maanantai 15. elokuuta 2016

Mitä syödä Kanarialla?

Muutama viikko sitten kirjoittelin siitä, että miten all inclusivet houkuttelevat lomailijoita täällä Kanarialla (ja toki muuallakin maailmassa) edullisilla hinnoillaan ja samalla aiheuttavat paljon harmia paikallisille pienyrittäjille. Valitettavan usein nimittäin nuo isot hotelliketjut ovat muiden kuin paikallisten omistamia eli rahat valuvat muualle. Toki työtä ne tuovat lukuisille kanarialaisille mutta paljon muuta hyötyä niistä ei sitten olekaan. Juuri tällä viikolla uutisissa kerrottiin, että Kanarialle saapuvista matkailijoista yli 30 % saapuu all inclusive-lomalle ja niiden kysyntä on kasvanut viimeisen kahdeksan vuoden aikana peräti 165 %. Eniten näitä all inclusive-paketteja käytetään Fuerteventuralla ja Lanzarotella, jossa lähes 50 % lomailijoista valitsee all inclusiven. Sääli sinänsä sillä juuri näillä pienillä saarilla matkailulla ja sen tuomilla tuloilla on tärkeä asema koska noilla saarilla ei juurikaan muita tulonlähteitä ole kuin matkailu. 

No, missä sitten syödä jos lomallaan haluaa tukea paikallista yrittäjyyttä? Usein sanotaan, että pitää syödä siellä missä paikallisetkin syövät. Mutta miten se onnistuu esim. paikassa, joka on täysin matkailua varten rakennettu? Paikassa, joka on täynnä hotelleja tai turistiravintoloita, joiden sisäänheittäjät häiriköivät ohikulkijoita jatkuvasti. Ei todellakaan ole helppoa löytää hyvää ravintolaa esim. Playa del Inglesin kaltaisessa matkailukeskuksessa ellei sitten satu olemaan etukäteen jotain suosituksia tai vinkkejä. Espanjalaisethan rakastavat antaa neuvoja kaikille ystävilleen, tutuilleen ja tutuntutuille kun johonkin matkaavat ja näitä neuvoja espanjalaiset noudattavat hyvinkin uskollisesti. Eli aina voi kysyä neuvoa paikallisilta, jos heitä sattuu tuntemaan. Myös tripadvisor on toki nykyään ihan näppärä apuväline ravintoloita etsittäessä. Toki tietyllä varauksella siihen kannattaa suhtautua - makuja kun on monia... Aikaisemmin esim. postasin omat ravintolavinkkini Corralejoon, Fuerteventuralle ja nyt satuin katsomaan, että niistä taisi vain pari mahtua 20 parhaan joukkoon. 


Mutta toki myös pari aika näppärää keinoa on olemassa, jos edellä mainittuja keinoja ei satu olemaan käytettävissä. Ensinnäkin älä koskaan mene ravintolaan, jossa on laaja ruokalista. Jos listalla on kaikkea mahdollista ryppyperunoista pizzaan niin lopputuloksena on yleensä se, että mitään ei osata tehdä kunnolla. Spaghetti bolognese on taatusti valmista tomaattikastiketta purkista mauttomalla jauhelihalla lisättynä ja carbonara on kermassa lilluvia keittokinkun palasia. Yritä siis löytää ravintola, joka on keskittynyt vain yhteen ruokakulttuuriin - syö pastaa ja pizzaa vain italialaisessa (mielellään italialaisten pitämässä) ravintolassa, syö pihvejä argentiinalaisessa tai muuten lihaan erikoistuneessa ravintolassa, syö tuoretta kalaa aidossa kalaravintolassa. Ja itse myös pyrin aina välttämään ravintoloita, joissa on sisäänheittäjä. Etenkin jos edes ruokalistaa ei saa tutkia rauhassa. 


Toki tällaisten ravintoloiden löytäminen tietyissä paikoissa voi olla hankalaa ja joutuu ehkä kävelemään kilometrien matkan, ennen kuin löytää edes ensimmäisen paikan joka vaikuttaa vähänkään kelvolliselta. Eli onnea etsintään! Monillahan hermot menevät jo kymmenennen sisäänheittäjän kohdalla, etenkin jos maha on muistuttanut olemassaolostaan jo pidemmän aikaan. Siinä sitten helposti antaa nälkäkiukulle ja väsymykselle periksi ja istuu ensimmäiseen paikkaan, joka vastaan tulee. No, kokemus voi olla myös ihan hyvä mutta iso riski on myös siinä, että olet istahtanut ylihinnoiteltuun turistiravintolaan, jossa istuu jo moni muukin matkailija. Mutta toki ns. turistipaikoissakin on ihan hyviä ravintoloitakin. Esim. täällä Gran Canarian eteläosassa voi suositella Meloneraksen rantakadun aluetta. Siellä toki ravintolat ovat kalliimpia kuin esim. Playa del Inglesin keskustassa mutta rahoilleen saa myös vastiketta aivan eri tavalla. Toisaalta myös vaatimattomat, kanarialaisten omat ruokapaikat ovat usein kokeilemisen arvoisia - etenkin jos haluaa testata aitoa kanarialaista ruokaa. 


No, mitä sitten täällä Kanarialla syödään? Kanarialainen ruokahan on yleensä varsin yksinkertaista, pelkistettyä. Johtuen siitä, että vuosikymmenten ajan saaret olivat varsin köyhiä ja elivät käytännössä omien tuotteiden varassa. Ja oikeastaan voi sanoa, että vasta viimeisen 10 vuoden aikana ovat kansainväliset tuulet löytäneet tänne Kanarialle. Mutta toki perinteinen kanarialainen ruoka on edelleen sitä mitä se on ollut kautta aikojen. Rehtiä kotitekoista lähiruokaa ja hyvin miedosti maustettuna. Täällä tyypilliset mausteet ovat valkosipuli, suola ja paprikajauhe. Annokset ovat muutenkin hyvin simppeleitä - tyyliin kala ja peruna, pihvi ja perunat. Ilman kastikkeita, ilman härpäkkeitä. Saattaa kuulostaa kuivalta ja tylsältä mutta mikäpä sen parempaa kuin tuoreista aineksista oikeaan kypsyysasteeseen paistettu kala tai pihvi. Eihän se juurikaan kastikkeita ja mausteita edes tarvitse sen suolan lisäksi. Toisaalta taas, jos pääruoka-aines ei ole tuoretta eikä sitä ole valmistettu hyvin, niin silloin makuelämys voi olla vähemmän herkullinen.


Toki täällä kanarialla kastikkeitakin käytetään. Tai käytännössä muutamaa sellaista - punaista tai vihreää mojoa (lausutaan moho). Näihin valkosipulilta tuoksuviin kastikkeisiin ei täällä voi olla törmäämättä - ei edes siellä hotellin all inclusive-ravintolassa. Tosin siellä ne taitavat olla jotain valmiskastikkeita ja niiden makua on edes turha verrata aitoon, tuoreista aineksista valmistettuun. Punainen saa makunsa paprikasta, valksipulista, chilistä ja öljystä. Vihreä puolestaan oman värinsä ja makunsa korianterista. Näitä kastikkeita käytetään ennen kaikkea papas arrugadas -ryppyperunoiden kera. Vihreää myös esim. kalan ja mustekalan kastikkeena. Itse tykkään kovasti grillatusta mustekalasta vihreän mojon kera eli pulpo asado / pulpo a la parilla con mojo verde. Mutta sitä ei kaikkien kanarialaisten ravintoloidenkaan listoilta löydy mutta ryppyperunoita lähes varmasti. 


Ryppyperunat ovat ehdottomasti yksi tunnetuimpia kanarian saarten ruokia - runsaassa suolavedessä kypsytettyjä pikkuperunoita, jotka syödään kuorineen päivineen. Ryppyperunat ovat yleinen lisäke Kanarialla etenkin kalaruokien kanssa. Mutta ravintoloiden listoilta ne löytyvät alkuruoka tai tapas-osiosta. 
Yleensä perunat tarjoillaan ilman kastiketta ruskeasta keramiikkakulhosta ja kastikkeet sitten erikseen - näin jokainen voi laittaa kastiketta oman makunsa mukaan. Mitään tarkkoja reseptejä ei nimittäin kastikkeille ole vaan jokainen laittaa mausteita makunsa mukaan ja näin ollen joskus kastikkeet ovat miedompia ja joskus taas hyvinkin tulisia ja valkosipulin täyteisiä. 


Koska saarilla eletään niin kala- ja äyriäisruoat ovat sitä yleisimmin tarjolla olevaa "lähiruokaa" mutta läheskään aina kaikki ravintoloissa tarjottava kala ei ole tuoretta. Eli erikseen on ravintolassa kysyttävä, että mitä tuoretta kalaa "pescado fresco" on kyseisenä päivänä tarjolla. Aika usein se on cherne, sama, mero, atun tai vieja  mutta lajeja on valtavasti - besugo, barracuda, bocinegro, lubina, salmonete, dorada jne. Kalat voidaan valmistaa eri tavoin - pannulla, grillissä, uunissa tai uppopaistamalla mutta yleisimmin ne valmistetaan kokonaisena. Jos haluaa filettä niin sitä pitää pyytää eli filete de pescado. Merenelävistä tyypillisiä ovat mustekala eli pulpo sekä lapas-nimiset simpukat, joiden kalastus on tosin rajoitettua. Muut kalat ja merenelävät tulevatkin sitten yleensä mantereelta tai muilta kalastusalueilta - osa tuoreena, osa pakasteena. 


Kala- ja mereneläväannokset ovat hyvinkin pelkistettyjä - lautasella kala ja sen lisäksi ehkä pari siivua tomaattia tai salaattia ja muutama sitruunanviipale. Ja mausteina käytetään pääasiassa suolaa sekä valkosipulia, joista etenkin jälkimmäistä käytetään usein hyvinkin runsaasti. 

Kalasta valmistetaan myös monia perinteisiä annoksia kuten sancocho canario eli paikallinen kalamuhennos, johon tulee keitetyn suolaalan lisäksi perunoita, bataattia, mojoa sekä gofio-jauhoa. 


Gofio on yksi Kanarian saarten perinteisimmistä ruoka-aineksista sillä jo alkuperäisasukkaat käyttivät sitä ravinnoksi. Kyseessä on paahdetusta ohrasta (tai nykyään myös muista viljoista) tehtyä jauhoa, jota käytetään niin aamupalaksi kuin pääruokien lisäkkeeksi. Mutta tehdään siitä myös jälkiruokia, esim. gofiomoussea ja -jäätelöä.


Toinen hyvin pitkät perinteet omaava ruoka-aine on vuohenjuusto, jota valmistettiin Kanarialla jo alkuperäisasukkaiden aikana. Vuohi on aina ollut tärkeä eläin saarten asukkaille sillä se on selviytynyt Kanarian saarten vaativissa oloissa - niin vuoristossa kuin kuivassa erämaassakin. Sen lihaa käytetään ravinnoksi ja maidosta tehdään juuston lisäksi myös esim. jogurttia. Kanarian saarten vuohenjuusto on maukasta ja sitä myydään eri kypsyysasteisina - fresco (tuore), semucurado (puolikypsä) ja curado (kypsä). Tuore on valkoista, pehmeää ja hyvin miedon makuista, curado taas keltaista, kovaa ja voimakkaamman makuista. Semicurado taas niiden välimuoto. Juusto löytyy myös maustettuna, esim. paprikajauheella kuorrutettuna tai savustettuna. Omasta mielestäni yksi parhaita gastronomisia herkkuja Kanarialla! Maistuu ihan sellaisenaan, oliivien kera, jamon serranon (ilmakuivatun kinkun) taikka vaikkapa jonkun makean, esim. membrillo-marmeladin tai kuivattujen viikunoiden kera. Myös alkuruokana vuohenjuusto-tomaatti salaatti on hyvin tyypillinen ja tomaatit tietysti tulevat täältä Kanarialta. 

Ja niiden kumppaniksi lasi viiniä - jota myös täällä Kanarialla tuotetaan. Etenkin Lanzaroten valkoviineistä löytyy muutamia erittäin laadukkaitakin versioita mutta myös Teneriffalla tuotetaan paljon viinejä ja vähemmässä määrin myös muillakin saarilla. Oma monivuotinen suosikkini ovat Malvasia seco Bermejo, Malvasia seco Vulcano sekä Malvasia seco Rubicon Amalia - kaikki nämä Lanzaroten kuivia valkoviinejä. Näissä Kanarian viineissähän on oma vivahteensa, joka tulee tuliperäisestä kasvutusmaastosta. Saarten punaviineihin en ole koskaan tykästynyt mutta valkoviineistä löytyy tosiaan ihan hyviä juomia. Moni pitää Kanarian saarten viinejä kalliina mutta pitää muistaa, että tuotantomäärät ovat kuitenkin melko pieniä ja esim. Lanzarotella rypäleet joudutaan keräämään käsin maastosta johtuen ja laadun takaamiseksi. 


Pihviliha tulee Kanarialle usein tuontituotteena, pääasiassa Espanjan pohjoisosista. Paikallista lihaa ovat cabra eli vuohi ja conejo eli kani, joista etenkin jälkimmäinen on tyypillistä riistaruokaa kaikilla saarilla. Erilaiset pataruoat ovat kanarialaisten lempiruokia, joista suosituimpia on rancho canario eli kanarialainen pata. Se sisältää lihaa, kikherneitä, nuudelipastaa ja perunoita. Pucheroon eli peruspataan on jokaisella alueella oma reseptinsä mutta yleensä se sisältää makkaraa, papuja ja  vihanneksia. Kannattaa myös maistaa chorizo canariota, joka on punertavan väristä maustettua makkaraa. Sitä ei kuitenkaan syödä sellaisenaan vaan sen pehmeä sisältö levitetään esim. leivän päälle. Toinen leivän kera nautittava liha on pata asada eli uunissa pitkään kypsennetty porsaanpotka. Muistuttaa suomalaista joulukinkkua mutta maku on miedompi sillä lihaa ei ole juurikaan suolattu. Jokainen sitten lisää suolat itse. 
Kasvisruoat eivät ole saarilla kovinkaan tyypillisiä sillä suurin osa vihanneksista joudutaan tuomaan saarten ulkopuolelta. Mutta perunoita, sipulia ja maissia viljellään myös saarilla. Nämä ovatkin perusraaka-aine tyypillisessä kanarialaisessa kasviskeitossa eli potajessa. Mitä potaje-soppaa voidaan valmistaa myös monista muistakin aineksista - jokaisella kanarialaisella on oma reseptinsä. 


                             rancho canario-soppa                                    Näiden kanarialaisten ruokien lisäksi tietysti ravintoloiden listoille on paljon mantereelta tuttuja ruokia - gambas al ajillo eli katkaravut valkosipuliöljyssä, pimientos de padron eli paistetut pikkupaprikat, tortilla española eli perunamunakas, jamon serrano eli  ilmakuivattu kinkku, paella ja erilaiset mustekalat eri tavalla valmistettuna. Mutta nämä eivät siis alun perin kuulu kanarialaiseen ruokakulttuuriin. 

Jälkiruokapuolesta tunnetuin on bienmesabe, joka valmistetaan hunajasta, manteleista, sitruunasta ja kananmunista. Aikalailla samoista aineksista valmistuu myös frangollo, johon tulee lisäksi maissijauhoa, maitoa, kanelia, rusinoita ja voita. Kumpikaan ei kuulu omiin suosikkeihini - jätän mielummin vaikka jälkkärin kokonaan syömättä. Mutta mousse de gofio sen sijaan on minun herkkuani mutta moni muu taas sanoo kyseisen jälkiruoan maistuvan hiekalta :-). Myös hedelmiä syödään paljon ihan jälkiruokana - esim. banaanit, mangot, papaijat ja ananakset kypsyvät hyvin täällä Kanarian saarilla. Tietysti jälkiruoan voi myös ottaa nestemäisenä - esim. lasi makeaa moscatel-viiniä tai snapsilasillinen ron miel- hunajarommia. 


Ja sitten... La cuenta, por favor. 


LISÄYS:

Ja kyllähän kanarialainen ruoka taipuu myös moderniksi gourmet-ruoaksi, jos taitoa ja tahtoa riittää. Sen on todistanut esim. La Jaira de Demian-ravintola Fuerteventuralla, joka tarjoaa kanarialaista lähiruokaa, tuoreista ja laadukkaista raaka-aineista mutta modernilla tavalla. Tämä onkin oikeastaan ainoa ravintola, jossa tykkään syödä kanarialaisia ruokia. 
                             
                                         Kanavartaita ron miel-hunajarommikastikkeella

  Vuohenlihaa ja kauden kasviksia


Sen sijaan että vuohi olisi vain leikattu palasiksi ja uppopaistettu niin tässä ravintolassa liha haudutetaan pitkään uunissa mahtavien mausteiden kera. Tuloksena kerrassaan suussa sulavaa vuohta. 

2 kommenttia:

  1. Hyvin kirjoitettu ja todella kattava kuvaus kanarialaisista ruoista. Laitan ehdottomasti itselle muistiin.😊

    VastaaPoista
  2. Kiitos. Kanarialainen ruoka on perinteisesti tosiaan aika yksinkertaista mutta kyllä siitä saa modernia gourmet-tason ruokaakin. Laitankin tuohon loppuun vielä siitä muutaman sanan.

    VastaaPoista