maanantai 6. helmikuuta 2017

Aloe vera - kleopatran kauneuden salaisuus?

Lääkealoe, aloe barbadensis, on yksi maailman vanhimmista lääkekasveista. Ulkonäkönsä puolesta sitä luullaan usein kaktukseksi mutta itse asiassa aloe kuuluu mehikasveihin. Kasvi on lähtöisin tiettävästi eteläisestä Afrikasta mutta nykyään sitä kasvatetaan eri puolilla maailmaa. Jo muinaiset egyptiläiset käyttivät aloe veraa lääkkeenä esim. haavojen ja sairauksien parantamiseen. Ensimmäiset kirjalliset tiedot kasvin hyvää tekevistä ominaisuuksista on löydetty ajalta 1500 eaa ja näissä vanhoissa papyruskääreissä mainitaan mm. lukuisia oireita ja sairauksia, joiden hoitoon kasvia voiidaan käyttää. Jopa Kleopatran kuuluisan kauneuden takana uskotaan olleen aloe vera, jonka mehussa hän kylpi säännöllisesti säilyttääkseen ihonsa nuoruuden ja sileyden. Myös Hippokrates tutki aikoinaan aloe veraa ja hän uskoi myös kasvin parantavan monia sairauksia ja jopa ehkäisevän kaljuuntumista. 
Ihan mistään uudesta jutusta ei siis ole kyse vaikka viime vuosien aikana erilaiset aloe vera tuotteet ovat tulleet suosituiksi. Etenkin 2000-luvulla aloe veraa on tutkittu laajemmin ja sen hyvää tekevät ominaisuudet on todettu myös nykyaikaisen lääketekniikan keinoin. Tästä syystä kasvia käytetään eri puolilla maailmaa luontaislääkkeenä moniin eri vaivoihin. 

Aloe veran sanotaan olevan apteekki yhdessä "pakkauksessa" sillä se sisältää valtavan määrän vitamiineja, kivennäisaineita sekä antioksidantteja. Se toimii myös luonnon omana antibioottina ja sitä voi esim. käyttää suoraan kasvin lehdeltä iholle esim. haavojen tai palovammojen parantamiseen. 

Nykyään aloe veraa viljellään Afrikan lisäksi myös Amerikassa, Välimerenalueella sekä Kanarian saarilla. Etenkin Fuerteventuran ympärivuotinen auringonpaiste, sopiva ilmasto, riittävä yökosteus ja hiekkamaaperä vailla pohjavettä takaavat hyvät kasvuolot aloe veralle, joka on täällä hyvin lähellä alkuperäistä kasvuympäristöään. Kanarialla myydäänkin paljon eri saarilla valmistettuja aloe vera-tuotteita mutta toki kaikki ei aina ole sitä mitä mainostetaan. Se, että purkin tai pullon kyljessä lukee aloe vera, ei tarkoita vielä oikeastaan mitään. Vaan pitää katsoa, että paljonko aloe veraa tuote sisältää ja mitä muuta tuote pitää sisällään. Nimittäin on paljon tuotteita, joissa on vain muutama prosentti aloe veraa ja loput kaikkea muuta. Näissä tuotteissa ei tietenkään voi mitenkään olla samoja ominaisuuksia kuin tuotteessa, jossa on esim. 95 % aloe veraa. Eli tuoteselosteet kannattaa tutkia aina tarkkaan! Itse olen aloe veran kasvattajalta saanut sellaisen ohjeistuksen, että tuotteessa pitäisi aina olla vähintään 60 % aloe veraa, jotta siitä on jotain hyötyä muussakin kuin markkinointitarkoituksessa. 

Luonnossa kasvi viihtyy erityisen hyvin kuivassa ja lämpimässä ympäristössä mutta aloe sopii myös huonekasviksi. Tosin säilytyspaikan pitää olla hyvin lämmin ja mahdollisimman valoisa sillä kasvi on erittäin kylmänarka. Aloe vera on myös hyvä huonekasvi, sillä se puhdistaa ilmaa tehokkaasti. Kasvi vapauttaa happea ja sitoo puolestaan ilmasta hiilidioksidia ja myrkkyjä

Mitä aloe vera sitten sisältää? No, suunnilleen 200 eri aineosaa mutta ainakin A-vitamiinia, erilaisia B-vitamiineja, foolihappoa, kalsiumia, fosforia, magnesiumia, sinkkiä, kromia, kuparia ja rautaa. Näiden ominaisuuksien ansiosta aloe veraa on käytetty etenkin ihonhoitotuotteena jo vuosituhansien ajan. Kasvin lehden sisältöä voi käyttää sellaisenaan mutta helpompaa on käyttää lehdestä puristettua 100 % aloe vera geeliä. Sellaisenaan geeli auttaa parantamaan erilaisia iho-ongelmia kuten haavoja, allergioita, ihoärsytyksiä, auringon polttamia ja jopa psoriasista. Kuorta ei kuitenkaan pidä missään nimessä nauttia sillä se sisältää aloiinia, joka saattaa olla jopa myrkyllistä! Aloe veraa voidaan käyttää myös sisäisesti ja aloe vera-mehu on erittäin terveellistä nautittavaksi. Se pitää vatsan ja ruoansulatuksen kunnossa sekä parantaa vastustuskykyä. Annostukseksi riittää pari ruokalusikallista päivässä ja se voidaan nauttia esim. appelsiinimehun kera. Itse puhdas aloevera-mehu on aika kitkerän makuista joten se suositellaan nautittavaksi esim. mehun kera. 

Aloe veran lehden sisältöä voidaan käyttää siis ihan sellaisenaan ihonhoitoon mutta jatkojalostettuna sitä lisätään mm. erilaisiin kauneudenhoitotuotteisiin. Sen ihoa uudistavat ja kosteuttavat ominaisuudet tulevat parhaiten esiin mm. erilaisissa kasvo-, käsi- ja vartalovoiteissa, huulirasvoissa sekä aurinkorasvoissa. Aloe vera shampoon puolestaan sanotaan ehkäisevän hiustenlähtöä. Mutta tuoteissa tosiaan pitäisi olla aina vähintään se 60 % puhdasta aloe veraa. 

Itse olen tutustunut Fuerteventuralla lukuisten eri tilojen valmistusprosesseihin ja tuotteisiin. Osalla tiloista ei ole omia viljelyksiä vaan he ostavat aloe vera-kasvit viljelijöiltä mutta osa tiloista taas hoitaa koko prosessin alusta loppuun itse ja tietysti parhaimmilla tiloilla on jopa omat laboratoriot, joissa valvotaan tuotteiden laatua sekä kehitellään uusia tuotteita. 

Aloe vera tuotteiden valmistus alkaa luonnollisesti lehtien keräämisellä, joka tapahtuu käsin pelloilla. Koska ainoastaan täysi-ikäiset lehdet ovat jalostukseen sopivia niin keruu pitää hoitaa käsin. Näin vain parhaat lehdet päätyvät prosessiin.  Lehden jalostus pitää tapahtua välittömästi keräyksen jälkeen ja tästä syystä useimmat jalostuslaitoksen sijaitsevat viljelyksien keskellä. 
Ensimmäisenä lehdet pestään, jolloin ilman tuomat saasteet ja pölyt saadaan puhdistettua lehden pinnasta. Tämän jälkeen lehti kuoritaan ja geeliaines irrotetaan kuoresta. Puristuksessa geeli muuttuu nestemäiseksi, jonka jälkeen neste tasapainotetaan ja kylmäsuodatetaan tärkeiden aineosien säilyttämiseksi. Tämän prosessin jälkeen geeli on käyttövalmista. Mikäli valmistetaan mehua  niin nesteestä poistetaan aloiini ennen pakkaamista pulloihin. Mikäli valmistetaan kosmetiikkatuotteita niin aloe geeli toimii perus raaka-aineena ja prosessissa lisätään sitten muut aineosat ja lopulta rasvat ovat valmiita pakattaviksi.Meillä on kotona aina 99 % aloe vera-geeli valmiuduessa iho-ongelmien ja auringonpolttamien varalle, lisäksi itselläni on säännöllisessä käytössä aloe vera käsi- ja kasvorasva. Kaikki luonnollisesti täällä Kanarialla valmistettuja tuotteita! Suosittelen kokeilemaan! 
4 kommenttia:

 1. No niin, justiinsa tuli tarpeeseen tämä postaus. Asun itse Thaimaassa ja naapuri kantoi mulle Aloe veran ruukussa tohon pihalle. Mietinkin mitä kaikkea siitä saisi aikaiseksi, ja tässähän niitä vinkkejä tuli. Kiitoksia :)

  VastaaPoista
 2. On tosiaan melkoinen hyötykasvi. Olen itse myös laittanut aina silloin tällöin pienen palasen sitä sisäosan geeliä esim. smoothien joukkoon.

  VastaaPoista
 3. Kiva postaus aloen hyödyistä. Muistutukseksi raskaana oleville kuitenkin: aloella on sisäisesti nautittuna vahva raskaudenkeskeyttävä vaikutus, eli sitä ehdottomasti ei suositella raskaana oleville.

  VastaaPoista
 4. Totta puhut, hyvä muistutus. Kiitos!

  VastaaPoista