lauantai 21. tammikuuta 2017

Asumaan Kanarialle? Unelmista totta?

Olisiko ihanaa, jos voisi unohtaa pipot, kumpparit, kurahousut ja haalariraivarit lasten kanssa? Sen sijaan voisi nauttia yli 300 aurinkoisesta päivästä vuodessa? Kuulostaako liian hyvältä? No, elämä ikuisen kevään Kanarialla ei ole hullumpaa. Eihän täällä nyt ihan shortsikeleistä nautita ympäri vuoden mutta näin keskitalven kylmimpinä päivinä riittävät pitkät housut ja neuletakki varustukseksi. Joka tapauksessa vuotuinen keskilämpötila on yli 20 astetta. Ei paha... Meitä ihmisiä on monenlaisia ja jokaisella on oikeus elää sellaista elämää kuin haluaa. Yksi rakastaa Suomen pimeitä, sateisia syyspäiviä mutta jollekin toiselle syksy on pitkä ja pimeä tunneli, josta vain toivoo selviävänsä hengissä. Toinen taas nauttii talvesta, kerrospukeutumisesta, paukkupakkasista, räntäsateista ja pirtsakoista hiihtolenkeistä hangilla. Mutta toisille talvi on jatkuvia haalariraivareita, liukkaita katuja, vaakatasossa satavaa vettä/räntää/lunta ja jatkuvaa palelua kerrospukeutumisesta huolimatta. 

Niin moni elää Suomessa vain sitä kesää varten - sitä muistellaan syksyn pimeinä ja sateisina päivinä, sitä kaivataan talven pakkasilla kun ripset jäätyvät kiinni tai lastenrattaat juuttuvat lumihankeen, sitä aletaan odottamaan keväällä kun aurinko vähitellen alkaa lämmitämään ja herättämään luontoa. Ja sitten se tulee. Jos tulee.. Siitä yritetään nauttia sen pari kuukautta mitä se kestää ja sitten se on taas ohi. Näin menevät vuodet, arki rullaa tuttuun tapaan ja elämä on enemmän selviämistä kuin elämistä. Jäädään sille tutulle ja turvalliselle mukavuusaluelle.

Mutta voisivatko asiat olla toisin? Voisiko elämästä nauttia nyt eikä odottaa niitä eläkepäiviä? Olisiko muutos mahdollinen? Haluanko uuden auton, kesämökin ja ne upeat kesäkengät siellä kaupan ikkunnassa? Vai onko tärkeämpää nauttia elämästä, tästä hetkestä. Ajasta läheisten kanssa. 


Näitä asioita pohtii yhä useampi Suomessakin ja onneksi nykyään myös moni lähtee toteuttamaan unelmiaan. Oli se sitten alanvaihto, muutto maalle, sapattivapaa, maailmanympärimatka tai vaikkapa muutto ulkomaille? Tai edes yhden talven kestävä irtiotto arjesta, siitä tutusta ja turvallisesta. 

Miltä sitten kuullostaisi vaikka talvi Kanarialla? Tai kenties asuminen siellä? Olisiko se mahdollista? Mitä pitää ottaa huomioon? 

Edellisessä blogikirjoituksessa kirjoitin kanarialaisen perheen elämästä nykypäivänä eli siitä, miten haastavaa elämä voi täällä olla. Mutta kuitenkin Kanarian hyvä sää on monille sellainen bonus, että haasteista huolimatta tänne kannattaa muuttaa. Ja paljonhan tänne ulkomaalaisia on muuttanut ja muuttaa yhä edelleen. Eli jos olet ajatellut tänne muuttoa, niin et todennäköisesti ole ajatuksiesi kanssa yksin. Moni muukin suunnittelee elämää ikuisen kevään Kanarialla. 

                                      

Toimeentulo
Eläminen Kanarialla on toki Suomeen verrattuna edullisempaa mutta toki asuminen ja ruoka maksavat täälläkin. Mutta moniin asioihin voi tietysti itse vaikuttaa. Rahaa kuitenkin tarvitaan - joko tuloja tai säästöjä. Lyhyemmän ajan pärjää varmasti pelkillä säästöillä, jos on varautunut asiaan hyvissä ajoin. Ja paljon näitä ns. sapattivapaan viettäjiä tuleekin nykyään tänne Kanarialle. Mutta yhä suuremmassa määrin ihan työssäkäyviä perheitä on tänne muuttanut Suomesta. 

Työn löytäminen riippuu tietysti paljon kielitaidosta ja koulutuksesta. Esim. pelkästään suomella ei Kanarialla pärjää eli englanti on välttämättömyys. Ja espanjaakin on syytä alkaa opiskelemaan, etenkin jos suunnitelmissa on vakituinen muutto alueelle. Matkailualueilla englantia puhutaan paremmin mutta muuten espanjalaisten kielitaito ei ole kovin kehuttava. Jos itse puhut suomen lisäksi englantia sekä mahdollisesti muita kieliä niin työnsaantimahdollisuudet ovat selvästi paremmat. 

Luonnollisesti matkailualueilla työpaikat ovat pääasiassa palvelualan töitä eli baarit, ravintolat, kaupat, lääkäriasemat ja hotellit ovat varmasti sellaisia paikkoja, joista on aluksi helpompi saada töitä. Ja tietysti esim. alueiden suomalaiset ravintolat ovat etenkin talvisin hyviä työllistäjiä. Palkat eivät päätä huimaa (keskipalkka n. 1400 € / kuukaudessa) ja työajat- ja ehdotkin poikkeavat suomalaisista. Ei siis kannata edes olettaa löytävänsä 9-16 töitä vaan hyvin useasti työajat ovat vaihtelevia ja monesti vuorotöitä. Eli töiden suhteen on oltavat valmis joustamaan. 

Mutta jos molemmat aikuiset ovat töissä, niin kyllä eläminen täällä onnistuu. Ja jos on muita tulonlähteitä (esim. säästöt, etätyöt, omat projektit, eläke tmv.) niin totta kai silloinkin elämä täällä on mahdollista. Eläminen maksaa totta kai mutta vähemmän kuin  Suomessa. 

Fakta on kuitenkin se, että ilman työpaikkaa/ muita tuloja / säästöjä ei tänne kannata lähteä. 

Asunto 
Asunto on tietysti yksi isoimmista kulueristä. Mutta siinäkin voi säästää. Matkailualueilla asunnot ovat yleensä kalliimpia kuin paikallisten suosimilla alueilla. Kerrostaloasunnot ovat luonnollisesti edullisempia kuin bungalow- tai rivitalotyyppiset asunnot saatikka sitten omakotitalot.

Asunto voi varmasti olla pienempi kuin Suomessa sillä hyvän ilmaston ansiosta aikaa tulee varmasti vietettyä enemmän ulkona kuin sisällä. Asunnot täällä vuokrataan yleensä kalustettuina eli se helpottaa muuttamista ja monissa asunnoissa on jopa perusvarusteet eli astiat, lakanat ym. tarvikkeet valmiina. Asunnon löytäminen on tietysti aina helpompaa, jos on ajoissa liikkeellä ja jos vuokraa asunnon pidemmäksi aikaa. Kesällä esim. heinä-elokuu on sesonkiaikaa, jolloin asuntoja vuokrataan paljon espanjalaisille lomailijoille ja lokakuusta huhtikuuhun taas ulkomaalaisille. Eli muuton voi ajoittaa esim. keväälle, jolloin vapautuu paljon asuntoja taikka sitten syyskuun alkuun. Vuokra-asuntoja on käytännössä kahdenlaisia eli lomavuokria lyhyemmäksi ajaksi ja sitten edullisempia, pitempiaikaisia vuokrauksia. Yleensä esim. 6 kk vuokra-ajalle on helpompi saada asunto kuin vaikkapa vain muutamaksi kuukaudeksi. 

Asunnon vuokran lisäksi maksettavaksi tulee yleensä myös sähkö- ja vesi, joihin menee helposti 100-150 € kuukaudessa. Etenkin sähkö on selvästi kalliimpaa kuin Suomessa. Tosin joissakin vuokra-asunnoissa nämä saattavat sisältyä jo vuokraan. Eli markkinat kannattaa selvittää aina hyvin ja suositeltavaa on käydä katsomassa asunto ihan paikan päällä ennen minkänlaisten maksujen maksamista. Valitettavasti kaikenlaisia huijareitakin on aina liikkeellä. 

Asunnot täällä Kanarialla ovat yleensä aika viileitä talvella eli kylmimpien kuukausien aikana saattaa jopa lämmitykselle olla tarvetta ja silloin kulut lisääntyvät entisestään. Mutta toisaalta säästää voi esim. siinä, että valitsee etelänpuoleisen asunnon talveksi, jolloin aurinko lämmittää asuntoa kivasti eikä lämmitystä tarvita. Toisaalta kesällä tämä taas on hankalampi juttu eli silloin saatetaan sitten tarvita ilmastointia, jos aurinko porottaa asuntoon koko päivän. Mutta siihen voi varautua, että asunnot ovat Kanarialla kylmempiä talvella kuin kodit Suomessa ja esim. kiinteitä lämmityslaitteita ei tunneta. 

Asunnon vuokraaminen on tietysti alkuvaiheessa se helpoin ja vaivattomin vaihtoehto asumiseen. Asunnon vuokra riippuu sitten ihan täysin koosta, alueesta, varustustasosta jne.  Esim. matkailualueilla yhden makuuhuoneen asunto kerrostalossa maksaa n. 400-500 € / kuukaudessa kun taas samalla rahalla saa kauempaa jo parin makuuhuoneen asunnon. Jos haluaa asunnon, jossa on oma piha (rivitalontyylinen bunglow tmv.) niin kahden makuuhuoneen asunto matkailualueella maksaa helposti jo 800 € / kuukaudessa. Omasta talosta pitää jo sitten varautua maksamaan yli 1000 € / kuukaudessa. Tunnetuimmat asuntosivustot lienevät idealista.com ja enalquiler.com mutta paikallisilta kiinteistövälittäjiltä voi myös tiedustella. Näin pystyy ehkä välttymään ikäviltä yllätyksiltä ja kieliongelmilta. Asunnoista voi tosin joutua maksamaan jonkinlaisen välityspalkkion sekä lisäksi aina vaaditaan vuokratakuu, joka on 1-3kk vuokra. 

Elämisen kustannukset 
Ruoka Kanarialla maksaa selvästi vähemmän kuin mitä Suomessa. Toki matkailualueiden marketeissa on kalliit hinnat mutta jos käy kaupassa vähän kauempana niin kauppalasku saattaa olla jopa 30-50 % edullisempi kuin mitä Suomessa. Myös ravintoloissa syöminen on edullisempaa ja esim. monissa ravintoloissa on päivisin ns. päivän menu, edullinen kolmen ruokalajin ateria ja niiden hinnat ovat yleensä 7-12 euron välillä, sisältäen jopa yhden juoman. Oma kulueränsä on myös juomavesi sillä hanavesi Kanarialla ei ole käytännössä juomakelpoista eli kotiin kannetaan 6-8 litran vesikanistereita joko kaupoista omatoimisesti tai sitten vesifirman toimittamana kotiinkannettuna. 

Tietysti kuluja aiheuttaa myös esim. liikkuminen mutta niidenkin kustannukset ovat edullisemmat kuin Suomessa. Ajoit sitten paikallisbussilla, taksilla tai omalla autolla. Bensiini maksaa tällä hetkellä n. euron litralta ja ihkauuden henkilöauton saa jopa 6000 eurolla. Taksimatka kaupunkialueella maksaa noin 3-5 € ja bussilippu saaren pääkaupunkiin vajaa 7 €. 

Ja kävelyhän on äärimmäisen hyvä liikkumismuoto - hyötyliikuntaa ja ihan ilmaiseksi! Jopa kauppareissut voi tehdä kävellen sillä monissa kaupoissa on palvelu, jolla saa isot ostokset tuotua kotiovelle ihan maksutta. Miten näppärää - ei tarvitse itse kantaa ja kylmäketju ei katkea kaupan ja kodin välillä. 

