keskiviikko 10. helmikuuta 2016

Moppi heiluu

Remontin valmistumisen jälkeen meillä on heilunut moppi täällä uudessa kodissa ahkerasti sillä remonttipölyä laskeutuu edelleen. Joku tiesi kertoa, että ainakin kuukauden kestää ennen kuin kaikki remonttipöly on laskeutunut alas ja kotia voi alkaa pitää puhtaana. Eli aika ahkerasti pitää vielä moppia heilutella lähiviikkojen aikana.

Tiesittekö muuten, että lattioiden pesuun käytettävä moppi on alunperin espanjalainen keksintö. Wikipedia tietää kertoa, että se keksittiin täällä vuonna 1964 Manuel Jalon Corominas nimisen herran toimesta. Ihmekös että espanjalaiset rakastavat tuota välinettä ja se on siivouksessa täällä ehdoton väline. Pesumoppi eli fregona löytyy täällä takuulla jokaisesta kodista.


Itse asiassa tästä eteenpäin moppia ei niin kauheasti tarvitse enää heiluttaa sillä ostimme todellisen imurihirviön tänne uuteen kotiin. Höyryimuri! Nyt lähtee pölyt ja roskat tehokkaasti ja pitäisi olla huoneilman normaalia puhtaampi. Laiteella pystyy samalla kuivaimuroimaan ja höyrypesemään eli lika saa kyytiä. Samalla laitteella voi myös höyryimuroida matot, sohvat ja patjat eli pölypunkit saavat kyytiä. En tiedä, että johtuuko tuosta laitteesta vai mistä mutta puolison kuiva yskä on ainakin helpottanut nyt muuton jälkeen.

Kallishan tuo oli mutta toivottavasti on hintansa arvoinen. Ainakin tällä hetkellä olemme tyytyväisiä. Siivoaminen on ehkä aavistuksen hitaampaa kuin perinteisellä imureilla mutta lopputulos tehokkaampi.


On mielenkiintoista, että miten erilaisia siivouskäsityksiä ja -tapoja on eri maissa. Eikä tarvitse matkustaa edes Eurooppaa kauemmaksi. Jos vaikka vertaa paikallista ja suomalaista tapaa niin ne eroavat toisistaan aika merkittävästi. Tietysti erilainen ilmasto, erilaiset rakennusmateriaalit ja erilainen elämäntyyli vaikuttavat siihen, että miten ja millä koti siivotaan.

Espanjalaiset ovat yleensä todella ahkeria siivoajia. Koti ei välttämättä ole kummoinen mutta siitä pidetään yleensä hyvää huolta. Kodit siivotaan melkeinpä päivittäin! Sanoisin omalla kokemuksella, että espanjalainen pitää kotinsa siistimpänä kuin suomalainen. Etenkin vanhemmille ihmisille tämä on kunnia-asia joten ei ole mikään erikoisuus nähdä vanhempia rouvia pesemässä lattioita päivittäin.
Se onkin sitten oma lukunsa, että miten ja millä välineillä kotia siivotaan.

Täällä Kanarialla imuria ei todellakaan löydy jokaisen kodin siivousvälineistä. Harja ja pesumoppi korvaavat ne hyvin usein. Opasaikana asiakkaat usein valittivat sitä, että huoneiden lattiat tuntuvat likaisilta kun siivoajat eivät niitä imuroi vaan harjaavat ja sen jälkeen pesevät mopilla. No, espanjalainen siivoaja eikä hotellinjohtaja eivät oikein ymmärrä sitä, että miksi se suomalainen kulkee sukkasillaan siellä huoneessa. Täällä kun on tapana käyttää kenkiä sisälläkin, tai ainakin jonkinlaisia sisäkenkiä. Kukaan ei kulje sukkasillaan, edes kotona. Kulttuurieroja.


Espanjalainen luottaa siivouksessa myös lejian eli paikallisen kloriten voimaan. Sillä siivotaan niin lattiat, keittiö kuin kylpyhuoneet. Ja samalla tavaralla valkaistaan myös pyykit. Täällä ei kukaan tunne sellaisia tutkimustuloksia, että lejiasta voisi olla jotain haittaa. Siivouksen jäljiltä kodeissa tuoksuu siis kloori.Siivouskäsityksissä on myös eroja. Siinä missä suomalainen hankaa kaakelien saumoja vaikka hammasharjalla puhtaaksi niin espanjalainen ei välttämättä edes kaakeleita sen enempää hankaile. Pyyhitään ehkä lejiaan kastetulla liinalla mutta ei sen enempää. Toisaalta taas lattiat pestään hyvin usein, jopa päivittäin. Mutta kyllä ne likastuvatkin tietysti eri tavalla kun kerran kuljetaan kengät jalassa sisällä.

Materiaaleissa on tietysti myös eroja ja tämäkin vaikuttaa asiaan. Lattiat ovat täällä lähes aina laatta- tai kaakelilattioita, ihan joka tiloissa. Myös parvekkeet ja terassit ovat aina laatoitettuja. Mattoja ei täällä Kanarialla juurikaan käytetä eli siksi niille imureillekaan ei ole ehkä niin paljoa tarvetta. Mattopiiskoja ei täällä myydä eikä taloyhtiöissä ole mattotelineitä.

Meillä on kuitenkin kotona niin mattoja kuin myös se mattopiiska ja tietysti imuri. Oma siivoaminen on ehkä yhdistelmä molemmista kulttuureista - tehokasta kuten Suomessa on tapana mutta myös melkeinpä päivittäistä kuten täällä on tapana. Imuroiminen tosin kuuluu ohjelmaan vain kaksi kertaa viikossa mutta kyllä pölyjä pyyhkin joka päivä. Kylpyhuoneet tulee siivottua vähintään kerran viikossa perusteellisesti ja pikasiivous lavuaarille ja pytylle melkein päivittäin. Muutenkaan meillä ei tavaroita jätetä mihinkään lojumaan vaan yritämme pitää aina kaikki omilla paikoillaan, näin koti näyttää jo paljon siistimmältä. Jopa pikkuneidin huone on aina järjestyksessä eikä siellä ole mitään lelukaaosta. Kun kaikille on oma paikkansa niin järjestystä on helppo ylläpitää. Käytön jälkeen vain tavara takaisin omalle paikalleen niin järjestys säilyy automaattisesti.

Olemme asuneet kohta kaksi viikkoa uudessa kodissa ja alusta lähtien olemme laittaneet tavarat hyvään järjestykseen. Toki alussa meni muutama päivä kun tavarat vaihtoivat paikkaansa sen mukaa kun huomasimme, että jokin säilytyspaikka ei toimi. Mutta aika nopeasti jokainen juttu löysi paikkansa vaikka säilytystilaa on vähemmän kuin vanhassa kodissa. Meillä onneksi puoliso tykkää pitää myös paikat järjestyksessä vaikka täytyy myöntää, että itse olen vielä astetta tarkempi. Ja onneksi pikkuneiti on myös järjestyksen ystävä 😀

Uuden kodin siivousrutiinit ovat vielä vähän hakusessa. Pitää vähän aina miettiä, että mistä on järkevintä aloittaa, missä sijaitsevat pistorasiat, kauanko kestää missäkin puuhassa, mitä aineita tarvitaan jne. Edellisessä kodissa meillä oli esim.puulattiat mutta nyt laattaa kaikkialla. Entisen kodin portaat ja kaiteet olivat puuta, nyt portaat laattaa ja kaiteet ruostumatonta terästä ja lasia. Ikkunoita nykyään on paljon enemmän pestävänä mutta tarkoitus on hankkia erillinen ikkunanpesin niitä varten. Keittiössä tarvitaan omat puhdistusaineet rosteripinnoille ja induktiolle sekä sitten kaapinoville ja silestone-tasolle. Edellisessä kodissa monitoimispray hoiti kaiken...  Pikkujuttuja mutta tärkeitä, jotta kodin siivous sujuu nopeasti ja tehokkaasti. 

Ja meillä tosiaan siivoan ihan itse. Edellisessä taloyhtiössä olin varsinainen kummajainen sillä siellä en tuntenut ketään, joka olisi itse siivonnut kotinsa vaan kaikilla kävi siivoaja. Osalla pari kertaa viikossa mutta monilla jopa päivittäin. Toisaalta, ei se täällä mitään luksusta välttämättä ole sillä siivoajat veloittavat 8-10€ tunnilta. Ehkäpä olen tosiaan vähän kummajainen sillä tykkään nimittäin siivota enkä myöskään tykkää siitä ajatuksesta, että kodissani kävisi joku toinen monta kertaa viikossa siivoamassa. 
No, ehkäpä sitä pitää harkita sitten siinä vaiheessa jos joskus vielä palailen täysillä työelämään. Siihen asti käärin hihat ja laitan sen mopin heilumaan.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti