keskiviikko 4. toukokuuta 2016

Lähtisitkö Kanariansaarille? Lähtisitkö Fuerteventuralle?

Jos Gran Canaria on kuin minimanner ja tarjoaa näkemistä & tekemistä moneen makuun niin Fuerteventura onkin sitten paikka, joka yleensä jakaa kävijänsä hyvin voimakkaasti kahtia - tätä saarta joko rakastaa tai vihaa. Tästä syystä onkin tärkeää tietää vähän etukäteen, että mihin on menossa ja mitä saarelta voi odottaa.  

Fuerteventura on Kanarian saarista kaikista vanhin, syntynyt jo n. 20 miljoonaa vuotta sitten merenalaisten tulivuorten purkausten seurauksena. Jotkut tutkijat ovat jopa sitä mieltä, että saari olisi syntynyt jopa paljon vielä tuotakin aikaisemmin ja kyseessä olisi maailman vanhin tuliperäinen saari. Joka tapauksessa ikää on saarella ja se luonnollisesti näkyy saaren ulkomuodossa. Eroosio on jo ehtinyt kuluttaa saaren maisemia ja korkeat vuoret puuttuvat lähes kokonaan. Tämä johtaa taas siihen, että sadepilvet purjehtivat yleensä saaren yli vauhdikkaasti eikä 150 mm vuosittainen sademäärä riitä pitämään saarta vehreänä. 

Jo matka lentokentältä lomakohteisiin pelottaa yleensä monet ensikertalaiset sillä matkalla ei näy juurikaan muuta kuin kiveä, kivierämaata ja ruskean eri sävyjä :-) 

                                         Tyypillinen Fuerteventuralainen maisema

Ensivaikutelman ei kannata antaa viedä mukanaan vaan saarelle pitää antaa mahdollisuus. Se onnistuu parhaiten,  kun ymmärtää saaren historian ja sen vaikutuksen maisemiin. Kun saarta sitten lähtee tutkimaan ns. pintaa syvemmältä niin vähitellen saaren karunkauniit maisemat alkavat lumoamaan yksinkertaisuudellaan. Kuvittele itsesi istumaan eroosion kuluttaman, terrakotan värisen vuoren huipulle ja katso edessä olevaa maisemaa. Kuuntele tuulen huminaa. Seuraa pilvien lipumista saaren maisemien yli, jättäen hauskoja varjoja maahan. Siinä on jotain maagista.  Kuten espanjalainen kirjailija Miguel Unamuno aikoinaan osuvasti sanoi:

Fuerteventura on keidas sivistyksen erämaassa. Tämä on alaston, karu ja luunkova maa joka rauhoitta mielen. Fuerteventura on kallio, jolla on sielu.
Tässä Kanarian saarten matkailutoimiston tekemä mainos Fuerteventurasta, joka 
https://www.youtube.com/watch?v=Go_iz91QkYc

Fuerteventura on vastakohtien saari - paikka, jossa erämaa ja meri kohtaavat. Jo matka lentokentältä pohjoisosan Corralejoon on oma elämyksensä - ensin kuivaa kivierämaata mutta yhtäkkiä maisema muuttuu ja edessä avautuu kilometrikaupalla vaaleahiekkaista dyynialuetta ja tien toisella puolella mielettömän kirkas Atlantti. 

                       

Vai mitäs sanotte - tie joka kulkee käytännössä keskellä hiekkarantaa. Aika ainutlaatuista. Ja kyseessä on todellakin päätie, joka vie itärannikkoa seuraten kohti pohjoista. 
Saarella on neljä päämatkailukohdetta, jotka kaikki ovat hyvin erilaisia ja sijaitsevat eri puolilla saarta. Lentokenttä on saaren itärannikkolla, pääkaupunki Puerto del Rosarion lähellä. Itse kaupungissa ei ole kuitenkaan matkailijoiden kannalta juurikaan mitään nähtävää. Siellä ei ole kummoisia museoita, teattereita eikä saarelle muutenkaan kannata lähteä kulttuurilomalle. Tämän saaren valttikortit ovat ihan toisaalla.Koska lomakohteet ovat hyvin erilaisia ja tarjoavat erilaiset puitteet lomalle niin on tärkeää tietää paikoista etukäteen ja valita se itselle sopivin paikka. Tässä jokaisen päälomakohteen faktat:

                                         

Corralejo
Corralejo on kasvanut 15 vuodesta pienestä kalastajakylästä 15.000 asukkaan pikkukaupungiksi. Saaren lomakohteista ehdottomasti se, jossa on eniten "paikallista" tunnelmaa. Mutta kuitenkin niin, että lomailijat on myös huomoitu. Voin yli 10 vuoden kokemuksella väittää, että pääkadulla tulee vastaan vähintään yhtä paljon saaren asukkaita kuin matkailijoita. Tosin asukkaat eivät ole pelkästään espanjalaisia vaan iso osa kaupungin asukkaista on ulkomaalaisia ja niitä on tullut joka puolelta. Varsin kansainvälinen tunnelma siis. Mikä sitten väkeä on houkutellut Corralejoon, on tietenkin surffimestat eli ympäristöstä löytyy varsin kelpoisat aallot lainelautailun harrastamiseen ja tuulta leijasurffailuun/purjelautailuun. Tämä tuokin oman värinsä kaupungin tunnelmaan eli mukavan leppoisa surftown-fiilis. Surffareista huolimatta Corralejo ei ole mikään bilettäjän paikka. Toki baareja löytyy mutta etenkin viikolla meno on melko rauhallista, etenkin talvella. Mutta viikonloppuisin toki sitten meno on enemmän kun paikalliset itsekin lähtevät Corralejon yöhön. 

                                   

Kaupunki ei ole suurin suuri kooltaan eli käytännössä kävellen pääsee kaupungin laidalta toiselle alle tunnissa. Eli kaikki sijaitsee kävelymatkan päässä. Kahviloita, baareja ja ravintoloita on moneen makuun ja nykyään myös ostosmahdollisuudet ovat ihan kohtuulliset sillä kaupungissa on kaksi pientä ostoskeskusta, josta löytyvät ne "pakolliset" kaupat kuten Zara, Mango, Stradivarius, Pull&Bear, Natura jne. Myös surffikauppoja löytyy pääkadun varrelta kuten kaikenlaisia rantakrääsäkauppoja. 

                                                        Las Palmeras-ostoskeskus 


                                                                   pääkatu 

                                                          Campanario-ostoskeskus 


Corralejossa on pääasiassa huoneistohotelleja ja suurin osa niistä on ihan hyvätasoisia ja monet myös hiljattain uusittuja. Lisäksi on pari vain aikuisille suunnattua hotellia sekä yksi 5 tähden hotelli, joka sopii myös lapsiperheille. 

Corralejo on ennen kaikkea aktiviisen rantalomailijan kohde eli ihmisten, jotka haluavat nauttia upeista rannoista mutta myös harrastaa vaikkapa pitkiä kävelylenkkejä rannalla, juoksulenkkejä, patikointia, vesiurheilulajeja ja maastopyöräilyä. Näiden harrastamiseen mahdollisuudet ovat hyvät. Näkyvimmin ovat esillä tietysti erilaiset vesiurheilulajit: surffaus, leijasurffaus, purjelautailu, SUP-surffaus, sukellus jne. Saaren ympäristön kirkkaat vedet ovat upeat vaikka vedenalainen maailma ei tietenkään vedä vertoja Egyptille tai Thaimaalle. Mutta toki oma elämyksensä on aina sukeltaminen Atlantilla. Koska leijasurffaus ja purjelautailu ovat täällä suosittuja lajeja, se tarkoittaa myös sitä että kaupungissa tuulee usein. Ja joskus jopa voimakkaasti. Eli jos et voi sietää tuulta, niin sitten kannattaa suunnata lomalle saaren muihin lomakohteisiin. Mutta jos tuulen vire ei elämääsi haittaa, niin silloin suosittelen Corralejoa lomakohteeksi. 

Toki rannoille on viisaasti rakennettu laavakivistä hauskoja "bunkkereita", jotka suojaavat oivasti tuulelta. Ja antavat myös kivasti yksityisyyttä. Tosin ruuhkaa ei koskaan ole Fuerteventuran rannoilla sillä saarella on hienohiekkaista rantaa yli kymmenien kilometrien edestä. Jo pelkästään Corralejosta alkavat dyyneilla on pituutta noin 10 km. Corralejon aivan keskustassa on vain pari pienempää rantaa mutta dyyneille ei ole matkaa kuin muutama kilometri ja tämä ei ole matka eikä mikään aktiviisille rantakävelijöille. Mikä sen mukavampi tapa harrastaa hyötyliikuntaa kun kävellä hotellista rantaa seuraten sopivaan paikkaan dyyneillä ja takaisin. Halutessaan voi tehdä vaikka 15 km lenkin! Tosin taksejakin löytyy eikä ne kauheasti  maksa - alle kympillä pääsee keskustasta vaikka dyynien toiseen päähän. Tosin dyyneilla on aika useasti aaltoja, joten aivan pienten lasten kanssa sinne ei välttämättä aina ole asiaa. 

Muutenkin patikointi tai kävely dyyneillä on yksi must-juttuja, joita pitää ehdottomasti loman aikana kokea. Ja jos patikointi kiinnostaa, niin myös tulivuorimaisemat tarjoavat huikeita patikointireittejä. Saarelta löytyy useita vanhoja tulivuoria, joiden huipuille voi kiivetä. Corralejon läheltäkin löytyy pari kappaletta - esim. Montaña Roja, aivan dyynien päässä. 
Myös maastopyörällä pääsee tekemään Corralejosta käsin lenkkejä mutta maantiepyöräilyyn saaren kapeat tiet eivät kovin hyvin sovellu. Vaikka toki lajin harrastajia toki saarella näkyy, etenkin eteläosassa. Corralejo sopii ennen kaikkea ihmiselle, joka haluaa rentoutua lomallaan. Etenkin, jos haluat rentoutua rannalla, ilman valtavaa ihmismäärää ja hälinää. Ilman rantabaareja, ilman musiikin jytkettä. Ainoana äänenä tuulet ja aallot. Siinä mieli lepää... 

Suosittelen: Aktiivisille ranta-elämästä nauttiville aikuisille pariskunnille, jotka haluavat rentoutua lomallaan mutta myös harrastaa liikuntaa. Surffareille, jotka eivät välitä jokailtaisesta bilettämisestä. 

Parasta: Rauhallisuus ja hyvät liikuntamahdollisuudet. Golfkenttä Corralejosta puuttuu mutta muuten löytyy melkein kaikki mahdolliset liikuntamahdollisuudet. 

Huomioi: Corralejossa tuulee usein eli etenkin talvi-iltaisin sää voi olla viileä ja lämmintä vaatetta on hyvä ottaa myös mukaan. Rannat eivät välttämättä ole kovin lapsiystävällisiä mutta muuten kohde sopii myös lapsiperheille - maasto tasaista ja esim. rattailla helppo liikkua. Myös pyörätuoliasiakkaille Corralejo sopii lomakohteena. Corralejosta voi myös helposti tehdä päiväretken naapurisaari Lanzarotelle, jonne laivamatka kestää vain 30 minuuttia ja vuoroja menee monta kertaa päivässä. Dyynit ovat nudistialuetta eli rajattoman auringon ottajia voi tulla vastaan. 

Caleta de Fuste tai Costa Caleta
Lentokentän eteläpuolella sijaitseva Caleta de Fuste tai Costa Caleta on ihan puhtaasti matkailua varten rakennettu loma-alue eli sieltä ei löydä mitään paikallista. Hotelleja, ravintoloita (mielestäni ei kovinkaan kummoisia), jonkin verran jotain kauppoja ja matkailun kannalta tarvittavat perustarpeet. 

Alue on jakautunut kahteen osaan - päätien rannan puolella on ns. keskusta ja sen yhteydessä paljon vanhempia huoneistohotelleja ja muutama vähän uudempi hotelli. Päätien toiselle puolella rinteessä on puolestaan ns. ylä-Caleta, jossa on käytännössä vain vanhempia huoneistohotelleja. Lisäksi kylän eteläpuolelle jää golfkenttien alue, joiden yhteydessä on parempitasoisia hotelleja. Niistäkin on ihan vielä käveltävä matka Caletan keskustaan. Ne sopivat toki myös muille kuin golffareille paitsi Elba Palace golf, joka on kauempana ja golfkentän yhteydessä. Ranta on ns. rakennettu ranta eli pieni hevosenkengän muotoinen suojainen poukama. Hyvä puoli on se, että ranta on suojainen eli sopii myös pienten lasten kanssa lomaileville. Caletasta löytyy tosiaan kaksi 18-reikäistä golfkenttää, joten kohdetta voi suositella etenkin golffareille. Kenttien läheltä löytyy nimittäin myös hyvätasoista majoitusta - vaativimpaan makuun sopii 5 * Elba Palace Golf. 

                                       

Golfin lisäksi alueella on pari sukelluskeskusta, hotellien kuntosalit & tenniskentät sekä pieni purjelautailukeskus.  Muuten harrastusmahdollisuudet ovat niukemmat kuin esim. Corralejossa.  

Suosittelen: Vaikkapa golffareille sopiva kohde

Parasta: Golfkentät ja muutamat hyvätasoiset hotellit, jotka sopivat myös perheille 

Huomioi: Alue on pääasiassa englantilaisten valtaamaa eli enkkubaareja on enemmän kuin tapas-ravintoloita. Lomailijoista suurin osa on englantilaisia ja puolalaisia mutta toki myös muita kansallisuuksia näkyy. 

Costa Calma
Costa Calman lomakohde sijaitsee saaren eteläosassa, Jandian niemen alkupäässä. Tämä on myös puhtaasti rakennettu lomakohde ja lähes täysin saksalaisten valtaama alue. Alueella ei ole edes varsinaista keskustaa sillä suurin osa hotelleista on ns. all inclusive- hotelleja eli kahviloille, baareille ja ravintoloille ei ole juurikaan kysyntää koska alueella ei juurikaan asu paikallisia. 

Costa Calmasta alkaa pitkä Sotaventon ranta, joka käytännössä jatkuu lähes 20 km matkan aina Jandiaan asti. Tämä on kuitenkin osin erittäin tuulinen ranta, sillä Sotaventon kohta on saaren tuulisin paikka. Se onkin yksi parhaimmista purjelautailurannoista - tuuli on voimakas ja sitä on lähes vuoden ympäri. Leijasurffaustakin voi rannalla harrastaa mutta siihen sopii kuitenkin paremmin Corralejon ympäristö sillä monesti Sotaventolla tuuli on puuskainen ja liiankin voimakas. Suosittelen: Ihmisille, jotka haluavat lomallaan vain olla all inclusive- hotellissa ja nauttia auringosta ja tehdä pitkiä kävelylenkkejä rannalla. 

Parasta: aika takuuvarma aurinko ympäri vuoden 

Huomioi: Costa Calman oma ranta on varsin pieni ja osin kivikkoinen mutta toki vähän kauempaa alkaa sitten hienohiekkainen Sotaventon ranta. Pääosa lomailijoista ja asukkaista on saksalaisia ja tämä näkyy & kuuluu kaikkialla. Costa Calman lähellä on saaren ainoa teemapuisto eli Oasis Park- eläinpuisto, jota voi suositella vierailupaikaksi. Alue on hienosti suunniteltu - vehreä, kaunis ja eläimistä pidetään huolta. Itse asiassa puistoon kannattaa suunnata jopa vähän kauempaakin - hyvä päiväretkikohde kaikista saarin kohteista. Sopii kaikille eläinten ystäville, ei pelkästään lapsiperheille. 


Jandia ja Morro Jable 
Saaren eteläisin lomakohde on auringopalvojien unelmakohde, sillä sieltä alkaa Sotaventon 20 km pitkä vaalea, hienohiekkainen ranta. Ranta alkaa aivan kylän edestä eli jokaisesta hotellista on lyhyt matka upealle rannalle. Saaren eteläosa on ehdottomasti aurinkovarminta aluetta Fuerteventuralla, joten jos lomalta haluaa takuuvarmaa aurinkoa niin silloin kannattaa suunnata tänne. 

Jandia on täysin matkailijoita varten rakennettu alue ja käytännössä kaikki hotellit sijaitsevat suurin piirtein rantatien varrella. Hotellien lisäksi tien varrella on kahviloita, ravintoloita ja kauppoja. Tarjolla on lähinnä rantakrääsää, vaatteita, kosmetiikkaa ja muuta tyypillistä lomajuttua. 

Hotelleja on tarjolla niin keskitason huoneistohotelleja kuin isompia 4 tähden hotelleja. Paikallinen elämä on keskittynyt Morro Jablen puolelle. Sieltä lähtee rantakatu, jonka varrella on muutamia rantaravintoloita. Mutta parasta on ehdottomasti ranta - vaalea, hienohiekkainen ranta ja kristallinkirkkaat vedet jatkuvat käytännössä silmänkantamattomiin. 
Jandia on rauhallisen lomailijan kohde sillä iltaelämää ei juurikaan ole kuin viikonloppuisin. Pääosa lomailijoista on vanhempia pariskuntia, paljon on etenkin saksalaisia. Jandiassa voi jopa käydä niin, että ravintolassa ei saa tilattua espanjaksi sillä alue on hyvin voimakkaasti saksalaisten suosima lomakohde. 

Harrastusmahdollisuudet ovat rajalliset - hotelleissa on kuntosaleja ja tenniskenttiä ja niiden lisäksi voi harrastaa esim. sukellusta ja golfia. Yksi saaren golfkentistä (18-reikäinen) sijaitsee Jandiassa. Alue soveltuu myös patikointiin mutta mitään merkittyjä patikointireittejä ei kuitenkaan ole. 

Suosittelen: Rauhasta nauttiville rantalomailijoille

Parasta: Ranta - upea vaaleahiekkainen pitkä ranta lähellä kaikkia hotelleja eikä rannalla ole ruuhkaa. Rannat myös suojaisampia kuin esim. Corralejon dyynit, joissa usein tuulee ja aaltoja. Aurinkovarmuus. 

Huomioi: Alue on etenkin saksalaisten nudistien suosima eli rannalle tulee väkisinkin vastaan paljaita peppuja. Ja vähän muutakin paljasta.. Suurin osa lomailjoista on saksalaisia, tosin mukaan mahtuu vähän muitakin. Toisin kuin Costa Calmassa, joka on aika puhtaasti saksalaisten valtaama alue. 

Las Playitas 
Las Playitas on pienen kalastajakylän kupeeseen rakennettu pieni lomakeskus, joka huokuu rauhaa. Tumman laavahiekkarannan äärellä on urheiluun keskittynyt lomakompleksi, jossa käyvät harjoittelemassa myös kilpaurheilijat. Mutta liikuntamahdollisuuksia on tarjolla myös ihan harrastajille. Kohde sopii myös lapsiperheille, jotka haluavat viettää rauhallista lomaa ja harrastaa mahdollisesti samalla aktiviisesti urheilua. Alueella on myös yksi saaren golfkentistä (18 reikää). Kylän ranta on pieni mutta suojainen, tumma laavahiekkaranta. Itse kylässä ei ole kuin pari hassua kuppilaa ja kauppaa mutta lähellä on Gran Tarajalin pikkukaupunki, jossa on hieman enemmän valikoimaa. Mutta mitään kunnon shoppailumahdollisuuksia ei alueelta löydy - sitä varten pitää lähteä aina saaren pääkaupunkiin asti. 
Suosittelen: rauhallista liikuntalomaa haluaville pariskunnille ja perheille 

Parasta: Hyvät perusliikuntamahdollisuudet ja tarjolla jopa ryhmäliikuntatunteja. 

Huomioi: Kylä on pieni ja käytännössä elämä pyörii hotellin alueella. Kylän ranta on suojaisa mutta Fuerteventura on ennen kaikkea rauhaa ja rantoja rakastavan ihmisen lomakohde. Sitä kutsutaan myös osuvasti nimellä "la isla tranquila" eli rauhallisuuden saari. Paikka on nimensä veroinen. 

Saaren keskiosassa on siellä täällä pieniä paikallisia kyliä, joissa elämä soljuu samoja uomia kuin mitä se on mennyt vuosikymmenten ajan. Keskiosa on saaren vuoristoisinta aluetta mutta aika matalista vuorista on kuitenkin kyse. Enemmänkin kukkuloista :-) 
Mutta ne pienetkin kukkulat vaikuttavat siihen, että sadetta saadan siellä vähän enemmän kuin rannikolla ja näin talvella siellä saattaa joskus olla jopa hieman vihreääkin. Ei tosin ihan joka talvi kuitenkaan... 
Vielä 15 vuotta sitten Fuerteventuralla oli enemmän vuohia kuin asukkaita. Toki noita suloisia sarvipäitä on edelleen paljon ja niitä kulkee myös vapaana luonnossa. Fuerteventura on kuuluisa hyvälaatuisista vuohenjuustoistaan, joita kannatta ehdottomasti testata loman aikana. Saarella ei viljellä oikeastaan mitään eikä siellä kasva aloe veran ja tomaattien lisäksi juurikaan mikään eli vuohenjuuston lisäksi saarella on perinteisesti eletty merenantimilla. Tuore kala ihan simppelisti valmistettuna on ehkä saaren tyypillisin ateria. Kuten itse asiassa ihan kaikilla Kanarian saarilla - täällä ei juurikaan ruoan suhteen hienostella... 


Fuerteventuran suhteen vinkkejä olisi tarjolla jaettavaksi vaikka kokonaisen matkaopaskirjasen verran - tulihan siellä vietettyä 10 vuotta ja vielä oppaan töitä tehden. Eli saaren jokainen kolkka on tullut koluttua. Itselläni se oli rakkautta ensi silmäyksellä eli heti ensimmäisestä hetkestä lähtien saari varasti sydämeni. Eikä sitä paikkaa tule tuskin mikään ikinä viemään. Sinne haluaisin vielä päätyä eläkepäiviäni viettämään. 

Mutta lähtisitkö sinä Fuerteventuralle? 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti