perjantai 27. tammikuuta 2017

Lumilomalle Andorraan!

Andorra on pieni kääpiövaltio Espanjan ja Ranskan välissä, Pyreneiden vuoristossa. Koko maan pinta-ala on 468 km ja asukkaita siellä on noin 78 000. Andorra on todellakin vuoristoinen maa sillä keskikorkeus merenpinnasta on 1996 m ja se onkin Euroopan korkeimmalla sijaitseva maa. 

Vuoristoisen sijaintinsa takia Andorraan ei pysty matkustamaan lentäen eikä junalla. Lähin lentokenttä sijaitsee Espanjan puolella, La Seu D`Urgell - nimisessä kaupungissa mutta valitettavasti sinnekään ei vielä pääse lentämään. Lähin toimiva kenttä on Espanjan Lleida (matkaa 150 km) mutta sinnekin lentoja on harvakseltaan.  Ranskan puolella lähin kenttä on Toulouse, jonne matkaa on 200 km. Kaikista helpointa on lentää siis Barcelonaan, josta on Andorraan matkaa n. 200 km, vuokrata auto ja ajaa itse perille. Matkaan menee noin 3-3.5 tuntia. 

Lähin juna-asema on Espanjan puolella Lleida ja Ranskan puolella Toulouse ja molemmista pääsee bussilla Andorraan. Myös Barcelonasta on bussikuljetus kerran, pari päivässä. Mutta vuokra-auto on mielestäni kuitenkin näppärin. 

Barcelonan kentällä on useita vuokraamoja, joista isommilla on toimisto terminaalissa mutta osalla taas on erillinen kuljetus kauemmaksi. Suosittelen valitsemaan sellaisen, jolla on toimisto terminaalissa. Aina helpompaa ja nopeampaa. Kannattaa myös katsoa vuokraehdot tarkkaan sillä osa vuokraamoista ei salli auton ajoa rajojen yli. Ei edes Andorraaan.

Me otimme tällä kertaa auton Europcarin kautta. Opel Corsa maksoi 80 € / 8 päivää. Ei paha. Tie perille on hyväkuntoinen ja käytännössä Andorra la Vellasn asti ajetaan aika lailla tasaista nousua. Vasta sen jälkeen alkaa sitten varsinainen vuoristo-osuus mutta sekään ei ole paha sillä Andorra la Vella sijaitsee jo yli 1000 m korkeudella. Mutta sinne nousu tapahtuu niin vähitellen että sitä ei oikeastaan edes huomaa. Sen jälkeen ajomatkaa on Grandvaliraan vielä 20-40 min, riippuen siitä että minne on majoittumassa.

Sääennusteita kannattaa seurata etukäteen sillä talvella lumisateet ovat varsin yleisiä joten lumiketjut tmv. on syytä ottaa autoon varusteeksi. Talvirenkaita kun ei täällä tunneta. Autonvuokraamon kautta voi lumiketjut toki vuokrata mutta niistä veloitetaan erikseen joten edullisimmin pääsee kun ostaa tarvittaessa omat suojat huoltoasemalta. Kankaiset eivät paljoa paina ja menevät suht pieneen tilaan. Ajoreittejä perille on useita mutta Ranskan kautta saapumista kannattaa välttää etenkin huonolla säällä. Andorran pääkaupunki on Andorra La Vella, joka on käytännössä ainoa kunnon kaupunki koko maassa. Mutta siellä ei vielä laskettelemaan pääse. Eli jos lumilomalle suuntaa niin pitää jatkaa matkaa joko Vallnordin tai Grandvaliran laskettelukeskuksiin. Näistä jälkimmäinen on suurempi ja siellä olemme käyneet kaikilla meidän Andorran laskettelulomilla. Grandvalira itse asiassa koostuu useammasta pienestä kylästä, jotka sijaitsevat peräjälkeen. Encamp, Canillo, El Tarter, Soldeu ja Pas de la Casa. Me olemme joka kerta majoittuneet Soldeussa, joka sijaitsee mukavasti puolivälissä aluetta. Koko hiihtoalue on itse asiassa yhtenäinen, joten alueen laidasta laitaan pääsee hiihtämään helposti eikä erillisia skibusseja tarvita. 

Majoitusta Andorrassa on tarjolla ihan jokaiseen makuun ja budjettiin. Edullisista huoneistoista aina 5 tähden kylpylähotelliin. Me olemme joka kerta majoittuneet Sport hotellissa, jolla on Soldeussa itse asiassa kolme hotellia vierekkäin. Edullisempi perhehotelli Sport (jossa tälläkin kertaa olemme), vähän laadukkaampi Sport Village sekä sitten se luxusversio Sport hotel Hermitage, viisi tähteä. Ensimmäisellä lomallamme olimme Sport Village -hotellissa mutta sen jälkeen olemme majoittuneet siinä edullisimmassa, joka on myös ihan hyvätasoinen. Huoneet ehkä hieman kulahtaneita verrattuna Villageen mutta esim. samat palvelut ovat käytössä molemmissa hotelleissa (lasten leikkihuone, kuntosali, kylpylä). Hotelleissa on omat ravintolansa mutta jopa tuon edullisimman hotellin ravintola on mielestäni erittäin hyvätasoinen. 


Nyt majoitumme siis edullisimmassa Sport-hotellissa. Tosin mistään halpishotellista ei kuitenkaan ole kyse sillä huone maksoi puolihoidolla 1500 € / 7 yötä (kolmen hengen huone, 2 aikuista ja 5-vuotias lapsi). Hotellissa on myös ihan normaaleita 2-hengen huoneita sekä tilavampia 4-hengen perhehuoneita. Huoneet eivät ole mitään valtavia mutta tilaa oli kuitenkin ihan riittävästi. 

Hotellilla on oma varustehuone lasketteluvälineitä varten ja siellä jokaiselle huoneelle on oma, lukittava kaappi. Sinne voi jättää sitten laudat, sukset, monot ja kypärät säilöön eikä niitä tarvitse kantaa huoneeseen asti. Tila on lämmin, joten aamulla odottavat lämpimät monot ja omat kengät voi jättää kaappiin taas päivän ajaksi. Hissi ylös rinteille lähtee aivan Sport hotel Villagen vierestä, käytännössä suoraan hotellista. Eli sijainti näillä hotelleilla on mitä parhain! Ja laskemalla pääsee takaisin hotelliin. 

Kabiinihissi lähtee Sport Village-hotellista ja Sport-Hotel on suoraan sen vieressä, toisella puolella tietä. Eli sijainti on mitä parhain. 


Hotelliketjulla on myös hieno kylpylä, jonne maksaa 37 euroa . Kylpylä ei ole isoin ja hienoin, mitä olen nähnyt mutta ihan ok. Erilaisia porealtaita, saunoja, vesihierontapisteitä jne. Etenkin ulkona oleva poreallas on kiva, päivällä voi katsella rinteiden menoa ja illalla ihailla tähtitaivasta. Mukava paikka rentoutua hiihtoliiton päätteeksi tai miksei vaikka joka ilta, jos budjetti kestää. Hotellin kuntosali on maksuton. 


Hotellissa on myös lasten leikkipaikka, joka on hotellin asukkaille maksuton. Tosin vain yli 4-vuotiaille. Nuoremmalta veloitetaan 20€/tunti tai 120€/koko päivä. Paikalla on aina yksi tai useampi lastenhoitaja eli yli 4-vuotiaat voi jättää sinne ja aikuiset voivat sillä aikaa vaikka huolehtia parisuhteesta. Tai käydä kylpylässä (jonne lapset eivät pääse). Ainakin nyt paikka oli avoinna koko päivän, klo 10-22 ja päivän aikana oli erilaisia aktiviteetteja. Ihan loistopaikka!

Aamiainen sisältyy näissä hotelleissa aina hintaan mutta erikseen on sitten mahdollisuus ottaa puolihoito eli illallinen. Päivällähän suurin osa nauttii ateriat rinneravintoloissa. Me olemme kokeneet tuon puolihoidon parhaaksi vaihtoehdoksi täällä koska alueella ei ole kauheasti ravintoloita eikä pitkän rinnepäivän jälkeen välttämättä huvita lähteä lapsen kanssa enää ulos tarpomaan ja etsimään ravintolaa. Illallinen on aika arvokas (30€/aikuinen, 15€/lapset ja alle 6-v. maksutta) mutta toisaalta hintansa arvoinen. Hotellin aamupalan ja illallisen lisäksi emme syöneet edes lounasta vaan pärjäsimme hyvin iltaan asti pienen välipalanvoimin.


Rinneravintoloita on Grandvalirassa toki tarjolla ihan kiitettävästi, jos haluaa päivällä syödä eli käytännössä kaikilla alueilla on omansa. Ylhäällä meidän suosikki on ollut Soldeun hissiaseman viereinen pastapaikka, jossa saa pastaa boxissa eli pahvirasiassa. Annos tehdään toki ihan tilauksen mukaan mutta se tarjoillaan hauskasti rasiassa, jonka voi vaikka ottaa mukaan. Nopeaa ja kohtuuhintaista. Vaihtoehtoja on useita ja hinta on 12 €, sisältäen juoman. Annos on sen verran iso, että siitä esim. riitti minulle ja pikkuneidille lounaaksi. Kesken laskupäivän kun ei ihan täyteen viitsi vatsaa edes syödä. Jokainen Grandvaliraan alueista on omanlaisensa. Pas de la Casa on kylistä suurin ja vilkkain, myös iltaelämän suhteen. Eli jos afterski on mielessä nin silloin ehkä kannattaa etsiä hotelli siltä alueelta. Myös Canillossa on vähän enemmän kauppoja ja ravintoloita. Soldeussa meno on hyvin hillittyä, jopa hiljaista. Tosin ystävistä muutamat olivat testanneet eilen torstaina yöelämän ja aamu klo 5 asti oli mennyt. Että jotain toki on tarjolla, jos sitä kaipaa...Mutta itsellä ei paikoista ole mitään tietoa. Muuten pääkadun varrella on pääasiassa hotelleja, muutamia ravintoloita,  jotain kauppoja ja pari minimarkettia.  Pas de la Casassa on myös jonkin verran enemmän kauppoja, jos esim. haluaa shoppailla lasketteluvaatteita tmv. Ja pääkaupunki Andorra la Vellassa voi shoppailla varmasti vielä paremmin. Mutta sen olemme jättäneet aina väliin koska kuluja näillä reissuilla tulee muutenkin ihan kiitettävästi. 

Me emme kuljeta omia lumilautoja mukana vaan vuokraamme aina periltä. Urheiluvälineiden kuljettaminen monilla lentoyhtiöillä on nimittäin aika arvokasta puuhaa... Me olemme vuokranneet välineet aina Soldeun Sports Calbo-vuokraamosta, joka sijaitsee Sport Village-hotellin yhteydessä. Lauta kenkien kera sekä lasten sukset ja monot kuudeksi päiväksi maksoivat 220 euroa. Varusteita oli paljon ja ne olivat hyväkuntoisia & uusia. Myös palvelu pelasi erittäin hyvin. 


Hissilippu kuudeksi päiväksi aikuiselta maksoi 249 euroa ja alle 6-vuotiaat lapset hiihtävät maksutta. Hiihtohissit starttaavat aamulla klo 9 ja ne menevät kiinni klo 16.30-17, sijainnista riippuen. 

Pikkuneidille olimme varanneet etukäteen tunnit - ensimmäisenä päivänä yksityisopetusta kolmen tunnin ajan yhden ystävän kera ja seuraavat viisi päivää Jardin de nieve-hiihtokoulussa, jossa hiihdettiin aamuisin kolme tuntia, sitten lounas ja sen jälkeen ohjelmassa oli leikkejä ulkona & sisällä klo 16 asti. Hintaa hiiihtokoululle tuli 230 € / 5 päivää, sisältäen lounaan. Arvokkaitahan nuo ovat mutta myös hintansa arvoisia. Alueella on lukuisia eri vaihtoehtoja eri ikäisille lapsille - aivan pienille on guarderia eli "päiväkoti", jossa lapset viettävät pääasiassa päivän sisällä. Nämä paikat on tarkoitettu 1-4 vuotiaille lapsille. Seuraava vaihtoehto on sitten ns. jardin de nieve, joka on tarkoitettu yli 3-vuotiaille ja siellä opetellaan jo laskettelemaan. Näitä on eri alueilla ja hieman eri tasoisia sekä eri ikäisille tarkoitettuja. Esim. tämä Soldeun alueen Jardin de nieve on virallisesti vain  2-5 vuotiaille mutta ainakin meidän ryhmärämässä oli mukana yksi 7-vuotias ja hänet ottivat myös mukaan. Eli low season aikaan ovat ilmeisesti aika joustavia. Lapset jaetaan tason mukaisesti ryhmiin ja max. yhden opettajan kanssa on 9 lasta. Soldeun guarderia rinnealueella, jonne ovat tervetulleita yli 2-vuotiaat lapset. Pelkkä guarderia maksaa 178-196€ /5 päivää, hoitoa 6 tuntia päivässä.

Jos lapsi on hiihtokoulussa, niin päivä menee näin: hiihtoa klo 10-13, lounas guarderiassa (10€/pvä) ja sitten leikkejä sisällä ja ulkona klo 16 asti. Tämä tarjolla 4-5 vuotiaille. Ja hinta on183-202€ / 5 päivää. Muilla alueilla on myös omat guarderiat ja joka paikassa vähän eri ikärajat. Esim. Grau Roigin guarderiaan otetaan myös alle 2-vuotiaita sekä yli 5-vuotiaita.


Tämä on ensimmäinen reissu, jonka olemme tehneet ystäväperheiden kanssa. Reissuun lähti tällä kertaa yhteensä neljä perhettä. Ja myöhemmin seuraan liittyi vielä yksi perhe lisää. Eli parhaimmillaan meitä oli 11 aikuista ja 8 lasta. Näin lapsilla oli seuraa sekä myös aikuisilla.
Grandvalirassa on useita lasten rinnealueita, käytännössä joka alueella omansa. Pikkuneidin hiihtoryhmä oli pääasiassa Soldeun ja El Tarterin alueen rinteissä ja kolmantena päivänä laskivat jo punaisiakin rinteitä tosi hienosti.  Grandvalira sopii mielestäni hyvin lapsiperheille sillä tarjolla on paljon helppoja ja leveitä sinisiä rinteitä.


Tämä oli ensimmäinen kerta kun meidän pikkuneiti osallistui kokopäivän kestävään hiihtokouluun ja etukäteen vähän jännitti, että miten mahtaa jaksaa vielä iltapäivän lumileikit. Mutta pelko oli turhaa... Energiaa riitti koko päivän ja itse asiassa haimme lapset aina vähän etukäteen guarderiasta ja jatkoimme vielä laskemista iltapäivällä heidän kanssaan. Ja koska lapsilla riitti vielä kaiken tämänkin jälkeen energiaa niin hotellissa he olivat vielä iltapäivällä leikkipaikassa 1-1.5 tuntia ennen illallista. Melkoisia naperoita!


Hiihto-olosuhteet ovat olleet hyvät. Lämmintä  on ollut päivällä 1-7 astetta ja öisin pari pakkasta eli rinteet ovat pysyneet hyvässä kunnossa. Vain to-pe oli sää pilvisempi ja perjantaina saatiin aamupäivällä lumisadetta ihan kunnolla. Mutta sen jälkeen ilma kirkastui ja rinteet ihan mahtavassa kunnossa! Mahtava päätös meidän lumilomalle.


Mitään suurempia ruuhkia ei ole ollut ja etenkin tämä Soldeun alue on pysynyt suht rauhallisena. Vilkkainta on ollut Pas de la Casan ja Grau Roigin alueilla. Hiihdettäväähän täällä riittää sillä rinteitä on yli 200km ja kaikki rinteet&hissit ovat avoinna.Voin hyvillä mielin suositella laskettelua harrastukseksi pienellekin lapselle. Meidän pikkuneiti aloitti hiihtouransa 3-vuotiaana ja nyt takana on jo monta onnistunutta laskettelureissua. Vähän aremmille lapsille suosittelen ehdottomasti yksityisopettajan hankkimista sillä näin arka lapsi saa opettajalta kaiken huomion, itseluottamus kasvaa vauhdilla ja kehitys on huimaa. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti