maanantai 22. helmikuuta 2016

"perinteistä" pullaa

Meidän pikkuneiti on kova tyttö leipomaan ja tänään koulusta tullessaan hän ilmoitti, että haluaisi leipoa pullaa abuelalle ja abuelolle eli espanjan isovanhemmille, jotka ovat täällä kylässä. En tiedä, että mistä hän sai idean pullan leipomiseen koska meillä ei kovinkaan usein pullaa leivota vaikka muuten kyllä leivotaan. No, ei muuta kuin ainekset esille, esiliinat päälle ja abuela tuolille istumaan leivontatuokiota seuraamaan.. 

Tällä kertaa kokeilin perinteistä pullataikinaa vähän ei niin perinteisillä aineksilla. Voin korvasin kookosöljyllä, maidon mantelimaidolla ja puolet sokerista kookossokerilla. Eli aavistuksen verran "terveellisempiä" pullia, jos nyt pullista terveellisiä voi saada menettämättä makua & koostumusta. No, näistä tuli kyllä herkullisia - ehkäpä leivomme tulevaisuudessa pullaa vähän useammin. 
Taikinan teimme ihan koneella mutta neiti mittaisi ainekset ja tietysti pääsi sitten pullia pyörittämään. Ja hienoja pullia tekikin. Osasta tehtiin voisilmäpullia ja osasta tehtiin "suklaapullia" eli piilotettiin palanen suklaata pullan sisälle. Nämä tehtiin erityisesti papia varten sillä meidän isäntä on suklaan ystävä ja hänen mielestään kaikki suklaata sisältävä on herkullista. Muut tykästyivät enemmän voisilmäpulliin. Hyviä tuli! 


Tällaisella respetillä tällä kertaa:

5 dl mantelimaitoa
1 dl tavallista sokeria ja 1 dl kookossokeria
1 rkl kardemummaa
1 rkl vaniljaa
1 tl suolaa
1 muna 
2 pussia kuivahiivaa
xx määrä jauhoja 
200 g kookosöljyä

1. Lämmitetään maito reilusti kädenlämpöiseksi ja kaadetaan monitoimikoneen sekoituskulhoon
2. Lisätään sokeri, kardemumma, suola ja kananmuna
3. Lisätään osa jauhoista, pussi kuivahiivaa ja sekoitetaan kunnolla.
4. Lisätään taas jauhoja ja toinen pussi kuivahiivaa. Jatketaan vaivaamista.
5. Lisää kookosöljy ja jatka vaivaamista kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista.

Itse en mitannut jauhoja sen tarkemmin mutta kilon paketti taisi mennä. Lisäilin jauhoja vähitellen kunnes taikina oli sopivaa koostumukseltaan. Parempi jättää hieman löysähköksi kuin että on liian kuivaa ja kovaa. 
Taikinan annetaan kohota vedottomassa paikassa liinan alla n. 40 minuttia. Ja sitten vain leivotaan pullia oman halun mukaan. Voisilmäpulliin tein sormilla kolon, laitoin ripauksen voita ja sokeria. Sitten vain voidellaan ja uuniin 200 astetta kunnes ovat sopivan värisiä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti