tiistai 31. toukokuuta 2016

Lähtisitkö Kanariansaarille? Lähtisitkö Lanzarotelle?

Taas jatkuu tutustuminen Kanarian saariin ja tällä kertaa vuorossa itäisen saariryhmän kolmas ja pienin saari eli Lanzarote.  Saari on kooltaan vain 845 km2 mutta se tarjoaa yllättävän paljon mielenkiintoista nähtävää. Ja itse asiassa saaren kompakti koko on yksi parhaita puolia sillä liikkuminen saarella on helppoa ja saaren toiseen päähän ehtii reilussa tunnissa. Näin ollen kaikki nähtävyydet ovat lähellä eikä koko päivää tarvitse käyttää autossa istumiseen. Mukavampi on tehdä vaikka useampia puolipäiväretkiä ja nauttia sitten vaikka iltapäivistä hotellin altaalla. Mutta autonvuokraus on mielestäni ehdoton juttu saarella ja useammaksi päiväksi sillä nähtävää tällä pienellä saarella riittää.

Lanzarote on tuliperäinen saari, kuten kaikki muutkin Kanarian saaret. Mutta tällä saarella tuo tuliperäisyys on ehkä parhaiten havaittavissa. Tämä johtuu ennen kaikkea 1700-1800 luvuilla tapahtuneista, hyvin pitkäkestoisista tulivuorenpurkauksista jotka muokkasivat saaren ulkonäköä voimakkaasti. Silloin noin neljännes koko saaren pinta-alasta jäi laavan alle. Pahimmin kärsineet alueet ovat täysin mustan laavan peitossa mutta toisaalta nämä erikoiset ja karut alueet ovat omalla tavallaan ainutlaatuisia. Ja uskomatonta on, että miten lanzarotelaiset ovat tottuneet elämään niiden keskellä. Niistä on tehty nähtävyyksiä, niitä on otettu viljelykäyttöön ja keskellä mustia laavakenttiä valmistuu myös erittäin laadukkaita viinejä. Omasta mielestäni parhaat Kanarian viinit ovat peräisin juuri näiltä Lanzaroten laavakentiltä! 

La Gerian ja El Grifon alueilta löytyy lukuisia viinitiloja, joissa voi vierailla ja järjestetäänpä saarella jopa kesäkuussa Lanzarote winerun -niminen juoksukilpailu, joka kulkee läpi viininviljelysalueiden. 

Osa näistä bodegoista eli viinitiloista on aika lailla turistirysiä, joissa vierailee turistibussia toisensa jälkeen. Etenkin perinteiset La Geria ja El Grifo ovat tällaisia tiloja. Mutta alueelta löytyy kyllä myös pienempiä tiloja, joissa isot turistiryhmät eivät häiritse vierailuja. Omia viinisuosikkejani ovat ehdottomasti Bermejos-viinit, joista etenkin Malvasio seco -valkoviini on erittäin laadukas. Myös bodegas Vulcanon Malvasia seco- valkoviini on mielestäni erittäin hyvälaatuista. Myös Stravts-viinit ovat olleet omia suosikkeja mutta valitettavasti tilalla ei ole mahdollista vierailla nykyisellään koska se suljettiin rakennusluvissa esiintyneiden epäselvyyksien takia. Viinejä kuitenkin tilalla valmistetaan edelleen. 

Jo pelkästään vierailu näillä viinialueilla on mielekiintoinen kokemus sillä tuntuu uskomattomalta, että keskellä laavakenttiä pystytään viljelemään yhtikäs mitään. Mutta siellä ne viiniköynnökset vain sinnittelevät ja varsin onnistuneesti. Tämä johtuu ennen kaikkea siitä, että musta laavakivi on huokoista ja imee itseensä tarpeellista yökosteutta, jota se sitten luovuttaa viiniköynnösten juurille. Myös ilmasto tekee viljelystä mahdollisen eli päivällä on aurinkoista ja kuumaa mutta yöllä viileää & kosteaa. Ja nämä mahdollisuudet on saarella osattu hyödyntää erinomaisesti. 


Vaikka Lanzarote on pieni, tuliperäinen ja varsin karu niin siitä huolimatta matkailu määrittää saaren elämää.  Pienistä kylistä on matkailubisneksen ansiosta kasvanut monipuolisia palvelukeskuksia, jotka sykkivät elämää. Matkailijoiden tarpeet on huomioitu ja kohteet ovat siistejä sekä houkuttelevia. Kaikki on periaatteessa yksinkertaisen kaunista. Tämä johtuu ennen kaikkea siitä, että taiteilija, arkkitehti Cesar Manrique vaikutti aikoinaan hyvin voimakkaasti saaren kehitykseen ja taisteli sen puolesta, että saaren alkuperäistä arkkitehtuuria noudatettaisiin uusissakin rakennuksissa eikä rumia kerrostaloja tai suuri rakennuskokonaisuuksia rakennettaisi. Muutenkin hän halusi säilyttää saaren alkuperäisen kauneuden, jota edelleen vaalitaan suurella sydämellä. Kylät ovat täynnä pieniä valkoisia taloja vihreine tai sinisine ikkunakarmeineen ja ne luovat hienon vastakohdan mustille laavamaisemille. 


Jo pelkästään saaren tuliperäiset maisemat ja pienet kylät ovat vierailemisen arvoisia mutta saarella on niiden lisäksi myös muutakin nähtävää. Ainakin pari päivää saa kulumaan helposti autoillen kun kiertää nähtävyyksiä ympäri. Lähes kaikki tärkeimmät nähtävyydet ovat jollain tavalla sidoksissa tulivuoreen ja tuliperäisyyteen sillä se on niin tärkeä osa saaren menneisyyttä. Tunnetuin vierailupaikoista on ehdottomasti Timanfayan tulivuorikansallispuisto, joka on ehdottomasti nähtävä Lanzaroten lomalla. Nämä huikeat tulivuorimaisemat syntyivät kuusi vuotta kestäneiden tulivuortenpurkausten aikana 1730-luvulla. Manriquen avulla nämäkin "kuumaisemat" otettiin hyötykäyttöön ja nykyään tämä Las montañas del fuego eli tulenvuoret ovat saaren suosituin nähtävyys. Itse asiassa paikka on yksi niitä "pakollisia" juttuja, jotka Lanzarotella on nähtävä loman aikana tai muuten jää paljon näkemättä ja kokematta. 


 

Kansallispuiston alueelle ei pääse omatoimisesti kiertämään vaan autot pitää jättää puiston parkkipaikalle ja sieltä jatketaan matkaa puiston omilla linja-autoilla, jotka kiertävät puiston ympäri. Lähtöpaikalla on myös erilaisia "kuumuuskokeita", joissa voi todeta saaren edelleen olevan varsin tuliperäinen. Puisto on avoinna joka päivä ja sisäänpääsymaksu on aikuisilta 9 € ja lapsilta 4.50 €. 

Timanfayan vierailuun menee pari tuntia joten samalla reissulla kannattaa käydä katsomassa lähellä sijaitsevat luonnonnähtävyydet El Golfo ja Los Hervideros. Ensimmäinen on tulivuoren kraaterin pohjalla oleva vihreä laguuni ja jälkimmäinen puolestaan tyrskykalliot eli paikka, jossa Atlantin aallot lyövät rantakallioihin upealla tavalla. Nämä ovat täysin maksuttomia vierailupaikkoja mutta mukavasti Timanfayan lähellä eli samalla reissulla voi käydä molemmat paikat. Lounasta voi nauttia vaikkapa El Golfon pienessä rantakylässä, jossa on lukuisia kalaruokiin erikoistuineita ravintoloita. 
Lanzaroten pohjoispuolella sijaitsevat puolestaan tärkeät nähtävyydet Jameos del Agua ja Cueva de los verdes. Jälleen kerran Manriquen kädenjälkin näkyy näissä paikoissa - nopeasti katsottuna alueet ovat vain laavakivikenttiä mutta kun sujahtaa maan alle niin siellä avautuu aivan toisenlainen maailma. Vastaavanlaisia paikkoja ei ole ihan joka puolella eli autonvuokraus ja saaren kiertäminen on todellakin yksi must-juttuja Lanzarotella. Sillä pelkästään hotellielämää viettämällä ei saaresta saa kummoista käsitystä. Nämä sijaitsevat näppärästi lähellä toisiaan eli niistä saa mukavan puolipäiväretken aikaiseksi. 
Cueva de los verdesin sisäänkäynti on vaatimaton mutta maan alla avautuu toinen maailma.Jameos del agua ja maanalainen albinorapujärvi
Rakennettujen nähtävyyksien lisäksi saarella on myös paljon kauniita luonnonähtävyyksiä. Oma kokemuksensa on esim. saaren pohjoiskärki, jonne on rakennettu Mirador del Rion näköalapaikka. Sieltä on huikeat maisemat alas merelle. Rauhaa hakevat voivat suunnata myös retkelle La Graciosan pikkusaarelle, joka sijaitsee lyhyen venematkan päässä Lanzarotesta. Sinne pääsee pienestä Orzolan kylästä useita kertoja päivässä. Siellä on myös mahdollisuus yöpyä jos haluaa viettää lomansa todellisessa rauhassa. Me vietimme saarella viisi vuotta sitten pari yötä ja ihan mukavasti saimme ajan kulumaan vaikka mitään varsinaista nähtävää ei saarella olekaan. Mutta patikointiin ja maastopyöräilyyn saari sopii loistavasti. 

La Graciosan katujaUpeat, jylhät maisemat löytyvät myös Caleta de Famarasta, joka sijaitsee saaren pohjoisrannikolla. Siellä jylhät vuoret nousevat melkeinpä suoraan merestä ylöspäin ja niiden suojassa on hyvin koskematon ranta sekä pieni kalastajakylä. Famara on tunnettu myös saaren parhaana surffauspaikkana. 

Saarella on käytännössä kolme matkailualuetta, joista suurin on Puerto del Carmen saaren itärannikolla. Tämä on oikea pakettimatkalaisten luvattu kohde, jossa eri kansalaisuudet kohtaavat. Koko paikka on rakentunut rannan ja sen vieressä kulkevan rantakadun mukaisesti eli käytännössä kaikki palvelut (kaupat, kahvilat, baarit ja ravintolat) ovat keskittyneet usean kilometrin pituiselle rantakadulle. Tämä on ehdottomasti saaren vilkkain lomakohde vaikka mistään bilettäjien kohteesta ei olekaan kyse. Koska kohde on rakentunut rannan suuntaisesti niin osa hotelleista sijaitsee myös varsin kaukana ns. keskustasta vaikka tosin palveluita löytyy myös rantakadun loppupäästäkin. Puerto del Carmenin hyvä puoli on se, että käytännössä se sopii kaikille lomailijoille sillä siellä on tekemistä niin perheille, vanhemmille pariskunnille kuin nuoremmillekin. Mitään villiä yöelämää ei ole tarjolla mutta jonkin verran kuitenkin. Harrastusmahdollisuuksia on tarjolla jonkin verran (esim. tennis, pyöräily, kuntosali ja sukellus) ja lisäksi saarella on mm. kaksi golfkenttää. 

Oma lempialueeni Carmenissa on sataman alue, jossa ei ole hotelleja vaan enemmän alkuperäisiä rakennuksia ja niissä mm. kahviloita ja ravintoloita.Suosittelen: Lomailijalle, joka haluaa lomansa aikana esim. liikkua ja kiertää saarta. Puerto del Carmen sijaitsee puolessa välissä saarta, joten sieltä pääsee näppärästi kaikkiin suuntiin. Sopii myös seurueille, joissa on eri-ikäisiä matkailjoita sillä käytännössä kaikenikäiset viihtyvät siellä .

Parasta: Alue on rakentunut rantaviivan mukaisesti eli käytännössä kaikki palvelut ovat keskittyneet rantakadun lähistölle. Sisämaahan päin mentäessä ei ole kuin hotelleja. Lanzarote ei ole mikään shoppailijan unelmakohde mutta Puerto del Carmenissa on lomakohteista parhaat ostosmahdollisuudet. 

Huomioi: Puerto del Carmen on aika puhtaasti matkailijoiden valtaama alue vaikka sataman ympärillä on ns. vanhan kylän alue. Eli alkuperäisyyttä ei juurikaan löydy. Tunnelma on kansainvälinen sillä matkailijoita tulee joka puolelta Eurooppaa aika tasaisesti.  Sää on usein aika tuulinen. 

Saaren aurinkoisin lomakohde on eteläkärjen Playa Blanca, joka on kasvanut viimeisen 15 vuoden aikana huimasti. Alunperin sataman ja pienen kylän ympärille on muodostunut kansainvälinen lomakohde, jossa on melko rauhallinen tunnelma. Kylän ranta on aika pieni mutta erittäin suojainen ja lähellä sijaitsevat myös Papagayo beach- rannat, jotka sijaitsevat pienen auto- tai taksivenematkan päässä. Playa Blancan kupeesessa on myös Marina Rubicon- huvipursisatama, jossa on laadukkaita ravintoloita ja kauppoja sekä tietysti hienoja purjeveneitä. Tänne pysähtyvät usein venekunnat, jotka ovat matkalla ylittämään Atlanttia. 
Kohde on rauhallisempi kuin Puerto del Carmen, joten sopii hyvin rauhaa etsiville pariskunnille ja perheille. Myös suojainen sijainti ja aurinkoisuus ovat hyviä valttikortteja. Pääasiassa Playa Blancaan lomailijat menevätkin vain lepäämään. Harrastusmahdollisuudet ovat aika rajalliset eli tenniskenttiä ja kuntosaleja löytyy sekä pyöriä vuokrataan. Playa Blancan edustalla on myös mielenkiintoinen merenalainen sukelluspuisto, jonne on upotettu valtava määrä patsaita eli kohdetta voi suositella myös sukeltajille. 

Playa Blancan ranta on pieni mutta ajo/venematkan päässä on papagayo-rannat, jotka ovat edelleen ns.koskemattomia eli hotelleja ei löydy vierestä.


Suosittelen: Rauhaa rakastaville lomailijoille, niin pariskunnille kuin perheille. 

Parasta: Saaren aurinkovarmimmat olosuhteet ja vieressä sijaitsevat Papagayo-rannat. 

Huomioi: Vaikka Playa Blanca on alunperin ollut pieni kalastajakylä niin alkuperäisyyttä ei nykyään enää löydy sillä matkailijat ovat vallanneet myös tämän kohteen. Playa Blancasta on näppärä lähteä päiväretkelle naapurisaari Fuerteventuralle, jonne laivat kulkevat useita kertoja päivässä. 

Saaren kolmas lomakohde Costa Teguise sijaitsee saaren pääkaupungin Arrecife pohjoispuolella ja kyseessä on täysin rakennettu lomakohde. Pieni ja näppärä. Tänne suuntaavat lepolomailijat, jotka eivät kaipaa lomaltaan turhia aktiviteetteja. Suosituimmat harrastukset ovat golf ja purjelautailu sillä läheltä löytyy 18-reikäinen golfkenttä ja lisäksi alueella tuulee usein.Suosittelen: Rauhaa hakeville lomailijoille, vaikkapa golffareille, jotka haluavat lomallaan myös ajella ja nähdä saarta. 

Parasta: Kylän edustalla pienempiä rantoja, jotka ovat myös paikallisten suosimia. 

Huomioi: Kylä on pieni ja tekemistä aika rajoitetusti ellei sitten lähde vuokra-autolla vaikkapa kiertämään saarta. 

Lanzarote on Fuerteventuran ohella lempisaariani Kanarialla. Ennen kaikkea saaren siisteys ja kauneus sekä tuliperäisen luonnon erikoiset maisemat ja nähtävyydet tekevät paikasta ainutlaatuisen. Lomakohteet tosin ovat kovin turistimaisia omaan makuuni mutta valitsemalla kivan hotellin voi sitä kompensoida. Kohteissa on myös paljon ns. turistiravintoloita, joiden ruoka ja taso eivät todellakaan häikäise mutta toki hyviäkin löytyy kunhan jaksaa vähän etsiä ja mennä rantakatua kauemmaksi. 

Kohdetta voisin suositella ennen kaikkea aikuisille pariskunnille, jotka haluavat lomallaan rentoutua rannalla/altaalla mutta myös kierrellä ja tutustua nähtävyyksiin. Myös perheille kohde sopii melko hyvin vaikka isommat teemapuistot puuttuvatkin. Mutta kyllähän tulivuoret ovat mielenkiintoisia nähtävyyksiä myös lapsille.

Lähtisittekö lomalle Lanzoreten tulivuorimaisemiin? 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti