lauantai 13. helmikuuta 2016

Suomi-koulussa tänään: ystävänpäivä ja tunteet

Tänään oli taas ohjelmassa Suomi-koulu ja päivän aiheena ystävänpäivä sekä tunteet. Hyvin ajankohtaiset aiheet sillä tunnekasvatus on tällä hetkellä kovin muodossa oleva aihe, ainakin täällä Espanjassa. Sitä opetetaan kouluissa jopa oppiaineena.  Huomenna taas vietetään Suomessa ystävänpäivää, joka on lapsille aika tuntematon aihe sillä täällä päivä on dia de San Valentin eli käytännössä rakastavaisten päivä. 

Aloitimme päivän tunnekasvatus-aiheella, joka on etenkin pienten lasten kanssa hyvinkin mielenkiintoinen aihe. Monilla lapsilla (ja toki myös aikuisilla) on paljon vaikeuksia tunteidensa kanssa, koska pienet eivät vielä osaa kunnolla ymmärtää, että mistä on kyse ja mistä mikäkin tunne johtuu. Ja aikuiset taas eivät ole kunnolla oppineet käsittelemään tunteita ja tästä syystä esim. niiden osoittaminen on monille aikuisillekin hankalaa. Olen siis ehdottomasti sitä mieltä, että aihetta pitäisi käsitellä paljon nykyistä laajemmin jo pienten lasten kanssa. Katsoimme aluksi pienen pätkän Mielen sopukoissa -elokuvasta, joka on viime vuonna julkaistu Pixar-elokuva tunteista. Ja erittäin hyvä sellainen - suosittelen kaikille lapsiperheille katsottavaksi. Ja sopii kyllä myös aikuisille! 

Kaikki lapset olivat nähneet elokuvan jo etukäteen, joten pääsimme heti itse aiheen pariin. Elokuva-hetken jälkeen juttelimme tunteista - mitä tunteita on, missä ja miltä tunteet tuntuvat, onko tunteilla väri jne. Tämän jälkeen teimme oman "fiilismittarin" eli millä fiiliksellä kukin oli tullut kouluun. 


Tämän jälkeen askartelimme tunnenaamoja ja lapset tekivätkin näitä todella innolla. 

 

 

Askartelun jälkeen siirryimme hetkeksi ulos leikkimään ja kuuntelimme samalla Hertan maailma: Mua suututtaa - laulun. Ja samalla jokainen sai näyttää, että miltä tuntuu kun suututtaa. Poljimme jalkaa, karjuimme, näytimme vihaista naamaa oikein urakalla. Mutta tämän jälkeen sitten siirryimme vähän mukavampiin tunnelmiin ja kuuntelimme Minun ystäväni on kuin villasukka- laulun. 

Tauon jälkeen puhuimme ystävyydestä, toisten huomioon ottamisesta, käytöstavoista jne. Näihin saimme hyvin pohjan Mannerheimin lastensuojeluliiton sivuilla olevista Muumi-aiheisista videoista. Nämä ovat lyhyitä Muumi-videopätkiä, joissa käsitellään tärkeitä aiheita kuten: Kaikki otetaan mukaan, hyväksymme erilaisuutta, emme kiusaa, autamme muita, kuuntelemme muita, puolustamme pienempiä ja heikompia, olemme tasa-arvoisia, pyydämme anteeksi, kiitämme. 

http://www.mll.fi/kasvattajille/tapakasvatus/

Lopuksi askartelimme pikaisesti vielä ystävänpäivälahjat ja osa ehti tehdä vielä kortinkin mutta sitten loppui jo aika kesken. Tänään emme ehtineet käydä edes kaikkea suunniteltua läpi ja suunnitelmissa ollut satuhetki jäi toteuttamatta. Mutta ensi kerralla sitten enemmän satuja ja leikkejä. 

Isompien ryhmässä askarreltiin hienoja helmisydämiä ystäville. 

Kauden alussa meillä oli Kanariatv kuvaamassa ja tekemässä juttua ja nyt se on vihdoin julkaistu youtubessa. Eli tässä jututa meidän koulusta: 
https://www.youtube.com/watch?v=BECkC0LHcak

Hyvää ystävänpäivää kaikille! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti