torstai 23. kesäkuuta 2016

Ulkosuomalainen suomalaisessa ruokakaupassa

Voiko suomalainen ruokakauppa olla mielenkiintoinen vierailupaikka? Kyllä vain, varsinkin jos olet asunut riittävän pitkään Suomen ulkopuolella. Vaikka en asu sen eksoottisemmassa paikassa kuin Kanarian saaret niin täytyy kyllä myöntää, että suomalainen ruokakaupassa käynti on minulle kuin suuri seikkailu. Mikä tahansa kauppa käy mutta esim. Prisman kaltainen automarket on tietysti kaikista parhain. Siellä riittää ihmettelemistä useammaksi tunniksi! Oikeasti. Voin todellakin kierrellä hyllyjen välissä tuntikausia valikoimia ihmetellen. Ystäväni eivät suostu edes kauppareissuille kanssani koska niistä ei ihan hetkessä selviä eikä se lähikauppa ole ehkä täällä Suomessa asuvalle välttämättä paikka, jossa haluaa aikaansa näin kesällä viettää.

Mutta kun tosiasia on se, että valikoima vain on niin erilaista kuin kotikpuolen kaupoissa ja sitä riittää. Oluita, siidereitä, virvoitusjuomia, mehuja hyllykaupalla. Meiltä ei löydy edes puoliakaan Suomen valikoimista. Siideriä ja lonkeroa ei käytännössä löydy meiltä lainkaan, paitsi jostain turistimarketeista Coppersbegin paria laatua tai sitten Espanjan omaa versiota,joka taas ei muistuta suomalaista siideriä ollenkaan. No, jotain hyvää meillä Espanjassakin on - meiltä sentään löytyy viinit ja muut alkoholit ihan ruokakaupan hyllyiltä. Virvoitusjuomapuolellakin on huima eroa - kotipuolessa valikoima on yleensä Fanta, Sprite ja Coca-cola linjaa. Maustettuja kivennäisvesiäkään ei tunneta. 

Juustoja löytyy hyllyriveittäin...

Ja sama juttu on käytännössä joka osastolla - lihat, juustot, maitotuotteet, einekset, leivät,hedelmät, vihannekset jne. Voisi kuvitella, että Espanjassa olisi valtavat valikoimat herkullisia hedelmiä ja vihanneksia aina tarjolla. Mutta ei. Sesonkien mukaan mennään - jos ei ole granaattiomena-aika, niin niitä ei ole tarjolla. Jos ei ole passionhedelmä-aika, niin niitä ei ole tarjolla. Jos ei ole mansikka-aika, niin niitä ei ole tarjolla. Suomessa tuntuu olevan kaikkea aina tarjolla. En sitten tiedä, että onko se ekologisesti kauhean järkevää kuljettaa niitä maailman toiselta puolelta tänne mutta pakkohan niitä jostain on tuoda, koska täällä niitä ei kuitenkaan pystytä kasvattamaan. Hinnat ovat tietysti omaa luokkaansa mutta toisaalta olen ostanut esim. espanjalaisia mustikoita halvemmalla täältä Suomessa kuin Kanarialla. Luomuvalikoimista en edes viitsi kauheasti mainita-meillä Kanarialla sellaisia kuin ei normikaupoista edes löydä. Valitettavasti.


Vai mitä olette Suomen karkkihyllyistä? Apua, onneksi en asu enää Suomessa. Muuten olisin varmasti monta kokoa suurempi...Meillä Kanarialla on karkkivalikoima ehkä 1/10 Suomen tarjonnasta ja esim.irtokarkkeja ei oikeastaan edes löydy kuin jostain kioskeilta ja siellä niitä myydään kpl-hinnoilla, ei kg-hinnoilla kuten Suomessa. Sipsihyllyillä sama juttu ja niin karkkien kuin sipsien osastolla kaikki on koko XXL. Huh, pienempikin koko ehkä riittäisi... 

Ei meiltä päin ainakaan vastaavaa löydy, ei edes Kanarian isoimmista marketeista. Olisi kyllä mahtavaa saada samanlaisia valikoimia tarjolle kotipuolessa. Enkä nyt tarkoita pelkästään niitä herkkuja vaan yleensäkin ruokatarjontaa. Ja muutakin kuin niitä E-koodeilla ladattuja juttuja. Suomessa monesti parjataan esim. eineksien epäterveellisyyttä mutta paljon sekin on jo muuttunut. Espanjassa tullaan sen osalta tosi jälkijunassa. Jos jotain eineksiä, valmisruokia tai puolivalmisteita jostain löytyy niin varmaa on, että säilöntäaineissa ei ole säästelty. Sama juttu koskee myös ihan kaikkia lihavalmisteita - Espanjassa leikkelet, makkarat ja jopa ihan perusjutut kuten jauheliha tai kanan rintafileetkin on terästetty väri- ja säilöntäaineilla sekä makua paraantavilla e-koodeilla. Niin ärsyttävää. 

Snellmanin valikoimista löytyi niin lisäaineettomia nakkeja kuin grillimakkaroita. Ihan huippua! Eihän niitä meillä kauheasti yleensä edes syödä mutta olisihan se kivaa, jos tällaisia olisi tarjolla.


Muutenkin Suomessa on tehty terveelliset valinnat helpoksi. Uusimpana uutuutena esim. nyhtökaura. Oletteko jo testanneet? Suomalaisesta kaurasta ja palkokasveista tehtyä, muistuttaa rakenteeltaan nyhtöpossua eli pulled porkia. Maku nyt ei omasta mielestä ihan vastannut tietenkään lihaa mutta kyllä sitä silloin tällöin söisi ihan mielellään.
Itse en yleensä leipää kotona juurikaan syö mutta Suomessa silloin tällöin aamupalalla. Nyt löytyi myös uusi suosikkileipä. Leivonnassa käytetty n. 30% suomalaisia juureksia. Olipa hyvää paahdettuna.


Toinen lempiaamupalani Suomessa on Skyr ja siitäkin löytyy varmasti 15 eri makuavaihtoehtoa. Meillä Espanjassa on vain maustamatonta perusrahkaa tai jostain kaupasta saattaa löytää jopa jotain makua mutta se on sitten kunnolla sokerilla kyllästettyä.


Suomessa ruoka-aineallergiat on myös huomioitu hienosti - niin paljon laktoositonta, maidotonta ja gluteenitonta tarjolla. 

Eli aika kateellisena tulee kaupassa kierreltyä. Mutta yksi asia ei harmita, hinnat... Niitä en lähde edes vertailemaan. Mutta veikkaisin, että hinnat ovat kotipuolessa noin 30 % edullisemmat. Onneksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti