perjantai 13. toukokuuta 2016

Lasten kesäleirit

En tiedä, että onko muissa maissa tapana järjestää erilaisia kesäleirejä lapsille mutta ainakin täällä Espanjassa ne ovat todella suosittuja. Niitä on tarjolla kesäkuusta syyskuulle eli käytännössä läpi koulujen loma-ajan. Tämä johtuu ennen kaikkea siitä, että monissa perheissä on ongelmia järjestää lastenhoitoa kesällä kun ei ole koulua. Espanjalainen työelämä ei ole kovin perhemyönteinen ja käytännössä monissa perheissä lomaa pidetään silloin kun sitä annetaan - viikko siellä, toinen täällä. Etenkin paikoissa, joissa eletään sesongin mukaan eli lomaa annetaan silloin kun bisnes sen sallii. Kukaan ei takaa sitä, että kesällä saisi pitää takuuvarmat kolme viikkoa lomaa. Eli lapsille on siis järjestettävä joku "hoitopaikka" työpäivien ajaksi ellei esim. isovanhempia ole käytettävissä. 

Tähän tarpeeseen tulevat sitten nämä leirit, joita on tarjolla kaikenlaisia - on yleisleirejä, kielileirejä, koripalloleirejä, surffileirejä, erilaisia liikuntaleirejä, Mastechef-leirejä jne. Niihin on sitten mahdollisuus osallistua viikoksi, kahdeksi tai vaikkapa kahdeksi kuukaudeksi. Osa on leirejä, joissa myös yövytään mutta suurin osa on kuitenkin ns. päiväleirejä eli aamulla mennään ja iltapäivällä palataan kotiin. 

Näitä leirejä ei ole tarkoitettu vain pienille lapsille vaan myös isommat lapset osallistuvat näihin. Osa leireistä on pienemmille lapsille mutta isompien keskuudessa suosittuja ovat esim. erilaiset surf-skateleirit sekä purjehdus- ja muut vesiurheiluleirit. Täällä ei anneta lasten olla yksin kotona, ei yleensä edes teini-ikäisten. Ja leireille osallistuvat käytännössä kaikki yli 3-vuotiaat koska täällä ei ole enää mitään päiväkoteja tuon ikäisille sillä he ovat jo koulussa. Ja kun koulusta on lomaa suurin piirtein kesäkuun puolesta välistä syyskuun alkupuolelle niin jotain ohjelmaa on keksittävä jos vanhemmat ovat töissä eikä abueloja saada avuksi. 
Leirejä järjestävä eri tahot - järjestöt, urheiluseurat, koulut, kunnat jne. ja hinnat tietysti riippuvat siitä, että minkälaisesta leiristä on kyse. Kalleimmasta päästä on esim. mantereella järjestettävä FC Barcelonan leiri, jossa viikosta saa pulittaa 1800€. Tosin sillä hinnalla ei sentään teltassa joudu nukkumaan vaan pääsee Yliopiston campus-rakennukseen, kahden hengen huoneeseen. Aika hintava on myös Masterchef-leiri, jossa viikon hinta on 800€ ja sillä saa majoituksen leirintäalueella 6 hengen leirintämökissä. Mutta toki halvemmallakin pääsee - esim. päiväleirit maksavat yleensä noin 50-70 €/ viikko, tosin ilman ruokailua. 

Leirien ohjelma riippuu sitten paljolti siitä, että minkälaisesta leiristä on kyse. Jalkapalloleirillä tietysti pääasiassa pelataan jalkapalloa ja koripalloleirillä korista mutta toki aina muutakin oheisohjelmaa on aina tarjolla. Yleisleireillä ohjelmaa on sitten laidasta laitaan mutta ohjelmassa voi olla esim. urheilua, askartelua, erilaisia vierailuja, uintia, leikkejä, pelejä jne. Eli kaikenlaista mukavaa puuhaa, ei siis mitään kesäkoulua. 

Monissa perheissä lapset osallistuvat kesäleireille vaikka vanhemmat olisivatkin lomalla. Eivät ehkä koko kesän ajan mutta jonkun viikon kuitenkin. Tämä lähinnä siitä syystä, että lapsilla olisi mukavaa puuhaa ja seuraa. Eli aika tyypillistä kesäpuuhaa nämä leirit täällä. Myös puolisoni on nuoruudessaan viettänyt lukuisia kesiä leireillä - niin päiväleireillä kuin myös useamman viikon telttaleireilläkin. Ja hauskaa oli kuulemma aina! 
Meillä ei pikkuneiti ole vielä kesäleireille osallistunut mutta tänä kesänä on harkinnassa, että josko ilmoittaisimme hänet pariksi viikoksi läheisen koulun päiväleirille. Tämä on koulu, jonne neiti ehkä tulevaisuudessa menee kun primaria alkaa 6-vuoden ikäisenä. Eli näin neiti oppisi vähitellen tuntemaan paikkoja ja saisi kivoja muistoja sieltä. Näin olisi ehkä helpompi mennä sitten myöhemmin kun ei ihan vieraaseen paikkaan tarvitsisi mennä. 

Mutta toki sitä ennen neiti kuitenkin saa viettää kuukauden verran ihan "lomaa" ja leirin jälkeenkin "lomaa" on vielä kuukauden verran. Eli ihan riittävästi lepoa ja lomaa varmasti :-) Mitä sitten lomalla teemme ja minne suuntaamme - siitä ei ole vielä mitään tietoa. Mutta onneksi on kuukausi vielä jäljellä lomaan alkuun... Ei kommentteja:

Lähetä kommentti