sunnuntai 12. maaliskuuta 2017

Nikkarointipäivä Suomi-koulussa

Eilen meillä oli Suomi-koulussa vuorossa käsityöpäivä mutta se vaihtui olosuhteiden pakossa nikkarointipäiväksi. Olimme etukäteen miettineet erilaisia käsitöitä tehtäväksi - puutöitä, ompelukonetöitä ja muita tyypillisiä suomijuttuja. Mutta päivä sattui vähän huonoon ajankohtaan eli yksi opettajista oli poissa loukattuaan jalkansa ja lisäksi karnevaalilauantai osui samaan päivään eli se verottaa aina osallistujia. Päädyimme siis viettämään ihan vain nikkarointipäivää eli valitsimme helpon puutyön, jonka kaikki pystyisivät tekemään melko itsenäisesti tai isompien lasten avulla. 

Lapset pääsivät valmistamaan naulakon, jota varten kävimme ostamassa valmiiksi hiottua puutavaraa sekä erilaisia koristenauloja, koukkuja, puisia pyykkipoikia koristeiksi. Isommat lapset hoitivat koko prosessin itsenäisesti mutta pienemmät tarvitsivat vähän isompien apua. Onneksi meidän isommat koululaiset avustavat aina mielellään pienempiä.
 

Ensimmäisenä tehtävänä oli mitata puusta oikeakokoinen pala ja sahata se. Tämän jälkeen oli vuorossa hionta ja se hoidettiin huolella & tarkkuudella. 

 


Tämän jälkeen kiinnitettiin taakse rautalanka, jonka avulla naulakon saa seinälle. Osa halusi kiinnityslangan näkyville, osa piiloon. Tyyli oli siis vapaa. 

Tämän jälkeen oli vuorossa koristeiden ja ripustuskoukkujen suunnittelu sekä kiinnitys. Koukkuja varten tehtiin ensin pieni reikä, jonka jälkeen koukut sai helposti ruuvattua. Pyykkipojat kiinnitettiin kuumaliimalla (sen käyttöä harjoiteltiin jo edellisellä kerralla kun tehtiin ihmekone Sampoja kierrätysmateriaaleista) ja lopuksi naulattiin koristenauloja sekä koristeltiin oman maun mukaan. Hienoja tuli ja lapset tykkäsivät. Samalla tuli tutuksi työkalujen ja työvaiheiden suomalaiset nimet sekä käsite nikkarointi, joka oli sanana tuntematon varsin monelle :-) Ensi kerralla vuorossa urheilupäivä ja sitä varten saammekin Suomesta välineitä sekä erikoisvahvistuksia! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti