torstai 18. helmikuuta 2016

Mitä meillä syödään?

Viime aikoina on ulkosuomalaisten blogeissa pyörinyt kirjoituksia siitä, että miten uusi kotimaa on vaikuttanut jääkaapin sisältöön ja ruokailutottumuksiin. Näitä juttuja on aina mielenkiintoista lukea koska ruoka on lähellä sydäntäni. Siitä on mukavaa lukea, sitä on mukava laittaa mutta vielä mukavampaa syödä :-) 

Viime aikoina remontti- ja muuttokiireet ovat veloittaneet aikaa ruoanlaitolta ja syöminen on itsellä ollut vähän huonolla huomiolla. Puolisolle ja pikkneidille olen kyllä tehnyt kunnon lounaan ja illallisen mutta itsellä on syöminen ollut vähän sitä sun tätä. Mitä on kiireessä ehtinyt haukkaamaan.. Ja sama linja jatkuu vaikka remontti ja muutto on jo saatu valmiksi. Mutta nyt kun pitää ajella joka aamu Las Palmasiin ja viettää siellä koko päivä niin itse syön lounaaksi sitten mitä milloinkin. Välillä sämpylän rautakaupan kahvilassa, välillä salaatin Ikean kuppilassa, välillä evääksi ottamaani salaattia ja joskus taas napsin ajellessa jotain "valmisruokaa", joten olen käynyt hakemassa meidän vakiopaikasta. Siellä myydään ns. kotiruokaa mukaan vietäväksi ja sieltä on tullut viime aikoina haettua säännöllisesti ruokaa jopa useamman päivän tarpeeseen. Meillä kun on isännällä työn puolesta ns. lounasseteli mutta valitettavasti tämä on sellainen versio, että niitä ei pysty säästämään ja käyttämään sitten normaalisti ravintolassa vaan heillä on kortti, josta pystyy kerralla laskuttamaan vain päiväsumman. No, tämä paikka on ottanut kortin haltuunsa ja he sitten kerran päivässä vetävät kyseisen summan ns. tilille ja näin meille kertyy saldoa, jota voimme käyttää hakemalla kotiin valmista ruokaa. Kätevää! Ruoka itsessän ei ole kovinkaan kummoista vaan nimenomaan espanjalaista/kanarialaista kotiruokaa mutta kyllä sitäkin syö kun ei muutakaan ole tarjolla :-) Tai ei tarvitse itse kokata... 

Eli näin siis asiaan - meillä ei asuinmaa ole vaikuttanut juurikaan jääkaapin sisältöön tai ruokailutottumuksiin. Ainakaan jos itse saan valita. Esim. Espanjan ylpeyttä eli paellaa syön, jos ei muuta ole tarjolla mutta ei kuulu omiin lempiruokiin ja sitä en esim. koskaan itse kotona valmistaisi. Puoliso on joskus vuosia sitten tehnyt pari kertaa vieraillemme mutta sen jälkeen ei ole meillä taidettu paella kotona syödä. Vaikka hyvin se onnistuikin :-) 


Toinen isännän "bravuuri" on lampaanviulu, jota sitäkin on syöty viimeksi vuosia sitten. Sekin onnistui loistavasti. Mutta puoliso ei valitettasti ole kovinkaan innokas kokki vaan ruoanlaitto jää 99.9% minun vastuulleni. Onneksi isäntä on kuitenkin mukava "ruokittava" sillä hän on varsin kaikkiruokainen ja aina syönyt tyytyväisenä kaikki tarjoamani ateriat. 


Meillä ei siis juurikaan laiteta eikä syödä espanjalaista eikä kanarialaista ruokaa. Itse en siitä juurikaan pidä eikä puolisokaan sitä kaipaile. Se on omaan makuuni liian mautonta, tasapaksua. Kuten myös suomalainen ruoka. Sitäkään ei meillä juurikaan laiteta. Ainoastaan erilaiset lohiruoat ovat ehkä lähinnä suomalaista ruokaa, jota meillä syödään. Ja ehkä kerran teen makaronilaatikkoa. 

Mitä meillä sitten syödään? No, aikaisemmin söimme valtavasti pastaa. Melkeinpä joka päivä lounaaksi eli olimme todellisia pastan suurkuluttajia. Erilaisia suosikkireseptejä minulla oli varmasti parikymmentä ja niiden lisäksi erilaiset kokeilut päälle. Mutta nykyään pastan syöminen on meillä jäänyt ja sitä syödään ehkä max. kerran kahdessa viikossa. Miten pasta-addiktiosta pääsi sitten eroon? Itsellä auttoi se, että jätin aamupalaksi nauttimani leivät pois ruokavaliosta ja sen jälkeen ei ole enää pastaakaan tehnyt mieli. Toki meillä edelleen pastaa keitetään sillä se sattu olemaan pikkuneidin lempiruokaa. Yritän kuitenkin käyttää muuta kuin normaalia valkoista pastaa eli täysjyväpastaa, ruispastaa, kaurapastaa, spelttipastaa jne. 

