lauantai 1. lokakuuta 2016

Urheilulomalle Gran Canarialle?

Aikamoinen urheilubuumi taitaa olla menossa maailmalla sillä erilaisten urheilulomien kysyntä on lisääntynyt valtavasti. Nykyään ei enää riitä se, että lähdetään altaalle tai rannalle makaamaan vaan yhä useampi lähtee viettämään aktiivilomaa omien harrastusten parissa. Oli se sitten sukellusloma Thaimaassa, golfloma Andaluciassa, surffiloma Fuerteventuralla, patikointiloma Alpeilla tai maratonmatka New Yorkiin. Ja mikäs sen parempaa kuin yhdistää lomailu ja oma lempiharrastus. Niin olemme mekin melkein aina tehneet. Olemme reissanneet sukelluksen, lumilautailun tai leijasurffauksen perässä eri puolella maailmaa. 

Tässä kuvia yhdistetyltä sukellus-, leijasurffaus- ja kulttuurimatkalta Egyptistä, jossa kävimme kolmessa paikassa (Ras Sudr - kitesurf, Sharm el Sheikh-sukellus ja Kairo-kultturi). Eipä paljon enempää voi reissulta enää toivoa... 

Yhä suositummaksi ovat tulleet myös erilaiset urheilutapahtumat ja -kilpailut, joiden perässä ihmiset matkustavat vaikkapa toiselle puolelle maailmaa. Enkä puhu nyt mistään 5 km korttelijuoksuista vaan ihan kunnon kisoista, joihin pitää valmistautua ihan tosissaan. Maratoneja, triathlonia, ultraa, trailjuoksua, crossfittiä, maastoestejuoksua - on mistä valita. 


Myös täällä Gran Canarialla tämä buumi näkyy ja erilaiset urheilutapahtumat ovat lisääntyneet viime vuosien aikana. Valinnanvaraa löytyy jo nykyiselläänkin mutta veikkaisin, että muutaman vuoden päästä sitä on jo tuplasti enemmän. Mutta jo nyt esim. Suomesta matkustetaan tänne esim. Las Palmasin maraton tai Transgrancanaria ultrajuoksu mielessä. Lisäksi täällä järjestetään esim. marraskuussa hyvätasoinen crossfit-kilpailu, Riders Throwdown. Myös Las Palmasin nightrun-yöjuoksu on suosittu tapahtuma sekä erilaiset trailjuoksut kuten Artenaravertical, Artenaratrail, Circular extrema Villa de Moya ja TransGranCanaria. 
Myös erilaiset maastoestejuoksu-kisat kuten Bestial race ja Guayre Extreme ovat kovassa suosiossa ja esim. täällä Gran Canarialla on pelkästään tässä loka-joulukuun aikana neljä erilaista Bestial race- kilpailua. Näistä ehkä erikoisin on halloween-iltana järjestettävä Bestial race zombie-edition, jossa on erilaisten esteiden lisäksi selviydyttävä myös matkan varrella haahuilevista zombeista. Tämä ei niinkään ole totinen juoksutapahtuma vaan melkeinpä kaikille sopiva 5 km pituinen elämysjuoksu. 


Toki Gran Canaria tarjoaa paljon urheilumahdollisuuksia myös niille, jotka eivät välttämättä halua kilpailla. Harrastusmahdollisuudet tällä saarella ovat varsin monipuoliset vaikka melkoisen pienestä saaresta onkin kyse. Perinteiset juoksu, maastojuoksu, pyöräily ja maastopyöräily ovat etenkin monien paikallisten suosimia lajeja mutta niiden lisäksi valinnan varaa löytyy melkeinpä kaikille. Pyöräilyyn sopivia maastoja ei kauheasti ole tarjolla mutta esim. Playa del Inglesin ja Maspalomasin alueella on jonkin verran pyöräteitä. Mutta lajia harrastaville saaren maastot tarjoavat erinomaiset harjoittelumahdollisuudet. 

Etenkin monet ulkomaalaiset liikuntalomailijat tulevat saarelle sisämaan patikointimaastojen houkuttelemana. Vuoristo tarjoaa upeita maisemia ja hienoja patikointireittejä. Tosin suoraan lomakylistä ei kummoisia reittejä lähde eli pitää joko paikallisbussilla suunnata vuoristokyliin taikka sitten vuokrata auto vaikka koko loman ajaksi. Itse suosisin auton vuokraamista sillä se on täällä edullista, tieverkosto on melko hyväkuntoinen ja vuokra-auto antaa tietynlaisen vapauden. Voi suuunnata patikoimaan sinne päin saarta, missä sää suosii ja samalla voi myös pysähdellä matkan varrella vaikkapa syömään tai valokuvaamaan. Kunnon varusteet on hyvä ottaa mukaan ja talvella myös lämmintä vaatetta sillä sää on monesti paljon tuulisempi, pilvisempi, sateisempi ja viileämpi ylhäällä vuoristossa. 

Tai jos ei halua lähteä patikoimaan vuoristoon asti niin toki kävelyä on mukava harrastaa vaikkapa Maspalomasin dyynien rannalla, jossa voi hiekkaa pitkin kävellä useamman kilometrin ja rannan kävelykatua pitkin vielä pidemmälle. 
Koska saarella eletään, niin vesiurheilumahdollisuudet ovat tietysti monipuoliset. Gran Canarialla voi surffata, leijasurffata, purjelautailla, sukeltaa, urheilukalastaa ja tietysti uida :-)
Tosin ihan niiden lajien takia en välttämättä tänne lähtisi lomalle mutta jos nyt sattuu muutenkin lomaa tälle saarelle suunnittelemaan ja kyseisistä lajeista on kiinnostunut, niin silloin kannattaa mahdollisuudet tutkia. Surffaukseen varmimmat kelit ovat  yleensä Las Palmasissa, Canterasin rannan länsiosassa. Aallot eivät ole suuria mutta aloittelijoille varsin sopivia. Purjelautailuun taas sopii parhaiten Pozo Izquierdo mutta se ei taas useimmiten sovi aloittelijoille. Leijasurffauskin saarella onnistuu tietyillä rannoilla ja tuulten osuessa mutta rannat ovat usein todella kivisiä ja tuulet esim. itärannikkolla usein voimakkaita. Mutta kokenut leijasurffaaja voi suunnata esim. itärannikkolla sijaitsevalla Vargasin rannalle. Toki jos ihan surffilomalle haluaa niin silloin kannattanee suunnata vaikkapa naapurisaari Fuerteventuralle. 
Sukellus onnistuu niin Las Palmasissa kuin saaren eteläosassa mutta parhaimmat vedet ovat saaren eteläosassa. Esim. Puerto Moganista voi lähteä  sukellusretkille. Samasta paikasta voi lähteä myös kalastusretkille. 

Saarelta löytyy myös useampi golfkenttä, ratsastuskoulu, tenniskenttiä, padelkenttiä, kuntosaleja, kartingratoja jne. Myös jooga on nykyään erittäin suosittu harrastus saarella ja jopa erilaisia jooga/surffileirejä on tarjolla. 

Saarella on kuusi 18-reikäistä golfkenttää, joista neljä sijaitsee saaren eteläosassa (Campo de golf Maspalomas, Salobre golf, Meloneras golf sekä Anfi golf) ja kaksi saaren pohjoisosassa ( Real Club de golf Las Palmas, El Cortijo golf). Kentät ovat etenkin talvikuukausina ruuhkaisia, joten ajat kannattaa varata hyvissä ajoin. 
Jalkapallo on tietysti saaren ykköslaji mutta kentät ovat pääasiassa erilaisten joukkueiden käytössä. Penkkiurheilijoille sen sijaan UD Las Palmasin jalkapallo-ottelu voi olla loman kohokohta sillä joukkue pelaa nyt toista vuotta Espanjan pääsarjatasolla. Parhaimpiin otteluihin voi olla hankalaa saada lippuja mutta mikä tahansa peli on taatusti erilainen elämys kuin jalkapallopeli koti-Suomessa. Myös Las Palmasin koripallojoukkue Club baloncesto Gran Canaria = Herbalife Gran Canarian ottelu on hieno kokemus sillä joukkuessa pelaa myös suomalainen Sasu Salin. 


Gran Canarialla on maine vähän tylsänä rantalomakohteena mutta toisenlainen lomanvietto on myös mahdollinen. Joten ei muuta kuin urheiluvälineet matkalaukkuun ja suunta aktiivilomanviettoon. Jos ei Gran Canarialle niin jonnekin muualle. Maailma on mahdollisuuksia täynnä! 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti