lauantai 25. helmikuuta 2017

Suomi-koulussa tänään: entisajan elämää ja Kalevalan päivä

Tänään meillä Suomi-koulussa mentiin Kalevalan päivän tunnelmissa. Alunperin meillä oli ohjelmassa entisajan elämää & Kalevalan päivä mutta tällä kertaa emme ehtineet perehtyä entisajan elämään isojen kanssa ollenkaan. Pienten ryhmässä ehtivät sentään hieman vilkaista vanhoja kuvia.


Alunperin ajatuksena oli, että pienet olisivat lukeneet kirjoja entisajan elämästä. Esim. Koiramäki-kirja on loistava tämän aiheen käsittelyyn. Opeilla oli valmistettuna myös pöytäteatteri-esitys mutta sekin jäi odottamaan parempaa ajankohtaa.

Näin Suomen 100v. juhlavuonna olisi tietysti hyvä hetki perehtyä näihin asiohin paremmin joten varmasti syksyllä otamme aiheen uudelleen käsittelyn. Ideoita oli monenlaisia, kuten vanhanajan liikuntatunti, erilasten asioiden (esim. auto, lelut, koti, huonekalut, vaatteet, kauppa jne) ennen / nyt. Myös vanhan leikit ovat lasten kanssa hauskoja, kuten hurahurahäät ja tervapata.  

Myös netistä löytyy hienoa materiaalia, jossa on kerrottu entisajan elämästä. Nämä löytyvät sivuilta: http://www03.edu.fi/oppimateriaalit/e180Sivuilta löytyy paljon mielenkiintoista, lapsille sopivaa asiaa. 

Tällä kertaa keskityimme enemmän Kalevalan päivään koska se on aikaisempina vuosina jäänyt vähän vähemmäälle huomiolle. Toki olemme aina päivän jotenkin huomioineet - olemme esim. tutustuneet hahmoihin, kuunnelleet kalevalaista kilpalaulantaa ja tietysti tehneet erilaisia Kaleva-aiheisia askarteluja. 

Tällä kertaa tutustuimme aiheeseen Koirien Kaleva- äänikirjan avulla. Satu kestää n. 45 minuuttia ja on hauska kuunneltava. Tällä kertaa kuuntelimme sadun niin, että kaikki ryhmät olivat yhdessä. Ja jopa meidän 5-vuotiaat jaksoivat kuunnella hyvin. Vain muutama aivan pienempi lapsi karkasi jossain vaiheessa leikkimään.  Samalla kun kuuntelimme satua niin näytimme kuvia samasta kirjasta. Tarkoitus oli myös tehdä pieni tietovisa ryhmissä äänikirjan kuuntelemisen jälkeen mutta siihen ei enää aika riittänyt sillä päivän askartelu oli aikaavievä. Mutta tässä tietovisan kysymykset: 

1. Seppo Ilmarinen oli erittäin taitava yhdessä asiassa, missä?
- Hän oli taitava seppä
2. Mikä oli sen rohkean kissan nimi, joka päätti myös lähteä kosioretkelle Pohjolaan?
- Ahti Lemminkäinen
3. Kuka on kirjoittanut Koirien Kalevalan?
- Mauri Kunnas
4. Mitä Pohjan akka vaati Lemminkäiseltä, ennen kuin suostui antamaan tälle tyttärensä?
- Lemminkäisen piti tuoda hänelle ensimmäisenä Hiiden hirvi
5. Mikä eläin asui Tuonelan mustassa joessa?
- Joutsen
6. Mikä oli Joukahaisen siskon nimi?
- Aino
7. Mikä virvoitti henkiin Ahti Lemminkäisen tämän pudottua Tuonelan jokeen?
- Mehiläisen pisto takapuoleen
8. Kaukana Kalevalan mailla asui kaksi suurta heimoa, jotka kilpailivat metsien herruudesta. Keitä nämä heimot olivat?
- Koirien heimo ja susien kansa
9. Mitä Joukahainen lupasi Väinämöiselle päästäkseen ylös suonsilmästä? 
- Sisarensa Ainon tälle vaimoksi
10. Minkä ihmekoneen Seppo Ilmarinen valmisti?
- Sammon

Sen verran hyvin ainakin meidän pikkuneiti kuunteli satua, että kotona hän barbieleikkien kesken kysyi mielenkiintoisen kysymyksen: onko totta, että Seppo Ilmarinen takoi taivaankantta? Siinäpä sitä sitten yhdessä pähkäilimme :-)  Toivottavasti myös muille lapsille jäi sadusta jotain mieleen. 

Lopuksi askartelimme tietysti ihmekone Sammon. Onhan se tuossa Koirien Kaleva-kirjassa tärkeässä asemassa. Lapset saivat käyttöönsä erilaisia kierrätysmateriaaleja ja niistä jokainen sai tehdä oman näkemyksensä. Kuumaliimapyssyillä sai hyvin osat liimattua niin, että erikoisemmatkin rakennukset kestivät. Lopuksi työt spraymaalattiin kullanvärisiksi. Hienoja tuli! 

 


 
Kerrankin oli sellainen askartelu, että jopa vilkkaat pojat jaksoivat keskittyä puuhaan eikä jalkapallo vienyt voittoa. Kierrätysmateriaaleilla tulemme askartelemaan varmasti myös tulevaisuudessa. 

Pienten ryhmässä askartelivat Väinämöisiä. Niitä teimme isompien kanssa muutama vuosi sitten joten pienimmät eivät ole niitä päässeet vielä tekemään. Nopeimmat ehtivät askartelemaan sekä Väinämöisen että Sammon. 

 

Pienimmät kävivät välillä leikkimässä myös vähän ulkoleikkejä sillä parin tunnin istuminen on alle 6-vuotiaille vielä liikaa. Mutta pieni ulkoliikuntahetki välissä auttaa kummasti. Tällä kertaa pelivuorossa oli polttopallo.


Tällainen koulupäivä tällä kertaa. Seuraavalla kerralla on sitten vuorossa käsityöpäivä ja silloin kaivetaan ainakin ompelukoneet, vasarat ja naulat esille. Viime vuonna tämä päivä oli lasten keskuudessa menestys.


 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti