keskiviikko 17. helmikuuta 2016

Highway to...

Hyppään autooni klo 8 Gran Canarian eteläosassa ja aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta. Ajelen kohti pohjoista ja Las Palmasia GC-1 moottoritietä pitkin, joka seuraa saaren itärannikkoa. Ajomatkaa edessä noin 50 km. Ensin pilvet näkyvät kaukana horisontissa mutta vähitellen lähestyn niitä ja lopulta taivas on tasaisen harmaan. Jossain vaiheessa myös sadepisarat iskeytyvät autoni ikkunaan. 

Tätä ovat ajomatkani joka arkipäivä Las Palmasiin. Ja paluumatkalla sama setti mutta onneksi toisinpäin. Edelleen jaksan ihmetellä tätä saarta - miten voi sää muuttua täydellisesti vain 50 km matkalla. No, olen iloinen että saan nykyään nauttia tuosta saaren aurinkoisemmasta puolesta sillä se toinen pilvisempi puoli tuli jo nähtyä ja koettua enkä siitä oppinut pitämään. 

Ei tätä saarta turhaan kutsuta minimantereeksi sillä pieni Gran Canarian saari on todella monimuotoinen. Vihreä, sateinen ja viileä pohjoinen vastaan kuiva, karu ja lämmin etelä. Eikä tarvitse edes matkata vuorille vaan ihan rannikollakin näkyy tämä ilmiö. Toki vuoristossa sitten vielä paremmin - etelän vuoret ovat kuin Arizonan erämaata ja pohjoinen taas muistuttaa Machu Picchun rinteitä. 

Tämä sääilmiö johtuu ennen kaikkea tuulista sillä koillispasaati puhaltaa pilvimassaa kohti saaren pohjoisosaa, jossa se sitten törmää saaren sisäosan vuoriin eikä pääse jatkamaan matkaansa. Nämä pilvet jämähtävät sitten saaren pohjoisosan ja vuoriston syleilyy ja tuovat kosteutta ja pilviä näille seuduille kun taas vuorten eteläpuolella paistatellaan auringossa ja lämmössä.


Sama ilmiö on myös havaittavissa hyvin tuolla naapurisaari Teneriffalla ja joissain määrin myös muillakin saarilla. Elin jos haluaa lähteä Kanarialle viettämään aurinkolomaa niin ei kannata välttämättä suunnata saarien pohjoisosaan lomalle. Aurinkovarmempaa on tällä saarella suurin piirtein Maspalomasista etelään päin. Ellei sitten tuuli käännä suuntaansa sillä etelästä ja lännestä tulevat myräkät osuvat myös tänne etelään ja ne ovatkin sitten yleensä melko voimakkaita. Joskin onneksi myös harvinaisempia.

Nyt on annettu myrskyvaroitus tuulen ja voimakkaan merenkäynnin takia ainakin perjantaihin asti ja sateita on myös luvassa. Etenkin tuonne pohjoiseen. Näyttää siltä, että talvi on saapunut Kanarialle. Pahasti myöhässä mutta kuitenkin...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti