torstai 23. maaliskuuta 2017

Pohdintoja, mietintöjä, ajatuksia...

Tällä viikolla on ollut aikaa ottaa rauhallisesti sillä viikonloppuna iski angiina, jonka seurauksena olin kolme päivää petipotilaana ja pakkolepoa treeneistä on koko viikoksi. On siis ollut harvinaisen paljon aikaa olla ihan itsekseen- levätä, mietiskellä, pohtia juttuja jne. sillä puolisokin on ollut kaikki päivät aamuvuorossa.  Ja kaikenlaista onkin päässä pyörinyt. Normaalisti arki menee niin vauhdilla ettei ehdi edes hetkeksi rauhoittua. Joten pieni breikki on tainnut tehdä ihan hyvää. 

Lauantaina tosiaan iski kurkkukipu ja sunnuntaina olikin sitten jo niin paha, että ruokaa ei todellakaan tehnyt mieli sillä jo pelkän veden ja syljen nieleminen teki tuskaa. Myös kuumetta oli jonkin verran. Onneksi lähdin lääkärille sillä bakteeriperäinen angiina tosiaan oli iskenyt ja antibioottikuurihan siitä napsahti. Normaalisti olen tosi laiska lähtemään lääkäriin jonkun flunssan takia mutta sen verran sitä oman kroppansa onneksi jo tuntee, että tietää kun ei ole enää mistään normiflunssasta kyse. 


Sen verran kuume ja syömättömyys vei voimia, että pari päivää meni tosiaan aika paljon ihan levätessä. Nyt pari päivää on ollut jo melko hyvä olo mutta kurkku on edelleen kuitenkin jonkin verran kipeä eli ihan täysin bakteeri ei ole vielä hävinnyt. No, toivotaan että loppuviikon aikana kaikki oireet helpottavat ja maanantaina pääsee taas normiarjen pariin. Treenejä on jo ikävä!! 

No, onneksi aina voi katsoa muiden treenausta. Ensin katsoin viime vuoden crossfit games -kisoista kuvatun A decade of fitness- dokumentin ja sen jälkeen oli pakko katsoa vielä vahempikin versio kisoista. Ovat ne vain mielettömiä urheilijoita!! 

 

Pakkolepoa tosiaan määrättiin ainakin kuurin loppuun asti eli nyt on sitten ollut aikaa levätä. Ja näin ollen myös rauhoittua. Puoliso on ollut aamuvuorossa kaikki nämä päivät eli olen saanut olla ihan yksin kotona. Tosin aamuisin olen ajanut Las Palmasiin, jotta pikkuneiti pääsee kouluun mutta tosin sieltä sitten palannut takaisin kotiin, jossa olen levännyt loppupäivän. Ja puoliso on sitten töitten jälkeen käynyt hakemassa pikkuneidin koulusta. Onneksi sai työkavereitten kanssa sovittua niin, että pääsi lähtemään töistä puoli tuntia aikaisemmin ja ehti näin ajoissa koululle. Muuten olisin joutunut iltapäivällä uudelle ajokeikalle Las Palmasiin. Tämä on tosiaan näitä huonoja puolia siinä, että lapsi on koulussa 40 min ajomatkan päässä - sinne on ajettava vaikka olisi kipeänä sillä puoliso ei töiden puolesta pysty hommaa hoitamaan kuin hyvin harvoin. No, onneksi en sentään niin kipeänä ollut etteikö tuo olisi onnistunut. 

Nyt alkaa olo tosiaan jo olemaan parempi eli tropit ovat tehoamassa. Ja ilmeisesti lepokin auttanut. Olen yleensä tosi huono lepäämään ja flunssaisenakin on ollut aina pakko suunnata treenaamaan, jos ei kuumetta ole ollut. No, nyt olen päättänyt että pitää lepo ottaa ihan tosissaan sillä lääkäri varoitteli ikävistä jälkitaudeista. Huomenna suuntaan salille mutta en kuitenkaan treenaamaan. Huomenna nimittäin alkaa viimeinen crossfit open -kisaviikko. Kaikki aikaisemmat viikot olen osallistunut mutta nyt saattaa jäädä väliin - ellen sitten tee sitä maanantaina. Mutta kunto saattaa kuitenkin olla viikon levon jäljiltä vähän heikko. Mutta tärkeintä on kuitenkin terveys. 

Terveys ja itsestä huolehtiminen. Ne ovatkin olleet kovasti mielessä näiden päivien aikana. Huomaan, että itsestä huolehtiminen on jäänyt aika heikoille. Toki treeneissä olen käynyt eli sen suhteen voin olla tyytyväinen. Mutta kaikki muu on jäänyt vähän vähälle huomiolle. Eli tästä eteenpäin yritän kiinnittää omaan hyvinvointiin enemmän huomiota. Hidastaa tahtia tarvittaessa, levätä ja nukkua enemmän, kiinnittää enemmän huomioita kehonhuoltoon (venyttely kunniaan...), syödä terveellisemmin ja myös hemmotella itseäni vähän. Edellisestä kasvohoidosta taitaa olla aikaa ainakin viisi vuotta, jos ei jopa enemmän. Ja parturissakin pitäisi käydä. Ja hierojalla säännöllisemmin, ehdottomasti. 

Tänään aloitin jo tämän "uuden" elämän. Kävin Las Palmasissa ihan pitkällä, rauhallisella kävelylenkillä. Tunnin verran rantakatua, raikkaasta ilmasta ja omista ajatuksista nauttien. En ole kävelyn suuri ystävä sillä se on vähän tylsää ja mielummin tykkään juosta - pääsee nopeammin... Mutta välillä tosiaan on ihan hyvä vain ottaa rauhallisemmin. Eli tästä lähin vähintään yksi pitkä kävelylenkki kerran kahdessa viikossa, mieluiten useammin. 

Tänään kävin myös hieronnassa. Löysin loistavan tanskalaisen fysioterapeutin Las Palmasista ja selkä & hartiat saivat hyvän käsittelyn. Viikon päästä uudelleen. Harmi vain, että kyseinen henkilö lähtee kohta pois koko saarelta - juuri kun löytyi hyvä fyssari, joka osaa myös hieroa tehokaasti... Niin siinä aina käy... No, toivottavasti löytyy joku uusi sillä tästä eteenpäin yritän käydä hieronnassa ainakin kerran kolmessa viikossa. Kun treenaa viisi kerta viikossa niin paikat  menevät helposti jumiin vaikka miten paljon venyttelisi. Eli hieronta silloin tällöin tekee hyvää. 

Pidemmät ja paremmat venyttelyt on myös otettava ohjelmistoon. Olen kyllä aina treenien päätteeksi venytellyt 10-15 minuuttia mutta tästä eteenpäin pitäisi hommaan panostaa vielä enemmän. Ja tarkoituksena olisi löytää myös joku kurssi, josta saisi vähän lisäideoita venyttelyyn ja liikkuvuuden parantamiseen. 

Ja tosiaan syöminen... siihenkin pitäisi kiinnittää enemmän huomioita. Pääosin syön toki ihan terveellisesti mutta enemmänkin voisi tuohon puoleen kiinnittää huomioita. Meidän crossfit boxilla käy aina silloin tällöin konsultoimassa erittäin hyvä ravintoterapeutti ja ehkäpä seuraavalle visiitille varaan ajan hänelle. Toki tiedän, että mitä terveellinen ravinto pitää sisällään mutta ehkäpä tarvitsen pienen "potkun" takapuolelle, jotta alkaisin sitä myös paremmin noudattaa.. 

No ainakin tällä viikolla on tullut syötyä ihan terveellisesti kun pariin päivään ei ruoka edes maistunut ja nyt kun on pystynyt jo syömään, niin ruoka on ollut lähinnä kaikkea hyvin neutraalia. Eli jotain hyvää tästä nielutulehduksestakin :-) 

Päässä ovat pyörineet myös pikkuneidin kouluasiat, omat tulevaisuuden suunnitelmat, tämän vuoden mahdolliset lomareissut, tulevat treenisuunnitelmat ja monet muut jutut. Vieläkään emme ole päätöksiä tehneet koulun suhteen mutta vähitellen alkavat ajatukset kirkastua. Joudumme tosin toiselle koululle lähettämään vielä vähän tarkentavia kysymyksiä mm. luokkakoosta, koulupäivien rakenteesta jne. ja toisen koulun opettajan kanssa haluamme jutella joku päivä. Mutta eiköhän homma tästä etene. 

Tällä hetkellä tilanne kääntyy ehkä Las Arenas -koulun puoleen täällä saaren eteläosassa vaikka sydäntä vähän raapaisee. Olen niin suuri Montessori-menetelmän kannattaja. Mutta valitettavasti tällä hetkellä saaren Montessori-koulu ei tarjoa kielten suhteen sellaista panostusta, jota me toivoisimme. 

Eli käytännössä vaakakupeissa painavat seuraavat seikat:

Montessori                                       

+Koulussa kasvaa tulevaisuuden tekijöitä eli lapset oppivat itsenäisiksi tekijöiksi, kriittisiksi ajattelijoiksi sekä ryhmätyöskentelyn mestareiksi. Kaikki ovat niitä taitoja, joita tulevaisuudessa tarvitaan ja arvostetaan. 

+Yksilöllinen huomiointi, perhemäinen kouluympäristö, luonnon läheisyys ja joustava suhtautuminen esim. lomiin. Meidän perheellä kun lomat osuvat ympäri vuotta ja hyvin harvoin puolisolla on lomaa silloin kun tytöllä olisi koulusta lomaa. Eli jos haluamme reissata perheenä myös tulevaisuudessa niin tämä on meille myös aika tärkeä asia. 

-Koululla on kokemusta alakoulusta vasta tämän lukuvuoden verran eikä opettajillakaan ole kokemusta yhtään enemään. Kaipaisimme ehkä opettajatiimiin edes yhtä opettajaa, jolla olisi kokemusta Montessori primariasta eli alakoulusta.

- Kielten opetukseen ei ole kiinnitetty tarpeeksi huomiota 

Las Arenas
+Koulu panostaa kielten oppimiseen - espanjaa, englantia, saksaa ja kiinaa heti ensimmäisestä luokasta lähtien. Onko ehkä jo liikaa, sitä en osaa sanoa... Mutta tiedän ainakin muutaman täällä asuvan ulkosuomalaisen lapsen, jotka ovat koulua käyneet ja he ovat koulusta pitäneet. Lisäksi ovat suorittaneet kaikista näistä kielistä myös viralliset kielikokeet eli hyvin ovat oppineet ja näiden lisäksi osaavat myös suomea  eli melkoinen valtti myös tulevaisuuden työmarkkinoilla. 

+Vaikka kyseessä on perinteisen menetelmän koulu niin heillä on kuitenkin selvästi myös kiinnostusta kehittyä ja lapset opiskelevat esim. robotiikkaa ja tulevaisuudessa ilmeisesti ohjelmointia myös laajemmin. Heillä on myös jonkin verran projektioppimista. 

- Oppitunteja on paljon ja ne ovat pitkiä. Taukoja vain muutama päivässä. Miten ihmeessä lapset jaksavat ja pystyvät keskittymään? Itse 6-9 vuotiaiden kanssa Suomi-koulussa työskennelleenä voin sanoa, että keskittyminen alkaa monella lapsella herpaantua jo 45 minuutin jälkeen.  Ja kyseessä on sentään vain Suomi-koulu, jossa emme edes virallisesti opiskele mitään. Eli miten ihmeessä lapset jaksavat 1.5 tuntia putkeen matikkaa, englantia, lukemista, kirjoittamista tai muita lukuaineita?

- Vaikka koulu selvästi haluaa kehittyä ja muuttua niin silti opetus on vielä varsin perinteistä eli opettaja opettaa ja lapset istuvat & kuuntelevat ja tekevät tehtäviä. Kaikenlainen toiminnallinen & liikunnallinen oppiminen on vielä lapsen kengissä. 

Mutta tosiaan lopullista päätöstä emme ole vielä tehneet emmekä tee ennen kuin olemme saaneet kaikki faktat haltuumme. Hyvä puoli tässä on se, että jos nyt päädymme tuon Las Arenas- koulun puoleen niin päätöksen ei tarvitse olla lopullinen. Jos emme ole tyytyväisiä niin meillä on aina mahdollisuus vielä vuoden päästä vaihtaa takaisin Montessori-kouluun. 

Omat tulevaisuuden suunnitelmat ovat myös pyörineet mielessä. Jos neiti nyt aloittaa syksyllä koulun täällä etelässä niin se tarkoittaa sitä, että itsellä vapaa-aika lisääntyy melkoisesti sillä koulupäivä kestää klo 8.45-16. Mitä oikein teen kaikella tuolla ajalla??? Töihin tässä tuskin kannattaa suunnata sillä puolison vuorotyöt, pikkuneidin kouluun & harrastuksiin kuljetukset, kodinhoito, ruoanlaitto ja muut puuhat edellyttävät, että joku on kotona vastaamassa näistä asioista. Jos itse olisin töissä niin meille olisi hankittava kodin/lastenhoitaja ja se taas tietää paljon kuluja. Eli oma palkkani saisi olla melko hyvä, että moinen kannattaisi. Mutta toisaalta tarjolla ei taas kauheasti ole sellaisiakaan töitä, jotka mahdollistavat nuo edellä mainitut asiat ellei sitten jotain etähommia ala tekemään. Mutta nekään eivät ammatillisesti kauheasti kiinnosta. Nyt on siis sopiva hetki miettiä, että mitä sitä haluaisin loppuelämäni tehdä? Eli aikaa olisi hyvin vaikka opiskeluun! Takana on kuitenkin töitä jo se parikymmentä vuotta ja edessä vähintään toiset saman verran. Eli verrattain hyvä aika vaihtaa alaa ja opiskella jotain, mitä todella haluaa tehdä ne seuraavat 20 vuotta. Ja vielä jotain sellaista, joka mahdollistaisi nuo edellä mainitut asiat eli käytännössä pitäisi olla jotain sellaista, jossa on mahdollisuus suunnitella ja määrätä oma työajat sekä lomat :-) Jotain ideoita on jo jonkin aikaa pyörinyt mielessä mutta tarkempaa päätöstä en ole vielä tehnyt. Mutta nyt on sentään ollut aikaa edes ajatella asiaa vähän paremmin. Ehkäpä sitten syksyllä tai viimeistään ensi keväänä kutsuu koulu itseäkin... 

Tämän vuoden lomia emme ole vielä ehtineet edes oikein miettiä mutta koska lomaviikot ovat jo tiedossa niin vähitellen voisi noita suunnitelmiakin tehdä. Ainoa tiedossa oleva loma on pääsiäisviikko Suomessa, tosin lentoja en ole vieläkään saanut varattua. Olen yrittänyt etsiä aikataulullisesti ja hintojen puolesta sopivia yhteyksiä mutta mitään ei ole oikein tarjolla. Jos täältä suoralla lennolla haluaisi Suomeen niin hinnat pyörivät noin 350-450 € / henkilö / suunta. Vähän turhan kallista... Eli tässä nyt sitten olen pähkäillyt muita mahdollisia yhteyksiä Suomeen mutta nekin ovat aika kiven alla. Pääsiäisenä ilmeisesti kaikkia haluavat matkustaa Suomeen sillä lennot manner-Espanjastakin Suomeen maksavat silloin ihan maltaita. No, eiköhän tässä vielä jotain löydy... Suomeen on kuitenkin päästävä sillä pikkuneiti odottaa sitä kuin kuuta nousevaa... Puoliso ei tosin tuolle reissulle pääse sillä hänen lomansa alkaa vasta pääsiäisen jälkeen. 

Kesäkuun lopussa olisi 10 päivää puolisolla lomaa ja silloin olisi tarkoitus tehdä jokin perhereissu. Mutta minne - hyvä kysymys... Viime kesänä teimme onnistuneen Saksan kiertomatkan ja jotain vastaavaa olisi kiva kehitellä myös tälle kesälle. Kotona kun on sitä aurinkoa, rantaa ja uima-allasta tarjolla ihan riittävästi niin lomalta kaipaamme jotain muuta. Kroatia vähän kiehtoisi sillä siellä tuli aikoinaan vietettyä monen montaa kesää töiden parissa mutta edellisestä visiitistä on kulunut jo 10 vuotta. Eli nyt olisi ihanaa palata ja tällä kertaa perheen kanssa - näyttää kaikki ne paikat, jotka itselle olivat siellä niin rakkaita. Mutta pikkuneiti haluaisi päästä ehdottomasti Italiaan ja puoliso puolestaan halajaa Mallorcalle ja isänsä synnyinseudulle Soriaan (manner-Espanjan sisämaassa).  Saapa nähdä, että minne päädymme ;-)  

Kesällä olemme suuntaamassa pikkuneidin kanssa myös Suomeen - todennäköisesti heinä-elokun vaihteessa. Elokuun alussa on nimittäin Suomi-koulujen opettajille tarkoitetut koulutuspäivät Helsingissä ja niihin olisi kiva päästä ensimmäistä kertaa. Ne siis järjestetään elokuun ensimmäisinä päivinä. Tämän jälkeen sitten vielä lomailua "kotipuolessa" eli Porissa. Siellä ohjelmassa sukulais- ja ystävävierailuja, ehkäpä Porispere festarit (nyt kun Jazzit jäävät väliin..), todennäköisesti joku Puuhamaa/Särkänniemi-reissu pitää tehdä ja kaikkia muita ihania Suomi-juttuja. Suomen kesä on vain niin pop - satoi tai paistoi... 
Suomessa olemme todennäköisesti elokuun puoleen väliin asti, jolloin alkaa puolison loma. Tosin 3.5 viikkoa on pitkä aika papille ilman meitä ja toisaalta myös meille pitkä aika ilman häntä. Eli voi olla, että palaamme Suomesta vielä takaisin Gran Canarialle ennen kuin puolison loma alkaa.. Vähän turhaa lentämistähän tuo on mutta aikaisemmat reissut ovat osoittaneet, että pikkuneidille tuo on pitkä aika ilman papia ja viimeisenä viikkona ikävä on jo kova. Elokuun lopussa olisi taas yhteinen 10 päivän loma ja sillekin pitäisi keksiä jotain kivaa yhteistä tekemistä. Ehkäpä joku kitesurf-reissu voisi olla ajankohtainen, jos vain löydämme sopivan paikan ja kohtuuhintaiset lennot.. Loma loppuun 3.9. ja seuraavana päivänä taitaakin sitten alkaa jo koulu. Täällä Espanjassahan koulut alkavat yleensä syyskuu alkupuolella. 

Tällaisia on siis päässä pyörinyt tällä viikolla... Tähän loppuun vielä muutama tunnelmapala viime lauantailta kun kävimme ystäväperheen luona synttäreitä juhlimassa. Silloin jo kurkku vähän ilmoitteli itsestään mutta silloin ajattelin, että tulossa on vain normaali kevätflunssa... Kuinka väärässä olinkaan :-) 

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti