lauantai 17. joulukuuta 2016

Suomi-koulun joulujuhla

Tänään saaren Suomi-koululaiset kokoontuivat viettämään joulujuhlaa ja paikalla olikin sellaiset reilut70 vierasta - pieniä ja isompia suomikoululaisia sekä sisaruksia, serkkuja, äitejä, isejä, mummoja, pappoja, tätejä, setiä jne. 

Tällä kertaa juhlaa vietettiin Apilaniitty-ravintolassa, joka olikin täydellinen paikka juhlan viettoon. Kiitos vain ravintolalle, että saimme viettää juhlan siellä. Ohjelmassa oli esityksiä, joululauluja, joulupukin vierailu sekä joululounas. Koulumme maksoi lasten ruokailun ja muut maksoivat sitten omansa mutta 12 € hinta hyvästä joululounaasta ei ollut paha hinta. Ruoka oli maukasta ja sitä oli riittävästi! 

Tarjolla oli leipää, rosollia, salaattia, graavia lohta, uunilohta, porkkanalaatikkoa, perunoita ja kinkkua. Sekä jälkiruokana riisipuuroa ja pipareita. 


 

Joulujuhlan aloitimme joulupuu on rakennettu-yhteislaululla. Laulujen sanat olimme painaneet pöytiin, jotta kaikki voivat osallistua. Laulun jälkeen oli vuorossa koko koulun yhteinen Joulua etsimässä-näytelmä. Sen muutama viikko sitten kehittelin netistä löytämieni ideoiden avulla ja viikko sitten koulupäivä oli pyhitetty siihen, että harjoittelimme ohjelmaa ja tonttuleikkejä. Ja tänään vielä vedimme kenraaliharjoituksen paikan päällä ennen juhlan alkua. Käytännössä siis kolmella treenillä onnistui näytelmän veto ja se sujui tosi mahtavasti. Kaikille lapsille ja ryhmille oli jonkinlainen rooli - isommat vastasivat puherooleista ja pienemmille oli sitten laululeikkiä ja muuta helpompaa. Vanhemmat tykkäsivät kovasti! 

Kyseessä oli eräänlainen "moderni" versio joulukuvaelmasta eli alkoi sillä, että kertoja (yksi lapsista) luki jouluevankeliumin alkuosan. Sitten soi pätkä Jouluyö, juhlayö-laulua kun Maria ja Joosef saapuivat lavalle ja jäivät istumaan reunalle. Tämän jälkeen lavalle tuli kaksi "joulun etsijää". He kertoivat yleisölle etsivänsä oikeaa joulua sillä kaikenlaisia jouluja he olivat elämänsä aikana nähneet ja kokeneet mutta nyt se oikea joulu tuntui olevan hukassa. He jäivät syömään eväitään ja miettimään, että mistä löytäisi sen oikean joulun.
Silloin lavalle saapui "äiti" piparilauman kera. Äiti höpötteee joulun valmisteluista, pipareiden leivonnasta jne. Sitten he leikkivät leipuri hiiva-kappaleen.

Sitten äiti lukee hauskan pipari-lorun ja ryhmä lähtee "koristelemaan" pipareita. Tässä vaiheessa etsijät tulevat taas lavalle ja ihastelevat pipareiden tuoksua. Kertoja kuitenkin muistuttaa, että kun joulu on ohi niin piparit loppuvat äidin purkista ja taas tulee arki. Jonka jälkeen etsijät toteavat pipareiden olevan maukkaita mutta ei se joulu voi olla yksi herkuissa eli heidän täytyy jatkaa etsintää. 

Tässä vaiheessa alkaa soimaan Joulupuu on rakennettu -laulu ja lavalle tulee lapsia kantaen joulukuusta. He laittavat sen paikalleen ja koristelevat. Kun kuusi on valmis, tulevat etsijät taas lavalle ihastelemaan kuusta. Mutta sitten kertoja taas muistuttaa, että joulun jälkeen kuusen neulaset kuivuvat ja varisevat pois ja lopulta kuusi kannetaan pihalle. Tämän jälkeen etsijät toteavat, että kuusi on kyllä kaunis eikä joulu olisi joulu ilman kuusta mutta kyllä joulussa täytyy olla vielä jotain enemmän. 
Tämän jälkeen lavalle saapuu pukki ja joulutonttuja ja he tanssivat hetken kuusen ympärillä kulkuset, kulkuset - kappaleen tahdissa. Tämän jälkeen joulupukki toivottaa hyvää joulua ja tontut jakavat lahjat etsijöille. Etsijät esittelevät yleisölle uusia, hienoja lahjojaan mutta sitten kertoja muistuttaa, että joulun jälkeen lahjat usein unohtuvat ja kirjatkin on luettu. Tämän jälkeen etsijät toteavat lahjojen olevan kivoja mutta eivät ne riitä tuomaan oikeaa joulua. Eli etsintä jatkuu.
Sitten taas jouluyö, juhlayö soimaan ja lavalle saapuu paimenia ja enkeli. Ja kertoja jatkaa jouluevankeliumia. Enkeli kertoo oman "älkää peljätkö" osuutensa ja tämän jälken paimenet oman "menkäämme Betlehemiin" -osuutensa. Jouluyö, juhlayö jatkuu ja etsijät suuntaavat Marian & Joosefin luokse ja totevat, että nyt he ovat löytäneet sen "oikean joulun". 


Tämän jälkeen yhteislauluna Enkeli taivaan ja sen jälkeen pari tonttuleikkiä eli tonttulan aamujumppa ja tonttulan jouluyö (soihdut sammuu) - molemmat Fröbelin palikoiden joululevyltä. 
Lopuksi sitten joulupukki tuli vierailulle ja jakoi lapsille pienet lahjat. Vaikka kaikki eivät tietenkään joulupukkiin enää usko niin kummasti lapset vain jaksavat innostua joulupukin saapumisesta. 


Sama pukki on kuulemma ollut Suomi-koulun ensimmäisessä joulujuhlassa, joten aika pitkä historia on pukilla ja Gran Canarian Suomi-koululla. Meidän Suomi-koulu nimittäin täyttää tänä vuonna 20 vuotta. Keväällä juhlitaan sitä sitten paremmin... 


Tip-tap, tip-tap, tipe, tipe, tip-tap, tip-tip-tap. Nyt koulumme hiipii joululoman viettoon ja touhuja jatketaan ensi vuoden puolella! 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti