sunnuntai 4. joulukuuta 2016

Joulupukki vai itämaan tietäjät?

Täällä Espanjassa on itämaan tietäjillä pitkät perinteet ja yhä edelleen valtaosassa perheitä he tuovat suurimman osan lahjoista. Siitäkin huolimatta, että lahjat jaetaan vasta loppiaisena ja lapsilla on käytännössä vain yksi päivä aikaa leikkiä uusilla leluillaan ennen koulun jatkumista. Toki joulupukki tiedetään mutta monet pitävät sitä amerikkalaisena coca-cola "hullutuksena" eivätkä tiedä suomalaisesta joulupukki perinteestä yhtään mitään. 

Onpa Madridissa jopa nähty joulupukin vastainen mielenosoitus suurlähetystön ulkopuolella... Eli varsin syvällä täällä elää itämaan tietäjien perinne ja valtaosa ihmisistä on edelleen tämän perinteen jatkamisen kannalla. Lapset kirjoittavat lahjatoiveensa itämaan tietäjille ja joulun alla kyseiset hahmot ilmestyvät sitten supermarketteihin lasten lahjatoiveita vastaanottamaan. Pukkeja ei täällä juurikaan näe eikä hänelle kirjeitä kirjoiteta. Paitsi tietysti ulkomaalaisten perheissä. Ainakin eilisen Suoi-koulussa järjestetyn kyselykierroksen mukaan kaikissa meidän puolisuomalaisissa perheissä joulupukki tuo suurimman osan lahjoista ja hänelle myös kirjoitetaan kirje. Toki myös itämaan tietäjille ja hekin jotain lahjoja lapsille tuovat. Mutta joulupukki on se tärkein ja tuo suurimman osan lahjoista. 

Nämä itämaan tietäjät ovat siis raamatun kolme viisasta miestä ja kolme kuningasta, jotka toivat lahjoja Jeesus-lapselle. Ja tuolta tulee siis tuo lahjojen antamisen perinne. Loppiaisaattona järjestetään valtavia itämaan tietäjien, los Reyes Magos, kulkueita ja Las Palmasissa esim. katujen varsilla on satoja tuhansia ihmisiä heitä vastaanottamassa. Aikaisemmin herrat ratsastivat kameleilla mutta nyt monissa paikoissa on nämä eläinkulkueet kielletty ja itämaan tietäjät kaasuttelevat esim. avoautoilla. Moderneja ovat... 


Koteihin itämaan tietäjät eivät tule vierailulle, kuten ei myöskään joulupukki. Eli itämaan tietäjät jättävät yön aikana lahjat ja sitä varten pitää edellisenä iltana laittaa jokaisen asukkaan kengät esille, jotta sitten tiedetään laittaa lahjat oikean ihmisen kohdalle. Ja jos oikein huonosti on käyttäytynyt vuoden aikana niin sitten lahjaksi tulee vain hiiltä - jota sitäkin ihan myydään kaupoissa tätä tarkoitusta varten. Papa Noel, kuten joulupukkia täällä Espanjassa kutsutaan, on siis täällä aika tuntematon kaveri. Eivätkä kaikki todellakaan osaa sitä yhdistää Suomeen. Toki paikalliset matkatoimistot järjestävät valmismatkoja Lappiin joulupukkia katsomaan mutta aika harva on siellä käynyt. Johtuen varmasti osaksi siitä, että joulupukki on täällä niin tuntematon mutta osaksi myös siitä, että nuo järjestetyt matkat ovat niin tavattoman kalliita että harvalla espanjalaisille on sellaisiin varaa. Esim. viiden päivän matkoista veloitetaan 1500 € / henkilö, jos haluaa valmiille retkille osallistua loman aikana. Veikkaisin, että pieni markkinarako tässäkin maassa voisi olla jos vain Lappia, joulupukkia, talven ihmemaata ja Suomen upeaa luontoa alettaisiin markkinoimaan kunnolla. Mutta ilmeisesti Lapin matkailulla menee tällä hetkellä sen verran hyvin että lisämatkailijoille ei ole tarvetta... Omassa espanjalaisessa ystävä- ja tuttavapiirissä ei ole kukaan käynytkään Lapissa mutta sen jälkeen kun olemme omia reissukuvia ja -kokemuksia heille kertoneet niin moni on ollut halukas lähtemään. 

Mutta toki täälläkin voi joskus pukkiin törmätä - esim. El Corte Ingelsin tavaratalossa mutta kovin autenttiselta ei tuo espanjaa puhuva pukki vaikuttanut. Meidän pikkuneiti ainakin heti totesi, että ei tuo ole oikea pukki... 


No, neiti on jo pariin kertaan nähnyt sen "oikean" Rovaniemen joulupukin joten on ehkä ymmärrettävää että kaikki maailman feikkiversiot eivät tarkkasilmäiseltä lapselta mene läpi. Toisin kuin itseltä aikoinaan - taisi joulupukiksi pukeutunut mummuni mennä läpi vielä pitkälti kouluikäisenä :-) 

Tänä vuonna emme pääse joulupukkia tapaamaan mutta onneksi viime vuonna pääsimme Rovaniemelle ja nämä muistot ovat neidillä vielä hyvässä tallessa. Sen verran ovat monet espanjalaiset valmiita joustamaan, että joulupukki saattaa nykyään jotain lahjoja tuoda. Mutta nekin tosin ilmestyvät sitten vasta jouluyönä eli niitä ei käy pukki kotona jakamassa. Useasti nämä joulupukin tuomat lahjat ovat vähän halvempia tai esim. hyötylahjoja, vaikkapa vaatteita. Ja itämaan tietäjät tuovat sitten vasta ne kauan odotetut lelut ja muut vempaimet. 

No, onneksi meidän perheessä joulupukki perinne vie voiton. Vaikka puolison perheessä sitä traditiota ei ole koskaan ollutkaan. Mutta hienosti ovat ottaneet idean vastaan - ihan ensimmäisestä yhdessä vietetystä joulusta lähtien. Meillä ei tosin pukki ole koskaan käynyt kotona lahjoja jakamassa vaan olemme sitten aina keksineet jonkun idean, että miten lahjat tulevat illalla yhtäkkiä oven taakse. Hauskin on ehdottomasti ollut se kun puolison veli pukeutui pukiksi ja lähti hiippailemaan taloyhtiön allasalueelle kellon & kulkusten kera. Siellä piti sitten sen verran meteliä että menimme parvekkeelle katsomaan ja sitten näimme pukin siellä hiippaileman palmujen takana. Kyllä oli pikkuneidillä ihmettelemistä. Ja samaan aikaan oli sitten joku käynyt kantamassa lahjasäkit oven taakse. Kun pukki sitten häipyi niin me menimme takaisin sisälle ja hetken päästä ovikello soi ja oven takana olikin odottamassa lahjasäkit. Eli pukki oli ne käynyt kiireessä jakamassa vain ovien taakse :-) Hyvin toimi ja joulun taika säilyi hienosti... 

 

 

Saa nähdä, että miten tänä vuonna lahjat jaetaan kun olemme reissussa eikä sinne viitsi kauheasti paketteja mukaan kantaa. Mutta varmasti jotain paketteja mukaan otetaan - aikuisille yhdet ja sitten lapsille (meidän pikkuneidille ja espanjalaiselle serkkupojalle) muutamat. Ja loput pukki jättää sitten tänne kotiin kun ei ollut oikein varma, että missä joulua vietämme :-) 

Muuten jouluaatto tulee varmaan olemaan aika vapaamuotoinen, kuten täällä Espanjassa on tapana. Päivä menee varmasti ilman sen kummempaa ohjelmaa ja illalla sitten syödään ja jaetaan ne lahjat. Joulupöytä koostuu varmasti molempien maiden perinteistä - suomalaisia laatikoita olen jo tilannut sekä karjalanpiirakoita ja kylmäsavulohta nyt onneksi saa täällä melkein kaikista kaupoista. Espanjalaisia jouluruokia ovat perinteisesti erilaiset äyriäiset eli veikkaisin, että erilaisia katkarapuja, rapuja ja simpukoita kuuluu myös joulupöytäämme. 

Joulupukkia ei taida edelleenkään tulla vierailulle vaikka sellaisia varmasti tarjolla on tuolla Costa del Solin alueella, jonne olemme menossa joulua viettämään. Siellä kun asuu iso suomalaisyhteisö niin veikkaisin, että suomenkielisen pukin saaminen voisi olla aika helppo homma. Mutta ehkäpä nyt kuitenkin jatkamme vanhoille "perinteillä" ja pukki pääsee taas hiippailemaan jonnekin puutarhan perukoille. 

Hyvää joulun odotusta kaikille! Ei kommentteja:

Lähetä kommentti