maanantai 13. maaliskuuta 2017

Sää Kanariansaarilla

Lukuisissa Kanariansaariin liittyvissä facebook-ryhmissä kysellään aina sitä, että minkälainen sää on mihinkin aikaan vuodessa. Olen suunnittelemassa matkaa maaliskuussa, millainen sää on silloin Gran Canarialla? Olen suunnittelemassa matkaa lokakuussa, millainen sää on silloin? Vaikeita kysymyksiä... Periaatteessahan täällä on ympäri vuoden ns. ikuisen kevään ilmasto eli ei koskaan ole kauhean kylmä mutta ei myöskään kauhean kuuma - toisin kuin esim. Välimeren alueella. Mutta tokihan täälläkin on vuodenajoilla eroilla. Ja tosi asiassa nykyään ei kyllä pysty varmuudella sanomaan, että olisi hyviä ilmoja muuta kuin ehkä heinä-syyskuun välisenä aikana. Eli säät ovat muuttuneet viime vuosien aikana epävakaisemmiksi ja vaikeammiksi ennustaa. 


Täällä Kanarialla kun eletään meren keskellä ja merivirrat vaikuttavat voimakkaasti myös säähän eli monenlaiset oudot sääilmiöt ovat nykyään enemmään sääntö kuin poikkeus. Aikaisemmin esim. koillispasaati alkoi puhaltaa lokakuussa ja kun tuuli alkoi, niin eipä se siitä juurikaan tauonnut ennen kevättä. Mutta nykyään tuntuu, että tuuletkin puhaltavat miten sattuu. Tänä vuonna esim. koillispasaati antoi odottaa itseään tammikuuhun asti. Tämä taas aiheutti sen, että etelästä pääsi alkutalven aikana nousemaan useita sadealueita esim. tänne Gran Canarian eteläosiin missä taas ei normaalisti kauheasti sada. Sen sijaan Las Palmasissa on ollut normaalia vähäsateisempi talvi. Tosin kaiken kaikkiaan talvi on ollut aika vähäsateinen koko saarella.

On myös vaikeaa sanoa mitään yleistystä kaikille Kanarian saarille koska ilmastot vaihtelevat hyvinkin paljon eri saarilla. Yleisesti itäiset saaret eli Fuerteventura ja Lanzarote ovat vähäsateisempia kun taas läntisillä saarilla eli El Hierrolla, La Palmalla ja La Gomeralla sataa paljon, paljon enemmän. Tämä johtuu saarien muodosta eli läntiset ovat vuoristoisia, joten sadepilvet jäävät roikkumaan niiden päälle kun taas itäiset saaret ovat hyvin matalia ja tuuli puhaltaa yleensä pilvet pois. Keskimmäisillä saarilla eli Gran Canarialla ja Teneriffalla taas sää on usein pilvisempi, kylmempi ja sateisempi saarien pohjoisosissa kuin eteläosissa. Näillä saarilla on keskiosassa korkea vuoristo, joka pitää pilvet poissa saarten eteläosista. Mutta tämä sääntö pätee vain tosin silloin kun puhaltaa koillispasaati. Etelästä saapuvat myrskyrintamat taas tuovat sateita enemmän saarien eteläosiin. 

Vaikka sanotaan, että Kanarialla on ikuisen kevään ilmasto niin toki täällä on myös eroa vuodenaikojen välillä. Neljää erilaista vuodenaikaa ei löydy mutta esim. kesän ja talven välillä on selkeä ero. Täällä talven sanotaan alkavan joulukuussa ja tämä on yleensä myös se  aika, jolloin sää muuttuu viileämmäksi ja epävakaisemmaksi. Talvella päivälämpötilat rannikolla pyörivät yleensä 16-25 asteen välillä saaresta riippuen. Vuorilla voi luonnollisesti olla kylmempää. Ja yleensä myös yöt ovat viileitä - heti auringon laskettua lämpötilat laskevat selvästi ja yöllä voi täällä saaren eteläosassakin olla lämpötila jopa alle 15 astetta. Huhtikuussa sää alkaa vähitellen lämpenemään ja kesä täällä alkaa virallisesti kesäkuun puolessa välissä. Silloin yleensä lämpötilat alkavat olla päivisin 20-30 asteen välillä. Heinä-elokuussa päästään sitten jo monissa paikoissa yli 30 asteen lämpötiloihin, hetkittäin jopa yli 40 asteen lämpötila on mahdollinen. Näin on esim. täällä Gran Canarian eteläosassa. Tätä helteisintä aikaa jatkuu yleensä syyskuulle ja siitä sitten vähitellen lämpötila alkaa taas laskemaan kun talvea kohti mennään. 


Oma lukunsa on sitten se, kun Afrikasta alkaa puhaltamaan calima-hiekkatuuli. Tämä erikoinen sääilmiö on hieman yleisempi kesällä mutta talvellakin mahdollinen. Sen myötä lämpötila nousee nopeasti jopa 10 astetta ja ilma täyttyy hiekasta. 

                               

Nämä calimajaksot kestävät yleensä parista päivästä viikkoon. Esim. viime viikolla täällä oli melkein koko viikon kestänyt calima ja sen myötä lämpötilat nousivat täällä Gran Canarian eteläosassa päivällä 35 asteeseen ja yölläkin oli lämmintä pitkälti yli 20 astetta. Ihan kesäiset lämpötilat keskellä talvea! Mutta nyt taas on tuuli kääntynyt puhaltamaan koillisesta ja sen myötä lämpötilat sitten nopeasti laskevat. Tänään oli Las Palmasissa jo täysin pilvistä ja lämpöä 20 astetta. Meillä etelässä oli sentään vielä kaunis, lämmin ja aurinkoinen päivä. Huomisesta alkaen on sitten luvassa taas sateita useampana päivänä eli melkeinpä takatalvelta tuntuu! Sade onkin aika yleinen sääilmiö caliman jälkeen ja sen myötä viimeisetkin ilmassa olevat hiekat tulevat alas jättäen kaiken ihanan likaiseksi...  


Käytännössä täällä Kanarialla on rantakelit ihan näin talvellakin mutta esim. uimaan ei kyllä tee mieli. Vaikka tokihan matkailijat sitä täällä talvellakin harrastavat... Mutta näin talvella merivesi on yleensä selvästi alle 20 asteista eikä uima-altaissakaan sen lämpimämpää ole ellei allasta ole lämmitetty. Itse pulahdin tänään ensimmäistä kertaa uima-altaaseen sillä viikon calima-jakson seurauksena allas on lämmenyt ihan uimakelpoiseksi. Selvästi yli 20 asteen on jo päästy. 


Mutta huomisesta alkaen pitää uimiset jälleen unohtaa hetkeksi ja jättää shortsitkin tuonne kaapin pohjalle. Pitkät housut ja pitkähihainen paita ovat tämän vuodenajan vaatteet. Tosin
paikallisilla näkee edelleen jopa toppatakkeja, etenkin Las Palmasissa. Täällä etelässä näkee sentään vähän kevyempää pukeutumista.. niin ja turistit tietysti kulkevat hellevaatteissa läpi vuoden ;-) 

Tällaista säät on luvassa tälle viikolle... pitänee kaivaa kumisaappaat vielä kaapista :-) 

                                        

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti