävimme katsomassa myös brittiläistä järjestelmää noudattavan koulun, joka siis toimii hyvin samaan tapaan kuin British school. Eli kaikki yllä kerrottu pitää paikkansa myös tämän koulun suhteen. Eli myös Canterbury schoolissa lapset jatkavat opiskeluja 12-vuotiaana Las Palmasissa. 


Tämä etelän koulu sijaitsee n. 10 minuutin ajomatkan päässä, rauhallisella alueella. Todella pieni koulu eli yhteensä vain joku 100 oppilasta. Nuorimmat 3-vuotiaita ja vanhimmat siis 11-vuotiaita. Jokaista ikäluokkaa on vain yksi luokka. Luokissa oli lapsia todella vähän, joissakin jopa alle 10 kpl. Mutta esim. meidän pikkuneidin ikäluokassa oppilaita oli tällä hetkellä 14 kpl. Pääosa oppilaista tuntui olevan kanarialaisia ja lapset esim. tauolla ollessaan puhuivat keskenään espanjaa. Mutta luokassa tietysti vain englantia. 
Vaatimustaso englannin suhteen on sama kuin British school -koulussa eli esim. 6-vuotiaiden luokassa lasten tulee osata jo kirjoittaa ja lukea sujuvasti englantia. Matematiikan puolella noilla 6-vuotiailla oli jo kertolaskuja. Viikottaiset spellig-kokeet käytössä heti alusta lähtien kaikilla ikäluokilla.  Toki tukiopetusta on tarvittaessa tarjolla ja sitä todennäköisesti olisi meidänkin pikkuneidille luvassa vähintään ensimmäisen vuoden ajan. Muutenkin lapsilta vaaditaan paljon ja esim. 7-vuotiaat tekevät jo esitelmiä englanniksi varsin vaativista aiheista kuten muinainen Egypti. Koulussa noudatetaan jossain määrin ilmiöoppimista eli luokalla on aina joku teema, jonka puitteissa opiskellaan aineita. 


Koulupäivä on klo 8.30 - 15.30, aamupäivällä on yksi puolen tunnin tauko klo 10.30-11 ja iltapäivällä toinen tunnin kestävä ruokailun yhteydessä (ruokailu + tauko yhdessä). Englannin ja matematiikan lisäksi koulussa opiskellaan tunti päivässä espanjaa ja muita aineita ovat science, tietotekniikka, taide/musiikki/draama sekä liikunta, jota on kaksi tuntia viikossa. 


Mitään koulun jälkeen järjestettäviä aktiviteetteja ei tässä koulussa ole tarjolla. Koululla on oma keittiö, jossa valmistetaan ruoat mutta on myös mahdollista tuoda oma ruoka, joka nautitaan yhdessä muiden kanssa. Tykkäsin siitä, että tässä koulussa lapset söivät ruokansa ihan normaaleilta lautasilta eikä ns. vankilatarjottimilta, kuten täällä usein kouluissa on tapana. Pieni yksityiskohta mutta esim. minulle tärkeä asia. 


Lapset käyttävät koulupukua, joka on tytöillä hame+paita ja pojilla suorat housut + paita. Urheilupäivinä sekä kesäkuukausina (syys-lokakuu, touko-kesäkuu) lapsilla saa olla urheilupäivän varusteet eli shortsit ja t-paita. 


Koulu alkaa jo syyskuun ekalla viikolla ja jatkuu aina kesäkuun loppuun asti, noudattaen Kanarian saarten almanakkaa pyhien osalta. Lisäksi pääsiäisen aikaan lapsilla on kahden viikon loma. 


Koulumaksut ovat seuraavanalaiset:


Koulunaloitus maksu on 430 € ja sen lisäksi pitää maksaa 2500 € takuumaksu, jonka saa takaisin kun lapsi lopettaa koulussa. Kunhan vain on sitä ennen opiskellut siellä vähintään yhden vuoden. 


Vuosittainen koulumaksu riippuu siitä, että millä luokalla opiskelee. Mitä vanhempi lapsi, sitä kalliimpaa on opiskelu. Vuosimaksusta saa pientä alennusta, jos samassa koulussa opiskelee vähintään kolme lasta samasta perheestä. 


infantil + primary                                   4300 € / vuosi 

primary year 6 - secondary year 2        4400 €/ vuosi 
secundary year 3-5                               4900 €/ vuosi 
secundary year 6                                  5150 €/ vuosi 

Kouluruokailu maksaa 1170 € / vuosi (primary) ja 1240 € / vuosi (secondary).  Lisäksi vuosittain pitää hankkia espanjankielen kirjat. Muut kirjat ja materiaalit tulevat koulun puolesta. 


Koulun plussat ja miinukset:


+ pieni koulu, perhemäinen tunnelma                 - vain infantil + primary eli 11-vuoteen asti

+ mahd. tuoda omat ruoat                                   - lapsilta vaaditaan todella paljon. Kotitehtä-
+ espanjaa tunti päivässä                                     viä tulee viikottain, myöhemmin päivittäin. 
                                                                              Myös kokeita säännöllisesti alusta lähtien.
                                                                             -ei mahdollisuutta opiskella muita kieliä 
                                                                              kun vasta 11-vuotiaana  
                                                                             -mielestäni lasten englanti oli heikompaa 
                                                                              kuin British schoolissa, ainakin ääntämisen
                                                                              osalta. Mutta johtuu ehkä siitä, että suurin 
                                                                              osa lapsista tosiaan oli ihan kanarialaisia. 


American school of Las Palmas 

Kolmantena kävimme katsomassa Las Palmasin kupeessa sijaitsevaa American schoolia, jossa itse asiassa kävimme tutustumassa ensimmäisen kerran jo vuonna 2013 kun saavuimme saarelle. Silloin tosin päädyimme Montessori-kouluun mutta pidimme kovasti myös tästä amerikkalaisesta koulusta. Joten siksi halusimme käydä katsomassa koulun nyt uudestaan. 
American school sijaitsee Los Hoyosin -alueella, Las Palmasista noin 15 min ajomatkan päässä. Mutta meidän kannalta sijainti on sikäli ok että vältymme keskustaan ajamiselta. Tosin ajomatka etelästä on sama 40 minuuttia kuin tälläkin hetkellä. 


Koulussa on pre-school, grade 1-5 eli suomalaisittain alakoulu sekä grade 6-12 (middle & upper school. Nuorimmat ovat 3-vuotiaita ja vanhimmat oppilaat jo täysi-ikäisiä. Kaikilla ikäluokilla on kuitenkin omat tilansa ja rakennuksensa koulu-alueella. Esim. kaikki alakoululuokat sijaitsevat erikoisissa "igluissa", jotka myös näkyvät ylläolevassa kuvassa. Luokkia on pääasiassa vain yksi / ikäluokka ja keskimäärin luokissa on 15-25 oppilasta. Koulu on varsin kansainvälinen eli oppilaita on hyvinkin monesta eri maasta - tämä on aina plussaa! Opetuskieli on luonnollisesti englanti mutta espanjaa opiskellaan myös tunti päivässä. Muita kieliä ei ole tarjolla ennen kuin vasta grade 6 alkaen eli 11-vuodesta eteenpäin. Silloin voi opiskella saksaa tai ranskaa, jota on tarjolla n. 2 tuntia viikossa. 


Pidin  kovasti koulun vähän rennommasta tunnelmasta - täysin erilainen fiilis kuin aikaisemmin näkemämme brittiläistä järjestelmää noudattavat koulut. Ja täällä heti grade 1-luokan opettaja totesi, että ei ole mitään ongelmaa kielen suhteen vaikka tuleekin uutena kouluun vasta 6-vuotiaana. Kun on kuitenkin sen verran pohjaa, että englantia ymmärtää jo täysin ja puhuukin melko sujuvasti. Ensimmäisen vuoden aikana taatusti pääsee samalla tasalle muiden kanssa. Alakoulun aikana meno on vielä aika rentoa mutta totta kai kokeita järjestetään ja kotitehtäviä määrätään jonkin verran. Mutta grade 5 -luokalta alkaen homma muuttuu jo vähitellen ja grade 9-12 ovat sitten aikamoista opiskelua. Mutta kyse on siis jo yläkoulu- ja lukiotasosta. 


Koulupäivä kestää klo 8.30-15.30, aamupäivällä on yksi välitunti ja ruokailun yhteydessä toinen pidempi. Pienemmillä varsinaiset oppitunnit keskittyvät aamupäivään ja ruokailun jälkeen on sitten yleensä kevyempiä tunteja kuten liikunta, taide ja musiikki. Koululla on omat taide- ja musiikkiluokat sekä erittäin isot liikuntatilat ulkosalla. 


Koululla on useita iltapäiväaktiviteetteja, jotka ovat kaikki maksullisia. Koulupäivän jälkeen on mahdollisuus harrastaa mm. judoa, koripalloa, jalkapalloa, lentopalloa, tanssia, ratsastusta, baseballia, joogaa, uintia, viulunsoittoa, shakkia jne. 


Koululla on oma keittiö, jossa valmistetaan kaikki ateriat. Mutta koululla on myös mahdollisuus ruokailla niin, että tuo oman ruoan kotoa. Tässä tapauksessa palvelusta veloitetaan reilut 10 € / kuukaudessa, sisältäen ruokailuvälineiden käytön sekä leivän & juoman. 


Koulussa ei ole koulupukua eli omissa vaatteissa mennään kouluun. Tämä on plussaa! 


Koulumaksut ovat seuraavanlaiset:


Koulunaloitusmaksu on 1803 € / perhe, oli lapsia sitten yksi tai useampi. Vuosittain koulumaksu riippuu sitten siitä, että millä luokalla opiskelee. Kuukausi maksetaan syyskuu-kesäkuussa,  yhteensä 10 kuukautta. Mikäli samasta perheestä on useampia lapsia koulussa, niin maksuista saa hieman alennusta.  


nursery/kinder    374,10 €/ kuukausi 

1-5 grade            353,90 € / kuukausi
6-8 grade            495,40 € / kuukausi
9-11 grade          540,90 €/ kuukausi
12 grade             601 € / kuukausi 

Vuosimaksun lisäksi tulee maksaa materiaalimaksu, joka on 150 € / vuosi + 18 € / kuukausi. Tämä maksu sisältää sitten kaikki materiaalit eli kirjat, vihkot, kynät, askartelu- ja taidemateriaalit ym. Lisäksi kouluvuoden alussa veloitetaan  20 € vakuutusmaksu. Tällä hetkellä koululla on käytössä myös eräs lisämaksu, joka on 70 €/ vuosi. Eli yhteensä vuosimaksujen lisäksi eri kuluja tulee yhteensä 410 € / vuosi. 


Kouluruokailu maksaa 828 € / vuosi ja koulukuljetus esim. etelästä 152-213 € / kuukausi, riippuen asuinpaikasta. Myös yhdensuuntainen koulukuljetus on mahdollinen, esim. meiltä maksu oli yhteen suuntaan 120 € / kuukausi. Tämä on siinä mielessä hyvä vaihtoehto, että mikäli tähän kouluun päädymme niin neiti voisi parin vuoden päästä hyödyntää koulukuljetusta esim. koulupäivän jälkeen ja näin en itse joutuisi ajamaan Las Palmasiin kuin aamulla ja palata sitten takaisin kotiin. Koulukuljetusta aamulla en ainakaan toistaiseksi haluaisi koska bussi lähtee etelästä jo klo 7.10 eli hurjan aikaisin. 


Koulun plussat ja miinukset:


+ rento tunnelma ja lapset vaikuttivat iloisilta & tyytyväisiltä 

+ alakoululuokassa näkyi vielä lelunurkkaus ja lapsilla päivittäin mahdollisuus vielä tehdä
   muutakin kuin vain istua
+ isot urheilukentät koulun käytössä 
+ mahdollisuus tuoda oma ruoka
+ vaikka koulussa on hyvin eri-ikäisiä oppilaita niin kaikilla omat alueet ja tunnelma rauhallinen. 
+ espanjaa tunti päivässä 
+ ei koulupukua
+ kansainvälinen tunnelma eli lapsia eri puolilta maailmaa
+ mahdollisuus käydä "loppuun asti" samassa koulussa

- Ei mahdollisuutta opiskella muita kieliä kuin vasta 11-vuotiaana Colegio Arenas Sur

Colegio Arenas on iso yksityiskoulu, jolla on usempiakin kouluja. Las Palmasissa on infantil + primaria, Arucasissa secundaria (yläkoulu) ja  bachillerato (lukio), etelässä San Agustinissa kaikki luokkatasot sekä näiden lisäksi musiikkikonservatorio. Myös Lanzarotella on yksi heidän koulunsa. 


Me kävimme jo vuosi sitten katsomassa tuon etelän koulun ja silloin saimme siitä ihan hyvän vaikutuksen vaikka oli paljon sellaisiakin juttuja, joista emme pitäneet. Mutta päätimme nyt käydä katsomassa koulun uudelleen ja tällä kertaa pikkuneidin kanssa, jotta saisimme myös hänen mielipiteensä. 


 Koulu sijaitsee hienolla paikalla, kukkulan huipulla San Agustinissa. Meiltä Maspalomasista ajomatka kestää reilut 10 minuuttia. Koulussa on tarjolla kaikki luokka-asteet aivan vauvoista täysikäiseksi asti. Mutta kuitenkin niin, että eri ikäiset on laitettu eri rakennuksiin eri puolille koulua. Esim. infantil ja primarian ensimmäiset luokat sijaitsevat aivan erillään isompien oppilaiden luokista. Heillä on myös oma ulkoilu-alueensa, jonne isot lapset eivät pääse. Mutta osa tiloista on kuitenkin yhteisiä, esim. liikuntatilat. Mutta niidenkin käyttö on jaettu niin, että isot ja pienet eivät käytä tiloja samaan aikaan. Koululla on varsin upeat liikuntatilat - isot ulkopelikentät sekä katettu liikuntatila ja uima-allas. Liikuntaa on primariassa kaksi tuntia viikossa ja lapset käyvät säännöisesti esim. uimassa. 


Luokkia on 1-2 luokka-asteesta riippuen ja yhdessä luokassa on max. 22 oppilasta. Mikäli oppilaita on tuo maksimimäärä niin silloin avustaja on luokan mukana aina tarvittaessa. Koulu on hyvin kansainvälinen sillä täällä saaren eteläosassa asuu paljon ulkomaalaisia. Opetuskieli on pääasiassa espanja mutta päivittäin on myös useampi tunti englantia. Ihan englantia opiskellaan yleensä tunti päivässä mutta myös eri oppiaineita opiskellaan englanniksi. Lapset opiskelevat myös kaksi tuntia viikossa saksaa sekä tunnin viikossa kiinaa. 


Koulu on mielestäni ihan ok - ei yhtä tiukka kuin esim. brittiläistä järjestelmää noudattavat koulut mutta ei yhtä rento kuin esim. amerikkalainen koulu. Kotiläksyjä tulee primarian ensimmäisillä luokilla mutta ovat lähinnä luku- ja kirjoitusharjoituksia. Niitä tulee noin 10-15 minuuttia päivässä. Primarian kolmannella luokalla varsinaiset kotiläksyt jäävät mutta tässä vaiheessa lapsien tulee itsenäisesti kerrata kotona tulevia kokeita varten. Erilaisia kokeita järjestetään säännöllisesti mutta varsinaisia numeroarvosteluja lapset eivät niistä saa vasta kuin kolmannella luokalla. 

Primarian koulupäivä kestää klo 8.50-16. Aamupäivällä on yksi lyhyt välitunti ja toinen vastaava iltapäivällä ruokailun yhteydessä. Ruokailu tapahtuu klo 13.40 ja sitä & välituntia varten on varattu 45 minuuttia. Tämän jälkeen koulupäivä jatkuu vielä normaalisti klo 16 asti. Tämän jälkeen on mahdollisuus osallistua iltapäiväaktiviteetteihin kuten jalkapallo, koripallo, rytminen kilpavoimistelu, uinti, shakki, taide ja robotix. Osa näistä on maksuttomia, osa maksullisia. 

Koululla on oma keittiö, jossa ateriat valmistetaan. Kolmannesta luokasta lähtien lapset voivat tuoda myös oman ruoan kotoa. Tästä palvelusta veloitataan 50.50 € / kuukausi. Kouluruokailun hinta on puolestaan 137,50 € / kuukausi. 


Koulussa on käytössä koulupuku, joka etelän koulussa on urheiluasu (shortsit / shortsimekko / urheiluhousut ja t-paita sekä tarvittaessa takki). Tämä tulee luonnollisesti ostettavaksi. 


Muuten koulumaksut ovat seuraavanlaiset:


Koulunvarausmaksu 901 € (maksetaan kerran) ja lisäksi vuosittain varausmaksu 391,85 €. Kuukausimaksu on syyskuussa 491,90 € ja tämän jälkeen lokakuu-kesäkuu 379,55 €/ kuukausi. Näiden lisäksi maksetaan kouluvakuutus kerran vuodessa, joka on 26,50 € ja muita kuluja 88 €. Lisäksi koulukirjat tulevat maksettavaksi. 


Koulukuljetus maksaa esim. Puerto Ricosta  133 €/ kuukausi, Playa del Inglesistä 90 € / kukausi, Puerto Moganista 187,25 €/ kuukausi ja Vecindariosta  130,50 €/ kuukausi. 


Itselle jäi koulusta vähän ristiriitainen fiilis. Toisaalta on asioita, jotka ovat hyvin mutta toisaalta on asioita, joista en pitänyt. Pikkuneiti ei kauhean innoissaan ollut koulusta mutta se oli aivan arvattavissa. Onhan ero nykyiseen kouluun valtava. Arenas Sur on valtava koulu, jossa on valtava määrä eri-ikäisiä lapsia kun taas pikkuneidin nykyinen koulu pieni ja kodikas, jossa kaikki opettajat tuntevat kaikki oppilaat ja vanhemmat. Mutta ei hän nyt koulua ihan täysin tyrmännytkään. Koulu tarjoaa mahdollisuuden siihen, että lapsi voi tulla kouluun tutustumaan parin päivän ajan ns. vierailevana oppilaana eli näin hän pääsee näkemään tulevat luokkatoverinsa ja elämään luokan mukana pari päivää. Tämä voisi olla ihan hyvä vaihtoehto. 


Plussat ja miinukset:
+mahdollisuus käydä koulu loppuun asti samassa koulussa
+kaksikielinen opetus
+saksan ja kiinan opiskelu alkaa jo alakoulussa
+hyvät liikuntamahdollisuudet
+rento koulupuku

-iso koulu eli paljon oppilaita, myös isoja
-isommat luokkakoot kuin muissa näkemissämme yksityiskouluissa
-pitkät koulupäivät, lyhyet tauot
-Jäi vähän sellainen fiilis, että haluavat miellyttää kaikkia vanhempia ja siksi lapset opiskelevat vähän kaikenlaista - tyyliin tunti sitä ja tunti tätä.  Mutta esim. tunti viikossa kiinaa tuntuu aika mitättömältä jos kieltä oikeasti haluaisi oppia. 

Mitään päätöksiä emme ole siis vielä tehneet. Käymme ensi viikolla katsomassa vielä Montessori-koulun ja toivottavasti sen jälkeen olemme vähän viisaampia asian suhteen. Tämän kuun aikana päätös pitäisi kuitenkin tehdä jotta saamme koulupaikan vielä varattua. 

Päätös ei todellakaan tule olemaan helppo eikä välttämättä edes yksimielinen. Mutta olemme ainakin tehneet omat  "kotiläksymme" hyvin ja tutustuneet perusteellisesti kaikkiin vaihtoehtoihin. Ja toivottavasti löydämme parhaan mahdollisen koulun meidän tytölle - koulun, jossa hän viihtyy ja kokee onnistumisen tunteita ja opiskelun iloa. Koulun, jossa hänet huomioidaan yksilönä, ei vain numerona. Koulun, josta hän saa mahdollisimman hyvät eväät tulevaisuudelle. Koulun, jossa hänestä kasvaa fiksu, itsenäisesti ajatteleva ja toimiva nuori. 2 kommenttia:

  1. Olipas mielenkiintoista lukea näistä. Kuuntelin podcastjaksosi ja juuri eilen mietin, että jokohan olette kouluvalinnan tehneet.
    Ja tosiaan, voitte kyllä onnitella itseänne tunnollisuudesta valintaprosessissa.Hyvin järkevää, on tuo iso päätös. Viisautta valintaan.

    VastaaPoista
  2. Nämä ovat niitä ulkosuomalaisena olemisen ikävämpiä puolia mutta olemme onnekkaita siinä mielessä, että pystymme sentään valitsemaan. Monissa perheissä taloudellinen tilanne on sellainen, että yksityiskouluista ei voi kuin unelmoida. Mutta onneksi tosiaan julkisissakin kouluissa ollaan paljon petrattu viime vuosina. Ja uskon, että jos lapsi haluaa opiskella ja pärjätä niin hän tekee sen missä koulussa tahansa - oli se sitten julkinen tai yksityinen.

    Yritämme tehdä viisaan valinnan ja teemme sen ennen kaikkea lapsen etua ajatellen.

    VastaaPoista