maanantai 2. toukokuuta 2016

Lähtisitkö Kanariansaarille?

Kesä on Suomessa vasta alkamassa mutta matkatoimistot myyvät jo ensi talven matkoja. Myös tänne Kanarialle. Vaikka nykyään monia houkuttelevat kaukaisemmat ja eksoottisemmat kohteet niin myös Kanarian saaret houkuttelevat miellyttävällä ilmastollaan luokseen matkailijoita vuodesta toiseen. Eikä pelkästään talvella - kesä on nimittäin täällä Kanarialla on monissa paikoissa vuoden parasta aikaa. Harmi vain, että näin kesällä tänne ei pääse Suomesta suorilla lennoilla. Mutta lähtisitkö Kanariansaarille? Moni on sitä mieltä, että ei vaikka maksettaisi. Monilla on vielä mielessä 80-luvun pakettilomat Playa del Inglesiin, jossa sisäänheittäjät huutelevat suomeksi perään ja ravintoloissa voi tilata lihapullia selvällä suomenkielellä. No, toki sitäkin täältä Kanarialta edelleen löytää - jos vain suuntaa lomallaan tuonne Playa del Ingelsin kuuluisan "Kontulan" kulmille. Sieltä löytyy ne suomalaisten täyttämät 2* apartamentos-huoneistot, suomikuppilat karhu-oluineen ja muut taatusti legendaariset Kanarian karttajien kauhut. Mutta niillekin edelleen asiakkaita löytyy joten paikkansa tässä maailmassa varmasti ansaitsevat. Jokainen lomailee tyylillään - sehän on tärkeintä. Mutta onneksi täällä Kanarialla on tarjolla paljon muutakin. Sehän täällä parasta onkin - jokaiselle löytyy jokin sopiva kohde. Seitsemän saarta, seitsemän tarinaa. Tärkeintä on vain tietää, että minne kannattaa suunnata. Ei siis kannata suunnata Playa del Ingelsiin, jos lomaltaan haluaa kulttuuririkasta kaupunkielämää. Tai älä suuntaa Las Palmasiin, jos kaipaat lomaltasi rauhallisia patikkareittejä luonnon keskellä. Mutta näitäkin kaikkea toki täältä Kanarialta löytyy. Seitsemän saarta, seitsemän "maailmaa" löydettävänä :-) 

Tästä alkaa juttusarja Kanarian saarista - mitä on tarjolla, minne kannattaa suunnata. Ensimmäisenä tarjolla Gran Canaria - olkaapa hyvä. 

GRAN CANARIA
Täältä on käytännössä alkanut matkailun historia Kanarialla. Jo vuonna 1890 valmistui Las Palmasiin hotelli Santa Catalina, joka palveli ensimmäisiä saarelle saapuneita matkailijoita. Mutta käytännössä suuremmat matkailijamäärät alkovat saapua vasta 1950-luvulta lähtien kun ensimmäiset tilauslennot saapuivat saarelle. Massamatkailun hullut vuodet osuivat 70-80 luvuille, jolloin moni suomalainenkin suuntasi ensimmäistä kertaa etelänlomalle juuri tänne Gran Canarialle. Sangria virtasi ja e viva españa-kaikui baareissa. No, onneksi on paljon muuttunut noista ajoista ja Gran Canariallakin on tarjota lomakohteita moneen makuun. 

Lentokenttä on saaren itärannikkolla, puolessa välissä saarta. Sieltä on käytännössä yhtä pitkä matka Las Palmasiin kuin Playa del Inglesiin, ajomatka alle 30 min. Suurin osa lomakohteista on keskittynyt saaren eteläosaan ja ovat hyvin lähellä toisiaan. Länsirannikko on vuoristoista ja vaikeakulkuista seutua mutta maisemiltaan huikeaa. Keskiosaa hallitsevat myös vuoristomaisemat. Itärannikko on teollisuusalueita, paikallista asutusta ja saaren pohjoisosassa on sitten suurkaupunki Las Palmas. Playa del Ingles
Jos haluaa viettää "retro" lomaa, niin silloin kannattaa suunnata vaikka legendaariseen Green Field-hotelliin Playa del Inglesissä. Sen läheltä löytyvät Apilaniitty-ravintola, Ryysyranta-baari ja Foxin tanssiravintola. Suomella ja savolla pärjää eikä tarvitse Kanarian perunoita syödä, jos perunamuusi maistuu mielummin. Playa del Ingles ei ole juurikaan muuttunut noista 80-luvun kuumista vuosista eli vanhat ostoskeskukset ja hotellit ovat paikoillaan kuin muinasmuistot. Toki aluetta on hieman uudistettu - pyöräteitä lisätty, ranta-alueiden aurinkotuoleja uusittu ja moni hotellikin on saanut vähän uutta väriä pintaan. Joitakin on uusittu jopa ihan perusteellisesti. Alueelta löytyy nykyään paljon myös gay-hotelleja ja muutenkin tunnelma on aika vapaamielinen. Ranta-alueella on paljon nudisteja ja yöelämä paikoittain aika vauhdikasta. 

Suosittelen: Niille, jotka eivät halua lomallaan kokea mitään eksoottista ja haluavat pärjätä koko loman suomen kielellä. Sopii myös iltaelämässä viihtyville vapaamielisille. 

Parasta: Laaja valikoima suomalaisia ravintoloita, baareja ja muita palveluita niitä kaipaaville. Ranta on kävelymatkan päässä ja hienohiekkaisella rannalla on pituutta useita kilometrejä. Sää on talvellakin melko lämmin ja aurinkoinen. 

Huomioi: Playa del Ingelsissä tuulee monesti voimakkaasti eli rannalla saattaa lentää hiekka hyvinkin ikävästi. Ahdasmielisillä voi olla ankea loma vapaamielisen lomakansan keskellä. Aitoa elämää ei tältä alueelta löydy - kaikki on olemassa matkailua ja matkailijoita ajatellen. 

Maspalomas
Nykyään nämä Playa del Ingelsin yhteyteen kasvaneet loma-alueet ovat kaikki aika erilaisia. Vaikka Maspalomas on käytännössä 10 minuutin kävelymatkan päässä Playa del Inglesistä, niin tunnelma on jo täysin erilainen. Maspalomas tunnetaan parhaiten dyynialueestaan, joka onkin varsin upea. Tosin tuuli on monesti täälläkin läsnä vaikkakin hieman vähemmän kuin Ingelsin puolella. 


Alue on paljon vehreämpi ja väljempään rakennettu kuin Playa del Ingles ja koostuu lähinnä isoista bungalow-alueista. Alueella ei ole kauheasti palveluja - joitakin ravintoloita ja pari pientä markettia löytyy mutta jos haluaa viettää vaikkapa rauhallista lomaa lähinnä rannalla ja vaikkapa kokkailla pääasiassa omassa huoneistossa, niin silloin Maspalomas on hyvä valinta lomalle. Tosin ruokatarvikkeet kannattaa käydä ostamassa esim. El Tableron ostoskeskuksen isommasta marketista koko viikoksi ja ottaa sitten suosiolla taksi hotellille. Se ei paljon 5 euroa enempää taatusti maksa ja hinnan säästää sitten kauppalaskun loppusummassa. 

                                      

Suosittelen: Rauhallista loma-aluetta etsivälle, joka haluaa  viettää päivät rannalla tai hotellin allasalueella. 

Parasta: Maspalomas soveltuu erinomaisesti kävelyyn, lenkkeilyyn tai leppoisaan pyöräilyyn sillä maasto on tasaista ja myös rantaan asti pääsee mukavasti kävellen tai pyöräillen. Laaja ja vehreät hotellialueet, jotka pääasiassa huoneistoja. 

Huomioi: Lähellä ei kunnon ruokakauppaa vaikka muutamia pikkumarketteja toki löytyy. 

Meloneras 
90-luvulla rakennettu moderni loma-alue, joka vastaa vaativamman lomailijan tarpeisiin. Alueelta löytyy isoja 4-5 tähden hotelleja kylpyäpalveluineen, laadukkaampia boutique-tyylisiä kauppoja, hyviä ravintoloita sekä golfkenttä. Vaikka matkaa ei ole Playa del Inglesiin kuin alle 10 minuutin ajomatkan verran niin tunnelma on kuin toiselta planeetalta. Tänne jos suuntaa lomalle, niin mukaan kannattaa varata vähän parempaa päällepantavaa - täällä ei verkkareissa ravintoloihin suunnata. 
Suosittelen: Jos haluaa viettää loman tasokkaassa hotellissa eikä kaipaa auringon ja altaan lisäksi muuta kuin rauhaa sekä hyvää ruokaa. 

Parasta: Laadukkaat hotellit ja niiden edessä viiihtyisä rannan kävelykatu, jonka varrella hyvätasoisia ravintoloita. Monissa hotelleissa on laadukas kylpylä. 

Huomioi: Täysin lomailijoita varten rakennettu alue mutta kaikki melko uutta ja viihtyisää. Meloneraksen ranta ei ole kummoinen mutta Maspalomasin dyyneille ei kävele kuin 10 minuuttia. 

Bahia Feliz ja San Agustin 
Nämä ovat kaksi vierekkäistä loma-aluetta juuri ennen Playa del Ingelsiä, lentokentältä saavuttaessa. Molemmat ovat jo perinteisiä eli pääasiassa joskus 70-80 luvulla rakennettuja mutta kuitenkin tunnelmaltaan rauhallisempia kuin Playa del Ingles. Alueet ovat etenkin skandilomailijoiden suosimia eli ruotsia, norjaa ja tanskaa kuulee käytännössä useammin kuin espanjaa. 

                                                           San Agustinin ranta

                                                            Bahia Felizin ranta 


Suosittelen: Jos haluaa lomallaan harjoitella ruotsinkieltä sillä naapurihuoneistossa on taatusti joku naapurimaan kansalainen. 

Parasta: Rauhallisia loma-alueita

Huomioi: Alueen rannat eivät ole kovinkaan hyvä ja nekin ovat tummia laavahiekkarantoja. 

Puerto Rico, Arguineguin, Amadores, Anfi, Taurito ja Puerto Mogan - etelän lomakohteet 
Kanarian varmimmat aurinkokohteet löytävät aika varmuudella Gran Canarian eteläosasta. Pitkään Puerto Rico oli käytännössä ainoa lomakohde tuolla alueella mutta vähitellen isoja hotelleja on noussut alueelle kuin sieniä sateella. Tämä onkin alue, jotka eniten tällä hetkellä rakennetaan ja kehitetään. Puerto Rico on käytännössä rinteisiin rakennettu lomakylä, jonne suunnataan viettämään puhtaasti aurinkolomaa. Kylän edessä on pienehkö ranta, sen lähellä ostoskeskus ja siitä ylöspäin on sitten hotellia hotellin perään. Ylimmät siellä rinteen huipulla, jonne päästäkseen pitää nousta melkoinen määrä portaita. Koko eteläosan rannikko on maastoltaan hyvin samanlaista eli rannat pieniä ja korkeusisot suuria. Eli hotellikeskittymät on rakennettu vuorien rinteille tai soliin rinteiden välissä. Anfi ja Amadores ovat kuuluisia vaalehiekkaisista rannoistaan, joihin hiekka on kärrätty muualta. 

                                                                 Anfin ranta

Taurito koostuu käytännössä muutamista isoista hotelleista ja niiden väliin jäävästä allasalueesta ja rannasta. Nämä hotellit toimivat pääasiassa all inclusive-periaattella koska alueella ei ole mitään palveluita. 

                                       

                                         

Rannikon viimenen kylä on Puerto Mogan, jossa kerran viikossa on isot markkinat. Alueen huvipursisatama on kaunis ja itse kylä pieni & pittoreski. 
 Suosittelen: Niille, jotka haluavat lomaltaan pääasiassa aurinkoa ja lämmintä säätä. 

Parasta: Täältä löytyvät koko Kanarian parhaat kelit. Eteläinen sijainti vuorten suojassa pitää yleensä pilvet ja tuulet poissa. 

Huomioi: Alueelta löytyy toki muutamia tasokkaampiakin hotelleja mutta käytännössä valtaosa on 2-3 tähden perustasoa. Rannat ovat pieniä ja pääasiassa tummahiekkaisia, poikkeuksena Anfi ja Amadores. 

Las Palmas 
Oo Las Palmas, Oo Las Palmas...  Legendaarinen Las Palmas, jonne jo Keihäsmatkat kuljetti aikoinaan suomalaisia ihmettelemään etelän elämää. Paljon on maailma onneksi muuttunut noista ajoista vaikka edelleenkin tietynlainen retrous nousee paikoitellen Las Palmasista esille. Nykyään Las Palmas on kaupunkikohteenakin ihan varteenotettava paikka, etenkin jos haluaa lomaan yhdistää myös rantaelämää. Nimittäin Las Palmasin yksi valttikorteista on pitkä Las Canterasin ranta ja sen vieressä kulkeva rantakatu. Lisäksi tarjolla on museoita, ravintoloita, kahviloita, kauppahalleja, kauppoja, ostoskeskuksia, teattereita ja satoja aukioita ja tapas-paikkoja. Tekemistä riittää varmasti viikon lomalle, jos ei rannalla jaksa makailla mutta haluaa kuitenkin nauttia keväisistä keleistä. Sää onkin yksi Las Palmasin heikoista puolista sillä ilma on monesti pilvisempi ja viileämpi kuin saaren eteläosan kohteissa. 
Hotellit ovat keskittyneet pääasiassa Canterasin ranta-alueen lähistölle ja suurin osa niistä on keskitasoisia hotelleja tai pieniä huoneistoja. Valitettavasti laadukkaita hotelleja ei ole tarjolla kuin muutamia ja laadukkaita huoneistohotelleja ei käytännössä lainkaan. Kaikissa hotelleissa ei ole edes uima-allasta. Sanoisin, että monelle aikuiselle lomailijalle varsin kiinnostava kohde, lapsiperheille ei niinkään. 

Suosittelen: Jos haluaa viettää yhdistettyä kaupunki- ja rantalomaa eikä kaipaa lomaltaan välttämättä hellettä vaan vähän viileämpikin sää kelpaa. Aikuisille lomailijoille, jotka haluavat herkutella, tutustua paikalliseen elämään, shoppailla ja nauttia museoista ja kulttuurista. 

Parasta: Aito espanjalainen kaupunki eli matkailijat ovat vain sivuosassa

Huomioi: Talvella sää monesti epävakaa eli mukaan kannattaa ottaa myös lämmintä vaatetta. Hotellit pääasiassa perustasoa eikä kaupungista löydy esim. tasokkaita huonteistohotelleja. Hotellien altaan pieniä eikä lastenaltaita juurikaan ole. Hotellit eivät muutenkaan sovi oikein lapsiperheille sillä isoja huoneistoja ei ole oikeastaan lainkaan. 


Gran Canarian vahvuus on ennen kaikkea se, että näinkin pienellä saarella on tarjota hyvinkin erilaisia asioita matkailijoille. On suurkaupungin sykettä, pieniä kalastajakyliä, sisämaan vehreitä vuoristomaisemia ja patikkareittejä, rannikon hienohiekkaisia rantoja. On vuoriston raikasta ilmaa ja etelän auringon paahdetta. On uima-altaita ja hienohiekkaisia rantoja mutta toisaalta myös laaja valikoima harrastusmahdollisuuksia.  Aktiiviselle ja omatoimiselle lomailijalle saari tarjoaakin paljon mahdollisuuksia - kunhan vain lähtee seikkailemaan matkailualueiden ulkopuolelle. 


Lähtisitkö Gran Canarialle? 
Jos et, niin seuraavassa jutussa tutustutaan sitten vähän erilaisempaan Kanarian saareen eli Fuerteventuraan. 

4 kommenttia:

 1. Lähtisin ehdottomasti!

  Kuuluin pitkään siihen joukkoon, joka kammoksui Kanariaa kaiken maailman stereotypiat mielessään. How wrong was I... Pari vuotta sitten jouluna olimme poikaystäväni kanssa viikon pakettimatkalla Puerto Ricossa, ja kävimme silloin kiertelemässä vähän saartakin ja tykästyin Granilla etenkin Las Palmasiin ja Puerto Moganiin.

  Loma oli sen verran onnistunut, että seuraavana talvena lähdettiinkin kahdeksi kuukaudeksi Teneriffalle talvehtimaan, ja siinä kyllä karisi viimeisetkin ennakkoluulot. Se luonto, monipuolisuus, ruoka ja iloinen elämänmeno! Ehdottomasti voisin lähteä takaisin Kanarialle - vaikka pidemmäksikin ajaksi.

  Jään innolla odottamaan juttusarjan jatkoa. Muut saaret kun ovat itselleni vielä tuntemattomia. :)

  VastaaPoista
 2. Kiva kuulla, että takana on mukavia reissuja Kanarialle. Monilla tosiaan on aika stereotypiat mielessä Kanariasta mutta onneksi tarjolla on paljon muutakin. Itsestä se loppujen lopuksi riippuu, että mitä se loma tarjoaa. Kyllä se kummasti avartaa kun lähtee esim. vuokra-autolla kiertämään tai vaikka paikallisbusseilla. Kunhan lähtee liikkelle. Täällä Gran Canarialla, kuten Teneriffallakin, sisämaan vuoristoalue tuo mielettömän vastakohdan rannikon matkailualueille.

  Nuo parin kuukauden talvireissut tänne Kanarialle ovat lisääntyneet paljon viime aikoina. Moni lähtee hakemaan pientä breikkiä arkeen ja tietysti pakoon Suomen talvea. Eikä kyse ole pelkästään eläkeläisistä vaan nykyään myös nuoremmat ja lapsiperheetkin harrastavat tätä. Meilläkin on Suomi-koulussa joka talvi mukana lapsia, jotka ovat vanhempien mukana "talvehtimassa".

  Juttu Fuerteventurasta onkin jo kirjoitusvaiheessa - se onkin saari, joka yleensä jakaa mielipiteet hyvin voimakkaasti. Itselle se on kuitenkin se kaikista rakkain paikka täällä Kanarialla.

  VastaaPoista
 3. Odottelen innolla otettasi Teneriffasta, minulle se oli positiivinen yllatys. Oltiin varmaan aika low season-aikaan toukokuussa (asuttiin silloin Irlannissa ja oletettiin virheellisesti, etta kai toukokuussa Kanarialla olisi jo ihan kesa) ja paikka oli paljon hiljaisempi, kuin odotin. El Teide oli hieno!

  VastaaPoista
 4. Vaikka Kanarialla on lomailijoita ympäri vuoden niin toukokuu on käytännössä yksi hiljaisimmista kuukausista - talven lomailijat ovat jo poistuneet mutta täysi kesäsesonki ei ole vielä käynnissä. Eikä kouluissakaan ole silloin mitään lomia. Säiden puolesta toukokuu on kuitenkin jo enemmän kesää kuin talvea mutta toki riippuu aina vuodesta. Ja tietysti myös lomapaikasta - Teneriffallakin on sama ilmiö kuin muilla saarilla että pohjoinen on pilvisempi, sateisempi ja viileämpi kuin saaren eteläosa. Seuraavaksi juttusarjassa tulee juttua Lanzarotesta ja sen jälkeen vuorossa vasta läntisemmät saaret.

  VastaaPoista