sunnuntai 27. maaliskuuta 2016

Pääsiäisviikkoa viettämässä - osa 3

Pääsiäisviikko jatkui mukavissa tunnelmissa sillä perjantaina saimme ystäväperheen vierailulle Las Palmasista. Suunniteltu rantareissu jäi väliin mutta ei haittaa-aina mukavampaa on viettää aikaa ystävien kanssa. Kia oli odottanut tätä vierailua jo kovasti sillä perheen tyttö on Kian parhaita ystäviä. Päivää vietimme rennosti kotosalla ja lounasta söimme "naapurissa". No, ei nyt ihan kirjaimellisesti mutta melkein. Tuossa meidän taloyhtiön naapurissa on nimittäin pieni ostoskeskus, josta löytyy mm. näppärä joka päivä klo 8-22 avoinna oleva ruokakauppa mutta sen lisäksi myös muutama kahvila ja ravintola. Yhdestä ravintolasta on tullut vakiopaikkamme, jonne suuntaamme silloin kun emme muutakaan ruokapaikkaa keksi ja kotona syöminen ei syystä tai toisesta houkuttele tai onnistu. Kuten tänään - jääkaapissa ei nyt sattunut olemaan mitään, josta olisi saanut ruokaa tehtyä seitsemälle hengelle joten menimme siis tuohon naapuriravintolaan. Nopea palvelu ja ok, kohtuuhintainen ruoka - mitäpä sitä muuta kaipaa. Ja parasta on se, että se on tosiaan kotiovelta parin minuutin kävelymatkan päässä. 

Aamulla ennen vieraiden saapumista ehdimme viettää pikkuneidin kanssa pienen "touhutuokion". Tällä kertaa harjoittelimme ensin kuvasta piirtämistä ja malliksi otimme kamelin - koska sellaiseen juuri pari päivää sitten pääsimme tutustumaan. Taustan teimme vesiväripuukynillä ja -tusseilla, jotka ovat todella kivoja. Eli ovat kuin tavallisia puukyniä ja tusseja mutta muuttuvat vesiväreiksi kun pinnan "maalaa" vedellä sudin avulla. Lopuksi piirsimme kamelin mustalle paperille, leikkasimme sen irti ja liimasimme työn päälle. Hienoja tuli.  

Harjoittelimme myös kirjaimia hauskan tehtävän avulla. Eli mietimme jokaisesta kirjaimesta jonkun sanan ja piirsimme sen kuvan sekä kirjoitimme sanan paperille. Helppoa, nopeaa eikä tarvitse mitään etukäteisvalmisteluja. 


Kaikki isot kirjaimet ja ison osan pienistä neiti kirjoitti ihan itse ja sanat kirjoitin minä mutta pikkuneiti saneli kirjaimet. Gorillan piirsin itse mutta muut neiti piirsi itse. Hommaa voisi jatkaa vielä vaikka kuvien värityksellä. Huomenna jatkamme H-kirjaimesta eteenpäin. Ja kun kirjaimien kanssa touhusimme, niin kaivoimme esille myös Tatun ja Patun oudot aakkoset -kirjan, josta neiti tykkää kovasti. Kuten yleensäkin kaikista Tatu ja Patu -kirjoista. 

Ja niinhän siinä kävi, että luettavaksi neiti toi myös Tatun ja Patun Suomi-kirjan. Se onkin ulkosuomalaiselle lapselle hyvä kirja. Ehdimme myös pelailla Ekapeliä tietokoneella. Kyseessä on tietokoneella tai mobiililaitteella (meillä myös sovellus Ipadissa) pelattava oppimispeli, joka harjoittaa ennen kaikkea lukemistaitoja mutta tarjolla on myös matikkaversio. Suosittelen kaikille tämän pelin lataamista sillä sen avulla on helppoa ja mielenkiintoista harjoitella ensin kirjaimia ja äänteitä sekä myöhemmin lukemista.

Ekapelin taustalla on Jyväskylän Yliopiston Lapsen kielen kehitys-tutkimuksessa tehdyt havainnot ja tutkimustulokset. ja pelit on kehitetty neuropsykologian professori Heikki Lyytisen sekä Jyväskylän yliopiston ja Niilo Mäki Instituutin työryhmän toimesta. 

Ekapelin esi- ja alkuopetuksen versioissa (Ekapeli-Eskari ja Ekapeli-Yksi) harjoitellaan kirjain-äännevastaavuutta. Lisäksi Ekapeli-Yhdessä harjoitellaan myös tavujen ja sanojen tunnistavaa lukemista. Ekapeli-Sujuvuus on tarkoitettu tarkoille lukijoille, joilla on vaikeuksia lukemisen sujuvuuden kanssa. Pelissä luetaan tekstejä sekä tehdään harjoitteita, joilla pyritään nopeuttamaan tavujen, sanojen ja lauseiden lukemista.

Neiti ei tee käytännössä enää virheitä tällä Ekapeli-Yksi tasolla eli kohta pitänee siirtyä jo seuraavalle tasolle. 

Matematiikka koostuu isosta joukosta erilaisia tietoja ja taitoja, jotka kehittyvät vaiheittain lapsen oman tutkiskelun ja oppimisen sekä opetuksen ja siihen liittyvän harjoittelun kautta. 
Tässä palvelussa tarjotaan tutkimukseen pohjautuvaa tietoa lasten matemaattisista tiedoista ja taidoista. Pääpaino sisällöissä on niissä taidoissa, jotka kehittyvät esikoulusta toiselle luokalle.
Hienosti sujuvat jo helpot yhteenlaskut vaikka matikka ei olekaan neidin suosikkeja. Onneksi papi on matemaatikko koulutukseltaan (ei tosin ammatiltaan...) joten tulevaisuudessa on taustatukea taatusti tarjolla, jos sitä tarvitsee :-)


Iltapäivän ratoksi katsoimme pääsiäisteemaan sopivan Ice Age- minielokuvan. Kesto oli vain 25 minuuttia mutta loppujen lopuksi katsoimme sen kahteen kertaan, koska pikkuneiti sitä halusi. Ice Age elokuvat ovat aina olleet pikkuneidin suosikkeja ja ovathan ne ihan hauskoja jopa aikuisten katsottavaksi. 
Launtaina suuntasimme läheiseen Sioux City -teemapuistoon, joka sijaitsee tuossa 10 minuutin ajomatkan päässä San Agustinissa. Kyseessä on wild west- teeman ympärille suunnattu puisto, jossa on erilaisia esityksiä ja lisäksi erilaisia eläimiä. 

Puistoon kannattaa mennä heti aamupäivällä sillä ensimmäinen show alkaa klo 11 ja siitä eteenpäin näkemistä on tasaisesti iltapäivään asti. 

Puisto avattiin jo 70-luvun alkupuolella ja joskus 80-luvulla se taisi elää parhaita vuosiaan. Jonkin verran paikkaa on toki vuosien mittaan paranneltu mutta vähän aikansa eläneeltä se vaikutti. Mutta toki pikkupojille mahtava vierailupaikka - etenkin jos on seurana muita pikkupoikia, joiden kanssa leikkiä.Normaali sisäänpääsylippu näytti olevan 21.90 €/ aikuiset ja 15.90 €/ lapset eli ei todellakaan mitään halpaa lystiä. Residentit eli saaren asukkaat saavat lipuista alennusta ja nyt maksoimme n. 20 € aikuisen ja lapsen lipuista. 
 

Klo 12.15 "pääkadulla" järjestettiin vähän pidempi esitys, jossa oli mukana niin cowboyt, sheriffi kuin intinaanit. Meidän 4-vuotias pikkuneiti ei tästä niin välittänyt - pyssyjen paukuttelu oli pikkuprinsessalle vähän liian rajua. Mutta yleisössä olleet pojat olivat haltioissaan. 

 


Viiden euron lisämaksusta oli mahdollisuus poniratsastukseen ja tarjolla oli myös vähän isommille ratsastajille tunnin maastolenkki, jonka hinta oli 40 €. 


Alueella on pari ravintolaa, joissa oli ihan hyvännäköisiä ruokia tarjolla - hinnat olivat noin 10-15 euron välillä. Joku BBQ-lounas olisi ilmeisesti ollut myös tarjolla. Me jätimme ateriat tällä kertaa väliin ja suuntasimme kotiin syömään myöhäistä lounasta. Paikan päällä söimme vain jäätelöt (mehujää ja magnum-puikko 5 €)  ja mukaan otetut banaanit. Tosin sisäänpääsyn luona oli kyltti, että omia juomia ja ruokia ei saisi ottaa mukaan mutta kyllä siellä ihmisillä oli omia pikkueväitä mukana. Tarkoittanee siis, että mitään piknikkiä ei siellä saa alkaa järjestämään :-) 

Iltapäivällä kotona touhusimme jälleen kaikenlaista, mm. muovailuvahalla ja vesiväreillä. 

Tyhjä suklaakonvehtirasia sai uuden elämän pikkuneidin leikkikaupassa sillä siihen askarreltiin muovailuvahasta erilaisia herkkuja. Hauskaa oli myös musiikki-maalaus. Kuuntelimme lauluja ja vesiväreillä ikuisitimme sen, mitä musiikki tuo mieleen. 

Ensimmäisen laulu oli Over the rainbow - Israel Kamakawiwo´ole. Superkaunis ukulelella soitettu versio, jonka esittäjä Israel Kamakawiwo`ole tuli tunnetuksi juuri tämän kappaleen avulla - tosin vain hieman ennen kuolemaansa. Pikkuneidille tuli laulusta mieleen tulivuori, josta lähtee säveliä ja lentävät ilman halki tytön kuunneltavaksi. 


Toisena kappaleena oli Diandra - pidä huolta. Tästä kappaleesta Kialle tuli mieleen Suomen kesä.  

Lopuksi kuuntelimme Beethovenin Fur Elisen ja siitähän tuli keväinen kukkaniitty mieleen. 

Sunnuntai menikin sitten rauhallisesti pääasiassa kotosalla. Siivoilin aamupäivällä kotia ja sillä aikaa pikkuneiti oli rakentanut terassille parikin erilaista majaviritelmää papin kanssa. 

 

Päivän ohjelmassa oli myös neidin suosikkijuttu eli erilaisten "kokeiden" tekeminen. Muuten olemme vain levänneet ja neiti on saanut luvan kanssa katsella lastenohjelmia normaalia enemmän. Huomenna kun on taas edessä arki, aikaiset herätykset, ajelut Las Palmasiin jne. 

Näin pääsiäisviikko tuli vietettyä erittäin mukavasti. Paljon ehdimme tekemään ja näkemään! Edessä pari viikkoa arkea mutta sitten onkin jo luvassa Fuerteventuran loma. Sitä odotellessa nautimme taas arkipuuhista. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti