maanantai 2. tammikuuta 2017

Joulu meni jo - vai menikö sittenkään?

Myönnän kuuluvani niihin ihmisiin, jotka koristelevat kodin joulutunnelmaan jo kuukausi ennen jouluaattoa. Näin saa edes vähän joulutunnelmaa luotua täällä Kanarian auringon ja palmujen alla. Onneksi sentään näin talvella illat pimenevät täälläkin jo kuuden jälkeen joten jouluvalot tuovat kotiin kivasti sitä tunnelmaa. Mutta kun jouluaatto on ohitse, niin itse olen valmis pakkaamaan koristeet takaisin kaappiin heti tapaninpäivän jälkeen. Viimeistään vuodenvaihteessa! Suomessahan pääsee joulutunnelmasta eroon näppärästi heti tammikuun alussa kun alennusmyynnit alkavat eikä monikaan taida pitää edes joulukuusta loppiaiseen asti vaikka joulunaika siihen virallisesti vasta päättyykin. 

Täällä Espanjassa jouluhypetyksestä ei vielä vuodenvaihteessa pääse eroon. Päinvastoin - kauppojen kuumin joulusesonki on vasta alkamassa sillä valtaosa jakaa lahjansa vasta loppiaisena kun itämaan tietäjät ovat käyneet ne yöllä tuomassa. Etenkin lapsille loppiainen on siis joulunajan tärkein päivä. 

Mattimyöhäiset käyvät lahjansa ostamassa loppiaisaattonailtana sillä monet kaupat pitävät ovensa avoinna puoleen yöhön asti. Ja väkeä silloin kaupoissa riittää.  Tällainen ruuhka voi odottaa Triana - ostoskadulla Las Palmasissa loppiaisaattoiltana... (kuva google) 

Itse asiassa koko loppiaisviikon on kaupoissa ja ostoskeskuksissa melkoinen kaaos menossa. Itse jätän tähän viikkoon vain pakolliset ruokaostokset sillä ruokakaupoissa ei onneksi enää ruuhkia kauheasti ole. Joulumässäilyt ovat pääasiassa jo ohitse, onneksi. Vain loppaisaamun pulla eli roscon de reys on enää jäljellä. Tämä perinteinen loppiaisleivonnainen on hieman pullataikinamaisesta taikinasta tehty rinkula, joka on koristeltu kuivatuilla hedelmillä ja täytetty joko mantelimassalla, kermavaahdolla tai suklaamoussella. Ja pulla nautitaan loppiaisaamuna kuuman suklaajuoman kera. Kyseessä on todellakin suklaajuoma, ei kaakao. Sitä myydään täällä ihan valmiina juomana ruokakaupoissakin mutta itsekin sellaista voi valmista helposti kuumentamalla litran maitoa ja sulattamalla joukkoon 200g hyvälaatuista suklaata. Roscon ja chocolate caliente kuuluvat espanjalaiseen jouluun yhtä lailla kuin glögi ja pipari suomalaiseen jouluun. Lasten joulujännitys kohoaa huippuunsa loppiaisaattona kun itämaan tietäjät saapuvat. Iltapäivällä järjestetään kulkueita kaupungeissa ja pienissäkin kylissä. Esim. Las Palmasissa itämaan tietäjien kulkue on sen verran suosittu, että sitä käy seuraamassa yli 100 000 ihmistä joka vuosi. Nämä myös televisioidaan, jotta kotonakin voi kulkuetta seurata. Jos haluaa...  Meidän espanjalais-suomalaisessa perheessä ei juurikaan loppiaista vietetä joten kulkuettakaan emme ole käyneet koskaan katsomassa. Pikkuneiti ei kirjoita lahjalistaa itämaan tietäjille ja eipä taida edes tietää niiden nimiä. Harvinainen espanjalainen siis.. (kuvat google) 

No, toki meilläkin sen verran "juhlitaan", että illalla jätetään kengät olohuoneeseen odottamaan ja aamulla on sitten jokunen lahja ilmestynyt. Mutta kyllä se joulupukki tuo suurimman osan. Ja ihan hyvä niin, sillä näin ehtii pikkuneitikin nauttimaan lahjoistaan useamman päivän ennen kuin koulu alkaa. Täällähän koulut jatkuvat normaalisti jo loppiaista seuraavana päivänä eli yleensä lapset eivät lahjoistaan ehdi kauan nauttia. Tänä vuonna loppiainen tosin osuu perjantaihin, joten tällä kertaa lapsilla on peräti kolme päivää aikaa ennen koulut taas kutsuvat. 

Joulu on kiva kerran vuodessa mutta onneksi kohta voi jo sanoa, että joulu meni jo... 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti