lauantai 14. tammikuuta 2017

Suomi-koulussa tänään: viikonpäivät, kuukaudet ja vuodenajat

Suomi-koulu palasi tänään joululomalta ja ohjelmassa oli tietysti joulukuulumiset sekä niiden lisäksi otimme käsittelyyn viikonpäivät, kuukaudet ja vuodenajat. Jokaisessa ryhmässä tietysti vähän eri tavalla: aivan pienten kanssa riitti viikonpäivät ja vuodenajat kun taas isompien kanssa käytiin myös kuukaudet läpi. 

Mutta tietysti heti alkuun päivittelimme joululoman kuulumiset. Mitä olivat lapset tehneet, kävikö joulupukki, millaisia lahjoja toi jne. Lapset olivat tuoneet mukanaan yhden (tai useamman) joululahjaksi saadun lelun ja pääsivät sitten siitä vähän kertomaan paremmin. Oliko sen tuonut joulupukki vai itämaan tietäjät, oliko toivottu lahja vai yllätys jne. Meidän poikaryhmällä juttua ainakin pulppusi valtavasti eikä kauheasti tarvinut houkutella puhumaan. Päinvastoin... Nuo 6-9 vuotiaat pojat kun eivät ole mistään hiljaisemmasta pä ästä! 

Mutta lyhyesti tiivistettynä joulupukki oli tuonut enemmän lahjoja ja pääasiassa lahjaksi oli saatu toivottuja juttuja. Itse toin paikalle puolison joululahjaksi saaman jääkiekkopelin ja sillä saimmekin matsit aikaiseksi. Sopi hyvin myös päivän talvipuuhat Suomessa- teemaan :-) 


Vuodenajat kävimme läpi lyhyesti ja talvesta puhuimme sitten enemmäkin. Lähinnä näytin kuvia erilaisista talvipuuhista Suomessa ja lapset sitten yrittivät muistaa, että mikä puuha on kyseessä. Esim. sellaiset sanat kuin potkukelkka, lumienkeli, lumisota, pilkkiminen, avantouinti ja lumilyhty olivat uusia sanoja - tai eivät ainakaan heti tulleet pojille mieleen. 

Juttelimme myös yleisesti talvesta Suomessa ja teimme hauskan tehtävän, jossa piti päätellä että ovatko väittämät oikein vai väärin. Siinä oli mm. seuraavia väittämiä:

                                                                                         oikein                    väärin
1. Räntä on vesi ja lumi yhdessä
2. Suomessa sataa lunta 100 päivää vuodessa
3. Suomessa voi olla yli 40 astetta pakkasta
4. Pilkkimistä voi harrastaa myös kesällä
5. Keväällä alkaa kaamos
6. Kesällä Lapissa on yötön yö eli aurinko ei laske
7. Suomessa voi olla yli 40 astetta lämmintä
8. Suomessa on enemmän sadepäiviä kuin hellepäiviä
9. Ensilumi sataa yleensä lokakuussa
10. Keväällä lämpötila vaihtelee paljon

Pohdimme myös sitä, että minkälainen mahtaa sää olla juuri nyt Suomessa. Yksi pojista oli käynyt joulun aikaan Suomessa ja kertoi, että silloin ei ollut etelä-Suomessa lunta mutta nyt katsoimme eri puolilta Suomea nettikameroita ja totesimme, että monissa paikoissa on lunta mutta vain vähän. Lapissa sen sijaan lunta oli runsaasti. 

Kuuntelimme kuukaudet- laulun (tammikuu on pakkaskuu, helmikuu on hiihtokuu, maaliskuussa sulaa jää,jää, jää, huhtikuu jo lämmittää. Toukokuu on kukkakuu, kesäkuu on uintikuu, heinäkuussa hellesää, sää, sää, elokuuhun kesä jää. Syyskuu on sienikuu, lokakuu on saapaskuu, marraskuu taas jäätää maan, maan, maan, joulukuussa juhlitaan). 

Pienen ulkoilutauon jälkeen kävimme viikonpäivät, jotka olivat pojille tuttuja. Mutta esim. pienempien ryhmässä viikonpäiviä käytiin läpi vähän paremmin ja siellä kuuntelivat mm. viikonpäivät-laulun (maanantaina mamma meni, mansikoita ostamaan. Se päivä oli iloinen, vaan nyt se on jo eilinen. Tiistaina toi talitintti, teetä teidän naapuriin. Se päivä.... Keskiviikon keskipäivä kesäkuussa kukoistaa. Se päivä... Torstaina soi torvisoitto, kaupungista kaupunkiin. Se päivä... Perjantaina pikkulintu meni piiloon pensaaseen. Se päivä... Lauantaina lounasaikaan, leijonia laulattaa. Se päivä... Sunnuntaina suukon antaa, susiäiti lapsilleen. Se päivä...) 

Viikonpäiviin ja kuukausiin löytyy myös paljon erilaisia loruja ja niistä olisi voinut hyvin tehdä esim. lorupussin mutta tällä kertaa jumppasivat vain viikonpäivä-jumpan:
Maanantaina maha maahan,
tiistaina tasahyppyjä,
keskiviikkona kyljet kaarelle,
torstaina taputellaan takapuolta,
perjantaina pyöritään paikalla,
lauantaina luistellaan lattialla,
sunnuntaina seistään suorassa
ja sitten syli sykkyrälle! 

Pienten ryhmässä olivat myös käyneet vuodenaikoja läpi kuvien ja vuodenaikaympyrän avulla eli kuvia eri vuodenajoista ja sitten lapset päättelivät, että mihin vuodenaikaan se kuuluu ja kuva laitettiin oikealle kohdalle ympyrään.


Lopuksi pienet olivat askarrelleet puu eri vuodenaikoina - teoksen, joka sopi hienosti ryhmän 4-5 vuotaille pikkutytöille. Tällä kertaa oli nimittäin vain pikkutytöt paikalla ja hehän jaksavat keskittyä hienosti tällaisiin askarteluihin. 


Keskiryhmässä ja isojen ryhmässä teimme lasten kanssa kalenterit, jotka lapset pääsivät sitten koristelemaan haluamallaan tavalla. Hienoja tuli! Ensi kerralla on sitten ohjelmassa minä päästä varpaisiin ja  Runebergin päivä. Itsellä jää seuraava koulukerta väliin kun olemme hiihtoreissulla Andorrassa mutta kivoja ideoita kehittelimme jo sitäkin päivää varten. 


1 kommentti:

  1. Tosi kivoja vinkkejä, kiitos! Minä testasin Suomi-koulussa 3-6 vuotiaiden kanssa tuota viikonpäiväjumppaa ja lapset tykkäsivät tosi paljon :)

    VastaaPoista