Pastaa meidän tapaan eli teen kastikkeen syvään pannuun ja lisään sitten keitetyt pastat sinne. Koko setti vain pöytään! Riisiä sellaisenaan meillä ei juurikaan syödä lisäkkeenä. Risottoa toki teen joskus, ehkä kerran, kaksi kuukaudessa. Mutta meillä riisin on korvannut quinoa, jota käytän ihan sellaisenaan lisäkkeenä mutta olen tehnyt quinoasta myös sushia ja risottoa. Toimii hyvin ja on paljon terveellisempää. Quinoaa käytän myös paljon erilaisten ruokaisten salaattien pohjana.
            
                                                         Quinoa&lohi "causa" 

                                                      Quinoa sushia passionhedelmä-kastikkeella 

                                                        Quinoaa ja curry-kanaa 

                                                Quinoaa ja butter chicken- kanaa 


Perunaruokia meillä ei syödä oikeastaan lainkaan. Itse en ole koskaan perunasta pitänyt eikä meillä muutkaan perheen jäsenet siitä niin välitä. Espanjassa ei syödä perinteisiä keitettyjä perunoita, joten puoliso ei ole koskaan oppinut niitä syömään. Ja pikkuneiti ei voi esim. sietää perunamuusia. Keitettyjä perunoita on syönyt joskus Suomessa mutta espanjalaisista perunoista ei kuulemma tykkää. 

Toki täällä kanarialla syödään myös perunoita eli ryppyperunoita, papas arrugadas. Pikkuperunoita, jotka keitetään kuorineen päivineen hyvin suolaisessa vedessä ja syödään sitten paikallisen mojo-kastikkeen kera. Näitä mojo-kastikkeita on kahta erilaista, punaista ja vihreää. Punaisessa on valkosipulia, oliiviöljyä, punaista paprikaa, viinietikkaa ja mausteita. Ja tekijästä riippuen myös chiliä potkua antamassa. Tämä sopii erityisen hyvin ryppyperunoiden (papas arrugadas) kanssa. Vihreässä on korianteria, vihreätä paprikaa, valkosipulia, oliiviöljyä, viinietikkaa ja mausteita. Tämä taas sopii paremmin esim. kala- ja äyriäisruokien kanssa. 
Meillä ei myöskään syödä juurikaan punaista lihaa. Isännälle saatan joskus ostaa sisäfileepihvejä, ehkä kerran kahdessa-kolmessa kuukaudessa. Ja suurin piirtein yhtä usein tulee valmistettua porsaan sisäfilettä. Toki ravintolassa saatan joskus itsekin kunnon pihvin tilata, jos sellaiseen ravintolaan satumme. Myöskään jauhelihaa ei meillä kauheasti käytetä. Kanajauhelihaa saatan satunnaisesti ostaa, jos sellaista on myynnissä. Ja naudan jauhelihaa joskus esim. lasagnea tai bolognese-kastiketta varten. Mutta näitä tulee ehkä laitettua kerran kahdessa kuukaudessa. 

Meillä syödään siis pääasiassa kana- ja kalaruokia. Etenkin lohta meillä syödään usein mutta lisäksi myös muita kala- ja äyriäisruokia. 

                                             Lohta passionhedelmä-kastikkeella 

                                               Sinisimpukoita tomaattikastikkeella
 
                                                       Lohicevicheä kolmella eri tapaa

                                                              aasialaista tonnikalaa

                                                                    Kalapihvit 

                                                          tonnikalatartar 

                                                                     Kalacurry 

                                                          Paistettua tonnikalaa

Kanaa meillä syödään melkein päivittäin. Pääasiassa kananfileepihvejä mutta satunnaisesti myös kananjauhelihaa tai kananrintafileitä. 

                                                   Kanavartaita ja couscousia 

                                                  Erilaisia täytettyjä kananrintafileitä. 


                                      Kana erilaisten intialaisten kastikkeiden kanssa

                                                             Satay-kanavartaita 

                                                                   Tom kha gai-keittoa 

Meillä siis syödään nykyisin hyvinkin aasialaista ruokaa mutta vaikutteita tulee kaikista idän keittiöistä marokkolaisesta aina japaniin asti. Ja samanlaiset ovat suosikit kun esim. suuntaamme ravintolaan - yleensä aina valinta on kiinalainen, japanilainen, vietnamilainen, malesialainen, intialainen, nepalilainen, libanonilainen, marokkolainen tai muu vastaavaa. Meillä siis rakastetaan mausteita ja mausteisia ruokia. Eikä haittaa, jos on vähän tulista. Tai vähän enemmänkin... 

Toisella suunnalla meidän suosikkeja ovat meksikolainen ja perulainen. Puolisoni on asunut lapsuudessaan muutaman vuoden Perussa ja sitä kautta ovat perulaiset maut kulkeutuneet heidän perheen suosikeiksi. Ennen kuin perulaisesta keittiöstä tuli maailmanlaajuisesti suosittua. Itse tutustuin perulaiseen keittiöön oikeastaan vasta täällä Gran Canarialla sillä Las Palmasissa on muutamia kivoja perulaisia/perulaisvaikutteisia ravintoloita. Ja ne ovat olleet meidän suosikkeja. Ja sellaiseen taidetaan suunnata myös huomenna! Puolison vanhemmat saapuivat tänään meillä viikon vierailulle ja vakiolounaspaikka meillä on aina Segundo Muelle- ravintola Las Palmasissa. Siellä yhdistyvät meidän suosikit eli aasialainen ja perulainen keittiö. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti