sunnuntai 9. lokakuuta 2016

Suomi-koulussa tänään metsä-teemaa

Eilen meillä oli Suomi-koulussa teemana Suomen luonto ja ennen kaikkea metsä & sen antimet. Luonto-teemalla jatkamme vielä ensi kerrallakin sillä aihe on sen verran laaja ja mielenkiintoinen. 

Suunnitelmia oli valmiina vaikka kuinka paljon mutta loppujen lopuksi iso osa jäi tekemättä koska homma meinasi karata käsistä puolen tunnin jälkeen. Tällä kertaa meillä oli nimittäin vielä yhdistettynä kaksi ryhmää ja pienimmät olivat 3-vuotiaita ja isoimmat 7-vuotiaita ja lisäksi oli mukana vielä pari alle 2-vuotiasta sillä äidit toimivat pienten ryhmässä tällä hetkellä avustajina joten pikkuiset ovat siinä sitten mukana... Mutta eihän tuosta tahtonut mitään tulla - pari ei puhu suomea, yksi itkee äitinsä perään, yksi yrittää karata portista äitinsä perään ja isommat pojat (4kpl) eivät missään nimessä halua ainakaan laulaa, leikkiä tai askarrella. Joten kehitä siinä sitten jotain yhteistä ohjelmaa.... No, päivästä selvittiin ja jotain saimme aikaiseksikin mutta ensi kerralla ehdottomasti ryhmä jaetaan kahtia.

Päivän alku sujui onneksi ihan hyvin ja pystyimme juttelemaan aika paljon meidän metsä-aiheesta. Lapset tiesivät tosi hyvin, että minkälaisia puita, eläimiä ja kasveja Suomen metsistä löytyy. Apuna käytin kuvakortteja ja lisäksi olin tuonut Suomesta mm. männyn ja kuusen oksia sekä käpyjä tutkittaviksi.


Tarkoituksena oli leikkiä myös luonnonantimet-aiheista kim-leikkiä ( erilaisia luontojuttuja tarjottimelle ja lapset saavat katsoa niitä hetken, sitten silmät kiinni ja opettaja poistaa yhden asian. Ja sitten lapset saavat katsoa ja kuka keksii ensimmäisenä, että mikä asia puuttuu) mutta sitä emme ehtineet tehdä tällä kertaa ja toiseksi sisäleikiksi tarkoitettu aisti-leikki sokkona ( haisteltavaksi erilaisia juttuja esim. koivu/terva/mänty saunatuoksuja, maisteltavaksi erilaisia marjoja, hilloja, marjamehuja jne, kosketeltavaksi käpyjä, oksia, sieniä) muuttui loppupeleissä ihan vain normaaliksi testailuksi eli lapset pääsivät maistelemaan erilaisia marjoja, hilloja ja marjamehuja. Aina ei homma mene siis ihan suunnitelmien mukaan... Mutta rohkeasti kaikki eri juttuja maistelivat.Ulkona kävimme leikkimässä karhu nukkuu-leikkiä sekä hirven metsästystä eli lauloimme ja leikimme leijonaa mä metsästän laulun vähän suomalaisemmassa muodossa eli hirveä mä metsästän... Jänis istui maassa ja lähtekäämme metsään-leikit jäävät pienten ryhmälle seuraavaan kertaan sillä täällä ei tahdo 7-vuotiaita poikia saada enää moisia leikkejä leikkimään...

Askarteluja meillä oli eri vaihtoehtoja - pienet askartelivat kärpässieniä, keskiryhmän pojat eläimiä erilaisista lehdistä ja isoimmat hienoja kynttilälyhtyjä.
Lopuksi lauloimme vielä paljon onnea -laulun sillä yksi isompien ryhmän pojista täytti 10-vuotta ja äiti toi kakun koululle.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti