torstai 2. maaliskuuta 2017

Roque Nublo, Gran Canarian komea kivipaasi

Tänään sain vihdoinkin tehtyä yhden asian, joka on ollut to do-listalla jo useamman vuoden ajan. Eli kävin Roque Nublolla. Tuo 1800 metrin korkeudella sijaitseva tuliperäinen kivipaasi on yksi saaren tunnetuimpia luontonähtävyyksiä ja etenkin paikallisille se on erittäin tärkeä. Jo saaren alkuperäisasukkaat palvoivat tuota mystistä kiveä. Roque Nublo ei kuitenkaan ole saaren korkein kohta vaan lähellä sijaitseva Pico de las Nieves -huippu kohoaa vielä hiemän korkeammalle eli lähes 2000 metriin. 


Roque Nublo sijaitsee saaren sisäosassa, noin tunnin ajomatkan päässä niin Playa del Inglesistä kuin myös Las Palmasista. Perille johtaa kiemurainen ja kapea tie mutta ajomatka on sen arvoinen. Maisemat tuolla saaren sisäosissa ovat niin erilaisia kuin rannikolla, että lomasta kannattaa ainakin yksi päivä käyttää siihen, että lähtee sinne ajelemaan. Toki tuonne pääsee myös joidenkin retkien mukana ja hyvä puoli retkissä on tietysti se, että kaikki pääsevät ihailemaan maisemia kun taas vuokra-auton kuskin maisemienkatselut jäävät kyllä pysähdyspaikkojen varaan. Sen verran tarkkana noilla vuoristoisilla teillä pitää olla. Paikallisbusseillakin tuonne sisämaan maisemiin pääsee vaikka ei kyllä tuonne Roque Nublon lähelle. 

Ylös kannattaa tietysti suunnata mielellään kauniina, kirkkaana ja selkeänä päivänä sillä silloin maisemat ovat parhaimmillaan. Talvella ylhäällä saattaa olla todella paljon viileämpää kuin rannikolla joten lämpimiä vaatteita kannattaa varata mukaan kun sinne suuntaa. 

Itse kävin viimeksi tuolla huipulla marraskuussa ja silloin ilma oli hieman sateinen ja lämpöä huipulla oli vain 4 astetta! Ja silloin tietysti maisemat olivat hyvin syksyiset. Mutta esim. tänään ilma oli lämmin ja ylhäälläkin 20 astetta lämmintä. Mutta tietysti talven jäljiltä luonto oli kauniin vihreää ja vehreää. Roque Nublolle ei pääse ajamaan perille asti vaan päätiellä on pieni parkkipaikka, josta lähtee reilun parin kilometrin pituinen patikkareitti perille.Paikalle kannattaa suunnata mahdollisimman varhain aamulla sillä jo puolenpäivän aikaan parkkipaikka on yleensä jo täynnä. Ja etenkin viikonloppuisin voi olla vaikeaa löytää parkkipaikkaa kun paikallisetkin ovat liikenteessä.  

Mukaan kannattaa varata hyvät kengät sillä osittain polku on vähän kivikkoisempaa maastoa. Vaelluskengät ovat tietysti parhaat mutta lenkkareillakin pärjää. 


Reitti on lievää nousua joten aivan heikkojalkaisille tai -kuntoisille tätä ei voi suositella vaikka eipä tuo nyt mitään huippukuntoakaan vaadi. Mutta toki jos vaeltamisesta tykkää niin tuolla sisämaan alueellahan on paljon ihan merkittyjä vaellusreittejä. Tänään ei ollut aivan kirkas päivä joten maisemat olivat hieman usvaiset ja esim. Teneriffaa ja Teideä ei tänään tuolta huilpulta näkynyt. Mutta toki näinkin maisemat olivat ihan upeat. 
Me ajoimme tällä kertaa ylös etelästä käsin eli Fatagan, Tunten ja San Bartolome de Tirajanan kautta. Hieno reitti. Ja alas puolestaan ajoimme Cruz de Tejedan ja San Mateon kautta kohti Las Palmasia. Sillä puoella odottivat pilvet ja aika nopeasti laskeuduimmekin pilvien alapuolelle, jossa ilma ei sitten ollutkaan niin kaunis ja lämmin kuin ylhäällä. 

                                    Las Palmas alhaalla, panza burro-pilvimassan alla


Pientä välipala-lounasta kävimme nauttimassa Cruz de Tejedan kylässä, jonne ajaa Roque Nublolta noin vartin verran. Sieltä löytyy useampia ravintoloita sekä luonnonkauniilla paikalla sijaitseva Parador-hotelli. Sieltä löytyy myös pieni kylpylä, jossa on mahdollisuus käydä rentoutumassa patikoinnin päätteeksi. Sisäänpääsymaksu taitaa olla tällä hetkellä 30 €. Hotellissa on myös kahvila sekä ravintola, jossa on mahdollisuus nauttia lounasta & illallista. 

Mukava päiväretki, suosittelen! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti