tiistai 6. joulukuuta 2016

Jouluaiheisia (montessori) puuhia esikoululaiselle

Täällä Espanjassa on tällä viikolla pari pyhäpäivää ja tästä syystä varsin lyhyt viikko koululaisilla. Eilen oli vapaata sillä päivä on nimetty opettajien päiväksi, tänään oli vapaata sillä päivä on perustuslainpäivä ja torstaina on taas vapaata sillä vuorossa on synnittömän sikiämisen päivä. Ja parin viikon päästä on edessä jo joululoma eli vähiin käy koulupäivät tämän vuoden osalta. Meidän pikkuneidillä päiviä on jäljellä vielä vähemmän sillä ensi viikon maanantaina saapuvat vierailulle mummu ja pappa Suomesta eli kouluun ei varmasti ihan joka päivä suunnata ja sitten 19.12. me lähdemmekin jo joululoman viettoon... 

Toki neiti on lomailunsa ansainnut sillä takana kolme kuukautta koulua ja välissä on ollut vain yksi lomaviikko. Mutta onneksi neiti tykkää kotonakin tehdän kaikenlaisia tehtäviä, joten näiden joulukuun vapaa-ja lomapäivien varalle olen aloittanut tekemään kaikenlaista joulu- ja talviaiheista puuhaa. 

Nämä on siis suunniteltu Montessori-menetelmää noudattaen ja 5-vuotiaalle eli täällä espanjassa esikouluikäiselle. 

Jouluaiheinen loru/arvaus/laulupussi on meidän pikkuneidin mieleen. Tein nämä todella pikaisesti eli ihan vain netistä etsin jouluaiheisia loruja ja lyhyitä lauluja. Sitten vain liimasin ne kartongille ja taakse erilaisia joulutarroja. Ja ei kun pussiin... Sieltä sitten nostellaan ja luetaan & lauletaan. Muovailuvaharasiassa on lumiukko-teemainen välineistö tällä viikolla. Ja ensi viikolla ehkä vaihtuu joulukuuseksi ja sitten poro-teemaksi. Muovailuvahan kun antaa kuivua niin töistä tulee hienoja "patsaita" eli lopuksi voi sitten tehdä pienen joulunäyttelyn näistä töistä. 


Joululahjapakettien valmistaminen on erittäin hyvää harjoitusta juuri tämän ikäisille. Pieniä rasioita, paperia, teippiä, sakset, lahjanarua sekä pakettikortteja. Sisälle voi laittaa vaikka jonkun askartelun ja tehdä ihan oikea paketti jollekin. Netistä olen tulostanut ihan valmiita joulutehtäviä ja muokannut niistä sitten suomenkielisiä. Myöhemmin teen samat tehtävät sitten englanninkielisinä. 

Joulu- ja talviaiheisia matematiikkaharjoituksia on netissä valtavat määrät. 
Myös joulukori on hauska mielikuvituksen kehittäjä. Siihen voi laittaa melkeinpä mitä tahansa jouluun liittyvää. Käpyjä, rusetteja, kulkusia, koristeita, nauhoja, kanelitankoja, kuivattuja appelsiininsiivuja, 


Tässä muutamia ideoita ja myöhemmin  tulossa lisää... 

Ja tähän loppuun vielä kiva idea vaikka opettajalle lahjaksi. Ostin lasipurkin (0.90€), toki kierrätettykin kelpaa, siihen vain koristeet ja sisälle suklaapallukoita sisälle (2 € / pussi). Alle viidellä eurolla kiva, itsetehty lahja. Nämä lähtevät täällä Kian opettajille ja ehkä seuraksi pullo hyvää punaviiniä. Täällä on tosiaan ihan ok lahjoittaa vaikkapa viiniä opettajille - ihmisiä ovat hekin. Ja ovat varmasti lasillisensa ansainneet... Suomessa voisi ehkä asiallisempaa antaa vaikka pullo glögiä :-) 


1 kommentti:

  1. Heissan, minäkin Montessori-ihminen ja täältä Fuengirolasta! Itsekin blogisti nyt vasta kolmatta viikkoa. Mulla on tällainen blogi http://livingandalucia.blogspot.com.es/2016/12/surffari-fuengirolassa.html. Oli kiva tutustua sinun blogiisi! Terkkuja täältä Fuengirolasta!

    VastaaPoista