torstai 20. lokakuuta 2016

Syysterveisiä Gran Canarialta

Kalenterin mukaan pitäisi syksy olla jo hyvällä mallilla, eletään lokakuun loppupuolta ja kohta siirretään kellotkin talviaikaan. Mutta kovin syksyisältä ei täällä Gran Canarialla tunnu sillä saarilla nautitaan harvinaisen kuumasta lokakuusta. Ei tietoakaan koillispasaatista ja sen tuomista pilvistä. Aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta ja päivisin lämpöä on n. 30 astetta, paikoitellen enemmänkin. Ja jopa yöt ovat olleet harvinaisen lämpimiä. Eikä aurinkoista ja lämmintä ole vain saaren eteläosassa vaan myös Las Palmas ja saaren pohjoisosa saa osansa tästä intiaanikesästä. Ei ole vielä pitkille housuille tarvetta... ainakaan tällä viikolla...


Suomessa vietetään syyslomaa ja lapset ovat ansaitulla tauolla koulusta. Täällä vastaavaa ei tunneta mutta toisaalta koulutkin alkoivat kuukautta myöhemmin kuin Suomessa. No, onneksi tiistai 1.11 on dia de todos los santos eli kaikkien pyhimysten päivä ja täällä pyhä. Moni viettää siis silloin pitkää viikonloppua. Myös me eli vietämme neljä päivää Fuerteventuralla lomaillen. Täällä on myös viime vuosina halloweenin vietto lisännyt suosiota joten odotettavissa on ovelta ovelle kulkevia lapsikatraita halloween-asut päällä. Truco o trato- karkki vai kepponen? 
Meillä oli Las Palmasissa perinteenä halloween-kutsut ystäväperheille sillä taloyhtiömme asukkaat olivat varsin halloweenfriikkejä. Useimmat kodit oli koristeltu teeman mukaan ja valtaosa oli varautunut karkeilla. Ja kun taloyhtiö oli vielä täysin suljettu alue niin lapset kiersivät ryhminä ja ihan keskenään karkkeja kerjäämässä. Pari, kolme tuntia oli melkoista actionia kun lapsia kävi käytännössä tauotta oven takana. 

Tänä vuonna halloween-juhlat jäävät kotona väliin koska olemme juuri silloin Fuerteventuralla. Tosin jotain pientä olemme sinnekin suunnitelleet. Sattumalta pari lasta Kian luokalta on juuri samaan aikaan myös Fuerteventuralla joten ehkä halloweenin kunniaksi tapaamme jossain ja lapset saavat vähän viettää halloweenia yhdessä. 

Suunnitelmissa on myös syksyinen retki vuoristoon mutta sen toteutuminen menee varmasti marraskuun puolelle sillä seuraavat pari viikonloppua ovat jo täyteen buukattuja. Mutta varmasti marraskuun puoleen väliin mennessä se pitää toteuttaa. Viime vuonna olimme marraskuun puolessa välissä ja silloin oli itse asiassa juuri täydellinen hetki retkelle. Ilma oli vuorilla jo syksyisen viileää vaikka aurinko paistoi kauniisti. Keräsimme lehtiä ja kastanjoita, nautimme raikkaasta ilmasta.Lokakuu tarkoittaa saarella myös talven high season-kauden alkamista. Suomi- ja skandilennot ovat jo täydessä vauhdissa ja suomea kuulee taas monin paikoin. 

Myös saaren lukuisat suomi-palveluita tarjoavat paikat ovat jo avanneet ovensa. Täytyy myöntää, että itselläni ei ole tapana käydä saaren suomi-ravintoloissa tai kuppiloissa - ei siksi, että häpeäisin jotenkin vaikkapa suomi-ravintolassa syömistä vaan ihan siitä syystä, että suomi-ruoka ei ole niin lähellä sydäntä että lähtisin ravintolaan sitä syömään. Kun emme sitä kotonakaan kauheasti syö.. Mutta toki joskus olen vienyt esim. espanjalaisia sukulaisia ja ystäviä syömään esim. Kuparipannu-ravintolaan, jos en ole jaksanut itse lähteä kokkailemaan suomiruokaa. Sieltä löytyy perinteiset lihapullat ja kaalikääryleet listalta sekä monipuolinen suomi-lautanen kahdelle hengelle. Onhan se heille kokemuksena aika elämys espanjalaiselle kun syövät suomalaisessa ravintolassa täällä Espanjassa. 

Jouluun on vielä pari kuukautta mutta sekin hiipii jo nurkan takana. Täällä joihinkin kauppoihin on tullut jo joulukoristeita ja Ikeassahan oli jo täysi joulutunnelma. Piparitaikinaa on nyt pakkasessa useampi paketti ja glögiä löytyy kaapista. Ekat piparitkin on jo leivottu ja syöty. Glögipulloa en ole sentään vielä avannut - pitää vähän odottaa, että nuo lämpötilat laskevat....

Joulukoristeetkin saavat vielä odottaa kuukauden verran, jos sitten marraskuun puolessa välissä voisi ne laatikoista vihdoin kaivaa. Jouluaskartelut ovat kuitenkin jo mielessä sillä muutaman viikon päästä meillä on Suomi-koulussa jouluaskartelutalkoot, jossa olisi tarkoitus tehdä kortteja ja koristeita myyjäisiä varten. Kuukauden päästä eli 19.11. koulumme järjestää nimittäin jonkinlaisen kirppari-myyjäistapahtuman, jolla keräämme rahaa koulun toimintaan. Valmistelut ovat jo hyvällä mallilla - onneksi äideistä löytyi innokkaita ja idearikkaita tapahtuman toteuttajia. Näin meidän opettajien vastuulle jää vain askarteluiden suunnittelu ja materiaalien hankinta. Erilaisia kortteja on ainakin tarkoitus tehdä ja ideat ovat aika valmiita. Mutta jotain muuta olisi myös hauska tehdä myyntiä varten. Mutta mitä? Käpytonttuja? Jotain kynttilälyhtyjä? Kuusenkoristeita? No, onneksi on vielä pari viikkoa aikaa miettiä. Tämän viikon Suomi-koulu on nimittäin vielä pyhitetty Suomen luonto-teemalle.


Täällä siis syksy ei ole vielä iskenyt päälle mutta ilmeisesti talven ensimmäinen matalapaine on hiipimässä tänne päin joten syksyisempää ja sateisempaa on siis ilmeisesti ensi viikolla luvassa. Saa nähdä, että pitääkö ennuste paikkansa.

Mukavaa ja aurinkoista syksyä kaikille! 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti