torstai 10. marraskuuta 2016

Reilu kuukausi jouluun - joko voi aloittaa valmistautumisen?

En ole koskaan ollut mikään jouluihminen siinä mielessä, että haluaisin aina jouluna noudattaa jotain tiettyä perinnettä ja kaavaa. Tykkää kyllä joulusta ja etenkin ajanjaksosta ennen joulua. Siitä kun voi koristella kodin kauniiksi, nauttia lasin glögiä iltaisin, kuunnella joululauluja ja mutustella pipareita. Tykkään joulun odotuksesta. Mutta itse joulun vietto ei ole meidän perheessä mikään traditioiden täyttämä juhla, jossa jokainen asia menee tietylllä tapaa koska niin on aina tehty. 


Omassa lapsuudessa jouluaatot noudattivat aina samas kaavaa - lounasta syömään mummulaan, sitten hautausmaalla käynti, sitten joulupukin tulo ja lopuksi lahjojen avaaminen sekä kahvit. Olin pitkään suvun ainoa lapsi joten yleensä kuusen alla oli vuoren kokoinen kasa lahjoja minulle ja muutamia kaikille muille. Niinpä aikuiset menivät kahvittelemaan ja itse jäin sillä aikaa availemaan ja ihmettemään lahjoja.

Nyt omassa perheessä joulua vietetään meidän näköisesti eli ilman sen kummempia perinteitä. Riippuen siitä, että missä olemme ja millaisessa seurueessa joulua vietetään. Olemme viettäneet joulua täällä Kanarialla  niin, että molempien suvut ovat olleet paikalla. Olemme viettäneet joulua Suomessa suomalaisen suvun kera. Olemme viettäneet joulua täällä kotosalla ihan oman perheen kesken. Mutta on aattoa myös vietetty ystäväperheiden kera. Eli tärkeintä meidän joulussa ovat ihmiset ja tunnelma.


Tänä vuonna joulukokoelmamme saakin sitten vielä yhden version eli joulu mantereella Espanjan sukulaisten kera. Suuntana Malaga, jossa asuu puolison veli. Sinne saapuu myös hänen poikansa eli meidä pikkuneidin serkku, joka asuu äitinsä kanssa Sevillassa. Ja paikalle saapuvat myös puolison vanhemmat Madridista. Ja ehkäpä myös nuorin veli vaimokkeensa kanssa. 

Ensin olin ajatusta vastaan mutta lopuksi suostuin ideaan. Tärkeintä on kuitenkin että saamme Kialle rakkaita muistoja ja mikä sen parempaa kuin olla sukulaisten kanssa. Onneksi saamme ennen joulua Suomesta isomummun sekä mummun&pappan kylään eli saamme viettää heidänkin kanssaan aikaa vaikka joulu tänä vuonna jääkin väliin. Mutta viime joulun olimme kuitenkin Suomessa.


Olisihan se kivaa ollut taas Suomeen matkustaa mutta mennään sinne sitten myöhemmin kevättalvella. Toivotaan, että maaliskuussa olisi vielä lunta... Mutta onneksi pääsemme lumesta myös nauttimaan täällä etelämässä sillä ennen joulua olisi tarkoitus suunnata Sierra Nevadalle muutamaksi päiväksi laskettelemaan ja sitten tammikuun lopussa se kunnon lasketelureissu jonnekin päin. Eli ei täällä talvea sentään ihan täysin palmupuiden katveessa tarvitse viettää... 

Sen verran laitoin kuitenkin ehtoja, että oikea joulukuusi pitää saada edes tunnelmaa tuomaa (niitä kun onneksi mantereella myydään)  ja jouluaatoksi haluan myös suomalaisia jouluruokia. Onneksi tuolla Aurinkorannikolla sekään ei tuota ongelmia sillä sain jo ruoat näppärästi tilattua suomalaisen ravintolan kautta eli käyn ne sitten hakemassa 23.12 ja vältyn itse kaikelta turhalta. Näppärää. Kaikki laatikot tuli tilattua ja lisäksi saaristolaislimppua ja karjalanpiirakoita. Savulohta ym.kalajuttuja löytyy pöytään sitten ihan normikaupoista. Meidän jouluruokailu on aina ollut melkoinen sekoitus suomalaisia ja espanjalaisia ruokia kuten myös ruokailun aika. Eli lounasta ei syödä vaan illallinen, joka aloitetaan jonpimeän tultua eli joskus 19-20 aikaan. On monesti mennyt myöhempäänkin...


Ja vasta myöhemmin sitten lahjojen jako. Tosin pikkuneidille pukki on jättänyt yleensä jo aamulla pari lahjaa kuusen alle, jotta päivän odotus ei tuntuisi liian pitkältä.  Pukkia ei meillä käy, muuta kuin tuomassa lahjat oven taakse kirjeen kera. 

Joululahjoista olen jo ostanut suurimman osan sillä en halua suunnata kauppoihin enää siinä vaiheessa kun varsinainen joulusesonki alkaa. Nyt siellä on vielä mukavan rauhallista ja valinnanvaraakin valtavasti sillä hyllyt ovat saaneet täytettä juuri näin sesongin alla. Myös joulukoristeet ym. ovat jo kaupoissa esillä ja myynnissä vaikka ei täällä vielä varsinainen joulusesonki ole alkanut. Paitsi Ikeassa, jossa se pyörähti käyntiin jo yli kuukausi sitten... Eilen kävin jälleen vähän kiertelemässä ja hyvin oli tavaraa vielä jäljellä. Jopa piparitaikinaa ja glögiä löytyi vielä vaikka skandit siellä olivatkin niitä hamstraamassa. Espanjalaisia ei kauheasti ostoksilla vielä näkynyt :-) 

Jotain sieltä löytyi myös meille...  Ja kovasti odottelen hetkeä, että koska ne kehtaisi laittaa esille. No, ehkä nyt pari viikkoa pitää vielä odotella mutta eikös kuun lopussa voi jo viimeistään aloittaa joulun vieton? Ei kommentteja:

Lähetä kommentti