Nykypäivänä tietysti matkapuhelinliittymät ja netti ovat tärkeä osa arkea. Maksuttomia langattomia nettejä on tarjolla tietysti useimmissa kahviloissa ja ravintoloissa mutta jos esim. kotiinsa haluaa asentaan netin niin siitä pitää vähintään sellaiset 30 € kuukaudessa, riippuen operaattorista, yhdeydestä jne. Ja sen asennus ei todellakaan sitten onnistu missään parissa päivässä.. mañana, mañana. Ja yleensäkin puhelinliittymän avaamista varten tarvitaan esim. pankkitili. Prepaid-liittymän toki saa puhelimeen ilman sitäkin. 

Julkinen terveydenhoito on täällä paikallisille maksutonta mutta sitä varten pitää päästä sisälle sosiaaliturvaan. Ja se onnistuu vain työpaikan avulla. Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla saa hoitoa mutta jos tänne aikoo jäädä pidemmäksi aikaa asumaan, niin silloinhan ei kuulu enää Suomessa Kelan piiriin ja menettää myös tuon kortin. Yksityisiä klinikoita ja sairaaloita on paljon ja näissä myös englantia taitavaa henkilökuntaa mutta ne taas maksavat. Jos omaat yksityisen sairausvakuutuksen niin silloin vakuutus yleensä kattaa kulut myös yksityisellä puolella. Jos tarkoituksena on viettää vain talvikausi Kanarialla niin silloin pärjää yleensä ihan tuolla Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla - tosin silloin pitää asioida ihan julkisen puolen sairaaloissa ja terveyskeskuksissa eikä niissä juurikaan englantia puhuta. 

Jos kuulut paikallisen sosiaaliturvan piiriin niin monet lääkärien määräämistä lääkkeistä ovat maksuttomia. Muussa tapauksessa ne tulee tietysti itse maksaa mutta ovat yleensä kyllä edullisempia kuin esim. Suomessa. 

Jos matkaan lähtee kouluikäisten lasten kanssa ja tarkoituksena on jäädä asumaan pidemmäksi aikaa niin silloin on myös järjestettävä lasten kouluasiat. Vaihtoehtoja on useita. Voi kirjautua kunnan asukkaaksi ja laittaa sitten lapset julkiseen kouluun. Näissä opiskelu on maksutonta mutta esim. koulukirjat, ruokailut ja koulupuvut tulee jokaisen perheen maksaa erikseen. Kanarialta löytyy myös kansainvälisiä yksityiskouluja, joissa opiskelu maksaa 400-600 € kuukaudessa. Tai jos tarkoituksena on vain viettää Kanarialla vain lyhyempi aika niin silloin järkevintä on sopia esim. lasten suomalaisen koulun kanssa kotiopiskelusta taikka ilmoittaa lapset Kulkuri-etäkouluun, jonka avulla voi suorittaa suomalaisen peruskoulun kaikki luokat internetin välityksellä. 


Monet elämisen kulut riippuvat tietysti itsestä ja omista kulutustottumuksista. Mutta esim. parturit ovat paljon edullisempia kuin Suomessa. Kuten myös hammaslääkäritkin. Tosin maksutonta hammashoitoa ei ole olemassa, ei edes lapsille. Harrastukset ovat pääasiassa edullisempia kuin Suomessa ja esim. kuukausimaksut lasten harrastuksille ovat yleensä muutaman kymmenen euron luokkaa. Elokuvateatterit, teatterit ja muut viihdykkeet ovat nekin jonkin verran edullisempia kuin Suomessa. Ja televisiolupamaksuja täällä ei edes tunneta! Vaatteiden hinnat ovat pääasiassa aika lailla Suomen tasoa mutta esim. monesti kengät ovat edullisempia ja säästöä tulee esim. siinä että talvivaatteita ei tarvita :-) 

Muuta huomioitavaa
Mañana-maassa on asiat otettava maan tavalla eli mañana, huominen on vain lupaus tulevaisuudesta. Mikään ei yleensä onnistu kertayrittämällä, vaaditaan aikaa ja kärsivällisyyttä. 

Jo pelkästään ns. pakollisten paperiasioiden hoitaminen vie oman aikana. Kun on täällä yli 3 kk niin periaatteessa pitäisi hankkia residencia vaikka monet väliaikaiset asukkaat eivät sitä teekään. Mutta jos aikoo täällä asua pidemmän aikaa, niin sen hankkiminen on ehdoton juttu. Ilman sitä monet asiat eivät onnistu. Residenciaa varten pitää todistaa, että riittävästi tuloja - joko säästöjä, eläke tai töitä. Toinen pakollinen juttu on NIE-numer eli ulkomaalaisen henkilötunnus. Se on helpompi saada ja asian pystyy hoitamaan jopa etukäteen Suomessa Espanjan lähetystön kautta. Sitä tarvitaan esim. tilin avaamiseen ja tili puolestaan tarvitaan esim. puhelinliittymän avaamista varten. Täällä paikan päällä nämä onnistuvat poliisin extranjeria - yksikössä. 

Extranjerian lisäksi pitää käydä ilmoittautumassa asukkaaksi myös kotikaupungin asuintalolla eli ayuntamientossa. Sieltä saatavat asuintodistus on nimeltä empadronamiento.

Byrokratiaan ja paperisotaan kannattaa henkisesti varautua. Nämä molemmat ovat myös edellytyksiä esim. lasten kouluun saamiselle ja lisäksi lapsilta saatetaan vaatia esim. rokotustodistus. Eli mukaan kannataa varata kaikki mahdolliset vähänkään tärkeät paperit ja mielellään oikeaksi todistettuina. Espanjalaiset rakastavat virallisia papereita ja leimoja ;-) 

Jos matkaan lähdetään kouluikäisten lasten kanssa ja aikomuksena on jäädä asumaan vakituisesti, niin lapset on pikimiten ilmoitettava kouluun sillä Espanjassa on koulupakko kaikilla yli 6-vuotiailla. Ei siis vain oppivelvollisuus vaan ihan koulupakko. Eli jos lapsi on kirjautunut täällä asukkaaksi niin etäkoulu Suomeen ei ole enää vaihtoehto. Koulu täällä määräytyy eri kriteereiden mukaan eikä lähin julkinen koulu ole välttämättä se koulu, jonne lapsi pääsee. Eli kannattaa varautua siihen, että lapsen koulu voi olla useankin kilometrin päässä. Täällä myös alakouluikäiset lapset pitää viedä ja hakea koululta jonkun aikuisen toimesta eli tämä rajoittaa myös merkittävästi vanhempien työssäkäyntimahdollisuuksia. Tai sitten on palkattava joku lastenhoitaja tmv. tätä asiaa hoitamaan. Julkisissa kouluissa päivä alkaa klo 8.30-9 välillä ja loppuu n. klo 13-14. Yksityiskouluissa päivät ovat pidempiä ja päättyvät yleensä klo 16-16.30 aikoihin. 

Julkisessa koulussa opetus tapahtuu luonnollisesti espanjaksi. Mutta ei huolta, kouluihin otetaan lapsia vaikka he eivät puhuisi sanaakaan espanjaa. Ja yleensä tosi nopeasti lapset kielen oppivat. Mitä nuorempia he ovat, sitä helpommin homma sujuu. Kansainvälisissä yksityiskouluissa opetus tapahtuu kokonaan tai osittain englanniksi. Suomalaisia kouluja ei täällä Kanarialla ole mutta Svenska Skolan löytyy San Agustinin alueelta, Gran Canarialta. Siellä ruotsia taitavat suomalaislapset voivat osallistua ihan normaaliin kouluopetukseen. 

Suomen kieltä lapset pääsevät harjoittamaan Gran Canarian Suomi-koulussa, joka kokoontuu aina joka toinen lauantai klo 11-13 talvikuukausien aikana. Koulu on tarkoitettu saarella asuville suomalaisille ja suomalaissukuisille lapsille ja sen tehtävänä on tukea kotona annettavaa Suomen kielen ja kulttuurin opetusta. Mutta kyseessä on siis vain lisäopetusta tarjoava koulu eli kaikki koulussa olevat lapset ovat täällä myös paikallisissa kouluissa. Suomi-koulun toimintaan voivat osallistua myös lapset, jotka eivät vakituisesti asu saarella vaan ovat täällä esim. vanhempiensa mukana talvea viettämässä. 

Mikäli  mukana on alle kouluikäisiä lapsia (alle 3-vuotiaita) ja tarvitsee lapselle hoitopaikan niin guarderia eli päiväkoti on melkeinpä ainoa vaihtoehto sillä mitään perhepäivähoitajia täällä ei juurikaan tunneta. Tietysti jos rahaa riittää niin ainahan voi palkata yksityisen lapsen- ja kodinhoitajan. Kunnallinen guarderia on yleensä edullisin vaihtoehto mutta paikkoja ei riitä kaikille. Yksityisissä kuukausimaksut ovat useampia satasia. Guarderia eli päiväkoti on tarkoitettu alle 3-vuotiaille ja sen jälkeen lapset siirtyvät kouluun (escuela infantil). Tämä 3-vuotinen esikoulu on vielä vapaaehtoinen mutta täällä lähes kaikki yli 3-vuotiaat käyvät sitä. Ja sinä vuonna kun täyttää 6-vuotta alkaa sitten paikallinen alakoulu eli primaria, joka on sitten jo pakollinen. Sosiaaliturvaan koskevat asiat hoidetaan kuntoon lähimmässä Seguridad Socialin toimistossa. Täällä sosiaaliturva ei kuitenkaan ole asumisperusteinen vaan sen voi saada ainoastaan tekemällä töitä. Mitään rahallisia tukia (opintotuki, lapsilisä, asumistuki tmv.) ei sieltä kuitenkaan makseta eli aika lailla omillaan on täällä tultava toimeen. Ja Suomesta saadut etuudet puolestaan loppuvat sillä hetkellä kun muutat maasta pois. 

Paikallisen terveyskeskuksen asiakkaaksi voi ilmoittautua siinä vaiheessa kun on päässyt paikallisen sosiaaliturvan piiriin. Näin saat omalääkärin sekä paikallisen tarjeta sanitaria-kortin, jolla tosiaan onnistuu maksuton hoito terveyskeskuksessa sekä sairaalassa. Myös lääkärin määrämät reseptilääkkeet ovat usein tällä kortilla maksuttomia. 

Yli kuusi kuukautta Espanjassa oleskelevien tulisi lain mukaan myös vaihtaa ajokorttinsa paikalliseen versioon. Tämä onnistuu traficon toimistossa ja sitä varten pitää käydä myös lääkärintarkastuksessa. 

Eli luonnollisesti muutossa Kanarialle on paljon säätämistä ja varmasti myös stressiä. Eikä 
muutto Kanarialle tietenkään tarkoita ikuista lomaa (ellei sitten satu olemaan äärimmäisen rikas) eli arki on arkea myös täällä. Mutta luonnollisesti arki on monissa asioissa aika paljon helpompaa täällä. Elämä on rennompaa ja elämästä täällä nauttii taatusti eri tavalla kuin esim. Suomen talvessa. 


Kaikki jotka miettivät tällä hetkellä, että kannattaisiko lähteä ulkomaille - joko lyhyeksi tai pidemmäksi aikaa niin suosittelen rohkeasti heittäytymään ja kokeilemaan. Jos ei se sitten tunnu hyvältä tai asiat eivät mene suunnitellulla tavalla niin Suomeen pääsee kyllä aina takaisin. Ja silloin palaa ainakin yhtä kokemusta rikkaampana. 

1 kommentti:

  1. Kiitos kivasta ja hyödyllisestä postaus! Asuimme mieheni kanssa Teneriffalla talven pari vuotta sitten ja haaveissa on, että joskus voitaisiin palata sinne pidemmäksi aikaa. Ihmiset on erilaisia: minäkin kuulun siihen ryhmään, jonka elämänlaatua lämpö ja valo vain parantavat niin paljon, että olisin aivan valmis luopumaan jostain muusta, jos saisin vastineeksi Kanarian ilmaston. :)

    VastaaPoista