lauantai 27. helmikuuta 2016

Tämän viikonlopun touhuja

Tämä viikonloppu on ollut varsin ohjelmapitoinen ja rentoa kotosalla oleskelua emme ole ehtineet harrastaa käytännössä lainkaan. Ja itse asiassa se on viime aikoina muutenkin jäänyt aika vähille. Mutta tällaista se välillä on.. Viikonloppu on kuitenkin ollut erittäin mukava, joten "kiire" on ollut vain positiivista kiirettä. 

Lauantaina oli ohjelmassa aamupäivällä Suomi-koulua, jossa meillä oli teemana maaseudun elämä sekä myös Kalevalan päivä. Monille nykypäivän lapsille maaseudun elämä on täysin vierasta ja etenkin täällä Gran Canarialla, jossa ei ole juurikaan edes mahdollisuuksia tutustua "kunnon" maaseutuelämään. Tokihan täälläkin on lehmiä, kanoja, lampaita ja vuohia mutta maatilat eivät ole varsinaisesti kovin houkuttelevia vierailupaikkoja. Täällä eläimet ovat pääasiassa tuontantoeläimiä, joiden oloilla ei ole niin väliä. Poikkeuksena vuohet, jotka elävät täällä osittain puolivilleinä kuten porot Suomessa. 

Mutta päivän tarkoitus oli siis näyttää lapsille, että millaista oli ennen ja millaista on nykyään maaseudun elämä Suomessa. Aloitimme päivän katsomalla Ylen oppiminen -sivustolta aiheeseen liittyvän videon, http://yle.fi/aihe/artikkeli/2007/08/13/1950-luvun-maatilalla. Sen avulla pääsimme mukavasti päivän aiheeseen. Tutuksi tulivat tyypilliset maatilojen eläimet, maatiloilla käytettävät työkoneet, maatiloilla viljeltävät viljat, vihannekset, hedelmät ja marjat. Eläimien suomenkieliset nimet olivat tuttuja kaikille lapsille mutta vihannekset, hedelmät ja marjat olivat hieman hankalampia. 


Juttelimme myös siitä, että ketä on käynyt Suomessa maatilalla? Mitä eläimiä siellä oli? Oliko peltoja ympärillä ja mitä siellä kasvatettiin? Sekä tietysti juttelimme myös siitä, että mitä niillä eläimillä siellä maatiloilla tehdään. Mitä saadaan mistäkin eläimestä ja miten esim. maito / leipä / kananmunat jne kulkeutuvat ruokapöytään. Luimme myös pari aiheeseen liittyvää kirjaa eli Miina & Manu maatilalla sekä Veera ja maatilan eläimet. 

  


Näiden jälkeen leikimme hetken luokkahuoneessa. Normaalisti olisimme menneet ulos leikkimään mutta tällä kertaa koulun pihamaalla tehtiin remonttihommia, joten emme päässeet lainkaan ulkoilemaan. Harmi, sillä tällä kertaa meillä oli suunniteltuna useampikin leikki. Mutta joka tapauksessa tällainen leikki onnistui myös pienessäkin tilassa:

KASVAAKO KURKKU PUUSSA? -LIIKUNTALEIKKI
Tutustutaan kasvisten nimiin ja siihen, kasvavatko ne maan alla (kokonaan tai osittain) , maan päällä,  pensaassa tai puussa.

Kasvaa maan
alla: maahan makaamaan
Kasvaa maan pinnalla:
kyykkyyn sykkyrälle
Kasvaa pensaassa/puussa:
noustaan jonnekin ylös
porkkana
peruna
lanttu
nauris
sipuli
punajuuri
palsternakka
inkivääri
valkosipuli
maapähkinä
salaatit
kaalit
mansikka
kurkku
herne
raparperi
paprika
tomaatti
herkkusieni
ananas
omena
luumu
kirsikka
mustaherukka
vadelma
karviainen
banaani
appelsiini
persikka
kookospähkinä
Toisena aiheena meillä oli Kalevala sillä 28.2. vietetään Suomessa Kalevalan päivää eli suomalaisen kulttuurin päivää. Tällä kertaa kävimme aihetta aika kevyesti sillä viime vuonna meillä oli pääteemana Kalevala ja silloin kävimme aihetta läpi pitkän kaavan mukaan. Mutta tärkeintä oli tietysti se, että lapsille edes jäisi nimi Kalevala mieleen. Lopuksi askartelimme Kalevakorujen inspiroimana omat Kalevalan lintu-korut. Jokainen tietysti omien taitojensa mukaan. 


Tänään oli Maspalomasin karnevaalien kulkuepäivä, joten kouluunkin lapset saivat tulla pukeutuneina. Sen enempää emme karnevaaleja kuitenkaan juhlineet koska ne eivät kuulu suomalaiseen perinteeseen. Monet kuitenkin jatkoivat koulupäivän jälkeen katsomaan karnevaalikulkuetta ja sinne suuntasimme myös mekin. Siellä menikin sitten koko ilta... 


 

 


 


Ja itse asiassa koko yökin meni enemmän ja vähemmän karnevaalitunnelmissa sillä kulkue päättyi meidän kotinurkille ja siellä äänekäs juhlinta jatkui läpi yön. No, onneksi tuota meteliä on vain kerran vuodessa. Ja onneksi sunnuntaille ei ollut ohjelmassa mitään aikaista aamuherätystä. Vaikka muuten päivä olikin ohjelmantäyteinen. Saimme nimittäin ystäväperheitä vierailulle, vähän kuin "tupaantuliaisten" merkeissä. Tai eihän täällä sellaisia juhlita mutta kuitenkin.. Suurin osa Las Palmasin ystävistämme ei ole ehtinyt nähdä kotia vielä remontin jäljiltä vaikka olemme jo kuukauden verran asuneet uudessa kodissa! Mutta kun kaikkien puolisot ovat vuorotöissä niin sopivan päivän löytyminen ei ole aina helppoa. 

Sunnuntai meni siis ihanan leppoisasti ystävien parissa. Koko päivä mukavassa seurassa: lounas, iltapäiväkahvit ja illallinen, klo 12 aloitimme ja vieraat lähtivät klo 20. Mutta kivaa oli kaikilla, aikuiset saivat jutella rauhassa ja lapset touhusivat koko päivän keskenään.

Seuraan liittyivät lounaan jälkeen vielä ystävämme Malagasta eli 2 aikuista ja 2 lasta lisää.


Tarjolla oli tällä kertaa periespanjalainen setti: perunamunakasta, kroketteja, kanaa, lihapullia jne. Ruoat tilasimme meidän vakiopaikasta, josta saa kotiruokaa kotiinvietäväksi kohtuuhinnalla. Jälkkäriksi ihan jätskiä ja samaisen paikan valmistamaa brownieta. Helppoa ja hyvää, kaikki tyytyväisiä. Täällä on se hyvä puoli, että ihmiset eivät stressaa tarjottavista eli kukaan ei odota että pöydässä olisi seitsemäätoista itsetehtyä herkkua. Tärkeintä täällä on yhdessäolo ystävien kanssa. Kukaan ei arvostele vaikka olisi kaupan valmiit tarjottavat pöydässä vaan ovat kiitollisia siitä, että joku on nähnyt vaivaa ja kutsunut ystävät yhteen. 


Lopuksi kaikki auttoivat siivouksessa joten 15 minuuttia vieraitten lähdön jälkeen koti oli kunnossa, neiti nukkumassa ja me sohvalla lepäämässä. Huomenna taas arki ja aikainen herätys klo 6.50. Nyt nukkumaan siis..Ei kommentteja:

Lähetä kommentti