lauantai 10. joulukuuta 2016

Joulun viettoa Andaluciassa

Jouluaatosta ja joulun vietosta espanjalaisittain selvitty täällä Malagan kulmilla. Tämä on ensimmäinen joulu, jota vietämme enemmän espanjalaisittain kuin suomalaisittain. Ja voipi olla, että viimeinen sellainen vähään aikaan. Joulun viettäminen ensinnäkin "toisten nurkissa" on kaltaiselleni järjestys- ja siivousfriikille ärsyttävää kun ei saa itse päättää aikatauluista, ohjelmista, siitä mitä syödään ja milloin ym. Lisäksi ärsytystä lisää se, että kaikki paikat ovat täynnä koirankarvoja ym. likaa, koska täällä pidetään koko ajan kengät jalassa. Ja wc pitää jakaa 7 ihmisen kanssa eli sinne on mentävä silloin kun se on vapaana, ei silloin kun itse haluaisi. Flunssakin vaivaa ja vie voimia, sekin ärsyttää.  Mutta täytyy vain yrittää sopeutua ja ottaa asiat sellaisina, kun ne ovat. 

Mutta varmaa on se, että ensi vuonna joulua vietetään kotona.

Belen eli jouluseimi 


Mutta onneksi löytyy myös joulukuusi. Ja sen alle pukki oli eilen tuonut lahjoja sillä välin kun olimme rannalla haukkaamassa happea ja nauttimassa kauniista päivästä. Oli lasten riemu melkoinen kun he saapuivat kotiin ja kadulla oli punaista ja kultaista kimalletta, joka johti talon portille. Joulupukki oli jättänyt vähän joulun taikapölyä jälkeensä lahjoja tuodessaan.


Melkoisella vauhdilla paketit avautuivat mutta eipä niitä kauheasti ollut. Meidän pikkuneidille suurin osa ja muille sitten käytännössä yksi paketti jokaiselle. Täällähän espanjalaisille pukki ei yleensä lahoja tuo, muuta kuin ehkä lapsille. Ja loppiaisena itämaan tietäjät sitten tuovat vasta ne varsinaiset joululahjat.
Kia oli tosi innoissaan lahjoistaan ja niillä on leikitty kovasti.


Mutta joulun paras lahja taisi olla puolison saama jääkiekko-peli, jonka vanhempani raahasivat Suomesta asti ensin Gran Canarialle ja sitten me toimme sen tänne Malagaan. Mutta onneksi otin sen mukaan vaikka paketti olikin aika iso. Peli on ollut kovassa käytössä eilisestä asti.


Espanjassa joulupäivät ovat aika tavallisia päiviä eikä niihin liity sen kummempia perinteitä, kuten Suomessa. Tärkein asia lienee se, että kokoonnutaan yhteen ystävien tai perheen kanssa ja syödään. Paljon ja myöhään! Meilläkin eilen illallinen alkoi klo 23 aikaan.


Jouluna ei ole mitään tiettyjä jouluruokia, kuten Suomessa. Mutta mereneläviä syödään paljon ja eri muodossa. Erilaisia simpukoita, katkarapuja, rapuja, kalaruokia jne. Sekä tietysti ilmakuivattua kinkkua eli jamon serranoa.
Sen verran sain sentään "periksi" että lounaalla oli tarjolla myös suomalaisia joululaatikoita, jotka kävin ostamassa Fuengirolan suomalaisesta Mummola-kahvilasta. Tarjolla oli siis myös porkkana-, lanttu-, peruna- ja maksalaatikkoa. Ja hyvin ne maistuvat myös espanjalaisille - etenkin porkkana- ja maksalaatikko olivat suvun mieleen. Itselleni maistuu taas parhaiten perunalaatikko.

Samalla kun hain laatikoita niin ostin myös karjalanpiirakoita ja riisipuuroa, joita olen nauttinut lähinnä pikkuneidin kanssa. Hän rakastaa karjalanpiirakoita ja minä riisipuuroa. Nam. Tai maistuvat ne karjalanpiirakat myös minulle...


Eilen ja tänään olen aloittanut päivät aamulenkillä rannalla vaikka flunssa onkin vaivannut. Mutta takana on jo kolme viikkoa ilman kunnon treenejä joten pikkuhiljaa mieli tekee urheilemaan. Juoksulenkit olen kuitenkin vetänyt rauhalliseen tahtiin. Auringonnousun aikaan on ollut mahtava juosta, vielä ilma raikas (n. 15 astetta) ja maisemat upeat.


Muuten olen ottanut tosi rauhallisesti. Levännyt, lukenut ja katsonut netin kautta muutaman elokuvan ja eilen jopa joulurauhan julistuksen. Yleensä en kauheasti pysty lepäämään, lukemaan ja tv:tä katsomaan joten mukavaa välillä viettää aikaa tekemättä mitään ihmeellistä. Ja tämä flunssa on siihen antanut hyvän tekosyyn 😂


Lankomiehen puoliso on myös vastannut täysin ruokapuolesta, kokki kun on ammatiltaan ja siitä puuhasta tykkää ilmeisesti myös vapaa-ajallaan. Eli se on kyllä ollut ihan kivaa tässä joulussa ettei ole tarvinut keittiössä puurtaa. Mutta itse en kyllä olisi moista urakkaa ottanut vastuullani sillä hän vietti käytännössä koko eilisen keittiössä ruokaa laittaen. Ensin lounasta 8 henkilölle ja myöhemmin illallista 10 henkilölle. Joten veikkaanpa, että ensi jouluna haemme laatikot myös valmiina jostain suomi-ravintolasta kotona Gran Canarialla jotta ei tarvitse kenenkään aattona keittiössä huhkia koko päivää. 

Mitään kummempia emme ole näiden päivien aikana tehneet. Aamupäivisin olemme käyneet vähän rannalla ulkoilemassa mutta muuten ihan kotosalla. Tänään ehkä illalla suuntaamme elokuviin lasten kanssa.
Ja tietysti jättimäinen Fazerin suklaarasia on pikkuhiljaa tyhjentynyt tässä päivien aikana. Eihän joulu olisi mitään ilman suklaakonvehteja! Jäivät turronitkin (tyypilliset espanjalaiset jouluherkut) eilen melkeinpä täysin syömättä kun suklaa maistuivat kaikille paljon paremmin.


Kohta taas käydään pöytään sillä vuorossa on joulupäivän lounas ja sitä syödään taas koko suvun (meidän perhe, puolison veljet ja vanhemmat, Kian serkkupoika ja lisäksi lankomiehen tyttöystävä vanhempiensa kanssa). Uunissa on kypsymässä lampaanpotkia, joten vähän vaihtelua eilisille kala-ja äyriäisjutuille.

Mukavaa Joulun aikaa ja terveisiä täältä eteläisestä Espanjasta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti