keskiviikko 8. helmikuuta 2017

Aika kaivaa karnevaaliasut kaapista!

Taas on se aika vuodesta....Siis se aika, kun kun miehet saavat ihan luvan kanssa tutkia naisten vaatekaapin antimia, kaivaa minihameet esiin ja pukeutua hemaiseviksi typyiksi. Tissit pystyyn, korkkarit jalkaan ja menoksi! No, toki tyyli on ihan vapaa ja luonnollisesti myös naiset saavat pukeutua mutta tärkeintä on olla mukana menossa :-) Eli karnevaalit ovat alkaneet! Ja karnevaaleillehan mennään tietysti asiallisesti pukeutuneena eli pukukoodina on karnevaaliasu. Eikä mikä tahansa lakana päälle heitettynä vaan puvussa pitää olla ideaa, sen pitää olla hauska ja yksityiskohtia myöten mietitty. Eli ei muuta kuin asuja suunnittelemaan tai ostamaan sillä Las Palmasin karnevaalit ovat jo alkamassa. Ja niiden perään sitten vielä saaren muut karnevaalit (esim. Maspalomasin karnevaaleja vietetään 3-12.3.) ja hurjimmat karnevaalifanit suuntavat juhlintaan myös naapurisaarille. Eli karnevaaleja vietetään täällä Kanarialla pitkään ja antaumuksella! Vielä ehtii siis juhlahumuun mukaan :-) 

Coffee or tea? 


Jostain syystä monilla miehillä täällä on fantasiana pukeutua naiseksi ja tosiaan karnevaalien aikaan tämä on täysin sallittua. Myös ihan heteromiehille. Eli ei pidä hämmästyä, jos tämän näköisiä typyjä tulee karnevaalien aikana vastaan. Täysin normaalia. 

Moni suunnittelee ja valmistaa karneaalivaatteensa itse mutta totta kai valmiita vermeitä myydään myös kaupoissa. Nyt alennusmyynnit ovat jo vähän hellittäneet niin vähitellen kaupat ovat täyttyneet karnevaalivälineistä. Aikuisille oli pääasiassa erilaisia hippi-asusteita mutta lasten puolella oli sitten laidasta laitaan - prinsessoja, eläimiä, superheroe-hahmoja, jne. 

Meidän pikkuneiti toivoi ensin merenneitoasua, sitten Monster High-asua mutta koska kumpaakaan ei ole vielä löytynyt niin hyväksyttävä oli kuulemma myös alhaalla näkyvä Hello Kitty- superheroe asu. Ja kuulemma mielellään tuo oikeanpuoleinen... 

 Täällä Kanarialla karnevaalit ovat todella iso osa paikallisten elämää ja niitä varten monet ovat aloittaneet valmistelut jo kuukausia sitten. Etenkin erilaisissa esityksissä mukana olevat ryhmät ovat aloittaneet harjoittelun ja pukujen valmistelun jo viime vuoden puolella. Karnevaalit kestävät yleensä viikosta kahteen viikkoon, riippuen vähän kaupungin koosta. Eli täällä Gran Canarialla ei vietetä vain yksiä karnevaaleja vaan niitä on vuorotellen jokaisessa kaupungissa ja jopa pikkukylissä omansa. Tietysti isoimmat ovat Las Palmasin karnevaalit, jotka alkavat 10.helmikuuta ja kestävät 5.maaliskuuta asti.  Ensin ovat ohjelmistossa vähemmän "suositut" jutut kuten tanssi- ja lauluryhmät, lasten karnevaalikuningatar jne. Ja loppuvaiheessa ovat sitten ne suosituimmat kuten drag queen -kuningattaren valinta sekä tietysti lopuksi reina del carnaval eli karnevaalikuningatar. Jopa koirilla on oma karnevaalijuhlapäivänsä.Jokaisen kaupungin karnevaaleilla on myös oma vuosittain vaihtuva teemansa. Esim. Las Palmasin karnevaaleja vietetään tänä vuonna hippiteemalla "flower power" tai virallisesti kai teema oli la eterna primavera. Eli hippityyliä varmasti paljon luvassa. 

Pienemmissä tapahtumissa sisäänpääsy on maksuton mutta esim. Las Palmasin karnevaaleilla valtaosaan tapahtumista pitää ostaa pääsylippu sillä alueelle ei mahdu ihan rajatonta määrää väkeä. Mutta toisaalta esim. karnevaalikulkuetta pääsee sitten kadun varsille seuraamaan ihan maksutta. Se onkin yksi suosituimmista tapahtumista ja vetää kaduille kymmeniä tuhansia ihmisiä. Tänä vuonna kulkue on lauantaina 20.2. ja starttaa klo 18. 

Virallisten karnevaalien lisäksi järjestetään tietysti kaikenlaisia oheistapahtumia mm. kouluissa ja ostoskeskuksissa. Virallisen ohjelman voi tarkistaa Las Palmasin karnevaalien sivuilta:
http://lpacarnaval.com/en/programa/year.listevents/2017/02/02/-

Me emme ole täällä Gran Canarialla osallistuneet noihin virallisiin karnevaalijuttuihin kertaakaan mutta Fuerteventuralla asuessamme juhlat eivät tainneet jäädä kertaakaan väliin. Ja silloin parhaimpina vuosina tuli kierrettyä parit muutkin saaren karnevaalit. Mutta toki kotona olemme ystävien kanssa karnevaaleja juhlineet ja voi olla, että niin teemme tänäkin vuonna jos vain löydämme kaikille sopivan päivän. 

Myös kouluissa juhlitaan karnevaaleja ja meidän pikkuneidin koulussa juhlat ovat luvassa kuun lopussa eli 27.2. ja sen jälkeinen tiistai onkin sitten pyhäpäivä - martes de carnaval eli karnevaalitiistai. Sen verran vakavasta asiasta on kyse, että ihan pyhäpäivän ovat karnevaalit ansainneet.  La vida es un carnaval - elämä on karnevaalia... 

Tässä vielä edellisten vuosien karnevaalitunnelmia...  

http://mylifeingc.blogspot.com.es/2014/03/karnevaalit-kanarialla-jatkuvat-ja.html

http://mylifeingc.blogspot.com.es/2015/02/karnevaalijuhlintaa-kotosalla.html

Uuden asuinpaikkamme karnevaaleja vietetään vasta maaliskuun alussa eli tarkalleen 3-12.3. ja täällä teemana on eurokarnevaalit.  Vielä siis ehtii karnevaalijuhlintaan vaikka Las Palmasin karnevaalit jäisivätkin väliin... 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti