lauantai 24. syyskuuta 2016

Suomi-koulu starttasi jälleen

Niin se vierähti reilun kolmen kuukauden kesäloma Suomi-koulusta ja oli taas aika palata "töiden" pariin. Tai ehkä paremmin hyväntekeväisyystöiden pariin sillä korvaus menetetystä vapaa-ajasta ei ole kovinkaan suuri.  Mutta eipä tuota työtä kukaan taida tehdä korvauksen takia vaan aivan muista syistä. 

Itselleni starttasi nyt kolmas vuosi Suomi-koulun opettajana ja paljon on menty eteenpäin tuossa ajassa. Lapsimäärä on melkein tuplaantunut, lapset kasvaneet & kehittyneet melkoisesti ja tietysti itsellekin on tullut paljon kokemusta lisää näiden vuosien aikana. Ja uusia haasteita tulee jatkuvasti sillä nyt otan vastuulleni koulun "presidentin" tehtävät sekä lisäksi meidän villin poikaryhmän, jossa ikä vaihtelee 6-9 vuoden välillä. Eli nyt täytynee perehtyä toiminnallisen opetuksen perusteisiin oikein kunnolla sillä tässä ryhmässä suomen kirjoitus- ja lukutaito on aika heikkoa. 

Minullahan ei ole minkäänlaista koulutusta alalle eli kolme vuotta sitten lähdin touhuun mukaan täysin kylmiltäni puhtaasta mielenkiinnosta. Mutta päivääkään ei ole tarvinut katua. Lasten kanssa työskentely on ollut todella upeaa vaikka toki haasteitakin on riittänyt. Suurin haaste on ennenkaikkea kielitaito sillä ryhmän nuorin 3-vuotias tyttö puhuu parempaa suomea kuin esim. ryhmän vanhin 9-vuotias poika. Ja isompien lasten ryhmässä on tietysti sama ongelma. Eli melkoisia haasteita on löytää sopivia tehtäviä tuollaiselle ryhmälle mutta hyvin on tähän asti selvitty eikä turhaa stressiä oteta tänäkään vuonna. Hauskaa pitää olla sillä eivät lapset välttämättä muuten halua lauantaina kouluun tulla! 

Tällä hetkellä meillä on 25 lasta ilmoittautunut koulun toimintaan eli kolme ryhmää olisi tarkoitus rakentaa. Pienet ovat 3-5 vuotiaita, keskikokoiset 6-9 vuotiaita ja isojen ryhmässä on sitten 10-13 vuotiaat. Sen vanhempia lapsia ei mukana ole. Onneksi yksi uusista äideistä lupautui pienempien ryhmän vetäjäksi, joten sekin ongelma on ratkaistu tällä erää.  Tänään meillä oli ohjelmassa vain tutustumista ja kesämuistoja. Alussa lapset pääsivät muistelemaan kesän tapahtumia ja piirtämään kesän kohokohdat omalle "filmirullalle". Jo muuten pelkästään käsite "filmirulla" oli aika haastava näille 2000-luvun digisukupolven lapsille. Mutta onneksi varastoista löytyi vanha filmirulla ja filmikamera, jonka avulla saimme lapsille selitettyä sen, että miten meidän lapsuudessamme kuvia otettiin :-) 
Vanhempien kanssa ehdimme pitää lyhyen tapaamisen, sillä aikaa kun lapset piirsivät omia kesämuistojaan paperille. Meillä on nimittäin suunnitelmissa pitää marraskuun alussa myyjäis-kirpputori, joten sitä varten tarvitsimme jonkinlaisen tiimin viemään hommaa eteenpäin. Vapaaehtoisia löytyikin heti ja homma lähti käyntiin paremmin kuin osasin toivoa. Näillä näkymin aika mahtava tapahtma saadaan aikaiseksi. Tarkoituksena on kerätä riittävästi rahaa, jotta voisimme järjestää taas lapsille ikimuistoisen joulujuhlan (pukki, pienet lahjat ja joululounas koulun piikkiin") sekä toiveissa oli myös projektorin hankinta koululle opetuskäyttöön. Ja itse asiassa tuo jälkimmäinen järjestyi helpommin ja nopeammin kuin uskoimmekaan - yksi äideistä sai hommattua meille pari sponsoria tunnissa ja heidän avustuksellaan koululla on nyt uusi projektori. Ihan mieletöntä!!! 

Vanhempaintapaamisen jälkeen pidimme pienen tutustumistuokion eli erilaisten leikkien ja pelien avulla tutustuimme toisiimme. Tämän jälkeen koulupäivä jatkui kesälomakuulumisten parissa. Lapset saivat kuvien avulla kertoa omasta kesästään ja lisäksi pelasimme kesälomabingoa. 


Ja kävimme myös pihalla pelaamassa erilaisia pelejä, mm. kuka pelkää kesämiestä?Lopuksi pidimme lyhyen tuokion "Sail for good" projektin parissa, joka lanseerattiin lapsille jo viime keväänä. Eli kyseessä on suomalaisen Meretniemen perheen seikkailu, jossa heillä on tarkoituksena purjehtia kuudessa vuodessa maailman ympäri. Perheeseen kuuluu kolme lasta, joten on kiva seurata heidän elämäänsä laivalla. Heidän seikkailunsa starttasi kesäkuun puolessa välissä Turkista ja tällä hetkellä he purjehtivat Italian vesillä. Joulukuussa perheen olisi tarkoitus olla täällä Kanarialla ja toivottavasti saamme heidät kouluun vierailulle :-) 


Olipa kivaa taas palata "töiden" pariin ja lapsetkin tuntuivat viihtyvän. Melkeinpä kaikki olivat käyneet kesän aikana Suomessa ja viettäneet siellä vähintään pari viikkoa, osa kauemminkin. Kielitaito oli parantunut muutamilla ihan selvästi ja hienoja kokemuksia oli kaikilla kerrottavana kesästä. 

Ensi kerralla sitten tutustumme Suomen luonnon antimiin! 


2 kommenttia:

  1. Kuulostaapa hauskalta, mutta haastavalta hommalta, kun kielitaito vaihtelee niin kovin. Mukava blogilöytö tämä :)

    VastaaPoista
  2. Haastavaa ja hauskaa. Tuntien valmistelu vie aina oman aikansa eikä siitä makseta mitään korvausta, vain pidetyistä tunneista. Mutta kuten jo totesin, ei tätä hommaa rahan takia tehdä. Itse tykkään myös seurata muiden ulkosuomalaisten elämää :-)

    VastaaPoista