perjantai 23. joulukuuta 2016

Sierra Nevada-hiihtolomalle Espanjaan

Useimmille Costa del Sol tuo mieleen vain aurinkoloman mutta sinne voi suunnata myös laskettelulomalla viettoon. Vain parin tunnin ajomatkan päässä Malagan lentokentältä sijaitsee nimittäin Sierra Nevadan laskettelukeskus, joka on Euroopan eteläisin lajissaan. Eikä kyseessä ole mikä tahansa olematon eteläsuomalainen laskettelukeskus vaan rinteitä löytyy pitkälti yli 100 km ja rinteilläkin sen verran pituutta ettei Suomesta löydy vastaavia. Eli ei huonompi paikka lasketteluloman viettoon ja mikä parasta niin samaan reissuun voi yhdistää pari päivää Malagan upeassa kaupungissa. Näin talvella ei Costa del Solilla mitään rantalomaa sentään pysty viettämään mutta hyvällä tuurilla ilma on kauniin aurinkoinen ja päivällä lämpötila kohoaa melkein 20 asteeseen. 

Sierra Nevada sijaitsee siis noin 2 tunnin ajomatkan päässä Malagan lentokentältä, lähellä Granadan kaupunkia. Vuokra-auto on melkeinpä näppärin tapa päästä perille sillä niitä saa kohtuuhintaisia Malagan kentältä vuokrattua. Autoissa ei tosin ole talvirenkaita eli jos sääennuste lupaa runsasta lumisadetta niin kannattaa vuokrata tai ostaa cadenas de nieve-nimiset lisävarusteet renkaisiin. Näitä myydään täällä yleisesti esim. huoltoasemilla. Tosin matkalla Sierra Nevadalle ei niitä yleensä tarvitse sillä normaalilla kelillä lumiraja kulkee aika ylhäällä ja tie on yleensä kuiva ja hyvässä kunnossa. Mutta oikein kunnon lumipyryn sattuessa niille on sitten käyttöä... 

Sierra Nevada sijaitsee melkoisen korkealla, Pradollanon kylä n. 2000 m korkeudella. Ja itse rinnealue vielä korkeammalla. Tästä syystä lunta riittää näin talvella vaikka ollaan eteläisessä Espanjassa!


Itse kylä on rakennettu rinteeseen joten majoituspaikan valinnassa kannattaa olla tarkkana.  Alue jaetaan kolmeen osaan: zona baja, zona media ja zona alta. Ja periaate on se, että mitä alempana ollaan, sitä kalliimpi on majoitus. Mutta siitäkin huolimatta suosin kyllä alhaalla oloa, koska palvelut, hiihtohissit, ravintolat, kaupat jne. ovat lähellä. Ja etenkin lasten kanssa matka ylempää alas keskustaan ja takaisin on aika rankkaa.


Olemme majoittaneet eri paikoissa joka kerta - tasokkain on ehdottomasti Melia Sol y nieve- hotelli, joka sijaitsee parhaalla mahdollisella paikalla. Hotelli on hyvätasoinen ja sieltä löytyy myös hyvä kylpylä, joka on avoinna klo 22 asti eli rankan hiihtopäivän jälkeen voi käydä rentoutumassa altaissa ja saunoissa. Tosin kylpylä on vain yli 15-vuotiaille mutta lapsille on oma, erillinen allas eli jos mukana on kaksi aikuista, niin toinen voi olla lapsen kanssa ja toinen sillä aikaa kylpyläosastolla ja sitten vuoron vaihto. Näin olemme tehneet aina ja hyvin on toiminut - onneksi pikkuneiti tykkää pulikoida, joten pari tuntia menee siellä aina mukavasti.

Kahdelta aikuiselta ja lapselta vierailu maksoin reilut 40€, sisältäen pyyheliinan. Itse pitää tuoda uimapuku, varvastossut tmv. sekä uimalakki. Tosin näitä myös myydään kylpylässä, jos ei satu itšellä olemaan mukana. 

Kylpylä on avoinna kaikille eli sinne voi mennä vaikka ei majoittuisikaan hotellissa.


Melia-ketjulla on myös toinen hotelli aivan vieressä ja se on hinnaltaan yleensä hieman edullisempi. Näin sesonkiaikaan hinta on helposti ainakin 120-150€ /yö, hotellista/huonetyypistä/majoittuvien lukumäärästä riippuen.

Halvemmalla on tarjolla sitten erilaisia huoneistoja, joita on laidasta laitaan. Halvimpia saattaa löytää muutamalla kympillä / yö mutta silloin on kyse todella pienestä, vanhasta huoneistosta ja jossain ylärinteellä. Mutta tarjolla on siis kaikkea kaikille - tästä syystä Sierra Nevada on suosittu myös nuorten ja opiskelijoiden keskuudessa. 


Tarjolla on paljon ihan yksityisten asuntoja mutta niissä kannattaa olla tarkkana, että missä huoneisto sijaitsee, mitä hintaan kuuluu ja minkätasoinen paikka on kyseessä. Tällä kertaa vuokrasimme "isomman" huoneiston, Sol y Sierra -nimisestä rakennuksesta, joka sijaitsee vielä ihan hyvällä paikalla ns. kakkoslinjalla eli vain yhdet rappuset on noustava keskustasta. Huoneisto oli periaatteessa 7:lle mutta jos meitä olisi ollut niin monta niin kyllä ahdasta olisi ollut.. huoneisto oli myöskin todella vanha ja kylmä ellei sitten pitänyt kaikkia huoneiston irtopattereita täysillä. Tullessa huoneisto oli niin kylmä että eka yö piti nukkua vaatteet päällä mutta toisena päivänä oli jo riittävän lämmintä. Toisena yönä sitten sähkönkulutus oli ollut liian suurta ja sähköt olivat hävinneet yön aikana eli aamulla heräsimme taas nenänpäät huurussa. Ja kiitoksena siitä taisi tulla flunssa meille molemmille aikuisille... No, hintaa oli n. 80€ /yö eli sitä saa mitä tilaa... ensi kerralla taatusti maksamme mielellämme enemmän siitä, että majoitus on hyvätasoinen ja mielellään hotelli jossa pääsee valmiiseen pöytään. Nimittäin rankan laskettelupäivän päätteeksi ei ole kovin mukavaa lähteä taas kylmään kävelemään ja etsimään ruokapaikkaa. Ainakaan jos on pienten lasten kanssa liikkeellä. 

Olemme kerran majoittaneet myös keskustassa sijaitsevassa Trevenque-huoneistohotellissa, joka oli ihan mukava vaihtoehto. Hyvällä paikalla keskustassa ja tarjolla erikokoisia, myös isompia huoneistoja.


Näin on mahdollisuus kokata omia ruokia mutta toisaalta ravintolat ihan vieressä, jos ei jaksa itse laittaa ruokaa. 


Monet Sierra Nevadan ravintolat tarjoilevat ruokaa myös mukaanvietäväksi, joten sekin on hyvä juttu jos ei halua itse laittaa ruokaa mutta ei halua myöskään ravintolaan lähteä. Tällä kertaa haimme illallista mm. padthaiwok-nimisestä paikasta, jossa annokset maksoivat max. 10€. Ja kun hakee juomat ruokakaupasta niin ihan kohtuuhinnalla pystyy syömään. 

Alueella on myös paljon ravintoloita, joissa on lounasmenu eli 10-12 eurolla saa kolmen ruokalajin lounaan. Ei mitään gourmet-ruokaa mutta vatsansa saa täyteen. Myös ylhäältä löytyy muutamia rinneravintoloita jos ei jaksa kylään laskea kesken päivän mutta eipä tuo mikään iso ongelma ole sillä Rio-rinne laskee suoraan kylän keskustaan ja vierestä lähtevät hissit takaisin ylös.


Rinteet ovat avoinna klo 9-17 ja yhteensä laskettavaa on reilut 100km. Pääasiassa rinteet ovat helppoja tai keskitasoisia eli kohde sopii hyvin lapsiperheille ja aloittelijoille. Laskettavaa on hyvin 3-4 päivälle mutta pidemmän päälle alue alkaa käymään jo vähän "tylsäksi".  

 Alueella onkin valtava määrä hiihtokouluja ja tarjolla kursseja niin lapsille kuin aikuisille, laskettelijoille ja lumilautailijoille. Myös välinevuokraamoita on lukuisia. Meidänpikkuneiti oli nyt kolmen päivän kurssilla, joka kesti päivittäin klo 10-13. Hintaa oli reilut 100€, sisältäen varusteet. Lapsia oli ryhmässä max. 6 kpl ja opettajia kaikkina päivinä 2 kpl. Olimme tyytyväisiä ja pikkuneiti tykkäsi kovasti. Ekana päivänä treenailivat pääasiassa lasten rinteissä mutta seuraavina kahtena päivänä laskettiin jo alueen sinisiä rinteitä.Monet vuokraamot tarjoavat myös tunteja tai toisinpäin, hiihtokoulut tarjoavat myös välinevuokrausta. Me saimme pikkuneidin hiihtokoulun vuokraamosta 20% alennusta ja 3 päivän lumilaudat&monot kahdelle maksoivat reilut 40€. 


Hiihtoliput ostimme paikan päältä ja niiden hinta vaihtelee ajankohdasta riippuen. Nyt ennen joulua 3 päivän lippu aikuiselle maksoi 120€. Alle 6-vuotiaat hiihtävät maksutta (vain vakuutus pitää maksaa, hinta oli 6€/3päivää). 
Vaikka eteläisessä Espanjassa ollaankin niin missään t-paidassa ei sentään tarkene laskea vaan ihan kunnolla saa vaatteita olla päällä. Meillä oli tuuria tällä kertaa ja kaikkina kolmena päivänä paistoi aurinko kirkkaalta taivaalta. Lämpöä oli muutama pakkasaste. Mutta paikka on kuitenkin aika altis säävaihteluille ja tuuli voi välillä olla voimakas. Edellinen reissu meillä meni taas täysin puihin eli silloin emme päässeet huonon sään takia rinteeseen kertaakaan kolmen päivän aikana.

Ei laskeville perheenjäsenille riittää puuhaa pariksi päiväksi. Alueella on Mirlo blancon-alue, jossa voi laskea pulkkamäkeä ( pulkan voi vuokrata paikan päältä) ja kelkkarataa.
Ja esim. Melia hotellissa on asiakkaille lasten leikkipaikka. Sekä tietenkin se kylpylä, jonne voi mennä pientenkin lasten kanssa. 


Joku oli laittanut meidän lumiukon päivän aikana vähän uuteen malliin eikä asia miellyttänyt meidän pikkuneitiä... 


Tämän reissun perusteella voin hyvin suositella laskettelulomaa eteläisessä Espanjassa. Sierra Nevada vetää hyvin vertoja Lapin laskettelukeskuksille vaikka ei sieltä Lapin lumoa ja tunnelmaa löydykään.

Kuukauden päästä suuntaamme sitten vähän isommille rinteille, Andorraan Grandvaliraan. Toivottavasti  edessä on silloin yhtä onnistunut reissu!

Nyt on aika aloittaa joulun vietto, jota tällä kertaa vietetään poikkeuksellisesti Espanjan suvun kera Malagassa, puolison veljen luona. Joudun siis luopumaan meidän jouluperinteistä ja mukautumaan paikalliseen joulun viettoon. Eli tiedossa huomenna aika normipäivä, joulupukki jossain välissä tuo salaa lahjat kuusen alle ja jouluruokaakin nautitaan vasta klo 22 aikaan. Onneksi sain sentään haettua suomalaisia jouluherkkuja (laatikot, karjalanpiirakoita, joululimppua, saaristolaisleipää ja riisipuuroa) että vähän saa edes tuttuja joulumakuja. Ja pullon glögiä ostin ihan itseäni varten. Nyt vedän villasukat jalkaan, laitan suomalaiset joululaulut soimaan, otan kirjan käteen ja yritän virittäytyä joulutunnelmaan.

Mukavaa joulua kaikille!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti