sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Suomi-koulussa tänään: talvi, Lappi ja saamelaiset

Suomi-koulussa oli tällä kertaa talviset tunnelmat sillä päivän aiheena meillä oli Suomen talvi, Lappi sekä saamelaiset. Ensi viikollahan vietetään saamelaisten päivää, joten päätimme ottaa tämän aiheen käsittelyyn tänä vuonna. Toisena vaihtoehtona oli Runebergin päivä, jota sitäkin vietetään ensi viikolla. Viime vuonna käytimme paljon aikaa Runebergin teemalla, joten tänä vuonna jätimme sen väliin vaikka ryhmässä on kyllä paljon uusia lapsia. Mutta ensi vuonna sitten...

Aloitimme teeman kuuntelemalla isojen ryhmän Yolandan esityksellä aiheesta: isäni on saamelais-sukuinen. Alunperin itse asiassa hänen piti itse tulla paikalle kertomaan mutta valitettavasti työkiireet estivät vierailun tällä kertaa. Mutta lapset tykkäsivät myös kuunnella mitä Yolandalla oli kerrottavaa.
Tämän jälkeen katselimme kartasta, että missä se Lappi oikein sijaitsee ja missä ne saamelaiset asuvat.

Kuvien avulla tutustuimme paremmin saamelaisten elämään ja kulttuuriin. Kuuntelimme myös joikua, joka oli lapsista todella hauskan kuuloista. 

Saamelaisaiheen jälkeen juttelimme yleisesti Lapista ja katsoimme lyhyen videon Lapin talvisista maisemista. Luin myös tarinan siitä miten neljän tuulen hattu on saanut nimensä.Kaikki lapset eivät ole koskaan Lapissa käyneet, joten kuvien, videoiden ja tarinoiden avulla  yritimme tuoda Lapin tunnelmaa luokkaan. Seinät olimme myös koristelleet upeissa Lappi-julisteilla.

Viimeisenä aiheena oli talvi. Juttelimme siitä, että mitä kaikkea voi talvella tehdä. Olin etukäteen tulostanut kuvia erilaisista talveen liittyvistä aktiviteeteista ja niiden avulla sain lapset hyvin keskusteluun mukaan. Kuuntelimme ja lauloimme myös rati, riti, rallaa-laulun.

Keskustelimme myös siitä miten luonto valmistautuu talveen ja miten kasvit ja eläimet selviytyvät talvesta. Tämän jälkeen leikimme ulkona karhu nukkuu-leikkiä, joka olikin tosi suosittu.

Lopuksi tutustuimme vielä revontuliin. Katsoimme lyhyen videon revontulista ja luin tulikettu-kertomuksen revontulien synnystä. Lopuksi askartelimme revontuli-maiseman ja pääsipä sinne tulikettukin juoksemaan.


 Isompien ryhmässä askartelivat hienoja neljän tuulen hattuja.
Oli kiva päivä ja lapset olivat tosi hienosti mukana. Seuraavalla kerralla sitten tunteita, vuorovaikutustaitoja ja ystävänpäivän juttuja.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti