tiistai 1. maaliskuuta 2016

Kahviloita, onhan noita

Täällä Kanarialla ei tarvitse yleensä kauan kahvilaa etsiä sillä niitä on melkeinpä kaikissa kortteleissa ja pienemmissäkin kylissä. Mutta tosiasiassa harva niistä varsinaisesti kutsuu sisäänsä sillä paikat ovat yleensä hyvin pelkistettyjä ja tarjottavat ovat tyyliä: tehdasvalmisteiset lisäaine-donitsit, perunamunakassämpylä, kinkku-juusto kolmioleipä jne. Eli ei kovin houkuttelevaa ja mielenkiintoista, ainakaan omasta mielestä.Tosin viime vuosien aikana eurooppalainen kahvilakulttuuri on yrittänyt saada jalansijaa ja uusia, viihtyisiä paikkoja on avattu vähitellen. Näissä sisustukseen on panostettu vähän enemmän kuin perinteisissä muovituolipaikoissa. Kahvin laatuun on kiinnitetty huomiota ja jossain on jopa luomu-kahvia tarjolla. Ja tarjottavat ovat itsetehtyjä kakkuja, mielenkiintoisia sämpylöitä erilaisilla täytteillä kuten munakoiso, vuohenjuusto, hunaja tai muut mielenkiintoiset yhdistelmät.  Mutta edelleen niitä on mielestäni liian harvakseltaan. Sen sijaan esim.halpaleipomo-kahviloita on noussut kuin sieniä sateella. Näissä tarjottavat tulevat pakasteina tehtaalta ja hinta on tärkein valittikortti. 

Kahvi ja sämpylä 2.50€. 


Mutta paikallisille on loppujen lopuksi aivan sama, että onko kahvilassa pehmeät sohvat ja 20 eri teelajia tarjolla sillä valtaosa nauttii kahvinsa yhtä tyytyväisenä vaatimattomassakin paikassa. Espanjalainen on kahvinsa suhteen tarkka vain hinnan suhteen eli laadulla ei ole niin väliä.  Eli käytännössä kahvi ei saisi maksaa juurikaan euroa enempää. Täällä käytetään edelleen paljon ns. mezcla-kahvia, joka on valmistettu sekoittamalla natural-paahtoa ja halvemmista kahvipavuista sokeripaahtamisella tehtyä torrefacto-paahtoa.  Näin kahvissa on valmiina jo n.15% sokeria. Tämä on tietysti edullisempaa kuin puhdas natural-paahto. Espanjalaiset ovat tottuneet täysin erilaisiin paahtoihin kuin mitä esim. Suomessa juodaan. Täällä monet pitävät siitä, että paahto on erittäin tummaa ja maku voimakas. Suomalainen suodatinkahvi on taas paikallisille kuin kuravettä. Täällä kahvi valmistetaan aina tilattaessa eli mitään pannussa tuntikausia seisonutta dieseliä eli täällä tarjoilla.

Kahveja täällä on myös tarjolla melkonen valikoima ja Suomesta tuttu suodatinkahvi, Café filtro, on ehkä se vähiten tunnettu. Täällä kahvi tehdään espresso-keittimellä ja jos kahvilassa pyytää vain cafe eli kahvi niin saa eteensä pienen kupin tai lasin mustaa vahvaa cafe soloa eli espressoa. Jos haluaa sitten ison kupin mustaa kahvia, on tilattava cafe americano. Se on käytännössä espresso, johon on lisätty vettä. Yleensä kuumaa mutta sen voi pyytää myös kylmällä vedellä. Kesällä voi pyytää taas cafe con hielo eli espresso jääpaloilla.
Maitokahvi on taas cafe con leche, jossa maito on kuumennettua. Jos haluaa kahvinsa kylmällä maidolla, se pitää tietysti mainita erikseen. 

Lisäksi on sitten monia muitakin versioita kuten pieni  maitokahvi eli cortado, pieni tuplamaitokahvi eli cortado leche y leche, jossa on tavallisen maidon lisäksi sokeripitoista maitotiivistettä eli leche condensada. Espresso vahvistettuna on carajillo eli kahviin lisätään loraus brandyä. Myös kafeiinitonta kahvia, descafeinado, on aina tarjolla.Kahvi useimmiten tarjotaan lasista, ei kupeista. Tosin cafe con leche tarjoillaan kupeista.

Oma lukunsa ovat sitten churreriat eli churro-baarit. Nämä ovat erikoistuneet tarjoilemaan espanjalaisia "munkkeja" eli churroja, jotka yleensä nautitaan kuuman suklaan eli chocolate calienten kera. Kyseessä ei ole kaakao vaan paljon paksumpi ja suklaisempi juoma. Omaa suosikkikahvilaani en ole vielä täältä Gran Canarialta löytänyt mutta viime aikoina aika usein olen nauttinut päiväkahvini Leroy Merlin-rautakaupan kahvilassa, josta yllättäen saa laadukasta luomu-kahvia ja itse tehtyjä leivonnaisia. Eipä taida monesta rautakaupasta löytyä moista! 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti