perjantai 5. helmikuuta 2016

Elämää "aavikolla"

Olemme muuttaneet suurkaupungista aavikolle. Tosin olemme edelleen samalla saarella ja vain 50 km päässä vanhasta asuinpaikasta. Mutta niin vain on erilaiset paikat kyseessä. Gran Canariasta käytetään joskus nimitystä mini-manner ja sitä tämä tosiaan on. Pohjoisosassa saarta on paljon pilvisempää, sateisempaa, viileämpää ja siitä syystä myös vehreämpää. Toisaalta pohjoisessa on myös saaren pääkaupunki Las Palmas, joka on ihan kunnon suurkaupunki. Itse kaupunkialueella on asukkaita vajaa 400 000 ja kun lähialueet lasketaan mukaan, niin asukkaita on lähes 600 000. Asukasmäärä näkyy ennen kaikkea liikenteessä ja ruuhkissa. Tämä olikin yksi syy, minkä takia halusimme pois Las Palmasin sykkeestä. Liikaa liikennettä, liikaa meteliä, liikaa saasteita eikä kaupunki muutenkaan ollut meidän mieleemme. Saaren eteläosa muistuttaa taas aavikkoa - vuorilla ei näy juurikaan kasvillisuutta vaan maasto on kuivaa & karua. Myös Maspalomasin kuuluisat hiekkadyynit tuovat mieleen aavikon. 


Uusi asuinpaikkamme on siis saaren eteläosassa, alueella nimeltä Maspalomas. Tämä on yksi osa kokonaisuutta, johon kuuluvat matkailualueina tunnetut San Agustin, Playa del Ingles, Maspalomas ja Meloneras. Näistä jokainen alue on täysin eri tyypinen mutta yhteistä kaikissa on matkailijoiden läsnäolo. Niitä ei täällä pääse pakoon. Meitä tämä ei kuitenkaan häiritse sillä siihen totuimme jo edellisessä asuinpaikassa Corralejossa. Mutta toki täällä asuu myös paikallisia - osin tietysti saarelle muuttaneita ulkomaalaisia mutta paljon myös ihan espanjalaisia. Tosin itse kanarialaisia ei niin kauheasti vaan enemmänkin mantereelta muuttaneita. Tällainen sekametelisoppa sopii meille! 

Nykyään täältä saaren eteläosastakin löytyvät lähes kaikki tarpeelliset asiat - on yksityiskouluja, yksityissairaaloita, ostoskeskus ja kaikki normaalit ruokakaupat. Lisäksi tietysti paljon matkailun tuomia palveluita - on tivoli, vesipuisto, pieni eläinpuisto, paljn ravintoloita, kahviloita, kylpylöitä jne. Toki Las Palmasissa on sitten kauppoja vielä enemmän mutta eipä sinnekään aja kuin 45 minuuttia eli lähellä on kaikki vaikka ei itse kaupungissa asuisikaan. 

Meillä on nyt viikko takana elämää täällä uudessa kodissa ja olemme todella tyytyväisiä. Säiden puolesta paljon parempaa ei voi toivoa - täällä on melkeinpä kesäistä ympäri vuoden. Itse nautin siitä, että näkee sinistä taivasta päivittäin - mikä ei Las Palmasissa ole niin itsestäänselvyys. Tykkään myös siitä, että alue on melko tasaista eli kävellen ja polkupyörällä pääse näppärästi liikkumaan ympäristössä. Ja muutenkin ulkona tulee oltua ihan eri tavalla kuin Las Palmasissa. Siellä kotosalla olimme pääasiassa sisätiloissa mutta täällä terassista tulee nautittua ihan eri tavalla. Ja neitikin leikkii lähes pääasiassa vain ulkosalla! Ihan huippua! 

Terassimme ei ole suuren suuri mutta juuri sopivan kokoinen. Siihen mahtuu Kian leikkinurkkaus, terassinpöytä sekä aurinkotuoli. Tosin aurinkotuoliakaan ei tarvittaisi koska vieressä on allasalue niitä täynnä... Taloyhtiössä on viheralueita ja koko alue on aidattu eli lapset voivat vapaasti juosta ja leikkiä näillä alueilla. 

Taloyhtiön aitojen sisäpuolelle ei pääse autoilla, joten täällä on todella hiljaista. Ja kun taloyhtiö sijaitsee vielä päättyvän tien päässä niin liikennettä ja meteliä ei ole käytännössä ollenkaan. Tämä hiljaisuus ja rauhallisuus on todella mahtavaa! Tätä olemme kaivanneet viimeiset 2.5 vuotta. 

Mutta omat "ongelmansa" on myös täällä aavikolla. Nimittäin lämpötilaerot ovat melkoisen suuret. Siinä missä päivällä lämpötila nousee kevyesti yli 25 asteen niin yöllä taas mennään 15 asteen tuntumaan. Jopa alle. Tällä viikolla on joka aamu ollut +14 astetta kun olemme neidin kanssa startanneet klo 8 koulumatkalle. Aika viileältä tuntuu! Tämä on yllättänyt pari kertaa kun olemme iltapäivällä lähteneet pyöräilemään tai kävelemään niin auringon laskettua onkin tullut nopeasti kylmä. Emmekä ole tähän vielä osanneet varautua. Mutta eiköhän tässä pikkuhiljaa opi että ottaa mukaan aina vähän pitkähihaista kun lähtee iltapäivällä liikkeelle vaikka sillä hetkellä olisikin vielä shortsikeli. 

Las Palmasissa ei tällaisia eroja ole vaan lämpötilat näin talvella pysyvät aika tasaisesti +20 asteen tuntumassa, oli sitten päivä taikka yö. Kumpi on sitten parempi niin sehän on vain makuasia. Me kun emme iltaisin juurikaan käy missään niin eivät nuo kylmät yötkään niin haittaa elämää. Ja omalle terassille voi aina hankkia lämmittimen talvikuukausien varalle :-) 

Kotona on riittävän lämmin myös näin talvikuukausina ja ainakaan toistaiseksi emme ole lämmitystä öisin tarvinneet. Tai eipä täällä sellaisia edes asenneta näihin rannikon taloihin. 
Toki meilläkin on valmiudet olemassa, jos tulevaisuudessa pitää ilmastointia tai ilmalämpöpumppuja asentaa. Monet pelottelevat kesäkuukausien kuumuudella mutta se testataan sitten vasta muutaman kuukauden kuluttua.

Tällaisissa keleissä nautitaan tulevasta viikonlopusta. Ja mikä parasta, viikonlopulle ei ole mitään ohjelmaa buukattuna. Nyt vain nautitaan ja levätään! 

 Ei kommentteja:

Lähetä kommentti