maanantai 11. heinäkuuta 2016

Kesä Kanarialla

Suurimmalle osalle suomalaisia Kanarian saaret on vain kohde, jonne matkustetaan talvella. Ns. lomalennot alkavat yleensä lokakuun puolessa välissä ja jatkuvat huhtikuun alkupuolelle asti. Mutta mitä tapahtuu sitten huhtikuun ja lokakuun välissä? No, elämä jatkuu täällä samaan tapaan kuin ennenkin. Kanarian saaret eivät ole kuten Kreikka, Italia tai Turkki, jossa kohteet hiljenevät ja lähes sulkevat ovensa usean kuukauden ajaksi. Päinvastoin - täällä itse asiassa monissa paikoissa kesä on jopa vilkkaampi ajanjakso. Tosin matkailijat tulevat vain vähän eri alueilta kuin talvella, jolloin iso osa lomailijoista on pohjoismaalaisia. Toki saksalaiset ja englantilaiset suuntaavat tänne ympäri vuoden mutta kesällä on paljon lomailijoita manner-Espanjasta ja Italiasta, jossa heinä-elokuussa on vähän turhankin lämmintä. 


Tunnelma tietysti on myös erilainen kuin talvella, jolloin iso osa lomailijoista on joko perheitä ja vanhempaa väkeä. Toki perheitä lomailee täällä myös kesällä mutta paljon myös nuorempaa väkeä ja pariskuntia. Eli meno on kesällä aavistuksen verran eläväisempää. Kesällä järjestetään myös paljon konsertteja ja ulkoilmatapahtumia.

  

Toki riippuu paljon myös saaresta ja kohteesta, että miten vuodenajat vaikuttavat. Itse en ole noilla läntisillä pikkusaarilla (La Palma, La Gomera ja El Hierro) vieraillut koskaan kesällä, joten niistä en osaa tarkemmin sanoa. Mutta ainakin näillä isommilla saarilla eroja löytyy ja tietysti myös ihan saarten sisällä. Esim. Las Palmas hiljenee mielestäni elokuussa tosi paljon koska siellä kesällä on usein pilvistä ja monilla on kakkoskodit saaren eteläosassa, jonne suunnataan koko suvun voimin sitten lomanviettoon.  Autoja ja ihmisiä on tällä hetkellä jo paljon enemmän kuin talvella mutta elokuuta odottelen jo vähän kauhulla. Mitenköhän saa auton parkkiin tähän kodin lähelle, entä onko taloyhtiön allasalue aivan täynnä väkeä. Toistaiseksi vielä on ollut tosi rauhallista mutta elokuuksi varmasti meno vilkastuu. Ainakin muistan viime vuodelta, että silloin oli altaalla aina tosi paljon väkeä kun kävimme täällä asuntokauppoja tekemässä... 

Mutta jokaisella saarella ja kohteella on tietysti aina oma erityispiirteensä. Tällä hetkellä esim. jos suuntaisi lomalle Corralejoon, Fuerteventuralle, niin voisi kuvitella olevansa melkeinpä Italiassa. Kesällä nimittäin iso osa lomailijoista tulee Italiasta ja sen lisäksi kaupunki on muutenkin vetänyt puoleensa viime vuosina valtavan määrän saapasmaankansalaisia, joten monet kahvilat, baarit ja ravintolatkin ovat italialaisomistuksessa. Eli jos haluaa lomalle italialaisten keskelle mutta ei Italiaan, niin voipi matkustaa heinä-elokuussa vaikka Corralejoon :-)  

Lämpötilojen puolesta täällä Kanarialla on kesällä itse asiassa aika täydelliset olosuhteet. On takuulämmintä mutta ei tukahduttavan kuumaa kuten Välimerellä. Pääasiassa lämpötilat ovat näin kesällä 25-32 asteen välissä ja vain satunnaisesti lämpötila kohoaa yli 35 asteeseen eli silloin, jos tuulet alkavat puhaltaa Afrikan suunnalta. Kesällä ilmaa monin paikoin viilentää myös Alioso eli koillispasaati, joka kesällä puhaltaa aika takuuvarmasti melkeinpä joka päivä ja viilentää ilmaa etenkin saarten pohjois- ja itärannikoilla. Tosin tässäkin on eroja ja esim. Las Palmasissa kesäkuukaudet ovat yleensä tosi harmaita ja pilvisiä vaikkakin melko lämpimiä. 

Las Palmasissa on hyvinkin todenäköistä törmätä näin harmaisiin pilviin heinä- ja elokuussa.Vedetkin ovat näin kesällä uimalämpöisiä vaikka erot eivät toki ole yhtä suuret kuin esim. Välimerellä koska Atlantti ei lämpene samaan tapaan. Eli merivesi ei koskaan lämpene minnekään 25 asteen paremmalle puolelle.  Talvella vedenlämpö on yleensä 18-20 asteen välillä mutta kesällä 21-25 asteen välillä. Merivirrat pitävät huolen siitä, että edes kesällä vesi ei lämpene tropiikin lukemiin. 

Tällaisia lukemia tänään täällä Gran Canarian eteläosassa. 


Parasta näissä kesälämpötiloissa ovat kuitenkin yölämpötilat sillä harvemmin kesällä lämpö laskee yölläkään alle 20 asteeseen kun taas talvella yöt ovat monesti kylmiä ja kosteita. Tästä syystä illalla näkee myös paljon enemmän ihmisiä liikenteessä ja monet ravintolatkin täyttyvät vasta klo 21 aikaan. 

Itsekin nautin kovasti näistä lämpimistä kesäilloista - ihanaa istuskella terassilla tai parvekkeella, nauttia lasi viiniä, kuunnella heinäsirkkojen sirinää ja katsella pimenevää yötaivasta. 

Itselle kesä on ehdottomasti parasta aikaa Kanarialla mutta harmi vain, että tänne ei Suomesta pääse suorilla lennoilla. Siellä voisin väittää, että monille olosuhteet olisivat paljon mukavammat kuin Välimerellä, jossa heinä-elokuussa lämpötilat nousevat suomalaisille vähän turhankin korkeiksi. Mutta toisaalta tuo lentomatkan pituus varmasti vähentää matkaintoa - tänne kun lentää sen kuusi tuntia ja Välimerelle pääsee pari tuntia nopeammin. Ja toki suomalaiset rakastavat Välimeren aluetta, joten se vienee voiton vaikka olisikin vähän liian kuuma. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti