keskiviikko 27. huhtikuuta 2016

Kotiäidin kiireinen keskiviikko

Voisi ajatella, että kotiäidin elämä täällä Kanarialla on yhtä fiestaa ja siestaa, lapsi vain aamulla kouluun ja sitten biitsille ottamaan aurinkoa. No, tiedän toki tapauksia jotka päivänsä viettävät juuri noin mutta ainakin oma arki on siitä aika kaukana. Sitä samaa "arkea" se on kuin esim. Suomessakin: lasten kuskaamista eri paikkoihin, kodin siivoomista, pyykkäämistä, silittämistä, kaupassa käyntiä, ruoanlaittoa, lapsen kanssa leikkimistä ja muuta touhuilua. Toki olen siinä mielessä onnekas, että ehdin neljä kertaa viikossa viettää hetken myös omaa aikaa eli itselleni se tarkoittaa treenaamista. Mutta muilta osin päivät ovat kyllä sen verran kiireisiä, että usein ei ehdi ennen klo 21 edes istua kunnolla alas. Paitsi tietysti autoon, jossa tuleekin joka arkipäivä istuttua vähintään 1.5 tuntia. Ja näin keskiviikkoisin n. 2.5 tuntia. No, ehkä on tosiaan ihan hyvä että muuten ei päivän aikana tule sitten enää istuttua :-) 


Nyt viime aikoina olen pyhittänyt nämä keskiviikkopäivät aina kodinsiivoukselle eli tästä syystä palaan Las Palmasista aamulla takaisin kotiin ja ajan sitten iltapäivällä uudestaan kun käyn hakemassa pikkuneidin koulusta. Tästä syystä kilometrejä tulee näin keskiviikkoisin kiitettävät 200 km. Mutta tämä on osoittautunut parhaimmaksi tavaksi pitää koti siistinä sillä näin saan mukavat kolme tuntia tehokasta siivousaikaa ilman häiriötekijöitä. Jos taas jättäisin siivoustouhut iltapäivään kun neiti on jo kotona niin siivoukseen menisi varmasti tuplasti aikaa. Enkä tykkää tuhlata meidän yhteistä aikaa siihen, että siivoaisin kotia vaan vietän mielummin sen ajan yhdessä pikkuneidin kanssa touhuten. Millainen sitten on kotiäidin kiireinen keskiviikko? No, tässäpä tämä päivä tiivistettynä:
klo 6.45 herätys, omat aamutoimet ja aamupala
klo 7.15 pikkuneidin herätys ja aamutoimet
klo 7.45 lähtö kotoa kohti koulua 
klo 7.50 - 8.30 ajomatka Las Palmasiin pikkuneidin koululle ( 50 km, n. 40 min.)
klo 8.30-8.45 kouluun saattaminen ja takaisin autolle
klo 9.30 takaisin kotona, matkalla auton tankkaus
klo 9.30-9.45 nopeat kuulumiset puolison kanssa, joka oli eilen iltavuorossa
klo 9.45-12 kodin siivous: imurointi, lattioiden pesu, 3 x kylpyhuone ja pölyjen pyyhkiminen, pyykit koneeseen 
klo 12-12.30 tippaleipä reseptin testaus 
klo 12.30-13 lounaan & illallisen valmistus puolisolle, joka lähtee iltavuoroon
klo 13-13.15 oma pikalounas ja lähtö kohti Las Palmasia
klo 13.20-14 ajomatka Las Palmasiin pikkuneidin koululle 
klo 14.20 lähtö takaisin kotimatkalle 
klo 15.00 kotona, välipalaa pikkuneidille ja pyykit kuivumaan 
klo 15.30-16.30 uima-altaalla pikkuneidin kanssa
klo 16.30-16.45 pikkuneidin suihku
klo 16.45-17.45 pikamunkkireseptin testaus pikkuneidin kanssa (leivonta neidin toiveena)
klo 17.45-18.15 satuhetki 
klo 18.15-19.15 illallisen valmistus ja pikkuneidin illallinen, itse samaan aikaan tyhjennän tiskikonetta ja valmistan puolisolle seuraavan päivän aterioita
klo 19.15-19.30 pikkuneidin iltatoimet 
klo 19.30-20.00 pikkuneidin huomisen päivän vaatteiden valinta ja hetki rauhallista leikkiä
klo 20-20.30 iltasatu ja pikkuneiti unten maille
klo 20.30-21 keittiön siivous ja pyykkien silitys 
klo 21-22 omaa aikaa eli blogin päivitystä ja seuraavan Suomi-koulupäivän valmistelua
klo 22-22.20 suihku ja omat iltatoimet, huomisen aamupalat & treenikassi valmiiksi 
klo 22.20-23 puoliso kotiin töistä, hetki yhteistä aikaa sohvalla ja nukkumaan 
Ja huomenna taas herätys klo 6.45 

No, onhan se tietysti luksusta että voi iltapäivällä pulahtaa tuohon kodin vieressä olevaan uima-altaaseen. Toki olisi mukavaa hetki maata ihan rauhassa aurinkovuoteessa mutta yleensähän se allashetki on yhteistä aikaa pikkuneidin kanssa eli silloin leikitään ja touhutaan vedessä & altaalla. 


Tänään testasimme pikamunkkireseptin sillä piti keksiä taas vaihteeksi jotain helppoa & nopeaa. Neiti halusi leipoa pullaa mutta aika ei antanut periksi taikinan nostattamista, joten testaukseen lähti sitten tämä pikamunkkiresepti.

5 dl jauhoja
0.5 dl sokeria
0.5 tl suolaa
3 tl leivinjauhetta
2 tl kardemummaa
2.5 dl maitoa
2 munaa
50g sulatettua voita tai margariinia
-> sekoita kuivat aineet keskenään, lisää maito, munat ja sula rasva. Sekoita tasaiseksi ja nosta lusikalla nokareita kuumaan (180 astetta) öljyyn. 

 

 


Ihan kelpo pikamunkkeja näistä toki tuli mutta ensi kerralla ehkä teemme ihan perinteisellä taikinalla. Kyllä näistä se jokin jäi uupumaan... Mutta pahimpaan munkinhimoon toki kelpaavat ja ovat taatusti helppoja & nopeita tehdä. Ja pikkuneidille ainakin maistui! 

Tippaleipä reseptiä en jaa sillä se ei ollut kovin onnistunut testaus. Ja voi olla, että toista kertaa en edes kokeile. Mennään tämä vappu ihan munkki-sima linjalla :-) Täällähän ei kumpaakaan näistä oikein tunneta. Toki hieman munkkien tapaisia juttuja on olemassa (rosquillas tai buñuelos) mutta eivät kuitenkaan vastaa meidän käsitystä munkeista. Simaa lähinnä täällä on hidromiel eli hunajaviini mutta ei sekään tietenkään simalta maistu. Mutta toki pahimman puutteessa voisivat korvikkeeksi kelvata, jos ei itse jaksaisi munkkeja ja simaa valmistaa. Mutta koska tärkeintä on tuoda näitä "suomiperinteitä" tytölle tutuksi, niin totta kai silloin munkit ja simat tehdään itse kotona.

Katsotaan, että jos perjantaina jaksaisin tehdä munkkeja sellaisen satsin että siitä riittäisi meidän pienille Suomi-koululasillekin lauantaina. Onhan se eri asia maistella niitä kuin katsella vain kuvia :-)  Teemana meillä on lauantaina tietysti vappu ja kevään tulo eli nyt tunteja suunnittelemaan...  Ei kommentteja:

Lähetä kommentti