torstai 8. joulukuuta 2016

Viisi kotona ja kaksi koulussa...

Täällä Espanjassa lapset opettelevat viikonpäiviä laulun mukaan, joka suomennettuna menee suurin piirtein näin. Maanantai, tiistai, keskiviikko, torstai, perjantai, lauantai, sunnuntai. Viikossa onpi seitsemän päivää, viisi koulussa ja kaksi kotona. Niin paitsi tällä viikolla... nyt mennääs viisi kotona ja kaksi koulussa -viikkoa sillä maanantai, tiistai ja torstai ovat olleet koululaisten vapaapäiviä. 

Isommilla koululaisilla päivät ovat menneet varmaankin opiskelujen parissa sillä veikkaisin, että ensi viikolla on vielä koeviikkoa luvassa. En ole varma mutta aika tiheästi täällä näitä koeviikkoja järjestetään (eräältä äidiltä juuri kuulin, että hänen 9-vuotiaalla lapsellaan on joka kolmas viikko koeviikko!!!)  ja juuri ennen joulua lienee sopiva hetki. Kouluthan täällä loppuvat vasta 23.12. eli ihan loppuun asti kouluissa ahkeroidaan. Tosin koulut jatkuvat vasta sitten loppiaisen jälkeen eli taitaapi olla tammikuun 9.päivä kun koulut jatkuvat sillä loppiainen osuu sopivasti perjantaille. Tänä vuonna lapset saavat siis leikkiä uusilla leluillaan peräti kolme päivää ennen kuin koulu ja arki taas koittaa. 

Meillä on siirrytty jo aika lailla joulutunnelmiin ja myös Kian koulussa on jo kevennetty tahtia. Yleensä he eivät koulussa juurikaan askartele mutta näin joulun alla on askarreltu jo monenlaista. Ja sama on jatkunut meillä kotona. Aikaisemmin kirjoittelinkin jo siitä, että miten laitoin pikkuneidille erilaisia jouluaiheisia -tehtävätarjottimia esille ja ne ovat olleetkin ahkarassa käytössä. Ja itsekin olen askarrellut mm. opettajien joululahjoja sekä lasten esiintymisasuja Suomi-koulun joulujuhlaan. 

Tällaisia piparityttöjä on Suomi-koulun joulujuhlassa ainakin luvassa. Kauheasti budjetti ei anna periksi rekvisiittaa hankkia mutta eiköhän noista kivoja tule, jos lapsille löytyisi jotain ruskeaa, valkoista tai punaista muuten päälle. Idea ainakin tulee selväksi :-) 


       
   

Tällaisia suklaapalloja sisältäviä poropurkkeja askartelimme opettajille joululahjoiksi. Kivoja tuli! Harmi vain, että ruskeata piippukrassia ei löytynyt enempää joten yksi poro sai tällä kertaa sitten kultaiset sarvet. 

                               Pikkuneidillä on myös kuluneella viikolla ollut paljon kavereita kylässä. Ensin koulusta ja sitten Suomi-koulusta ja tanssitunnilta. Ja mitäpä muuta 5-vuotiaat leikkivät kuin prinsessa-pukeutumisleikkejä ja sen lisäksi barbit ovat olleet kovassa käytössä. Kuten myös askarteluvälineet! 


 

Neiti sai myös viikonloppuna jonkun viruksen ja oli sunnuntaina pienessä kuumessa ja sen jälkeen yskä on vähän vaivannut. Mutta onneksi jälleen kerran selvittiin tosi pienellä sairastamisella. 


 


Kävimme myös katsomassa Las Palmasissa Espanjan kansallisbaletin esitystä. Tai ensimmäisen osuuden siitä sillä esitys alkoi vasta klo 20.30 ja jos olisimme katsoneet koko ohjelman niin olisi mennyt turhan myöhäiseksi. Mutta oli kiva kokemus ja neiti jaksoi hienosti seurata vaikka ei ollutkaan mikään lapsille tehty esitys. Ja neiti oli ihan onnessaan kun mamikin laittoi oikein mekon, sukkahousut ja korkokengät jalkaan. Ei kauheasti tule käytettyä yleensä noita vermeitä... Rannalla tai altaalla emme ole olleet vaikka ihan kivoja päiviä onkin ollut. Mutta jotenkin tuntuu oudolta mennä rannalle tähän aikaan vuodesta - ellei sitten ole jotain vieraita. Sen verran kanarialaiseksi olen tainnut jo muuttua... 

Mutta olemme käyneet rullaluistelemassa useampaan otteeseen ja toivottavasti lähipäivinä pääsemme ihan oikeasti luistelemaan. Ensin tuohon lähiostoskeskukseen, jossa on tekomuovirata (mutta oikeat luistimet) ja sitten Las Palmasissa on Arenasin ostoskeskuksessa ihan oikea jäärata. Tosin sielläkin pitää vain ihan ympyrää luistella ja 10 min välein vaihdetaan suuntaa mutta on se kuitenkin oikeata jäätä :-)  Ja jos sitten parin viikon päästä pääsisimme Malagassa ihan kunnolla luistelemaan kun sieltä löytyy oikein jäähallejakin. Joulutunnelmaa alkaa jo olla kaikkialla. Ei siis pelkästään meillä kotona! Tiedän, että monissa muussakin kodissa on jo kuusi koristeltu ja kaikkialla näkyy jo jouluvaloja, ostoskeskukset on koristeltu joulukoristein ja jouluseimet on pystytetty. Meilläkin kotona on pieni seimi, josta tosin vähän väliä katoaa noita eläimiä ja ihmisiä. Pikkuneiti nimittäin kehittelee leikkejä myös tuolla seimellä. Leikit eivät tosin noudata ihan niitä seimen oikeita tapahtumia.. Meille tuo seimi on ihan täysin koriste (vaikka puoliso katolinen onkin) ja kaiken lisäksi halvalla ns.kiinakaupasta ostettu eli leikkikööt neiti sillä ihan rauhassa. Meillä se on lähinnä siitä syystä, ettei tarvi paikalliset ystävien ihmetellä että eikö meillä ole seimeä ollenkaan... Monille paikallisille se on kuitenkin erittäin tärkeä asia ja siihen saatetaan satsata valtavia summia rahaa. 

Tässä esim. El Corte Ingelsin valikoimista perussetti eli syntymäluola ja Maria, Joosef ja Jeesus-lapsi hahmot. Parinsadan setti... 


Tällaista on meillä puuhailtu tällä nurinkurin viikolla. Huomenna olisi taas vaihteeksi yksi koulupäivä ja sitten edessä taas viikonloppu. Silloin ohjelmassa ainakin Suomi-koulua ja ehkä tapaaminen ystäväperheiden kera. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti