perjantai 20. toukokuuta 2016

Maailman ympäri kuudessa vuodessa - Sail for good

Moni on varmasti lukenut tai kuullut tästä varsin kunnianhimoisesta projektista purjehtia maailman ympäri kuudessa vuodessa kolmen pienen lapsen kanssa. Kyseessä on suomalainen Meretniemen perhe, joka starttaa matkalle muutaman viikon kuluttua ja tavoitteena heillä on kiertää purjeveneellään maailman ympäri ja aikatauluna kuusi vuotta. 

kaikki kuvat ovat sail for good-sivuilta

Moni on pitänyt projektia silkkana hulluutena mutta mielestäni kyse on rohkeudesta. Siitä, että uskaltaa tehdä unelmistaan totta. Mistään hetken huumasta ei tietenkään ole kyse vaan projektia on suunniteltu ja toteutettu jo vuosia. Perhe esim. myi omakotitalonsa ja kesämökkinsä projektin toteuttamista varten. Tästä eteenpäin heidän kotinaan on s/y Panacea purjevene. 


Tässä muutamia faktoja projektista:
-Perheen kolme lasta käyvät koulua purjeveneessä, hyödyntäen digitaalisia opiskelumahdollisuuksia. 
-Maailmanympäripurjehduksen ympärille on rakennettu oppimis- ja koulutusvientiprojekti. Tarkoitus on viedä suomalaista koulutusosaamista maailman eri kolkkiin. Näyttää, että oppiminen on mahdollista missä ja milloin vain - ei pelkästään koulussa istuen.Mukana projektissa on useita yhteistyökumppaneita, kuten Lenovo, Claned Group, Microsoft, Future learning Finland, 3 step IT, Naturegate, Rockway, Tabletkoulu, Moomin language school, Sanoma Pro, Kulkuri etäkoulu, SkillPixels, 10monkeys.com, Smartfeet/seppo, Koulu group, Lekolar jne. Eli erilaisia digitaalisen opetusmaailman tekijöitä. 
- Lenovo ja Sail for Good lahjoittavat yhden tabletin jokaista purjehduspäivää kohden kuuden vuoden ajan eri maiden kouluille! 
-Myös vanhemmat opiskelevat etänä reissun aikana. Toki he tekevät reissun aikana myös töitä etänä Mikä tässä projektissa sitten itseäni niin kovasti kiinnostaa? No, ennen kaikkea se että tunnen perheen sillä isä Tuomo on ollut pomoni useamman vuoden ajan. Nostan hattua perheen rohkeudella toteuttaa unelmiaan sillä siitä elämässä on mielestäni kyse. Ei siitä, että vedetään elämä jotenkin selviytyen läpi ja harmitellaan sitten myöhemmin kaikkia niitä asioita, joita ei koskaan tullut tehtyä ja koettua. On myös upeaa seurata, että miten perheen lapset pystyvät opiskelemaan ja ennen kaikkea oppimaan matkan aikana. Uskon, että heistä tulee hienoja maailmankansalaisia, tulevaisuuden tekijöitä. He saavat ainutlaatuisen mahdollisuuden nähdä maailmaa ja oppia asioita erilaisella tavalla.Mielestäni tämä projekti tuo hyvin esille sen, mitä taitoja tulevaisuudessa tarvitaan. Enää ei riitä se, että tietää paljon faktoja joita on oppinut kirjoista ulkoa opettelemalla. Maailma tulee olemaan täynnä ihmisiä, joilla on samat tiedot ja taidot sillä peruskoulutetun väestön määrä kasvaa jatkuvasti. Mikä silloin erottaa sinut niistä miljardeista muista peruskoulutetuista? Enää pelkkä yliopistotutkinto ei esim. tule takaamaan vielä töitä ja hyvää tulevaisuutta kuten oli ehkä tilanne vielä vaikkapa 10 vuotta sitten. Jo nyt vaaditaan paljon enemmän ja tulevaisuudessa pitää omata sellaisia taitoja, joilla voi erottua muista. Mutta valmistaako nykyinen koulujärjestelmä sitten näitä tulevaisuuden tekijöitä? Mielestäni ei. Toki parempaan suuntaan ollaan pikkuhiljaa menossa mutta paljon on vielä tekemistä. 

Toki on paljon asioita, jotka yksinkertaisesti pitää opiskella mutta onko kouluympäristö ainoa mahdollinen paikka niiden opiskeluun? Ja onko perinteinen ulkoa opettelu se järkevin tapa oppia. Mielestäni ei. Se on kovin lyhytnäköistä ja meidän sukupolvemme on siitä loistava esimerkki. Olemme opiskelleet läpi varsin laadukkaan koulujärjestelmän kuitenkaan oppimatta varsinaisesti mitään. Kaikki opiskelu tapahtui lyhytjänteisesti keskittyen kokeisiin. Ja mitä näistä on jäänyt mieleen? Osaammeko edelleen näitä asioita? Itse ainakin voin rehellisesti todeta, että hukkaan meni nekin vuodet. Sen jälkeen elämä on opettanut paljon enemmän kuin mitä koulu koskaan pystyi tarjoamaan. Valitettavasti.

Eli olen ehdottomasti sitä mieltä, että koulun on uudistuttava. Meillä on Suomessa mahtavat mahdollisuudet sillä lähtötaso on jo aivan toista kuin esim. monissa Euroopan maissa, opettajien arvostus ja tietotaito ovat huippuluokkaa, teknologiaosaaminen maailman kärkikaartia. Eli Suomella on kaikki mahdollisuudet kehittyä ja nousta ylös tämänhetkisestä talouskuopasta mutta vain jos sen eteen ollaan valmiita tekemään töitä ennakkoluulottomasti. 

Nykyään puhutaan paljon siitä, että on kehittyäkseen ja kasvaakseen on mentävä mukavuusalueen ulkopuolelle. Tämä ei koske pelkästään meitä yksilöinä vaan myös ihan koko Suomea. Enää ei riitä se, että yritetään mennä sitä kultaista keskiviivaa pitkin. Nyt tarvitaan rohkeutta. Ja siitä tämä perhe on loistava esimerkki! 

Uskomaton seikkailu on edessä ja sitä lähden ja lähdemme mielenkiinnolla seuraamaan. Nimittäin tarkoituksena on, että Gran Canarian Suomi-koulun oppilaat pääsevät myös mukaan seuraamaan perheen seikkailua. Näin saamme mielenkiintoisen projektin koululle tulevien vuosien ajaksi. Ja toivottavasti saamme heidät myös vierailulle kun perhe tänne Gran Canarialle saapuu joskus loppuvuodesta. 

Paremmin projektiin voi tutustua nettisivuilla ja tietysti samalla seurata perheen matkaa maailman ympäri. http://sailforgood.tumblr.com/ (suomeksi)

http://www.sailforgood.org/ (englanniksi) 

Toivon sydämeni pohjasta, että perheellä on myötäiset tuulet mukana matkassa! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti