lauantai 10. joulukuuta 2016

Joulun aakkoset "meikäläisittäin"

Näitä aakkos-juttuja tulee blogeissa vastaan aina aika ajoin ja näin tähän aikaan vuodesta tietysti jouluteemalla. Mitenkäs muuten.... Tässä Joulun aakkoset meikäläisittäin eli Kanarialla asuvan ulkosuomalaisin silmin. 

A -  aatto eli meille suomalaisille se joulun tärkein päivä. Täällä Espanjassa jouluaatto on aivan tavallinen päivä ja väki on töissä normaalisti iltaan asti. Niinpä jouluaaton ohjelmaan kuuluu ainoastaan normaalia juhlavampi aattoillallinen, jota syödään myöhään. Monissa perheissä sen nauttiminen saatetaan aloittaa vasta klo 22 aikaan (tai myöhemmin) mutta pöydän ääressä viihdytään sitten helposti aamuun asti. Meillä aatto on noin klo 18 asti aika tavallinen päivä mutta sen jälkeen alkaa sitten "joulun" juhlinta. Illallista meillä syödään yleensä jouluna noin klo 19 ja sen jälkeen sitten jossain vaiheessa tulee joulupukki ja jaetaan lahjat. B - belen eli jouluseimi on täällä Espanjassa kodin tärkein joulukoriste. Meiltäkin sellainen löytyy mutta joulukuusi on kuitenkin meillä kodin tärkein joulukoriste. Se löytyy paraatipaikalta, jouluseimi erään pöydän alahyllyltä. Jouluseimestä löytyy yleensä ainakin jonkinlainen "luola" tai katos, Joosef, Maria ja Jeesus-lapsi sekä itämaan tietäjät. Mutta paljon muitakin hahmoja voi olla - mielikuvitus on lähes rajaton. No, ehkä joulupukki ei sinne sentään kuulu :-) 

C - cena de navidad eli jouluillallinen on täällä joulunajan tärkein ateria ja siihen kuuluvat ennen kaikkea erilaiset äyriäis- ja kalaruoat. Kaikki sellainen, jota ei ihan normaalipäivinä välttämättä ole rahaa ostaa. Äyriäisten hinnat kohoavatkin joulunaikana pilviin mutta siitä huolimatta niitä ostetaan kilokaupalla! Myös monet yritykset järjestävät työntekijöilleen jouluillallisen, jota tosin juhlitaan jo etukäteen. Vähän kuten pikkujouluja Suomessa. 

D -  Dia de Reyes Magos eli Loppiainen on täällä "se" päivä eli joulunajan tärkein päivä, ainakin lapsille. Edellisenä iltana on käyty katsomassa itämaan tietäjien kulkuetta ja sitten yön aikana Reyes Magos eli itämaan tietäjät tuovat lahjat kenkien viereen odottamaan. Loppiaispäivä on pyhäpäivä mutta sen jälkeen arki jatkuukin sitten nopeasti ja joulu on ohitse. E - Erilaiset elokuvat kuuluvat ehdottomasti joulunajan ohjelmaan. Meillä yksi pakollinen "jouluelokuva" on tietysti Joulutarina, joka katsotaan aina joka aatto. Meiltä se löytyy myös espanjaksi tekstitettynä, jotta voimme katsoa sitä myös espanjan sukulaisten kanssa. 

F - Fazerin suklaa kuuluu ehdottomasti ulkosuomalaisen jouluun. Aikaisemmin suosikki oli tietysti Fazerin joulusuklaa mutta valitettavasti sitä ei enää sellaisenaan valmisteta. Höh! 

G - Glögi, punaisena ja vaaleana. Mielellään itsetehtynä ja terästettynä :-) 

H - Hyasintti on täällä Espanjassa pääsiäiskukkanen joten sitä ei juurikaan näe myynnissä tähän aikaan vuodesta. 

I -  Itämaan tietäjät eli Reyes Magos tuovat täällä espanjassa suurimman osan lahjoista. Ne jaetaan vasta loppiaisena. Meillä kyseiset herrat tuovat yleensä vain yhden lahjan jokaiselle. Lahjoja varten jätetään kengät esille ja lahja ilmestyy sitten yön aikana kenkien viereen. Lapset kirjoittavat lahjatoiveensa myös näille itämaan herroille ja yleensä ennen loppiaista on sitten kaikissa isommissa kaupoissa itämaan tietäjät kirjeitä vastaanottamassa. 

J - Joulupukki tuo meidän perheessä kuitenkin suurimman osan lahjoista. Itse joulupukki ei tosin kotona käy vierailulla vaan käy tuomassa lahjat oven taakse. Meidän pikkuneiti (5v.) uskoo vielä joulupukkiin mutta on nähnyt sen "aidon" pukin jo pari kertaa eli mikä tahansa valepukki ei enää mene läpi. 

K - Kuusi pitää ehdottomasti olla ja se laitetaan olohuoneen nurkkaan jo heti joulukuun alussa tunnelmaa tuomaa. Valoja pidetään päällä melkeinpä vuorokauden ympäri. Kuusen värit ovat ehdottomasti punainen ja kulta, vuodesta toiseen. Aito kuusi olisi tietysti ihana mutta valitettavasti täällä on tyydyttävä muoviseen. Ja kaiken lisäksi vähän harvaan versioon... L - Lanttulaatikko on niitä harvoja ruokia, jonka valmistaminen ei täällä Kanarialla onnistu koska lanttuja ei ole myynnissä. Porkkanalaatikkoa, imellettyä perunalaatikkoa ja bataattilaatikkoa sen sijaan löytyy aina meidän joulupöydästä. Myös tänä vuonna! Ja niistä pitävät myös Espanjan sukulaiset, etenkin lanttulaatikko tai bataattilaatikko on heidän suosikkinsa. 

M - Mausteiden tuoksu kuuluu ehdottomasti jouluun - kaneli, inkivääri, neilikka. 

N - Navidad, navidad, dulce navidad... yksi soitetuimmista joululauluista täällä Espanjassa. Meillä soivat kuitenkin lähes ainoastaan suomalaiset joululaulut. 

O - Omatekoiset jutut kuuluvat tietysti jouluun. Kortit pyrimme askartelemaan aina itse ja myös erilaisia koristeita askartelemme joka joulu. Omatekoiset joulutortut, pipari ja jouluruoat kuuluvat myös asiaan. Jo ihan pelkästään siitä syystä, että ei niitä täältä valmiina saa oikein ostettua :-) Paitsi pipareita, joita myydään Ikeassa. 

P - Pipareita meillä leivotaan jo ensimmäisen kerran loka-marraskuussa, heti kun valmistaikina saapunut Ikean kylmäkaappiin. Yleensä turvaudun tuohon valmistaikinaan vaikka se onkin aika voimakkaan makuinen mutta onpahan aina valmiina kun pikkuneiti haluaa alkaa yllättäen leipomaan pipareita. Myös pipareiden koristelu kuuluu tietysti asiaan. 
Q - Queso azul eli homejuusto on ehdoton kumppani pipareiden kanssa. Espanjalaisten mielestä kuulostaa oudota yhdistelmältä mutta yllättävän moni on tykännyt. 

R - Riisipuurosta tykkään itse kovasti mutta muut eivät meidän perheessä siitä tykkää. Ja se pitää nauttia ihan vain kanelin ja sokerin kera. Myös täällä Espanjassa on vähän samanlainen jälkiruoka eli arroz con leche. Tosin se on paljon makeampaa ja vähemmän puuroisempaa. Joka tapauksessa menee pahimmassa hädässä jos ei jaksa puuroa alkaa keittämään. 

S - Sukulaiset ovat tietysti tärkeä osa joulun viettoa. Olemme yrittäneet aina saada joko  molempien sukua paikalle taikka edes toisen. Viime joulu meni Suomessa, tänä jouluna juhlitaan Espanjan sukulaisten kera ja ensi vuonna sitten toivottavasti kotosalla molempien sukujen voimin. 

                               

T - Tähtitortut ovat pipareiden ohella tietysti joulun parhaita herkkuja. Luumuhillo kuuluu ehdottomasti joulutorttujen sisälle ja täällä se pitää itse valmistaa eli sellaista ei kaupoissa myydä. Mutta onneksi tuo onnistuu helposti ihan kuivatuista luumuista. Valmista voitaikinaa löytyy sentään kaupoista mutta maku ei tosin vedä vertoja suomalaisille versioille. 

U - Uudenvuodenaatto, noche vieja (vanha yö)  on Espanjassa juhlan aikaa. Silloin laitetaan parasta päälle (mielellään uudet vaatteet, tuo rahaa), punaista vaatteiden alle (tuo rakkautta) ja klo 24.00 pitää nauttia 12 viinirypälettä kellonlyöntien tahdissa. Meidän kodissa joulukoristeet raivataan yleensä uudenvuoden aattona - vain belen jää yleensä odottamaan loppiaiseen asti. 

V - Valot ovat tärkeä joulutunnelman luoja tällaisessa paikassa, jossa joulukuussakin lämpöä on pitkälti yli 20 astetta, aurinko paistaa ja palmut huojuvat. Mutta onneksi jouluvaloilla ja kynttilöillä saa tunnelmaa luotuaW - White Christmas - valkoinen joulu... Siitä aina unelmoimme mutta valitettavasti ihan joka vuosi se ei ole mahdollinen. No, eihän se sitä olisi välttämättä Suomessakaan... 

X-mas. Meidän perheessä englanti on yksi perhekielistä, joten X-mas kuuluu asiaan. 

Y- Yö, ennen kaikkea jouluyö. Jos vain mahdollista, niin tykkään jäädä vielä sohvalle yöpuvussa ihastelemaan joulukuusen valoja, juomaan glögiä ja syömään suklaata siinä vaiheessa kun muut painelevat nukkumaan. Hetki omaa aikaa rauhoittua :-) 

Z- zzzz zzzz Jouluna on lupa nukkua vähän pidempään. Meillä yleensä pidetään kiinni pikkuneidin nukkuumaanmenoajoista mutta loma-aikoina on kiva vähän joustaa. Koska se tarkoittaa myös sitä, että aamulla saa itsekin nukkua edes hetken pidempään. 

Å - Åbo eli Suomen Turku, maan virallinen joulukaupunki. Meillä ei ole tapana (eikä se oikein ole mahdollistakaan, ainakaan suorana) katsoa joulurauhan julistusta mutta eipä se joulu täällä Espanjassa kovin rauhallinen juhla olekaan.. enemmänkin sellainen iloinen, vauhdikas, värikäs ja äänekäs. 

Oli teidän joulunne sitten millainen tahansa, niin nyt on aika alkaa siitä nauttimaan. Enää kaksi viikkoa jouluun! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti