perjantai 30. joulukuuta 2016

Feliz año nuevo - hyvää Uutta Vuotta!

Uutta vuotta meidän perheessä vietetään hyvin samaan tapaan kuin monissa muissakin espanjalaisissa perheissä eli uusivuosi otetaan vastaan ihan kotosalla. Tai vähintään ystävien kera. Illallinen on ruokien puolesta normaalia juhlallisempi ja siihen kuuluvat meillä jouluaaton tapaan erilaiset äyriäiset ja merenelävät sekä hyvälaatuinen ilmakuivattu kinkku eli jamon serrano. Mitään perunasalaatti, nakki ja lihapullasettiä ei täällä syödä - edes opiskelijabileissä :-) 

Illallista voidaan nauttia kotona mutta myös monet ravintolat ravintolat tarjoavat uudenvuoden erikoisillallisia ja niiden hinta on helposti 50 eurosta ylöspäin. Menu on valmis ja sisältää yleesä alkuruoan, pääruoan, jälkiruoan sekä ruokajuomat, jotka on etukäteen menussa ilmoitettu. Erikseen järjestetään sitten uudenvuoden "juhlia", joihin paikkojen pitää anoa lupa etukäteen ja lisenssejä ei myönnetä kuin tietty määrä. Vuodenvaihtumista voi juhlistaa esim. golfclubilla, josta on tehty "yökerho" uudenvuodenjuhlia varten. Lippu pitää lunastaa etukäteen (hinta 35-45 €), sisältäen vapaat juomat, snack-pöydän ja kuljetuksen. Nämä juhlat ovat etenkin nuorempien (mutta täysi-ikäisten) keskuudessa erittäin suosittuja, dj:t soittavat musiikkia aamuun asti. 


Juhlimaan ei täällä uudenvuodenyönä (kuten ei oikeastaan muutenkaan) kannata suunnata ennen puoltayötä. Eli suurin osa yökerhoista, klubeista ja muista yöpaikoista avaa ovensa vasta klo 00.30 eli voi ihan rauhassa nauttia ne rypäleet kotona ja sitten suunnataan vasta yöelämään. 

Meidän perheessä uuttavuotta juhlitaan yleensä aina ihan rauhallisesti kotosalla. Ja enemmän espanjalaisten perinteiden mukaan. Taitaakin olla ainoa juhla, jota meidän perheessä juhlitaan aina enemmän espanjalaisittain :-) 

Meillä jättikatkaravut majoneesin kera ovat ehdoton illallispöydän kunkku. Ja niiden kera nautitaan cava-kuohuviiniä. Lisäksi ilmakuivattu kinkku sekä juustotarjotin kuuluvat meidän juhlapöytään. Ja lisäksi erilaiset sushit - jotka tällä kertaa tilasimme ihan valmiina. Myös pussillinen viinirypäleitä pitää olla valmiina.  

Mitään sen kummempaa ohjelmaa meillä ei ole vaan illallista syödään lähinnä televisiota katsellen sillä erilaiset "huumoripitoiset" erikoisohjelmat kuuluvat eri kanavien ohjelmaan uudenvuoden aattona. Espanjalainen huumori ei kovin hyvin edelleenkään uppoa meikäläisen makuun mutta puoliso ja pikkuneiti tykkäävät, joten tässä tapauksessa äidin on annettava periksi. Ohjelmat tietysti seuraavat myös vuodenvaihtumista eri paikoissa ja esim. Madridissa perinteinen kokoontumispaikka on Puerta del Sol-aukio, jonne väki kerääntyy ennen puoltayötä ja sieltä kajahtaa ilmoille 12 kellonlyömää tasan puoliltaöin. Ja silloin tarvitaan sitten niitä viinirypäleitä. Nimittäin tehtävänä on popsia yksi viinirypäle kutakin kajahdusta kohden ja jos onnistuu hommassa ennen vuoden vaihtumista, on uusi vuosi onnea täynnä. Kannattaa muuten tätä puuhaa varten ostaa siemenettömiä rypäleitä ja valita niistä ne pienimmät - muuten käy puuha hankalaksi... 

Ja oikein laiskoille on tarjolla myös ihan valmiita paketteja, joissa on 12 kpl pestyjä ja siemenettömiä rypäleitä - ostin, myönnetään :-) 


Rakettejakin ammutaan joissakin paikoissa mutta ei missään nimessä siinä määrin kuin Suomessa ja ihmiset eivät käy ostamassa omia raketteja vaan tyydytään siihen, että mitä esim. kunnat tarjoavat. 

Hauska yksityiskohta täällä Kanarialla on se, että vuosi periaatteessa vaihtuu kahteen otteeseen eli ensin seurataan vuoden vaihtumista mantereella ja sitten tuntia myöhemmin vaihtuu vuosi vasta Kanarialla. 

Joskus olemme Suomesta tuoneet mukanamme tinakenkiä, joita olemme sitten valaneet mutta tällä kertaa se jää väliin sillä muutossa olivat vanhat välineet kadonneet ja uusia ei nyt tähän hätään tullut Suomesta pyydettyä. No, ehkä ensi vuonna sitten. Täällä moista traditiota ei tunneta. 

Täällä uudenvuoden perinteitä on esim. se, että  ihmiset pistävät päälle punaiset alusvaatteet - sen uskotaan tuovan paljon rakkautta alkavalle vuodelle. Jotkut pudottavat myös kultasormuksen cava- eli kuohuviinilasiin ja sen uskotaan tuovan paljon rahaa tulevalle vuodelle. Joskus olen kuullut myös sellaisesta, että uusi vuosi pitäisi ottaa vastaan uusissa vaateissa ja tämä toisi sitten vaurautta tulevalle vuodelle. Mutta tämä taitaa olla enemmän vaatekauppojen propagandaa... 


Vuoden ensimmäinen aamupala on monille juhlijoille churros con chocolate eli paikalliset pitkulamunkit, jotka nautitaan paksun suklaakastikkeen kera. Me taidamme jättää ne väliin sillä nyt joulunaikaan on tullut syötyä jo sen verran suklaata että huomisen jälkeen on herkut pistettävä vähäksi ajaksi pannaan. Uudenvuoden yötä kutsutaan muuten Espanjassa nimellä nochevieja eli vanha yö kun taas jouluyö on puolestaan nochebuena eli hyvä yö. Mutta hyvää Uutta Vuotta kaikille elikkäs Feliz Año Nuevo!!! 
    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti