lauantai 3. joulukuuta 2016

Suomi-koulussa tänään: itsenäisyyspäivä, Sibelius ja joulujuttuja

Joulukuu on saatu käyntiin ja kuukauden ensimmäinen koulupäiväkin on takana. Päivän teemoina meillä oli itsenäisyyspäivä, Sibelius ja joulu. Tässä kuussa meillä onkin poikkeuksellisesti kolme koulupäivää "putkeen" eli ensi lauantaina on jälleen koulupäivä ja sitten vielä joulujuhla 17.päivä. Sen jälkeen alkaakin sitten joululoma, ainakin Suomi-koulun osalta, sillä normaalia koulua jatkuu lapsilla aina 23.12. asti. 

Tällä kertaa meillä oli vähän poikkeuksellinen ryhmitys koulussa sillä kaksi opettajista oli poissa - isompien opettaja reissussa ja pienempien kotona lapsen ollessa kipeä. Mutta onneksi saimme vahvistuksen pienten ryhmään sillä yhdellä vetäjällä homma alkaa olla haasteellista kun osa tarvitsee vielä apua vessassa jne. Itselläni oli puolestaan yhdistetty ryhmä, jossa oli isoja ja keskiryhmäläisiä. Mutta kaikesta huolimatta päivä meni yllättävän hyvin. 

Etukäteen olin tehnyt juttuja pienten ryhmääkin varten mutta loppujen lopuksi en ehtinyt juurikaan seurata, että mitä he siellä ehtivät touhuta. Mutta ideoina olivat mm. tonttujumppa, Miina ja Manu-joulusatu, jouluaiheinen  lorupussi, josta löytyi joulu-aiheisia arvoituksia, loruja ja muutamia lyhyitä joululauluja. 


 

Isompien ryhmässä käsittelimme ensin itsenäisyyspäivä -aihetta. Mietimme, että mitä itsenäisyys tarkoittaa ja lyhyesti kerroin, että miten Suomesta tuli itsenäinen ja mitkä ovat itsenäisyyden tunnuksia. Kuuntelimme Maamme-laulun, katsoimme pätkän linnanjuhlista, opimme tunnistamaan Suomen presidentin ja harjoittelimme kättelemistä. 

Askarteluna teimme Suomen liput. Tämän jälkeen siirryimme Sibelius -teemaan sillä Sibeliuksella oli myös tärkeä asema Suomen kansallisen identiteetin muodostumisessa. Kuuntelimme hauskan Sibelius-räpin
https://www.youtube.com/watch?v=_D3KSJGRnwY. Innostuipa muutama pojista jopa tanssimaan sen tahdissa :-) 

Ulkoiluhetken aikana meillä oli erilaisia tehtäviä ohjelmassa, joita nostettiin tonttulakista. Piparinkuljetusjuoksu, tonttujen etsintää, tonttulan aamujumppaa jne. Näistä suurin osa tykkäsi tosi paljon. 

Tehtävänä oli kuljettaa piparin päällä mantelia niin että sitä ei saanut pudottaa tai ottaa käteen matkan aikana. Palkinnoksi sai sitten syödä sen piparin!  
 

Tonttujen etsintä sai lapset liikkelle. Olin etukäteen printannut ja leikannut paperista tonttuja, jotka piilotin eri puolille koulun pihaa. Kaikki tontut löytyivät!Tanssimme tai paremminkin jumppasimme Fröbelin palikoiden kappaleen Tonttulan aamujumppa, joka on meillä itse asiassa ollut muutamana vuotena myös joulujuhlan esityksensä. Hauskaa oli! 

Tonttu tulee- tehtävässä puolestaan opettajatonttu kilisteli kulkusta ja lapset saivat liikkua vapaasti haluamallaan tavalla. Kun kilinä loppui, piti lasten olla aivan hiljaa ja jähmettyä paikalleen. Jos tonttu näki jonkun liikkuvan, hän jäi tontun apuriksi. 

Pipari-kynttilä-joulupallo leikissä lapset saivat liikkua  vapaasti mutta kun opettaja-tonttu kilisteli kelloa niin lasten piti mennä tontun ilmoittamaan asentoon: Pipari - selin makuulla, kynttilä - seistään suorassa kädet ylhäällä, joulukuusenpallo - pyöreitä, tiukkoja keriä maassa/kyykyssä. Tämäkin sai lapset hyvin liikkelle. 

                                

Loppuosa koulupäivästä meni joulu-teeman parissa. Juttelimme joulun vietosta Suomessa, oman perheen joulu-traditioista ja tietysti joulupukista. Täällä Espanjassahan joulupukki on yleensä selvästi kakkonen ja itämaan tietäjät tuovat vasta loppiaisena suurimman osan lahjoista. Mutta meidän "puoli" suomalaisissa perheissä joulupukki menee sentään tasaväkisesti itämaan tietäjien kanssa ja monissa perheissä jopa tuo suurimman osan lahjoista. Eli joulupukille on tehty myös lahjalista ja sen saapumista odotetaan kovasti. 

Loppuaskarteluna oli vielä sormiväreillä kynttilä ikkunalla -työ ja samalla kuuntelimme joululauluja. 

Pitää muuten vielä erikseen mainita, että meillä oli tänään erikoisvieraita koulussa eli Meretniemen perhe, joka tunnetaan Suomessa Sail for good-projektista. Tämä 3-lapsinen perhe starttasi useamman vuoden kestävälle maailmanympäryspurjehdukselle kesäkuussa Turkista ja nyt he saapuivat tänne Gran Canarialle. Olipa kiva saada heidät käymään sillä olemme perheen matkaa seuranneet myös Suomi-koululaisten kanssa. Lapset ovat mukana koulumme toiminnassa tämän joulukuun ajan ja pääsevät myös joulujuhlaan mukaan - kivaa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti