keskiviikko 16. maaliskuuta 2016

Lisää asiaa kouluista Gran Canarialla

Nyt on sitten nähty kahdessa päivässä kaksi erilaista koulua. Hyvin erilaista koulua. Erilaisia keskenään ja erilaisia verrattuna siihen, jota me etsimme. No, etsintä jatkuu sillä vielä pari koulua tässä lähistöllä on näkemättä mutta aika selvää on jo se, että meidän "unelmakoulua" eli täältä löydy. Itse asiassa ovat hyvin kaukana siitä ajatusmaailmasta, jota me haemme. Eli vaihtoehtoja on käytännössä kaksi - joko tyydymme siihen, mitä on tarjolla taikka jatkamme ajamista Las Palmasiin & takaisin ja näin saamme pitää Kian sellaisessa koulussa, josta me pidämme ja jonka ideologiaan me uskomme. Tällä hetkellä on aika todennäköistä, että Kia jatkaa vanhassa koulussaan ainakin toistaiseksi. 

Me siis vertailemme tällä hetkellä ainoastaan yksityiskouluja. Voi olla että alueella on myös ihan kelvollisia julkisia kouluja mutta niitä emme lähde toistaiseksi edes kartoittamaan. 

1. Koulu - Colegio Alma´s  Maanantaina kävimme katsomassa Colegio Almas´s nimisen yksityiskoulun, joka sijaitsee noin 10 minuutin ajomatkan päässä hyvin rauhallisessa paikassa. Koulualue oli hyvin viihtyisä - piha-alueella paljon puita ja kasvillisuutta, koululla iso urheilukenttä ja uima-allas. Eli ulkoisesti lupasi paljon. Mutta valitettavasti sama taso ei jatkunut sitten opetuksen suhteen. Ensimmäinen mielikuva oli, että kyseessä oli vain "lastenpitopaikka" eli opetuksen tasosta ei niin välitetty. Toki julkisen kuvan takia tarjolla on mm. kiinankielen opiskelua ja tällä hetkellä niin muodossa olevaa multiple intelligence -projektia. Mutta käytännössä edes johtaja ei osannut selittä, että miten sitä toteutetaan ja kiinaakin opiskellaan huimat yksi tunti viikossa. 
Koulupäivän pituus on klo 8.30-16 ja päivän aikana on yksi puolen tunnin välitunti sekä ruokailun jälkeen vähän pidempi. Ruokailu tapahtuu tarjottimilta peräti 10 vuoteen asti - täällä siis todellakin lapset pistetään syömään tarjottimilta kuten vankiloissa! Tämä on yksi niistä asioista, joka on omaa ajatusmaailmaani vastaan. Ruoka siis laitetaan lautasille valmiiksi ja juomalasitkin ovat muovimukeja. Tämä kuulemma vain siitä syystä, että lapset eivät osaa syödä pudottamatta astioita. No, eivät varmaan jos heille ei anneta mahdollisuutta edes harjoitella. Esim. Kian nykyisessä koulussa jopa 1-vuotiaat syövät normaaleilta lautasilta ja käyttävät lasisia juomalaseja. Kummasti ovat oppineet kun on ollut mahdollisuus opetella :-) Ja lisäksi lapset käyttävät ruokalappuja 6-vuotiaaksi asti etteivät vain vahingossa suttaa vaatteitaan... No, Kian nykyisessä koulussa kukaan yli 2-vuotias ei käytä ruokalappua ja jos sitten ruokaa tippuu paidalle niin se vaihdetaan ruokailun jälkeen puhtaaseen. No, tapoja on monia ja valitettavasti monissa espanjalaissa kouluissa mennään tuolla linjalla. Mutta ei onneksi ruokailu ole se  tärkein asia koulussa, ne muut asiat ratkaisevat loppupeleissä. 

Lapsia luokissa oli suurin piirtein 20-23 ja yksi opettaja. Tämä siis jopa infantilin eli esikoulun puolella. Mielestäni turhan paljon ja tämä näkyi kyllä myös luokkien toiminnassa - opettajilla oli vaikeuksia pitää kontrollia lapsista. Myöskään opetus ei vaikuttanut kovin tasokkaalta ja esim. 5-vuotiaat värittivät vielä tyytyväisenä valmiita kuvia. Mielestäni tuossa iässä pitäisi tukea lasten luovuutta esim. piirtämällä ei enää värittämällä. Toki joskus se on ihan ok mutta kun luokka on koristeltu pelkästään väritetyillä kuvilla niin kovin hyvää kuvaa se ei anna toiminnasta. 

Koulun periaatteena on myös ihan perinteiset läksyt heti 6-vuotiaasta alkaen ja niitä annetaan päivittäin. Eli  sen lisäksi että lapsi viettää koulussa joka päivä klo 8.30-16 niin sen jälkeen vielä kotiläksyjä. Ja tämä 6-vuotiaasta eteenpäin! 

Ja kun kysyin rangaitsemisperiaatteesta niin ylpeänä johtaja totesi vain, että joo mutta ei missään nimessä kovinkaan pitkiä aikoja. Eli ei sentään 20 minuuttia mutta toki 10 minuuttia voidaan pitää istumassa luokan ulkopuolella.. Ja tämä siis käytössä jo esikoulussa eli alle 6-vuotiaille. Voi apua. Kiitos ja näkemiin. Tänne emme taida palata... 

Faktat: 
Koulumaksu esikoulussa 365 - 445 €/ kuukausi, sisältäen ruoan. Koulumaksu ala-asteella  510 € / kuukausi ja yläasteella 580 € / kuukausi. Lisäksi pitää ostaa kouluvaatteet, joihin menee helposti n. 350-400€. 


2.koulu - Colegio Arenas Sur 

No, eilen kävimme katsomassa sitten toisen koulun eli Colegio Arenas, joka on pitkän linjan yksityiskoulu täällä Gran Canarialla. Heillä opetus on täysin kaksikielistä eli 50/50 espanjaa ja englantia. Lisäksi 3-vuotiaana aloittavat myös saksankielen, jota on alkuvaiheessa 3 tuntia viikossa ja lisäksi sitä kiinaa myös se tunti viikossa. Toki myöhemmin näitä kieliä on mahdollisuus opiskella enemmän. Koulun piha-alue oli aika lailla tylsä - eri ikäisillä oli omat alueet ja esim. infantilin piha-alueella oli pieni leikkiteline mutta primarian eli yli 6-vuotiaiden piha-alueella ei ollut mitään leikkijuttuja. Vain piha ja muutama puu - ei kasvillisuutta, ei hiekkaa, ei kiipeilytelineitä. Toisaalta koulussa on isot ja hyvät urheilutilat - iso urheilukenttä, jalkapallokenttä, pari padel-kenttää ja uima-allas. Ja esim. esikoululaiset käyvät kerran viikossa uimassa läpi kouluvuoden.

Koulupäivä on pitkä, klo 8.30-16 ja sen keskeyttää yksi 20 minuutin välitunti aamupäivällä ja toinen vähän pidempi iltapäivällä ruokailun jälkeen. Tosin sanoivat, että jonkin verran pitävät tunteja myös luokkien ulkopuolella, esim. lukutunteja pihalla tai kirjastossa. Oppilaita luokissa on max. 23 mutta yleensä kuitenkin vähemmän. Ja mikäli lapsia on 23 niin silloin on käytössä myös kouluavustaja monilla tunneilla. 

Opetus vaikutti todella laadukkaalta mutta ehkä liiankin hurjalta - esim. 4-vuotiaana alkaa lukemisen ja kirjoittamisen harjoittelu ja kirjaimien opettelu alkoi suoraan kaunokirjoituksesta. Huh, huh... Tosin sanoivat, että opettelu tapahtuu lasten tahdissa eli ketään ei patisteta vaan joku etenee nopeammin ja hänelle annetaan lisää tehtäviä mutta hitaammat saavat edetä omaan tahtiinsa. Kokeita aletaan pitämään vasta 8-vuodesta eteenpäin ja kotiläksyjä pyritään välttämään tai niiden tekemiseen annetaan pidempi aika. Mutta toisaalta opettajat suosittelevat asioiden joka päiväistä kertaamista eli käytännössä läksyjä pitäisi siis lukea. Koulussa suositaan paljon ns. ilmiöoppimista eli yhdistetään eri aineita jonkun teeman ympärillä. Esim. nyt teemana oli esim. leijonan elämä ja sen avulla sitten opeteltiin biologiaa, maantietoa, äidinkieltä, englantia, matematiikkaa, piirtämistä jne. Näin oppiminen on lapsille mielenkiintoista ja miellyttävää. 

Kaiken kaikkiaan koulu oli kuitenkin suht positiivinen yllätys. Eli henkilökunta oli selvästi ammattitaitoista ja asiat tehdään kunnolla. Ja lapset huomioiden eli esim. rangaistamista ei käytetä vaan asioista pyritään keskustelemaan. 


Mutta esim. ruokailun suhteenoli  taas sama juttu kuin toisessakin koulussa eli tarjottimilta aina 9-vuotiaaksi asti ja ruokalaput päällä 6-vuoteen asti. Omasta mielestäni tuntuu vähän oudolta, että 4-vuotiaiden lapsien halutaan oppivan lukemaan ja kirjoittamaan mutta heidän ei tarvitse opetella käyttämään normaaleja astioita... 

Faktat: 
Koulumaksu esikoulussa n. 490 € / kuukausi, sisältäen ruokailut. Ala-asteen ja yläasteen hintoja emme saaneet mutta ovat varmasti reilusti enemmän kuin esikoulun puolella. Ja lisäksi ostettavaksi tulevat myös kouluvaatteet. 

Näistä kahdesta tuo jälkimmäinen eli Arenas sur on ehdottomasti parempi ja sitä voisimme jopa harkita tulevaisuudessa. Mutta ehkä vasta jonkun vuoden kuluttua - esim. siinä vaiheessa kun primaria alkaa 6-vuotiaana. Kyllä mielestäni 4-5 vuotiaiden pitää tehdä jotain ihan muuta kuin opetella kaunokirjoitusta. Toki Kian nykyisessä koulussakin kirjaimia ja lukemista opetellaan mutta esim. kirjaimien harjoittelu aloitetaan pienistä tekstauskirjaimista, jotka ovat helpompia oppia kuin kaunokirjoitus. 


Onneksi meillä ei ole kiirettä koulun valinnan suhteen eli jos näemme ja koemme, että sopivaa ei tässä vaiheessa löydy niin sitten jatkamme ainakin vielä ensi vuoden Kian nykyisessä koulussa. Ja sitten kun primaria alkaa niin harkitsemme tilannetta uudelleen. Toki sitten on se riski, että koulupaikkaa ei välttämättä enää olekaan tarjolla siellä koulussa, josta sen haluaisimme mutta se riski on vain otettava. Tuo primarian alku on nimittäin monesti se hetki kun lapset vaihtavat koulua eli tulijoita on ehkä enemmän kuin aloituspaikkoja mutta meidän etuna on ehkä se, että Kia hallitsee jo englannin melko hyvin toisin kuin esim. julkisesta esikoulusta tulevat lapset. 

No, etsintä jatkuu vielä. Seuraavaksi pitää käydä katsomassa alueen englantilaiset koulut eli british school ja Canterbury school. Vaikka tuskin nämä ovat meille edes todellisia vaihtoehtoja sillä englantilainen koulujärjestelmä on vähän turhan jäykkä ja perinteinen. Mutta pitäähän ne käydä katsomassa... Niistä siis lisää joskus myöhemmin! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti