maanantai 25. heinäkuuta 2016

Häät espanjalaisittain

Kuukauden päästä olisi vuorossa kolme viikon "hääputki" eli edessä kolmet häät kahdessa eri maassa. Ensin juhlitaan täällä Espanjassa, siitä viikon päästä Suomessa ja taas viikon päästä Espanjassa. Ja luvassa on varmasti kolmet hyvin erilaiset häät.

Mutta miten häitä sitten juhlitaan täällä Espanjassa? No, tietysti juhlia ja juhlijoita on hyvinkin erilaisia - riippuen pariskunnasta ja heidän rahatilanteestaan, sukujen & perheiden perinteistä, uskonnosta, alueesta jne. . Olemme aika monet häät nähneet tässä vuosien aikana ja kaikille on ollut yksi yhteinen asia. Kuluissa ei ole säästelty. Häihin satsataan rahaa. Paljon rahaa. 

Etenkin ruoka- ja juomatarjoiluun satsataan. Ei tulisi kenellekään mieleen tarjota mitään muutaman euron viinejä häissä. Ja ruokapuolikin on yleensä laadukasta - äyriäisiä, sisäfilettä jne. Mutta myös vaatteisiin, asusteisiin, kampauksiin jne laitetaan paljon rahaa. Sekä hääparin että vieraiden osalta.  Ja tietysti lahjoihin. Tapana nimittäin on, että jos lahjalistaa ei ole tehty niin vieraat lahjoittavat rahaa ja suurin piirtein sen verran, mikä on arvio ruoan ja juomien hinnasta. Eli se yleensä tarkoittaa vähintään 150 €/ hlö, vähintään. Mutta usien jopa enemmän. Aika usein summa laitetaan suoraan pankkitilille ennen häitä mutta toki rahan voi myös lahjoittaa kirjekuoressa. Mitään normaaleja lahjoja ei anneta eikä näin ollen mitään lahjapöytää edes juhlapaikasta löydy. Mutta vieraat saavat kyllä yleensä jonkun lahjan - morsian lahjoittaa naispuolisille ja sulhanen miehille. Naisille saattaa olla esim. käsityönä tehtyjä leivonnaisia, saippua, pikkuinen tuoksu, koru, pussukka, sandaalit tmv. Miehille sen sijaan sikareita, pieni pullo laadukasta viiniä, viinipullonavaaja tmv..   

Lahjaksi annettavat summat ovat isoja mutta kuten sanoin, niin häihin myös panostetaan paljon. Espanjassa ei tingitä ruoan ja juoman laadusta ja kaikki tilataan aina catering-palvelusta. Kukaan ei lähtisi tekemään ruokatarjoiluja itse eikä mitään omia pulloja todellakaan harrasteta. Se olisi häpeä. Lähes aina ruoka tarjoillaan pöytiin, ei siis mitään noutopöytiä. Vähintään kolmen ruokalajin menu mutta usein enemmänkin. Kerran laskin, että pöytään kannettiin 12 erilaista annosta. Siis pelkästään yhdelle ruokailijaille :-) Ja yleensä häissä on erikseen ns. coctailtarjoilu ennen varsinaista ruokailua eli tarjoilijat kiertävät erilaisten alkupalatarjottimien kanssa vieraiden keskuudessa ennen pöytiin istumista. Ja tähän osuuteen saattaa mennä tunteja. Hääpari ei edes välttämättä ole vielä paikalla vaan he käyvät valokuvattavana tuossa välissä. Aika yleistä on se, että kuvat otetaan hääpaikalla ja itse asiassa kuvaaja pyöri koko illan paikalla kuvia räpsien. 

Itse "ruokailu" alkaa yleensä vasta lähempänä puoltayötä ja siihen menee myös tunteja. 
Ruokailu onkin yleensä juhlien "pääohjelma"  eivätkä suomalaistyyliset hääleikit eivät täällä kuulu häiden ohjelmaan. Kakun, tai paremminkin jälkiruoan pariin, päästään vasta melkeinpä aamuyön tunteina. Aika harvoin nimittäin itse kakkua on tarjolla vaikka sellainen esille kannetaan. Sen tilalle vieraille tarjotaan jälkiruoka. 

Lapset ovat mukana juhlinnassa alusta loppuun ja jossain vaiheessa pienet saattavat nukahtaa rattaisiin. Mutta lapset ovat todellakin mukana vielä yömyöhään eikä sitä katsota mitenkään pahalla. Ja itse asiassa monissa häissä lapsille on myös palkattu joku animaattori lapsia viihdyttämään. 

Vaikka juomia on tarjolla yleensä rajattomasti koko juhlan ajan niin kukaan ei kuitenkaan ole yleensä humalassa. Sitä ei Espanjassa katsota hyvällä. Mutta kippistely on kuitenkin jatkuva, koko ruokailun kestävä ohjelma, sillä "viva los novios" -huudot kantautuvat juhlista riippuen useita, useita kertoja ja aina kohotetaan malja hääparille. Pöytäjärjestys on lähes aina ja pöydät numeroitu, oman paikkansa löytää sitten pöytäkartasta. Nimittäin vieraita saattaa olla satoja. Ja luonnollisesti hyviin tapoihin kuuluu, että juhlan aikana käydään tervehtimässä kaikki hääparin lähisukulaiset. 

Ruokailun jälkeen juhlat jatkuvat yleensä musiikin ja tanssin parissa, monesti aamutunneille asti. Mutta juhlat kyllä yleensä alkavatkin myöhään, jopa vasta illalla. Varsinkin, jos ohjelmassa ei ole kirkkoa eikä näin ollen siirtymisiä kirkon ja juhlapaikan välillä. Siviilivihkiminen tapahtuu usein suoraan juhlapaikalla. Jos kyseessä on kirkkohäät niin silloin pitää varautua myös siihen, että juhlapaikka saattaa sijaita pitkänkin ajomatkan päässä itse kirkosta. Mitä "uskonnollisempi" perhe on, niin sitä tärkeämmässä osassa on kirkko ja seremonia. Papille annetaan "lahjuksia" ja niillä mm. katetaan kirkon koristelu. Itse ei siis kirkkoja saa koristella. Nykyään siviilihäät ovat melkeinpä yhtä yleisiä kuin kirkkohäät. 
Hääpaikka on yleensä iso juhlatila, joka on koristeltu todella loisteliaasti. Mutta kukaan ei yleensä valmista koristeita itse vaan ne tilataan esim. juhlapaikan toimesta. 

Häitä vietetään hyvinkin erilaisissa paikossa nin sisätiloissa kuin ulkosalla. Olemme olleet ranta- ja puutarhahäissä mutta häitä on juhlittu myös tilausravintolassa Madridin maaseudulla, luostarissa, Jereziläisellä viinitilalla ja jopa pienessä palatsissa. Ja kaikissa häissä vieraita on ollut vähintään 150. 

Koska häät ovat yleensä erittäin juhlallisia niin niihin pukeudutaan myös erittäin juhlallisesti. Koska useimmat häät alkavat illalla niin pitkät juhlapuvut ovat naisilla hyvin yleisiä. Toki nuoremmilla näkee iltaisinkin lyhyitä ja hyvinkin avoinaisia juhlamekkoja. Mutta siitäkin huolimatta erittäin juhlallisia. Päivällä alkaviin häihin puetaan useammin lyhyitä juhlamekkoja. Mutta mitään jakkupukua, kukkamekkoa tmv. ei kannata edes harkita. Espanjassa on melkeinpä vaikeaa ylipukeutua häihin. Ja vaatteiden lisäksi tulee panostaa kenkiin, laukkuun, meikkiin ja hiuksiin. Lähes kaikki käyvät laittamassa hiuksensa kampaamossa ennen juhlia. Nutturoita tmv. ei täällä niinkään suosita hääjuhlakampauksina vaan hiukset liehuvat usein vapaina.  Mutta tietysti häiden pitopaikka ja teema vaikuttavat myös pukeutumiseen - rennompiin puutarhahäihin pukeudutaan luonnollisesti rennompiin vaatteisiin kuin vaikkapa viinitilalla järjestettäviin iltahäihin. 

Itse olen pukeutunut häihin hyvinkin erilaisiin tyyleihin ja aina olen tuntenut oloni kotoisaksi ja riittävän juhlalliseksi. Tässä muutamia lookeja vuosien varrelta. 

Häät puutarhassa Marbellassa - rennoimmat häät, joissa olemme Espanjassa olleet. Siviilivihkiminen tapahtui huvilan pihalla ja sen jälkeen syötiin ja juhlittiin puutarhan puolella. 


Häät viinitilalla Jerezin kaupungissa. Siviilivihkiminen tapahtui sisäpihalla ja sen jälkeen ruokailu ja juhla bodegan puolella.  Näitä häitä juhlittiin Madridin maaseudulla, kauniissa palatsissa. Vihkiminen tapahtui jälleen kerran puutarhassa ja sen jälkeen juhlinta jatkui sisätiloissa. Pikkuneiti oli näissä häissä hetken mukana mutta myöhemmin Espanjan isovanhemmat kävivät hakemassa hänet hoitoon. 

Näitä häitä juhlittiin Madridin maaseudulla valtavassa tilausravintolassa. Vihkiminen oli ensin kirkossa, josta ajoimme melkeinpä puolisen tuntia juhlapaikkaan. Siellä coctailit ulkosalla ja sitten loppuilta sisätiloissa. 

 


Veikkaisin, että Marbellan puutarhahäissä käytössä ollut beige juhlamekko päätyy yhdeksi juhlamekoksi ja sitten  viime viikolla ostamaani juhlamekkoa käytän Suomen häissä sekä toisissa Espanjan häissä. Tällä kertaa odotan mielenkiinnolla, että millaiset espanjalaiset häät ovat tulossa sillä ilmeisesti kummatkin ovat vähän "poikkeavat" eli niitä vietetään pienemmässä porukassa ja ihan kotipuutarhoissa. Mutta sen verran olen vihiä saanut, että monet vieraista kuitenkin pukeutuvat pitkiin juhlamekkoihin. Eli vähän vielä itselläkin vaiheessa, että mitä päälle lopulta päätyy... 

Suomen häitä odotan myö suurella mielenkiinnolla sillä kyseessä on ensimmäiset "kunnon" suomalaiset häät joihin puolisoni pääsee osallistumaan. Olemme kerran olleet pienimuotoisissa häissä mutta kunnon, perinteisiä suomalaisia häitä ohjelmineen hän ei ole vielä päässyt kokemaan. 

Ja oma mielipiteeni sitten - kumpi on parempi? Fiinit ja törkeän kalliit häät espanjalaisittain vain rennot häät järkevällä budjetilla suomalaisittain? No, itse tykkään kyllä enemmän suomalaisista. Ihan siitä syystä, että rahalla ei valitettavasti kaikkea saa ostettua. Tykkään rennosta menosta ja mukavasta tunnelmasta - oli kyseessä sitten suomalaiset tai espanjalaiset häät. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti