lauantai 30. huhtikuuta 2016

Suomikoulussa tänään kevättä rinnassa

Tänään olimme keväisissä tunnelmissa Suomi-koulussa sillä päivän teemoina olivat kevään tulo, vappu sekä äitienpäivä. 

Pienten ryhmässä meillä oli tänään paikalla vain kahdeksan lasta sillä kolme lasta oli poissa sairastelun takia. Kevään viimeinen influenssa-aalto on iskenyt saarelle ja meillä kotonakin pikkuneiti sairasteli sillä aikaa kun itse kävin vetämässä tunnit Suomi-koululla. 

Päivä aloitettiin vappu-teemalla, jotta lapset saivat hauskan alun päivälle. Täällä Espanjassahan ei vappua vietetä vaikka 1.5. pyhäpäivä onkin. Työläisten kunniaksi päivää täälläkin vietetään mutta vailla mitään perineitä. Eli juhlan alkuperää ja tapoja piti selittää ihan alusta lähtien. 

Suomessahan vappu on kuulunut maatalouden vanhoihin merkkipäiviin sillä monissa paikoissa karja laskettiin laitumelle valpurinpäivänä1.5. Sieltä juhlan nimikin on peräisin. Tosin tuolloin ei vappua vielä juhlittu vappuna vaan vasta myöhemmin toukokuussa, jolloin vietettiin helavalkeita eli toukojuhlaa. Juhlissa juotiin simaa ja tanssittiin. Vasta myöhemmin vapusta muodostui opiskelijoiden ja työläisten juhla. 

Totta kai meilläkin oli vapputunnelmaa koululla - viuhkat, ilmapallot ja serpentiinit toivat tunnelmaa ja suut laitettiin makeiksi munkeilla ja simalla. Munkit paistoin eilen illalla klo 21 pikkuneidin mentyä nukkumaan mutta onneksi nuo pikamunkit tulevat nimensä mukaisesti pikaisesti valmiiksi. Siman olin tehnyt jo viime viikolla ja tänään se "lantrattiin" lapsille sopivaksi juomaksi omenamehulla, sitruunamehulla sekä lorauksella spritea. Hyvin maistuivat niin lapsille kuin vanhemmille ja moni lapsista ei ollut koskaan edes maistanut simaa. Eli taas tuotiin suomiperinteitä tutuiksi meidän ulkosuomalaisille lapsille :-) Itsetehdyt munkit olivat vähän tutumpia mutta yhdessäkään perheessä ei niitä oltu valmistettu vielä mutta resepti lähti jakoon eli tänään vielä ehtii... 


Vappusanastoa kävimme tietysti läpi sillä vappuviuhka, serpentiini, sima, munkit ja muut jutut ovat lapsille aika tuntemattomia sanoja. Kaikki tekivät yhdistelmätehtävän, jossa piti kuvat yhdistää viivoilla sanoihin - isommat lukivat sanat itse ja pienempien kanssa teimme tehtävän niin, että minä luin sanat. Lisäksi ryhmän nopeimmat tekivät lisäksi aiheeseen liittyvän ristikkotehtävän. Erilaiste tehtävät ovat haasteellisia tässä meidän pienempien ryhmässä sillä isoimmat osaavat jo lukea ja jotenkin myös kirjoittaa suomea mutta pienimmät eivät osaa edes lukea :-) Eli eriyttäviä tehtäviä pitää aina olla tarjolla, jotta kaikki saavat mielenkiintoista puuhaa. Vapun jälkeen siirryimme kevät-teemaan ja kävimme tietysti ensin läpi vuodenajat suomeksi. Nämäkin ovat suurimmalle osalle vielä hankalia juttuja. Mutta kaipa ne sieltä kertaamalla mieleen vähitellen jäävät - joka vuosi kuitenkin käydään vuodenajat läpi useampaan kertaan. Juttelimme siitä, että minkälaista Suomessa on keväällä ja mitä luonnossa tapahtuu. Tutustuimme yleisimpiin muuttolintuihin sekä kuuntelimme peipon pesä-laulun. Ja pelasimme kukka-aiheista muistipeliä. Tämän jälkeen olikin vuorossa touhutuokio ulkosalla sillä pienet kaipaavat liikettä jo 40 minuutin istumisen jälkeen. Tänään oli ohjelmassa perinteiset suomalaiset pihaleikit eli pelasimme hippaa, polttopalloa ja tervapataa. Hippa oli tietysti puuhippaa, jossa jokainen valitsee jonkun turvapaikan eli puun ja sitten hippa huutaa: talo palaa, pitää vaihtaa puuta. Kaikkien on lähdettävät ja juostava johonkin toiseen puuhun turvaan. Jos joku saadaan kiinni, niin siitä tulee sitten hipa. Polttopallo ja tervapata olivat lapsille uusia leikkejä ja molemmista pidettiin kovasti. 
Toisen tunnin aiheena oli tietysti äitienpäivä. Ensin keräännyimme lorupussin ympärille, josta jokainen sai vuorollaan nostaa loruja. Pussiin oli tällä kertaa koottu erilaisia äiti- ja kevätaiheisia loruja. Ja tietysti joka lorun jälkeen mietimme, että kumpaan lajiin kyseinen loru kuului. Ja lopuksi askartelimme tietysti äitienpäiväkortit. Täällä Espanjassahan äitienpäivää vietetään huomenna, Suomessa vasta viikon päästä. 

 

Tällä kertaa kortteihin käytimme lasten kuvia, jotka olimme ottaneet jo etukäteen ja leikanneet valmiiksi. Sitten kuva vain liimattiin korttiin ja sydänleikkurilla erilaisia sydämiä erivärisistä papereista. 

Kivoja tuli! Meillä kortit lähtevät Suomeen mummulle ja isomummulle. Toivottavasti ehtivät vielä perille sillä maanantai on täällä myös pyhäpäivä. Mutta mummu ja isomummu: rakkaudella tehdyt kortit ovat kyllä tulossa! 


Seuraavalla kerralla Suomi-koulussa mietitään suomalaisuutta ja suomalaisuuden symboleita. Vietetäänhän 12.5. Snellmanin päivää eli suomalaisuuden päivää! 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti